Met de opleiding Civiele Techniek zorg je voor een leefomgeving die veilig, begaanbaar en comfortabel is.
In de grond-, weg- en waterbouw werk je bijvoorbeeld aan bruggen, wegen, dijken en spoorwegen. Je leert hoe je constructies ontwerpt, berekent en realiseert. Naast technische kennis, leer je omgaan met bouwprocessen, omgevingsbelangen en nieuwe ontwikkelingen. Dat wij in Nederland droge voeten houden en profiteren van een toekomstbestendige infrastructuur, hebben we straks voor een groot deel aan jou te danken! En deze kennis en vaardigheden kun je natuurlijk ook in het buitenland in praktijk brengen!
Proefles en meelopen Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)
Open dag
Studieprogramma Civiele Techniek
Bij de hbo-opleiding Civiele Techniek is onze leefomgeving jouw werkgebied. Er zijn veel verschillende richtingen waarin je je kunt specialiseren. Vanaf het begin van je studie krijg je uitgebreid de mogelijkheid om uit te zoeken waar jouw passie ligt. Door excursies, stages en praktijkopdrachten leer je het werkveld goed kennen. Natuurlijk hoort hier ook de nodige theorie bij die je in onze projecten meteen kunt toepassen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar krijg je een goed beeld van de breedte van het civiele vakgebied. Je komt erachter of je het vakgebied echt interessant vindt en of je de studie aankunt. Vanaf de start ga je in groepjes aan de slag met praktijkprojecten. Zo krijg je zicht op de mogelijkheden die je in de komende studiejaren hebt om je verder te verdiepen en doe je ervaring op met de verschillende gebieden in het werkveld.
Theorie...
Tijdens de colleges maak je kennis met alle aspecten van de grond-, weg- en waterbouw. Je ontwerpt oplossingen en rekent aan sterkte en stabiliteit van constructies. Je verdiept je in het beheer en gedrag van water, verkeer en de bodem. Ook verdiep je je in de uitvoering van bouwprojecten en werk je aan je communicatieve skills. Niet onbelangrijk, want in de civiele techniek werk je altijd samen met professionals uit andere disciplines (vaak in integrale projecten). Dijken, wegen of bruggen bouwen doe je nooit alleen!
...en praktijk
Regelmatig ga je met medestudenten en docenten op excursie naar spraakmakende projecten en krijg je gastlessen van experts uit het vakgebied. De theorie uit colleges pas je toe in practicumopdrachten. Denk aan proeven met onder andere asfalt, beton en water die je in ons laboratorium uitvoert. Al direct in het eerste studiejaar van je opleiding leer je werken met tekenprogramma’s als AutoCAD (2D) en Revit (3D).
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar breid je je technische kennis over het vakgebied verder uit. Je verdiept je in vakken als Mechanica, Waterbouwkunde en Wegenbouwkunde. Ook leer je meer over het werken in bouworganisaties. Jouw plek in het werkveld staat centraal. We laten je kennismaken met veel verschillende bedrijven. In het derde jaar loop je een halfjaar tot een jaar stage. Zo kom je er achter welke kant je op wilt binnen de Civiele Techniek.
Stage, excursies en gastcolleges
Je start het tweede jaar met een meeloopstage om je te oriënteren op het werkveld. De excursies, gastcolleges en het contact met bedrijven stellen je in staat te bepalen welk deel van het vakgebied je het meest interesseert. Er zijn veel mogelijkheden. Ga je viaducten ontwerpen, wegen aanleggen, het spoor verbeteren, waterzuiveringen bouwen, nieuwe oplossingen bedenken voor een stijgende zeespiegel of wil je een bijdrage leveren binnen de energie-transitie? Mogelijkheden genoeg!
Praktijk, verdieping en verbreding
Met medestudenten voer je laboratorium- en praktijkopdrachten uit zoals het ontwerpen van een brug. Je leert wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van projecten, zoals contractvormen, financiële doorrekening en planning. Naast de verdiepende vakken ontdek je de toegevoegde waarde van algemene vakken als statistiek en onderzoek binnen de civiele techniek. Zo krijg je een goed beeld van wat het werkveld vraagt en de ontwikkelingen daarin, ook voor de toekomst.
