Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Matchmaking onderzoek: Windesheim en Universiteit Twente intensiveren samenwerking

  • 2 februari 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Matchmaking onderzoek: Windesheim en Universiteit Twente intensiveren samenwerking

Bij opleidingen kenden we al een matchingsdag, zodat studenten kunnen uitvinden of een studie écht bij hen past. Gisteren vond er ook een matchingsdag voor onderzoek plaats, in dit geval tussen Windesheim en Universiteit Twente. Doel: hoe kan onderzoek aan een universiteit en hogeschool elkaar versterken, zodat we samen de regio sterk, wendbaar en daarmee toekomstproof houden?

Hogeschool Windesheim en de Universiteit Twente (UT) zijn van plan om in het voorjaar van 2023 een samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Enerzijds om studenten in Oost-Nederland sneller en makkelijker toegang te bieden tot de onderwijsplek die het allerbeste aansluit bij hun wensen en talenten. Anderzijds ook om op het gebied van onderzoek de banden nauwer aan te halen. 

Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen

Want zowel in Enschede als Zwolle en Almere doen beide instellingen onderzoek naar een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. Denk aan onderzoek op het terrein van e-health, robotica, energietransitie of slimme technologieën, zoals 3D-printen. Bij een universiteit noemen ze dat fundamenteel onderzoek en staat vooral de theorie an sich centraal, bij een hogeschool heet het praktijkgericht onderzoek en gaat het vooral om de directe toepassing van onderzoek in de praktijk.

Beide vormen van onderzoek vullen elkaar aan. Zo kan praktijkgericht onderzoek een schakel zijn tussen puur nog een theorie en de mogelijke toepassing ervan in een industrie, waarbij onder meer gekeken wordt naar schaalbaarheid en (financiële) haalbaarheid van een onderzochte oplossing. 

Matchmaking onderzoek

Hierover en over andere vraagstukken gingen bestuurders en onderzoekers van beide instellingen in wisselende samenstellingen tijdens de matchingsdag op 1 februari met elkaar in gesprek, van smart industry, energy tot health. Bij het gesprek aanwezig waren CvB-voorzitter Inge Grimm van Windesheim en de rector magnificus van de Universiteit Twente, Tom Veldkamp. Vragen die aan de orde kwamen waren onder meer: Op welke onderwerpen kunnen we samenwerken? Welke thema’s zijn van belang voor de regio? En hoe kunnen we écht winst behalen door onze samenwerking? 

Matchingsdag Onderzoek
Inge Grimm, Margie Topp (Windesheim) en Tom Veldkamp, Wilma Dierkes (UT)

Visie onderzoekers op nut en belang van samenwerking

Zo spraken bijvoorbeeld ook Windesheimlector Kunststoftechnologie Margie Topp en universitair hoofddocent Sustainable Elastomer Systems(opent in nieuw tabblad) van de UT Wilma Dierkes met elkaar. Hun gedachtes over de meerwaarde van samenwerking:

Margie Topp: “Als lectoraat werken wij er hard aan om de wereld een stuk circulairder te maken. Zo danken we in Nederland jaarlijks meer dan 9 miljoen autobanden af. Via een promotietraject aan de UT is onderzocht hoe je die kunt recyclen, want via devulkanisatie kun je rubber weer als grondstof inzetten. Maar om circulaire vraagstukken snel en direct aan te pakken in de praktijk heb je de hele waardeketen van TRL-niveaus nodig, oftewel de Technology Readiness Levels, zodat de industrie het ook écht kan implementeren op economisch zinvolle schaal en met lage milieu-impact. En juist daar zit onze kennis, omdat we onder meer dicht tegen de markt aan zitten. Zo versnellen we de impact van theoretische kennis in de praktijk.”

En tot slot Wilma Dierkes van de Universiteit Twente: “Inderdaad een uitstekend voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek en praktijkgericht onderzoek elkaar kunnen versterken. Dat je aan de ene kant uitvindt of iets theoretisch überhaupt mogelijk is en dat – als dat via onderzoek inderdaad zo blijkt te zijn – je aan de andere kant ervoor zorgt dat die nieuwe kennis ook direct en zo snel mogelijk landt in de praktijk in de vorm van concrete toepassingsmogelijkheden. Een win-winsituatie dus!”

Meer informatie

De matchmaking vond plaatst in het DesignLab van de UT(opent in nieuw tabblad): een platform voor multidisciplinaire samenwerking en creativiteit, dat zich richt op onderwijs en onderzoek in ‘design research’.

Lees hier meer over het voorgenomen convenant op het gebied van specifiek onderwijs.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024