Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het lijkt me leuk om in de toekomst steden mooier te maken

Femke Miedema eerstejaars, Ruimtelijke Ontwikkeling - Openbare Ruimte
Banner image

Ik ben Femke Miedema, 21 jaar oud en eerstejaars student van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, met als uitstroomprofiel Openbare Ruimte. In september 2023 ben ik begonnen en ik voel me hier helemaal op mijn plek

De wereld van ruimtelijke ontwikkeling fascineert me omdat het gaat over zaken die we allemaal in ons dagelijks leven tegenkomen. Ik wil jullie graag meenemen in mijn ervaring met een bijzonder project waarbij we samenwerkten met de gemeente Groningen om een straat opnieuw vorm te geven.

Projectavontuur in Groningen

Aan het begin van het semester gingen we met het hele eerste jaar naar Groningen voor een presentatie van de gemeente over uitdagingen in de openbare ruimte en herinrichting van bepaalde straten. Voor het eerst kregen we een opdracht van een echte opdrachtgever, wat het project extra spannend maakte. Het voelde goed om voor iets concreets te werken en te zien hoe onze ideeën de werkelijke omgeving konden verbeteren.

Het project: Goeman Borgesiuslaan

We kregen de kans om de Goeman Borgesiuslaan onder handen te nemen. Een straat die een transformatie nodig had, waarbij de gemeente Groningen ons vroeg om de leefbaarheid te verbeteren en de snelheid te verlagen van 50 naar 30 km/uur.

Na de presentatie gingen we aan de slag met een analyse van de straat, waarbij we waardevolle feedback van de gemeente ontvingen. Deze directe betrokkenheid van de opdrachtgever gaf ons een heel praktisch beeld.

Vervolgens maakten we schetsen en 3D-impressies die we weer aan de gemeente presenteerden. De afstand naar Groningen was misschien wat ver, maar het was zó de moeite waard om direct te horen wat wel en niet zou werken in ons ontwerp.

Mijn rol en creatieve ontdekking

Binnen het project ontdekte ik dat mijn voorkeur meer naar theoretisch ging, maar toch moesten we wel creatief aan de slag met 3D-tekeningen, schetsen en een Autocad-ontwerp. Autocad is een programma waar je in 2D op kunt tekenen. In het begin worstelde ik met Autocad, maar uiteindelijk vond ik het zo bijzonder om mijn creativiteit op een technische manier vast te leggen. Het was geweldig om aan de gemeente te laten zien hoe onze ideeën tot leven kwamen.

Ook al is Autocad niet mijn favoriet, ik zie wel dat ik de dingen die ik heb geleerd in dit project kan gebruiken in mijn toekomstige werk. Het lijkt me nu leuk om voor een gemeente te werken en steden mooier te maken. Het praten met mensen en werken aan echte projecten zijn dingen die ik hier leer.

Aansluiting bij mijn interesses

Ik ben geen fan van auto’s, dus het bedenken van manieren om straten beter te maken, met minder auto’s en meer groen, sprak me enorm aan. Ook vind ik het erg leuk om te werken aan iets wat ik echt kan zien en wat nuttig is voor de buurt. Daar krijg ik veel voldoening van.

Het leukste aan de opleiding

Het leukste vind ik de praktische toepasbaarheid van de opleiding en het creatief bezig zijn met een echt project. De kleinschaligheid van de opleiding en het directe contact met docenten maken de ervaring nog waardevoller. Ruimtelijke Ontwikkeling is voor mij niet zomaar een studie; het is een avontuur waar ik mijn creativiteit en kennis kan inzetten om de wereld om ons heen te verbeteren. 

Als jij erover na zit te denken om je in te schrijven voor de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling met als uitstroomprofiel Openbare Ruimte, raad ik je aan om een open dag te bezoeken. Dan kun je al je vragen stellen aan studenten en docenten. De opleiding heeft ook Mobiliteit als uitstroomprofiel

Aanmelden open dag