Stage in het derde jaar
Het derde jaar staat volledig in het teken van het achterhalen waar jouw interesses liggen binnen het werkveld. Je gaat één of twee keer een half jaar stage lopen bij een aannemer, ingenieursbureau of overheidsorganisatie (bijvoorbeeld Rijkswaterstaat). Daar werk je binnen het bedrijf mee als volwaardig werknemer en kun je de geleerde theorie in de praktijk toepassen en aanscherpen. In plaats van een tweede stage is het ook mogelijk om een minor te volgen bij een andere hogeschool of een pre-master te doen.
-
Jaar 4: afstuderen
Het laatste jaar van je studie verdiep je je verder in jouw interesses. Je kiest in het eerste semester twee mini-minors. Zo kun jij je specialiseren of je kennis juist verbreden. Binnen onze opleiding is er keuze uit een ruim aanbod minoren. Denk aan:
- Betonconstructies
- Watermanagement
- Waterbouwkunde
- Duurzame Constructies
- Future Cities
- Verkeerstechniek
- Bedrijfskunde
Benieuwd naar waar je mee aan de slag kan gaan in de minor Future Cities? In deze video zie je de uitkomst van één van de projecten.
Afstudeeronderzoek
Je sluit de opleiding Civiele Techniek af met een afstudeeronderzoek. Dit is een soort meesterproef waarmee jij aan ons laat zien wat je allemaal geleerd hebt en waarmee je het werkveld verder brengt. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar:
- 3D geprinte bruggen van beton;
- de CO2 uitstoot van wegprojecten;
- de impact van klimaatverandering op het stedelijk waterbeheer.
Je diploma
Heb je alles afgerond? Dan heb jij na 4 jaar studeren je diploma behaald en mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Om nog beter voorbereid te zijn op jouw toekomst als civiel ingenieur, volg je een aantal minors en loop je één of twee keer een halfjaar stage. Dat doe je vanaf het derde jaar. Je kunt stage lopen bij Rijkswaterstaat, een provincie, een waterschap of bij een ingenieursbureau als constructeur of ontwerper. Maar je kunt ook als werkvoorbereider of uitvoerder aan de slag bij een aannemer. Genoeg opties!
Bij de opleiding Civiele Techniek van Windesheim leer je letterlijk mee te bouwen aan vooruitgang. In deze video zie je waarom de praktijk zo belangrijk is tijdens de opleiding Civiele Techniek(opent in nieuw tabblad).
De praktijk in het lab
Om de theorie in praktijk te brengen, werk je aan projecten. Net als in de praktijk doe je dit in projectteams. Voorbeelden:
- het oplossen van een verkeersknelpunt
- het ontwerpen van een duiker
- het uitwerken van de infrastructuur van bijvoorbeeld een woonwijk
Hiervan maak je een technisch ontwerp en de uitvoerings- en faseringsplannen. Ook voer je practicumopdrachten uit in ons laboratorium: want jij als ingenieur moet weten en ook met eigen ogen zien hoe vloeistoffen of materialen als beton of hout zich gedragen onder grote druk of andere bijzondere omstandigheden. Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld je eigen (model)brug, om deze vervolgens te testen op (maximale) belasting.
Excursies
De kennismaking met het werkveld is belangrijk bij onze opleiding. We zoeken altijd naar actuele projecten. Zo gingen studenten al eens naar deZuidasdok met de verbreding van de A10 bij Amsterdam(opent in nieuw tabblad), de busbrug bij station Zwolle of de Roggebot bij Kampen(opent in nieuw tabblad). Je bezoekt beton- en asfaltcentrales en leert in masterclasses van bedrijven de fijne kneepjes van het vak. Ook ga je op buitenlandexcursie waar je interessante civieltechnische projecten gaat bekijken. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om vakbeurzen te bezoeken zoals de Staaldag, Betonexperience of de Infratech.
