Thermoplastische Composieten

Onderzoeksproject (afgesloten met een congres) - Een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van thermoplastische composieten in dertien MKB-bedrijven in de kunststofverwerkende industrie. Voor elk van deze bedrijven is bekeken hoe een hoogwaardig eindproduct gecreëerd kan worden, wat in serie gemaakt kan worden. Tevens is het economische omslagpunt voor de inzet van thermoplastische composieten bekeken. Dit project is gefinancierd via de RAAK-regeling van de Stichting Innovatie Alliantie.

Thermoplastische composieten hebben een aantal voordelen ten opzichte van thermohardende composieten. Allereerst zijn het materialen met hoge weerstand tegen impact, maar tevens kan het materiaal na verwarmen hervormd en/of gerecycled worden. Daarnaast kan de automatiseerbaarheid van de verwerking voordelen bieden in termen van kwaliteitswaarborging door verminderd handwerk.

Resultaat

In dertien bedrijven is onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van thermoplastische composieten. De producten zijn getest en geëvalueerd, waarbij de economische haalbaarheid bekeken is met als resultaat generieke handvatten voor het MKB voor de inzetbaarheid van deze materialen.

Onderzoek en onderwijs

Twee junior onderzoekers en drie studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde zijn gestart met cases bij FFWD Wheels en Rondal. Zij hielden zich bezig met het omzetten van thermohardende composiet producten naar thermoplastische composieten door middel van het (her)ontwerpen en het maken van prototypes die vervolgens getest werden. Bij TenCate heeft een student een afstudeerproject in overmoulding uitgevoerd. Bij Beutech hebben studenten van de minor Polymer Product Engineer een PE bak verstevigd met tape van Modified Materials. Een ander groepje minorstudenten heeft voor Veldink Rolstoeltechniek een zijschild en een ruggensteun ontworpen. Ook bij OIM Orthopedie en Rondal zijn prototypes geproduceerd. 

Onderzoeksrapport

Op woensdag 3 juni 2015 zijn de eindresultaten van het onderzoeksproject gepresenteerd tijdens het congres De wegen van composiet.  De onderzoeksresultaten zijn vrij beschikbaar en te downloaden.

 Startdatum

Januari 2013

 Soort

Kwalitatief

 Omvang

Dertien bedrijven en vier kennisinstellingen

 Opdrachtgever

 

 Partners

Thermo Plastic Research Centre (TPRC)
Cato Composite Innovations
Applied Polymer Innovations (API)
Federatie Nederlandse Rubber en Kunststoftechnologie (NRK)
Syntens
Verschillende MKB bedrijven

 Status

Afgerond