Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Iets studeren waar iedereen mee te maken heeft en een mening over heeft

Eline Augustijn eerstejaars, Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit
Banner image

Nederland is uniek en innovatief op het gebied van mobiliteit. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit. De combinatie van techniek en werken met mensen spreekt me erg aan. En het leek me leuk om iets te studeren waar iedereen dagelijks te maken mee heeft – en waar iedereen een mening of een gevoel bij heeft.

Tijdens de colleges leer je bijvoorbeeld over openbaar vervoer en de voorzieningen daarvoor. Je leert over de relatie tussen mobiliteit en andere aspecten van de maatschappij. Over de geschiedenis van mobiliteit, over parkeren, over het ontwerp van een weg en over verkeersveiligheid. Maar je leert ook hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Je leert samenwerken en presenteren, en hoe je visualisaties maakt zoals posters en gebiedstekeningen En je leert hoe je onderzoek doet en hoe je op jezelf reflecteert.

Persoonlijk en actueel

We krijgen vaak gastcolleges van mensen uit het werkveld. Omdat de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit niet zo groot is, kennen docenten en studenten elkaar goed. Dat vind ik erg leuk en er is veel persoonlijke begeleiding. Een aantal docenten heeft een baan bij een bedrijf of overheidsinstantie waardoor er een heel directe overdracht is van kennis en ervaring. Hierdoor is de stof actueel en krijgen we veel praktijkvoorbeelden.

Weloverwogen keuze

Eerst wist ik niet wat ik wilde studeren. Ik was goed in veel vakken op de havo, en vond ook veel leuk. Ik hecht veel waarde aan een fijne sfeer en mensen waarmee ik het kan vinden. Ik heb veel verschillende opleidingen op open dagen bekeken. Dat raad ik aankomende studenten ook aan: doe meeloopdagen en praat met veel mensen om erachter te komen of de opleiding bij je past.

Zowel in Zwolle als Almere kun je deze opleiding volgen en beide hebben hun sterke kanten. Mijn advies is dan ook om op beide opleidingen te gaan kijken en te kiezen voor de opleiding die het beste bij jou past.

Doorgroeien en doorleren

De combinatie van werken met mensen – overleggen en samenwerken met bewoners, bedrijven en de gemeente – en de technische aspecten, zoals ontwerpen, innovatieve ideeën bedenken en projecten ontwikkelen, past goed bij mij. Ook kan ik in deze opleiding mijn leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen. Na deze studie wil ik graag op een plek terechtkomen waar ik kan blijven groeien en leren. Ik denk dat als ik verder in de opleiding kom en stage ga lopen, ik nog een beter idee krijg van wat me ligt en wat ik leuk vind!