Hackathon
Het lectoraat Urban Innovation organiseert jaarlijks een hackathon: studenten van verschillende opleidingen buigen zich in groepen over duurzaamheidsvraagstukken.
Meer weten?
Wil je met jouw bedrijf/organisatie meedoen met de hackathon of heb je een goed idee? Neem contact op met: Quirine Winkler(opent in nieuw tabblad)
De Gemeente Almere wil dat het nieuwe stadsdeel Pampus een internationaal toonaangevend voorbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling wordt. 150 Studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Finance & Control, Bouwkunde, Engineering en Rechten zochten tijdens de hackathon van 17 t/m 19 september 2024 naar duurzame, circulaire oplossingen.
De finalisten waren:
- Floating Pampus: duurzame drijvende huizen, studie- en werkplekken, buurthuizen, speeltuinen en moestuinen met een centrale binnenhof waar mensen kunnen samenkomen. De huizen zijn biobased, energie- en waterzuinig.
- Pampus Unites: Speel- en beweegplekken met moestuin en ondergrondse wateropslag in de buurt van scholen en plekken waar ouderen wonen om zo meer contact tussen jong en oud te bevorderen.
- De Almeerse pepermolen: ook in Pampus zijn natuurlijk transformatorhuisjes nodig om hoogspanning in laagspanning om te zetten. Door deze huisjes groene gevels te geven dragen ze bij aan de biodiversiteit. En door er banken bij te zetten worden de pepermolens groene ontmoetingsplekken.
Vanaf 2030 biedt het nieuwe stadsdeel Almere Pampus ruimte aan 30.000 woningen en 16.000 arbeidsplaatsen. Het gebied wordt duurzaam en circulair ontwikkeld. 180 Windesheim studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, Engineering, Bouwkunde, Finance & Control en HBO Rechten werkten samen met 13 bedrijven aan circulaire, duurzame oplossingen voor Almere Pampus. De hackathon vond plaats bij theater Vis-a-Vis op 19, 20 en 21 september 2023.
Drie projecten haalden de finale: een ‘bouwpakket huis’, een gemeenschappelijke wasserette die gebruik maakt van restwarmte van transformatorhuisjes en een platform voor uitwisseling van informatie en materialen tijdens de bouw van een nieuwe wijk. Dit project won.
Omroep Flevoland was bij de hackathon, bekijk hier de reportage(opent in nieuw tabblad).
Hoe verpak je verse melk echt duurzaam? Hoe produceert een bedrijf met zo weinig mogelijk afval? Daar denken onze studenten over na!
Op 7, 8 en 9 september 2022 organiseerde Windesheim voor de 2e keer een hackathon: 190 studenten van verschillende opleidingen (van bedrijfskunde tot engineering) werkten samen aan duurzaamheidsvraagstukken van bedrijven uit de regio zoals Flevosap, Rebounce en Micronic. De winnende groep bedacht een manier om zonnepanelen opnieuw te gebruiken voor Schenk Recycling.
Bekijk hier de aftermovie van dit mooie evenement!
De NOS kopte ‘Aantal afvaldumpingen in Almere fors toegenomen’. Daar is vast wat aan te doen. Hoe pak je het probleem aan bij de wortels?
140 studenten bogen zich erover tijdens de Almeerse hackathon Zero Waste. Zij kozen in groepjes een product uit waarvan zij de keten van A tot Z samen volop analyseerden. Volgens het principe ‘creating business through circulair design’ kwamen ze met oplossingen die duurzaam én rendabel zijn én die ze tot slot pitchten voor een jury. De winnende groep: ‘Groen is het nieuwe goud’ die de keten van de wegwerpbeker onder de loep had genomen. Bekijk hier de film van 2021: