Weten hoe je écht aan je toekomst bouwt?
Bij de opleiding Bouwkunde leer je alles over het ontwerpen en uitvoeren van gebouwen, het berekenen van constructies en bouwmaterialen. Je leert ook rekening houden met de omgeving waarin een gebouw staat: altijd door een duurzame bril. Dat leer je niet alleen vanuit de boeken, dus daarom ga je vaak op excursie én hebben we op de campus in Zwolle 500m2 praktijkruimte. We hebben labs voor hout, beton, landmeten en bouwmeten. En een maquetteatelier waarbij je met de nieuwste technieken werkt. Stroop je mouwen maar op!
Je bekijkt nu onze opleiding in Zwolle. Wist je dat je Bouwkunde ook in Almere kunt volgen?
Ontdek (het in) de opleiding Bouwkunde
Bij Bouwkunde lever je een bijdrage aan het ontwerpen én uitvoeren van nieuwe of bestaande gebouwen. Dat kan op verschillende vlakken. Na je tweede jaar kies je daarom één van de drie uitstroomprofielen: Bouwtechniek en management, Architectuur of Constructief ontwerpen. Waar ligt jouw interesse?
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Als je start met een studie, leg je eerst het fundament. Hierop kun jij tijdens jouw hbo-opleiding én daarna elk moment weer teruggrijpen en voortbouwen. Dit doe je bij de opleiding Bouwkunde in Zwolle bijvoorbeeld in colleges waarin je je buigt over onder meer bouwtechniek, constructief ontwerpen, architectuur, bouwmanagement, materiaalkunde, digitaal modelleren en handtekenen.
Van en mét elkaar leren
Je volgt hoor- en werkcolleges en je werkt veel in projectgroepen aan projecten en opdrachten. Dit kan bijvoorbeeld een practicumopdracht in een laboratorium zijn waar je onderzoekt hoe beton wordt gemaakt. Of wat denk je van het ontwerpen van een woonproject? In je projectgroep leer je niet alleen meer over het vak, maar je leert ook hoe je goed samenwerkt.
Je eigen huis analyseren
Elke periode werk je met een aantal medestudenten aan een interessant en actueel project. Je analyseert bijvoorbeeld je eigen huis. Welke vorm heeft het? En welke constructie en materialen zijn er gebruikt? In een volgend project in dit eerste studiejaar verdiep je je in het bouwen van een rijtjeshuis: je analyseert hoe zo’n huis technisch is opgebouwd.
Vakantiewoning van BN’er
Ook werk je met je projectgroep aan een vakantiewoning voor een BN’er. Je maakt daar een maquette en 3D-tekeningen voor. Je analyseert, ontwerpt, berekent en plant met je projectgroep de bouw van deze vakantiewoning. Dit deelproject sluit je af met een presentatie die bestaat uit maquettes en panelen.
Presenteren
Je leert in dit allereerste jaar van de hbo-opleiding Bouwkunde ook veel over presentatietechnieken. Nuttige skills voor een bouwkundige en altijd handig als je straks jouw project moet presenteren aan een organisatie of gemeente!
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en vaardigheden uit jouw eerste jaar. Je krijgt nu vakken als mechanica, bouwfysica, bouwmanagement, architectonische basisbegrippen en professionele communicatie.
Projecten voor echte opdrachtgevers
Je start het tweede jaar met het project Ontwerp en uitwerking utiliteitsgebouw. Voor een concrete opdrachtgever maak je een ontwerp voor een utiliteitsgebouw in de omgeving van Zwolle. Het tweede halfjaar werk je aan het project Ontwerp en uitwerking Campus 2.0. Je gaat aan de slag met een ontwerp voor het transformeren van een gebouw op de campus of een gebouw in de spoorzone van Zwolle. Ook hier betreft het een actueel vraagstuk voor een concrete opdrachtgever.
Kies je profiel
Tijdens de opleiding Bouwkunde krijg je volop de ruimte om je te profileren. Zo geef jij zelf vorm aan jouw studie. Na jouw tweede studiejaar kies je een van de drie uitstroomprofielen die wij aanbieden:
- Bouwtechniek en management
- Architectuur
- Constructief ontwerpen
Nog meer verdieping via je minor
In het derde jaar van de hbo-opleiding Bouwkunde volg je een minor van een halfjaar, waarin je opdrachten en colleges krijgt over het onderwerp van jouw uitstroomprofiel.
- Voor Bouwtechniek en management volg je de minor Building realisation and lifecycle: herbestemmen, duurzaam bouwen, werkvoorbereiding en energiezuinige concepten zijn daarbij kernwoorden
- Voor Architectuur volg je de minor Architectuur en stedenbouw: je gaat met onderwerpen aan de slag als vormstudie, architectuur, (steden)bouwkundig ontwerp en bouwtechniek
- Voor Constructief ontwerpen verdiep je je in twee mini-minors over duurzame én betonconstructies: van onderzoek naar constructies als aquaducten en constructies in beton, hout of kunststof tot de draagconstuctie voor een stadion
Op stage!
En je gaat de praktijk in: in het derde jaar loop je een halfjaar stage bij een bedrijf in de richting van je uitstroomprofiel.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Met het afstudeeronderzoek ga jij aan ons laten zien waaraan je 4 jaar lang gebouwd hebt. Je werkt een halfjaar aan een complexe opdracht, meestal voor een bedrijf of instantie, zoals een bouwbedrijf of woningbouwcorporatie. Alles wat je geleerd hebt koppel je direct aan de praktijk. Maar eerst volg je nog een minor of een tweede stage.
