Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderzoeksprogramma Industrieel AM Metaal

Banner image
Inleiding

Lectoraat Kunststoftechnologie en metaalprinting

Het lectoraat Kunststoftechnologie (LKT) doet sinds 2012 onderzoek naar de kansen en mogelijkheden die additive manufacturing (AM) kan bieden voor het MKB. In die eerste jaren waren de onderzoeksactiviteiten vooral gericht op het 3D-printen van kunststoffen. Destijds stond AM vooral nog bekend als ‘rapid prototyping’ en bestonden onze faciliteiten vooral uit fused deposition modeling (FDM) printers. Het aantal beschikbare print technieken was destijds nog relatief klein en viel in één overzicht te vatten.

Sindsdien heeft de AM industrie, mede dankzij het verlopen van een aantal belangrijke patenten, een grote vlucht genomen. Met behulp van onze Centres of Expertise TechForFuture(opent in nieuw tabblad) (HTSM) en GreenPAC (opent in nieuw tabblad)(Chemie, Smart Polymeric Materials) hebben wij deze ontwikkelingen nauwgezet kunnen volgen en is zowel onze kennis als ons machinepark gegroeid. Binnen GreenPAC organiseerde het LKT samen met hun partner NHL-Stenden tot 2015 een eigen AM-beurs, met de visie om AM in de breedste zin van het woord te vertegenwoordigen. Dit betekende niet alleen op de beursvloer maar óók in het onderzoek. Vandaar dat in 2016 het eerste onderzoek op het gebied van metaalprinting (Laser Powderbed Fusion) werd gestart, samen met een consortium van bedrijven. 
Voor het LKT was de insteek om te beginnen met het onderzoeken van het printen van matrijzen voor de kunststofindustrie. Deze onderzoekslijn is door meerdere subsidieverstrekkers gefinancierd:

Lees hier meer over het lectoraat Kunststoftechnologie  

Onderzoeksfocus

Dit onderzoeken wij in de praktijk

Inmiddels heeft het Lectoraat Kunststoftechnologie sinds september 2020 zijn eigen industriële metaalprinter in gebruik genomen, een GE M2 Series 5. Deze staat binnen de AM hub van Perron038 en staat op aluminium (AlSi10Mg). Deze machine is met een laser van 1kW en een bouwvolume van 400 x 400 x 400 mm één van de grotere in zijn soort. Hieronder vind je alle informatie rondom ons onderzoek naar Additive Manufacturing Metaal.

Programma-manager en onderzoekers

Programma-manager Geert Heideman

Sinds 2012 is Geert Heideman onze associate lector Kunststoftechnologie. Hij trekt de programmalijn Industrial Additive Manufacturing dat onder andere in het teken staat van 3D-metaalprinten. Geert heeft chemische technologie gestudeerd aan de Universiteit Twente, waar hij is gepromoveerd in de rubbertechnologie.

Van 2004 tot 2012 heeft Geert functies bekleed in het toegepast industrieel onderzoek bij National Starch & Chemical (member of the ICI group), later Henkel Nederland. Eerst als research chemist, actief in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten voor de Diecasting- en Forging-industrie en voor de ondersteuning en verbetering van bestaande productieprocessen. Vanaf 2007 was Geert verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe productlijnen en technische ondersteuning bij de marktintroductie in Europa.

Ontmoet onze onderzoekers

Teaser image

Dr. Margie Topp, lector

Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

Teaser image

Tommie Stobbe, onderzoeker

Tommie Stobbe is gespecialiseerd in Additive Manufacturing. Zijn brede kennis van printtechnieken en materialen weet hij telkens toe te passen in vernieuwende ontwerpen.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Ruud van Abbema, onderzoeker

Docent Ruud van Abbema onderzoekt de 3D-metaal printtechnologie. Met zijn inspirerende lessen over Additive Manufacturing weet hij veel studenten te mobiliseren voor onze onderzoeken.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Eric Roetman, onderzoeker

Eric Roetman is onderzoeker en ook coach bij ZWINC. Hij is onze expert op het gebied van circulaire economie en weet in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Derek van Voorthuizen, onderzoeker

Docent Industrieel Product Ontwerpen Derek van Voorthuizen onderzoekt 3D-printprojecten en is ook coach bij het ZWINC. Zijn expertise in productontwerp komt hier goed van pas.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Paul Dijkstra, onderzoeker

Gedreven vanuit zijn passie voor productie, zoekt Paul Dijkstra altijd de wetenschappelijke uitdaging in onderzoeken naar kunststoffen in de medische technologie en machinebouw.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Tijmen Mateboer, onderzoeker

Tijmen Mateboer heeft een brede wetenschappelijke interesse. Hij is specialist op het gebied van modellering en simulatie én is actief binnen de programmalijn duurzaam produceren.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Robin Cerpentier, onderzoeker

Robin Cerpentier combineert zijn interesse in de chemie, fysica én mechanische eigenschappen van polymeren in onderzoek naar het recyclen van rubbers en composieten.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Publicaties Contact

Meer weten?

Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!