Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoeksprogramma Hergebruik End-of-Life Composieten

    Inleiding

    Hergebruik van End-of-Life Composieten

    Het onderzoeksprogramma Hergebruik van Composieten is onderdeel van het onderzoeksportfolio van het lectoraat Kunststoftechnologie. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuw constructiemateriaal, gebaseerd op End-of-Life thermoharde composieten. Dit programma loopt sinds 2015. Er hebben tot nu toe 80 bedrijven/kennis- en overheidsinstellingen meegewerkt en er zijn tot nu toe zijn meer dan 100 studenten bezig geweest met dit programma in de vorm van stage, afstuderen of als opdracht in een minorprogramma. De uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt in de lesprogramma’s van de Minor Composieten, de Minor Production Engineering en de Master Polymer Engineering. 
    Dit project is door meerdere subsidieverstrekkers gefinancierd: SIA KIEMVANG(opent in nieuw tabblad) (2015-2017), CompoWorld (2015-2017), SIA RAAK (opent in nieuw tabblad)MKB 1 (2017-2019), SIA RAAK MKB 2 (2019-2022), SIA RAAK MKB 3 (2022-2024), Provincie Overijssel(opent in nieuw tabblad) (2019-2022) en DCPV(opent in nieuw tabblad) (2020-2022).

    Lees hier meer over het lectoraat Kunststoftechnologie  

    Onderzoeksprojecten

    De Windesheim methodiek voor het hergebruik van End-of-Life composiet

    Sinds de aanvang van het project, heeft het project zich erop gericht om voor de praktijk bruikbare resultaten op te leveren. We gebruiken de ‘demonstrator onderzoeksmethode’. Dat wil zeggen: aan de hand van concrete casussen worden rekenregels en full-scale demonstrators ontwikkeld, die daadwerkelijk in de praktijk geïnstalleerd zijn. Deze praktijk casussen zijn bedacht en uitgewerkt in nauwe samenwerking met de betrokken bedrijven.

    Lectoren en onderzoekers

    Programma-manager Albert ten Busschen

    Associate Lector Albert ten Busschen heeft een ruime ervaring in de ontwikkeling en productie van composietproducten en bouwproducten. Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde en zijn promotie-onderzoek heeft hij zich vooral gericht op de mechanische eigenschappen van vezelversterkte kunststoffen (composieten). Daarna werkte hij 7 jaar als hoofd van het Reinforcement Evaluation Centre van PPG Fiber Glass te Hoogezand. In deze functie werden de toepassingen van glasvezelproducten als versterking in kunststoffen geëvalueerd. In de jaren daarna was hij hoofd van de afdeling Houtproducten voor de Bouw bij SHR Hout Research te Wageningen en later research manager bij Tech-Wood Nederland te Rijssen. Van 2005 tot en met 2021 was Albert technisch directeur bij Poly Products te Werkendam. Tussen 2005 - 2013 was hij ook voorzitter van de composiet-branchevereniging in Nederland, de VKCN (tegenwoordig: CompositesNL). Sinds juni 2015 is hij associate lector binnen het Lectoraat Kunststoftechnologie van de hogeschool Windesheim in Zwolle en Almere. In deze functie richt hij zich op het hergebruik van End-of-Life composiet. 

    Ontmoet onze onderzoekers

    portret lector Margie Topp

    Dr. Margie Topp, lector

    Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

    Pieter Schreuder, onderzoeker

    Pieter Schreuder heeft zich gespecialiseerd in het (her)verwerken en toepassen van composietmaterialen voor civiele toepassingen, van damwandplanken tot draglineschotten.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Koen Hermans, onderzoeker

    Koen Hermans is onderzoeker en heeft een achtergrond in Industrieel Product Ontwerpen. Hij is een aanpakker en heeft een getraind oog voor de toepassing en gebruik van een product.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Eric Roetman, onderzoeker

    Eric Roetman is onderzoeker en ook coach bij ZWINC. Hij is onze expert op het gebied van circulaire economie en weet in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Peter Bosman, docent-onderzoeker

    Peter Bosman grijpt succesvol alle kansen aan om zijn industrie te vernieuwen. Hij heeft veel prijzen gewonnen met zijn onderzoek over composieten in de gebouwde omgeving.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Lena Lappa, docent-onderzoeker

    Docent-onderzoeker Lena Lappa heeft een achtergrond als structural engineer voor olie en gas. Binnen het lectoraat zoekt ze naar nieuwe toepassingen voor composieten in de energiesector.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Niels Boks, docent-onderzoeker

    Docent Werktuigbouwkunde en onderzoeker Niels Boks werkt vanaf de start in 2008 bij het lectoraat. Hij is nauwkeurig, procesmatig en bezit expertise op het chemische vlak.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Ruud Groen, docent-onderzoeker

    Ruud Groen doet onderzoek naar kunststofextrusie en naar het hergebruik van composieten in damwandprofielen. Mechanica is zijn passie en dat past hij graag toe op nieuwe materialen.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Jasper Bouwmeester, onderzoeker

    Jasper is lucht- & ruimtevaartingenieur en managing director van Fiberneering. In zijn tijd bij het lectoraat heeft hij gewerkt aan rHPL, waar de meubels van End-of-Life composiet van zijn gemaakt.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

    Robbie Woldendorp, docent-onderzoeker

    Docent Werktuigbouwkunde Robbie Woldendorp is specialist in mechanica. Hij buigt zich graag over het krachtenspel, van een machineonderdeel tot in de menselijke kaak.

    LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
    Publicaties

    In de media

    Door de jaren heen is dit onderzoeksprogramma diverse keren opgepakt door de media. Hieronder een overzicht van de online publicaties, op basis van vier thema's: Onderzoek, RAAK-Award, Windenergie en Dwarsligger. 

    Lees hier de publicaties over de dwarsligger, een demonstrator die wij in samenwerking met NS hebben opgeleverd als onderdeel van het onderzoek naar Hergebruik van Composieten.

    Algemeen Dagblad (2021)(opent in nieuw tabblad) Business Insider (2021)(opent in nieuw tabblad)
    NS Nieuws (2021)(opent in nieuw tabblad) Treinenweb (2021)(opent in nieuw tabblad)
    Duurzaam Actueel (2021)(opent in nieuw tabblad)  

     

    Contact

    Meer weten?

    Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!