Keuzeminors in jaar 4
Je kunt kiezen uit een combinatie van minors op het gebied van Circular Housing, Future Cities, Duurzame Constructies, Betonconstructies of Bedrijfskunde. Of kies voor een heel ander soort minor: International sustainable development (in het buitenland), minors bij andere hogescholen of een premaster aan een universiteit.
Benieuwd naar waar je mee aan de slag kan gaan in de minor Future Cities? In deze video zie je de uitkomst van een van de projecten.
Afstuderen
In het tweede halfjaar ga je dan echt afstuderen. Dit doe je in duo’s, maar jullie staan er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Wat afstudeervoorbeelden:
- Onderzoek naar herontwikkeling van leegstaande kantoorgebouwen
- Onderzoek naar de toepassing van het houtbouwsysteem voor meerlaagse verdiepingsbouw
- Het ontwerpen en technisch uitwerken van een gebouw
- Onderzoek naar het aardbevingsbestendig ontwerpen in de provincie Groningen
Alles afgerond
Gefeliciteerd! Na 4 jaar studeren ben jij klaar voor het echte werk en je mag je vanaf nu een Bachelor of Science noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
In onze collegebanken doe je alle kennis op die je straks in de praktijk kunt gaan inzetten. Maar daar wachten we natuurlijk niet mee tot na de opleiding. Pak je tools er maar vast bij!
Leren op de bouwplaats
Je werkt veel aan projecten en échte praktijkopdrachten. In het tweede jaar werk je bijvoorbeeld aan het project Ontwerp en uitwerking utiliteitsgebouw. Je maakt dan voor een concrete opdrachtgever een ontwerp voor een utiliteitsgebouw in de omgeving van Zwolle. In de tweede helft van jaar 2 werk je aan het project Ontwerp en uitwerking Campus 2.0. Hier maak je een ontwerp voor het transformeren van een gebouw op de campus of een gebouw in de spoorzone van Zwolle.
Projecten: verduurzaam jij ook het station?
Studenten Bouwkunde gingen eerder aan de slag met het Schellepoortgebouw aan het Lübeckplein in Zwolle. Dit project past in het transformatieplan van het stationsgebied waarbij de gemeente bestaande gebouwen slim wil hergebruiken. De studenten besteedden veel aandacht aan duurzaamheid en energieneutraal bouwen. Denk aan pergola’s bedekt met zonnepanelen, wintertuinen waarvan de warme lucht via warmtewisselaars wordt gebruikt voor de verwarming van de woningen, en groene gevels die zorgen voor CO2-opname én een prettige uitstraling aan de openbare ruimte.
The sky is the limit
Om een duidelijk beeld te krijgen van je toekomstige werkomgeving loop je in het derde jaar van je opleiding een halfjaar stage die aansluit bij het door jou gekozen uitstroomprofiel. Je stageplek hoeft niet in Nederland te liggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Europa, China of Zuid-Korea?
Afstuderen bij echte opdrachtgevers
Ook je afstudeeronderzoek heeft direct met de praktijk te maken. Je doet dit namelijk voor een échte opdrachtgever.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Projecten: Eigen huis, Rijtjeshuis en Vakantiehuis BN’er Project Ontwerp en uitwerking utiliteitsgebouw Specialisatie binnen je uitstroomprofiel Keuze: 2e minor, studeren in het buitenland, 2e stage of premaster Materiaalkunde Project Ontwerp en uitwerking Campus 2.0 Stage Afstuderen Bouwtechniek Bouwtechniek Minor BIM-modelleren Bouwfysica Bouwmanagement Bouwconstructies Handtekenen Bouwmanagement Constructief ontwerpen Architectuur Inleiding architectuur Praktijkgericht onderzoek Presentatietechnieken
-
Het startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Welk beroep zet jij op je cv?
De bouwsector biedt jou veel kansen na je studie. Ga jij bijvoorbeeld voor een (management)baan om duurzaam te kunnen bouwen? Kies je de kant van de architectuur? Of ga jij aan de slag met het ontwerpen van bouwkundige constructies? Dit zou zo maar eens jouw baan kunnen worden:
- Bouwkundig tekenaar
- Projectleider
- Bouwfysisch adviseur
- BIM-modelleur/BIM-manager
- Werkvoorbereider of calculator
Hier zet jij straks je skills in
Jij kunt met je hbo-diploma Bouwkunde op zak aan de slag bij uitvoerende bouwbedrijven, architecten- en stedenbouwkundige bureaus, adviesbureaus voor constructies of bouwfysica en bureaus voor bouwmanagement. Denk ook eens aan woningbouwcorporaties of aan projectontwikkelaars. En bij gemeentelijke diensten, in de bouwmaterialenhandel en bij toeleverende bedrijven liggen er bovendien ook nog volop kansen voor je na je studie.
De bouwsector zit weer in de lift en dat is positief voor jouw toekomst! Zeker met jouw oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Je kansen op een baan met een goed salaris en mooie doorgroeimogelijkheden zijn dan ook groot.
Baankans
93%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.500,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop (met goede grafische kaart, zie minimumspecificaties) én boeken, excursies en maquettes à € 1.800,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na de opleiding Bouwkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of een universitaire master! Je kunt al tijdens je studie óf erna een premaster volgen en dan bij de TU Delft, TU Eindhoven of Universiteit Twente starten. Je kunt ook nog naar de Academie van Bouwkunst in Groningen, Rotterdam, Amsterdam of Arnhem. Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Of wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in één jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Architecture, Urbanism and Building Sciences
- Master Architecture, Building and Planning
- Master Construction Management and Engineering
- Lerarenopleiding via Kopopleiding