Ruimtelijke Ontwikkeling-Mobiliteit

Oud-student aan het woord

Bert van Rijssen werkt als ondernemer en mobiliteitsmakelaar. Hoe ervaart hij de praktijk?

Bert: 'Mobiliteit is een dynamisch vakgebied dat continu in ontwikkeling is'

‘Tijdens een open dag bij Windesheim raakte ik geïnspireerd door een docent Mobiliteit, vrijwel direct wist ik dat Mobiliteit dé juiste opleiding voor mij was. Niet alleen de vakinhoudelijke aspecten vond ik interessant, maar ook de communicatieve vaardigheden die het vak van je eist. Je moet mobiliteitsplannen kunnen verantwoorden, verdedigen en ‘verkopen’.

Tijdens de opleiding had ik al mijn eigen onderneming op het gebied van webdesign en ICT, ook een interesse van mij. De keuze voor de minor Ondernemerschap was dan ook snel gemaakt. In deze minor heb ik met klasgenoten een studentenbedrijf opgezet waarin iedereen zijn eigen rol had. Ondanks dat het product dat wij wilden ontwikkelen niet haalbaar bleek te zijn, heb ik tijdens deze minor wel geleerd wat ondernemerschap betekent: samenwerken, adviseren, overtuigen, omgang met klanten en relaties en tegenvallers incasseren. Vaardigheden die je trouwens ook als mobiliteitsexpert moet bezitten.

Foto van Bert op de fietsNa mijn afstuderen heb ik ervoor gekozen om verder te gaan met mijn eigen onderneming. Sinds 2011 ben ik, namens mijn eigen  onderneming, ook weer actief in het mobiliteitsvakgebied als mobiliteitsmakelaar Zwolle-Kampen. In deze functie enthousiasmeer en adviseer ik bedrijven uit Zwolle en Kampen die met mobiliteitsmanagement aan de slag willen. Ik help hen onder andere met het bedenken van oplossingen voor bereikbaarheidsproblemen. Ik ben in deze functie ook betrokken bij het project ‘Proef de E-fiets’. Werkgevers kunnen tijdelijk elektrische fietsen afnemen, zodat werknemers kunnen proeven aan het afleggen van woon-werkverkeer met een elektrische fiets.

Ik kan iedereen aanraden om voor het vakgebied Mobiliteit te kiezen. Verkeer is er altijd en overal. Het is een dynamisch vakgebied dat, zolang er nog files en verkeersongelukken voorkomen, continu in ontwikkeling is.’

Bert, Directeur Rijs Solutions en oud-student Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit