SIA RAAK-mkb Industrieel hergebruik van End-of-Life thermoharde composieten
Het doel van dit project is om te testen of het proof-of-concept voor het hergebruik van End-of-Life (EoL) thermoharde composieten technologisch en economisch interessant is voor praktijkpartners
- Lectoraat: Kunststoftechnologie
- Soort onderzoek: kwalitatief
- Opdrachtgever: Regieorgaan SIA
- Partners: Biinc, NRK, Reimert Bouw en Infra, Royal Haskoning DHV, Bijl Profielen, Bootjessloperij 't Harpje, Fatol, Aliancys, PolyProducts, Future Pipe Industries, Polem, Spaghnum products, Brimos, Certion, Gemeente Zeewolde, Composite Structures, CT Planon, Welex, Provincie Groningen, Groningen Seaports, Demacq, Waterschap Zuiderzeeland, NJI Metaalunie, VDL Wientjes, Remondis, NedTrain, Rijkswaterstaat
Aanleiding Industrieel hergebruik van End-of-Life thermoharde composieten
Dit project is een vervolg op een reeks KIEM-VANG-projecten, waarin de technische haalbaarheid van een nieuwe methode voor End-of-Life (EoL) thermoharde composieten is onderzocht.
Doelstelling en uitvoering
Omdat dit technisch haalbaar bleek, is in dit RAAK-project onderzocht of het ook tot een industrieel niveau gebracht kan worden. Dat wil zeggen: kan het bedrijfsleven er geld mee verdienen, kan een kwaliteitsniveau gegarandeerd worden en is de methode wel duurzaam als de LCA beschouwd wordt?
Met 36 projectpartners uit de industrie, overheden en kenniscentra zijn onderzoekers van het lectoraat en studenten met deze vraagstelling aan de slag gegaan. Het resultaat was positief: Dit kan een industrie worden!
Rapportage
De composietbranche heeft veel belangstelling voor deze nieuwe methode, omdat het een oplossing biedt voor een probleem van EoL-composieten. Van het project is een uitgebreide rapportage beschikbaar.
Regieorgaan SIA
Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren.
Meer weten?
Neem contact op met Dr.ir.Albert ten Busschen, associate lector Kunststoftechnologie
Dr.ir.Albert ten Busschen
a.ten.busschen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)