Een weg naar succes? Een duurzame innovatie in de Rubberindustrie
Rubber is een uniek materiaal: het is elastisch en gaat lang mee. Echter, met de groeiende druk op recycling, staat de rubberindustrie voor de uitdaging om effectieve methoden te vinden voor het recyclen van rubber, vooral van gebruikte autobanden. Onderzoeker Eric Roetman (lectoraat Kunststoftechnologie) heeft zich hierin verdiept en kreeg daarbij inzicht in de opkomst van devulkanisatie in Europa en de rol die het speelt in de verduurzaming van de sector. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sustainability.
Verschillende methoden van devulkanisatie
Devulkanisatie wordt ingezet voor de recycling van rubber. Tijdens de productie van rubber worden zwavelverbindingen gevormd waardoor het de goede, duurzame eigenschappen krijgt. Tijdens devulkanisatie worden deze zwavelverbindingen afgebroken zodat het rubber opnieuw verwerkt kan worden. Bedrijven passen daarvoor verschillende methoden toe, zoals thermische devulkanisatie, waarbij rubber wordt verwarmd onder hoge temperaturen en druk, en chemische devulkanisatie, waarbij (ook) chemicaliën worden toegevoegd om de zwavelverbindingen te verbreken. Ook zijn er verschillende innovatieve technologieën zoals devulkanisatie met microgolven.
Toepassingen van gedevulkaniseerd rubber
Gerecycled rubber wordt op dit moment in beperkte hoeveelheid toegevoegd aan nieuwe producten, zoals specifieke bandonderdelen, technische rubberproducten en het kan dienen als waardevolle toevoeging aan asfalt. Toch brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee. Vanwege de verscheidenheid aan rubbermengsels, is er niet altijd een perfecte match tussen het gerecyclede bandenrubber en de vereisten voor nieuwe producten.
Onderzoek naar devulkanisatie in Europa
Onderzoeker Eric Roetman heeft onderzoek gedaan naar de opkomst van devulkanisatie in Europa en hoe dit kan bijdragen aan de verduurzaming van de rubberindustrie. Zijn onderzoek toont aan dat er een groeiend aantal initiatieven is voor rubberrecycling. Dat werd gestimuleerd door subsidies en toenemende aandacht binnen de sector. Dit resulteerde in nieuwe samenwerkingsverbanden en een groeiende interesse van klanten.
Uitdagingen voor de industrie
Toch is het toepassen van devulkanisatie niet zo eenvoudig. Een belangrijke uitdaging is dat rubber van autobanden is samengesteld uit verschillende rubberlagen. Terwijl de rubbercompositie van vrachtwagenbanden redelijk uniform is, bestaan personenwagen banden uit minimaal zeven rubberlagen. De meeste bedrijven kiezen daarom voor specifieke soorten banden om te devulkaniseren, bijvoorbeeld alleen de loopvlakken van vrachtwagenbanden. Er is dus niet één soort en kwaliteit van gedevulkaniseerd bandenrubber. Producenten die gedevulkaniseerd materiaal willen toevoegen, moeten over het algemeen eerst uitgebreid onderzoek uitvoeren om te bepalen of en hoe het gerecyclede rubber kan worden toegevoegd aan de rubbermengsels voor nieuwe producten. Er zijn daarbij specifieke eisen waar de rubberproducten aan moeten voldoen. Dit onderzoek is vaak kostbaar en tijdrovend, wat een barrière kan zijn om gerecycled materiaal toe te voegen aan hun compounds.
Een weg naar succes?
Het onderzoek van Eric laat zien dat technologieontwikkeling en nieuwe bedrijfsmodellen belangrijk zijn, maar dat veranderingen op industrieel niveau ook noodzakelijk zijn om dit soort technieken succesvoller te maken. Wet- en regelgeving kunnen hier een rol in spelen, maar ook sectorinitiatieven waarbij er duidelijke standaarden komen voor gerecycled materiaal. Daarmee wordt het aantrekkelijker voor producenten om ermee aan de slag te gaan.
Lees hier de volledige publicatie(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Eric Roetman, ondezoeker lectoraat Kunststoftechnologie
E-mail: ec.roetman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)