Studeren in het buitenland
Ja, dat kan! Juist in de civiele techniek kun je de grens over en jouw steentje bijdragen en ervaring opdoen. Nederlandse bedrijven zijn wereldwijd betrokken bij waterbouwkundige en civieltechnische projecten. Ook is er veel behoefte aan ingenieurs voor ontwikkelingsprojecten in de derde wereld. Loop stage of volg een deel van je studie in het buitenland. Veel van onze studenten gingen je al voor!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Civiele constructiematerialen Levenscyclus Stage lopen 2 miniminors, zoals Grondmechanica Onderzoeksmethoden Minor of naar keuze tweede stage - Bedrijfskunde Toegepaste mechanica Groepsproject- en laboratoriumopdrachten - Slimme mobiliteit en Verkeer Hydrologie Buitenlandexcursie - Watermanagement Vloeistofmechanica Computertoepassingen - Future cities Wiskunde Statistiek - Duurzame constructies Bouworganisatie Railtechniek - Verkeerstechniek Tekenen en vormgeving Staalconstructies - Betonconstructies Computertekenen AutoCAD 2D en Revit 3D Water en afvalwatertechnologie - Waterbouwkunde Communicatievakken, zoals Nederlands en Engels Afstuderen Groepsproject- en laboratoriumopdrachten
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Je leert bij de opleiding Civiele Techniek van Windesheim direct werken met bekende tekenprogramma’s als Autocad (2D) en Revit (3D).
- Je werkt altijd aan actuele projecten. Denk aan de verbreding van de A10 bij Amsterdam of het project N307 Roggebot - Kampen.
- In het 3e jaar ga je een halfjaar op stage. Je kiest zelf waar en mag gebruikmaken van het netwerk aan bedrijven waarmee de opleiding contacten heeft.
- Je kunt een deel van je studie in het buitenland doen of mee op buitenlandexcursie.
- De opleiding Civiele Techniek is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).
Toelating en aanmelden
Beroepen
Je kunt veel kanten uit met je diploma. Een werkvoorbereider doet heel ander werk dan een ontwerper. En werk van een constructeur? Niet te vergelijken met het werk van een BIM-modelleur. Hieronder een greep uit je opties:
- Constructeur
- Uitvoerder
- Werkvoorbereider
- 2D/3D Tekenaar/ontwerper
- Projectcoördinator/projectorganisator
- Projectleider
- BIM-modelleur
- Ontwerpleider
- Omgevingsmanager
- Contractmanager
Werkveld
Het werkveld staat te springen om Civiele Ingenieurs! Als civiel ingenieur kun je aan de slag bij heel veel bedrijven en organisaties. Denk aan overheidsinstanties, ingenieursbureaus of aannemers.
Als beginnend ingenieur kun je nog heel veel kanten op. Het ligt er maar net aan waar je eigen interesses liggen. Je wordt na je hbo-studie bijvoorbeeld werkvoorbereider bij een aannemer of ontwerper bij een ingenieursbureau. Doorgroeimogelijkheden zijn er volop. Je wordt na een aantal jaren werkervaring wellicht hoofduitvoerder, projectleider, adviseur of ontwerpleider.
Doorstuderen
De smaak te pakken na Civiele Techniek? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of een universitaire master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Hydraulic Engineering
- Master Watermanagement
- Master Structural Engineering
- Master Construction Management and Engineering
- Master Transport and Planning
- Master Geo-Engineering
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
Baankans
83%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.780,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal (€ 600) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
4 september 2023
Introductie
Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Laptopspecificaties
Studiekeuzetips
Studiebegeleiding
Startersinformatie
Maak kennis met...
Windesheim én de ambassadeurs van de opleiding Civiele Techniek. Wat is handig om mee te nemen in je tas? En bestaat er een typische Civiele Techniek student? Justin, Luuk, Lucilla en Muriël vertellen het je. Nog meer sfeer proeven? Bekijk dan de video die we gemaakt hebben van Gebouw T, de thuisbasis van de opleiding Civiele Techniek. Naast het volgen van colleges maak je ook kennis met het werkveld. In de video nemen onze studenten je mee tijdens een excursie naar het IJsseldelta Programma.
Studeren in Zwolle Ontdek gebouw T
Kijk mee met de excursie(opent in nieuw tabblad) Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)