Ruimtelijke Ontwikkeling-Mobiliteit

Praktijk

Je leert veel van de praktijk. Daarom ga je veel ‘naar buiten’. Je werkt aan projecten, loopt stage, gaat op excursie naar het buitenland en volgt gastcolleges van professionals uit de praktijk.

Mensen stappen in een streekbus die staat te wachten op het busstation van Zwolle. Stages

Je loopt ten minste een half jaar stage, waarin je een opdracht uitvoert bij een adviesbureau of een overheidsinstelling. Je leert bijvoorbeeld hoe een ontwerp van een nieuwe weg tot stand komt of hoe een besluit over een nieuwe busbaan wordt genomen.

Projecten

Je werkt tijdens je opleiding veel aan projecten. Projecten gaan altijd over realistische situaties, bijvoorbeeld de aanpak van een verkeersprobleem in een bepaalde gemeente. Je voert ze meestal uit in groepsverband.

Excursies

Je gaat vaak op excursie in Nederland. Bijvoorbeeld een excursie naar een verkeerscentrale, een grote uitbreidingswijk (IJburg of Vathorst), Pro Rail, een groot verkeersproject (zoals een nieuw aangelegde rondweg) of een tramproject in Groningen. Ook bezoek je interessante symposia. 

Meedenken over verkeersveiligheid

Je voert vaak opdrachten uit die daadwerkelijk in de maatschappij spelen. Bijvoorbeeld het opzetten van een verkeersveiligheidsplan in een bepaalde wijk zodat kinderen meer buiten kunnen spelen. Ook hebben onze studenten meegedacht over het parkeerbeleid van Windesheim.

Joey bij een elektrische auto

Joey: 'Je hebt invloed op wat anderen doen'

'Als stage-opdracht moest ik een plan bedenken om Zwolse werknemers per fiets naar hun werk te krijgen, in plaats van per auto. Dan hebben bedrijven minder parkeerruimte nodig, hebben ze fittere werknemers en zijn de wegen minder druk. Als bedrijf kun je dat stimuleren door fietsers een kilometervergoeding te geven. Autogebruik is vaak pure luiheid. Als je mensen dat laat ervaren, passen ze hun reisgedrag aan. Door het ontwerp van bijvoorbeeld wegen te veranderen, kun je mensen sturen in hun gedrag. Als mobiliteitsdeskundige heb je invloed op wat anderen doen en dat vind ik gaaf!’

Lees meer over Joeys stage en zijn projecten