Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Neem de tijd voor het kiezen van een studie

Toon Schoonhoven tweedejaars, Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Toon Schoonhoven

Mobiliteit, het ontwerpen van infrastructuur en de openbare ruimte hebben mij al van jongs af aan aangesproken. Ik wist dat ik iets wilde doen met verkeer en stedenbouw, maar twijfelde enorm tussen civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit. Om die reden heb ik na de havo een tussenjaar genomen. Ik ben nu 20 en zit in het 2e jaar van Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit in Zwolle.
 

In mijn tussenjaar heb ik de tijd genomen om me verder te verdiepen en veel te werken. Uiteindelijk gaf de doorslag het feit dat ik veel liever bezig ben met het bedenken van oplossingen en het maken van ontwerpen. Berekenen van constructies of bepalen welk asfalt er gebruikt moet worden – dat leek mij een stuk minder interessant.

Brede opleiding

Tijdens deze opleiding leer je ontzettend veel. Je leert bijvoorbeeld over het openbaar vervoer tijdens het vak collectief vervoer. Maar ook over het ontwerpen van wegen tijdens het vak wegontwerp. En hoe je het gedrag van weggebruikers kan veranderen tijdens het vak verkeerspsychologie.

Skills voor ontwerpen en analyseren

Daarnaast leer je jezelf ook veel skills aan. Hoe je ontwerpprogramma’s gebruikt bijvoorbeeld, zoals Autocad en SketchUp. En programma’s om data mee te analyseren, zoals Excel en SPSS. Je leert dus op alle vlakken die met ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit te maken hebben. Zo krijg je veel kennis, en kan je je later specialiseren met alle geleerde kennis in je achterhoofd.

Blokken én doen

Tijdens de opleiding leer je op verschillende manieren. Je leert door simpelweg te blokken en begrippen uit het hoofd te leren die later getoetst worden met een tentamen. Ook leer je veel door te doen, individueel of met andere studenten opdrachten afronden.

Creatief en sociaal

Mijn interesse ligt vooral bij het ontwerpen van infrastructuur en openbare ruimte. De vakken die daarover gaan vind ik dan ook het leukst. Daarnaast is er een aantal projecten en opdrachten waarin het ontwerpen centraal staat. Hier kon ik dus goed mijn creativiteit in kwijt. Ik ben een vrij sociaal persoon en vind het leuk om samen te werken met anderen. Dat gebeurt op deze opleiding genoeg. Maar soms is alleen werken ook erg fijn, en die mogelijkheden zijn er ook. Een perfecte verdeling als je het mij vraagt!

Anders naar dingen kijken

Ik raad deze opleiding aan voor iedereen die een opleiding wil doen die gaat over mobiliteit of ruimtelijke ontwikkeling. Het is een hele fijne school, met leuke docenten. Je leert hier ontzettend veel, en al snel zul je merken dat je buiten anders naar dingen gaat kijken.

Tips voor studiekiezers?

Neem er de tijd voor! Bezoek open dagen, loop een dagje mee en kijk vooral altijd nog even verder voordat je een keuze maakt. Lukt dat niet op tijd, neem dan een tussenjaar waarin je gaat werken. Ook fijn voor de portemonnee als aankomend student. Daarnaast moet je goed bepalen wat jij nou echt het leukst vindt. Soms kom je hier alleen maar achter door het te gaan doen! Dus probeer ook eens wat uit wat wellicht in de opleiding kan voorkomen.

Evenemententerreinen inrichten

Voor mij is het nog niet zeker wat ik wil gaan doen na deze studie. Ik ontwerp graag, maar evenementen interesseren mij ook heel erg. Momenteel bouw en breek ik evenementen af, als bijbaantje. Het lijkt mij maar al te leuk om met mijn kennis uit deze opleiding te helpen met het inrichten van evenemententerreinen, en de mobiliteit daaromheen. In het 3e jaar kan ik stagelopen. Tijdens deze stage wil ik dan tot een besluit gaan komen wat het wordt!