Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Bouwkunde in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Open dag

Dinsdag 11 april (online) en vrijdag 14 april (Campus 2 in Zwolle)

Bij de opleiding Bouwkunde leer je alles over het ontwerpen en uitvoeren van gebouwen én het berekenen van constructies en bouwmaterialen.

Je leert ook rekening houden met de omgeving waarin een gebouw staat; altijd door een duurzame bril. Dat leer je niet alleen vanuit de boeken. Daarom ga je op excursies en werk je regelmatig in de praktijkruimte op de campus. We hebben labs voor hout, beton, landmeten en bouwmeten. En een maquetteatelier waarbij je met de nieuwste technieken werkt. Stroop je mouwen maar op!

Proefles en meelopen    Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) 
Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma Bouwkunde

Bij Bouwkunde lever je een bijdrage aan het ontwerpen én uitvoeren van nieuwe of bestaande gebouwen. Dat kan op verschillende vlakken. Na je tweede jaar kies je daarom één van de drie uitstroomprofielen: Bouwtechniek en management, Architectuur of Constructief ontwerpen. Waar ligt jouw interesse?

Highlights opleiding

 • Tijdens de opleiding Bouwkunde van Windesheim Zwolle staat praktijkervaring voorop. 
 • Je werkt bijvoorbeeld aan een vakantiewoning voor een BN’er: je analyseert, ontwerpt, berekent en plant met studiegenoten de bouw.
 • Specialiseer je met een minor, stage en door mee te werken aan verschillende projecten.
 • Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

De bouwsector biedt jou veel kansen na je studie. Ga jij bijvoorbeeld voor een (management)baan om duurzaam te kunnen bouwen? Kies je de kant van de architectuur? Of ga jij aan de slag met het ontwerpen van bouwkundige constructies? Dit zou zo maar eens jouw baan kunnen worden:

 • Bouwkundig tekenaar
 • Projectleider
 • Bouwfysisch adviseur
 • BIM-modelleur/BIM-manager
 • Werkvoorbereider of calculator

Werkveld

Jij kunt met je hbo-diploma Bouwkunde op zak aan de slag bij uitvoerende bouwbedrijven, architecten- en stedenbouwkundige bureaus, adviesbureaus voor constructies of bouwfysica en bureaus voor bouwmanagement. Denk ook eens aan woningbouwcorporaties of aan projectontwikkelaars. En bij gemeentelijke diensten, in de bouwmaterialenhandel en bij toeleverende bedrijven liggen er bovendien ook nog volop kansen voor je na je studie.

De bouwsector zit weer in de lift en dat is positief voor jouw toekomst! Zeker met jouw oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Je kansen op een baan met een goed salaris en mooie doorgroeimogelijkheden zijn dan ook groot.

Doorstuderen

De smaak te pakken na de opleiding Bouwkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of een universitaire master! Je kunt al tijdens je studie óf erna een premaster volgen en dan bij de TU Delft, TU Eindhoven of Universiteit Twente starten. Je kunt ook nog naar de Academie van Bouwkunst in Groningen, Rotterdam, Amsterdam of Arnhem. Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Of wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in één jaar je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

 • Master Architecture, Urbanism and Building Sciences
 • Master Architecture, Building and Planning
 • Master Construction Management and Engineering
 • Lerarenopleiding via Kopopleiding

Baankans

84%

van de werkenden vond baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 2.600,-

bruto, op basis van 38 uur per week

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken, maquettes, excursies (€ 1.800,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

We gebruiken drones om het verkeer in Harculo te verminderen

Studenten techniek

over de minor Future Cities

Met het oog op de woningnood kan ik met mijn studie een steentje bijdragen

Quio Ben Zhang

afgestudeerd, Bouwkunde

Het leukste onderdeel van een project? Ontwerpen!

Luc Dijkman

tweedejaars, Bouwkunde

Het toekomstgericht denken bij Bouwkunde spreekt mij erg aan

Luc Dijkman

tweedejaars, Bouwkunde

Maak kennis met...

Windesheim en de opleiding Bouwkunde in Zwolle. Je leert niet alleen vanuit de boeken, maar ook veel in de praktijk. Daarom hebben we 500m2 praktijkruimte op de campus! Neem alvast een kijkje in gebouw T, de thuisbasis van de opleiding. 

Studeren in Zwolle   Instagram Bouwkunde(opent in nieuw tabblad)
Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Bouwkunde in Almere (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Almere

Bouwkunde in Almere (Associate degree en duaal)

Duaal, Associate degree in Almere

Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle