Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Mijn droom? Verkeersplannen maken voor festivals zoals de Zwarte Cross

Shenaya Wennemers derdejaars, Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Shenaya Wennemers

Ik ben Shenaya Wennemers, 19 jaar en zit in het derde jaar van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit. Ik woon in Nijverdal en hou van sporten, muzikaal bezig zijn en het bezoeken van festivals.

Valse start 

Ik ontdekte deze opleiding eigenlijk per ongeluk want ik begon bij Bouwkunde, maar kwam er na twee weken achter dat het de verkeerde keuze was. Het bepalen waar huizen en wegen komen vind ik veel leuker dan het bouwen en ontwerpen van huizen. Na een gesprek met een studieloopbaanbegeleider kon ik na mijn valse start alsnog instromen in het eerste jaar van Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit. Het kostte me wat inhaal- en bijspijkerwerk, maar ik ben nu heel blij met de keuze die ik heb gemaakt. 

Je leert heel veel

Je bent niet alleen bezig met het ontwerpen van de openbare ruimte en ook zit je niet per se vast aan één richting in het beroep. Je leert heel veel: verkeersmanagement, psychologie, ontwerpen, samenwerken, discussiëren vanuit verschillende belangen, parkeerbeleid, openbaar vervoer, enzovoort. In het begin krijg je veel theorie. Vervolgens pas je kennis toe in projecten. Deze komen soms vanuit de school maar je werkt ook wel eens echt samen met een gemeente. In beide gevallen pas je de theorie zo goed mogelijk toe in de praktijk en krijg je hierover een beoordeling. We krijgen ook regelmatig leuke gastcolleges of gaan op excursie naar verschillende steden om te kijken hoe ze daar te werk gaan. In het tweede jaar ga je ook een tijd naar het buitenland. Daar is alles heel anders geregeld en daarom is het extra leuk om er een kijkje achter de schermen te krijgen.

Leuk en minder leuk

Tot nu toe vind ik verkeersmanagement het leukste vak dat ik heb geleerd. Je bent bezig met de vraag: Hoe zorg je ervoor dat iedereen soepel op zijn bestemming komt en wat doe je als er een ongeluk gebeurt? Wat me hierin nou zo aantrekt weet ik eigenlijk niet, misschien een hang naar organiseren en de ‘liefde’ voor stress. Het lijkt mij superleuk om verkeersmanagement in te zetten bij festivals of grote events. Ik ga daar zelf graag naartoe en heb vaak genoeg wat te zeggen over de verkeersregelingen. We hebben al een keer achter de schermen meegekeken van de verkeerscentrale van de gemeente Den Haag en dat vond ik er supergaaf uitzien. Minder leuk vind ik het stuk openbaar vervoer, dit trekt mij niet en ik ben ook geen grote liefhebber van het OV. 

De sfeer is goed

Mijn medestudenten zijn superleuk. Eigenlijk ken je iedereen van het eerste jaar tot het derde jaar. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd door het Innovatieteam, waar ik zelf ook bij zit. Ook de docenten zijn heel aardig en meelevend. Elke docent kent alle leerlingen waardoor gesprekken en lessen persoonlijk zijn. Ze luisteren heel goed naar feedback van de studenten waardoor de lessen beter en leuker worden. Verder staan ze altijd voor je klaar en als je een probleem hebt met je thuissituatie of als je een les of de feedback op een verslag niet snapt, kun je altijd bij ze terecht en om hulp vragen. 

Zwarte Cross

Ik wil later graag verkeerplannen maken voor grote festivals of evenementen. Het is mijn droom om dit te doen voor de Zwarte Cross omdat ik graag op dit festival kom. Hen helpen met het verkeer lijkt me super. Als ik klaar ben wil ik gelijk aan het werk. Ik heb wel wat oud-studenten gehoord over doorstuderen en wat opties gezien, maar er is nog niks wat mij echt leuk lijkt. Maar wat niet is kan nog komen. 

Omdat ik later wil werken als verkeersbegeleider bij evenementen leek het me handig om hier wat meer kennis over te hebben. Je studie afstemmen op jouw wensen kan heel goed in het derde jaar waarin je stages kiest en een minor. Ik koos voor mijn eerste half jaar de minor Eventmanagement aan de Hanze hogeschool Groningen. Ik kom nu nog beter te weten hoe evenementen in elkaar zitten en wat erbij komt kijken. Het leuke aan het derde jaar is dat je eigenlijk gewoon even helemaal mag doen waar jij zin in hebt. 

Tips bij het kiezen

Ook als je al superlang in je hoofd hebt wat je later wilt gaan doen, zoals ik had met Bouwkunde is het toch goed om na te denken over wat je wilt. En kom je er niet uit, zoek dan een studieloopbaanbegeleider op en bespreek wat je leuk vindt. Denk ook nog eens goed na over wat je als klein kind leuk vond: ik maakte vroeger met mijn speelgoed altijd kleine dorpjes en liet daar een trein of auto’s doorheen rijden zodat de bewoners naar hun huis of andere plekken konden. Ik hoor van meer mensen dat ze een verband zien tussen wat ze als klein kind leuk vonden en wat hen nu interesseert. De opleiding is niet heel erg moeilijk maar als je de onderwerpen niet leuk vindt, wordt het lastig. Ik merk dat ik bij onderdelen over politiek en het openbaar vervoer eerder afdwaal bij colleges dan bijvoorbeeld bij verkeersmanagement wat ik interessant vind en waarbij het leren me relatief makkelijk afgaat. 

Ik vind de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit een aanrader. Er zijn meer jongens dan meisjes op deze opleiding, maar alle meiden op de opleiding kennen elkaar en we doen elk jaar wat leuks samen. Voor deze opleiding hoef je niet extreem technisch aangelegd te zijn, maar ze is ideaal voor meisjes die wel van een beetje techniek houden!