Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een boost voor praktijkgericht onderzoek: Windesheim haalt nieuwste generatie 3D-metaalprinter in huis

  • 1 februari 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Boost voor praktijkgericht onderzoek: Windesheim haalt nieuwste generatie 3D-metaalprinter in huis

Windesheim investeert wederom in een vooruitstrevende technologie en plaatst een nieuwe 3D-metaalprinter op Perron038. De M2 Series 5 van GE Additive vervangt de EOS M400, die in 2020 geïnstalleerd werd. Een investering in en een boost voor ons praktijkgericht onderzoek naar deze sleuteltechnologie én een krachtig signaal bij de aftrap van het SPRONG-project Industrieel Additive Manufacturing Metaal (IAMM).

Het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim doet al een flink aantal jaren praktijkgericht onderzoek naar Additive Manufacturing-technologieën, zoals 3D-metaalprinting. Via dit innovatieve onderzoek ontwikkelt het lectoraat kennis, methodieken en handvatten voor industriële partners om 3D-printing in hun productieprocessen te implementeren. Daarnaast – én net zo belangrijk – is het feit dat dit onderzoek volop bijdraagt aan het opleiden van de engineers van de toekomst.

Het succes van onderzoek

Praktijkgericht onderzoek is niet de enige factor die bijdraagt aan het succes en de impact van onze onderzoeksprojecten op de industrie. Door middel van het onderzoek geeft het lectoraat zijn partners toegang tot benodigde apparatuur en tools. Denk aan softwarepakketten voor “Design for AM”, post-processing en ook testfaciliteiten. Hierdoor kunnen alle projectpartners de kennis, methodieken en handvatten direct toetsen en toepassen in de praktijk. Met de installatie van deze nieuwste generatie van GE Additive, de M2 Series 5 poederbed printer (Conceptlaser), breiden we dit ecosysteem uit en creëren we nieuwe technologische mogelijkheden voor onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

SPRONG-onderzoeksproject Industrieel Additive Manufacturing Metaal (IAMM)

Samen met de hogescholen Saxion en Fontys vormt het lectoraat Kunststoftechnologie als penvoerder de SPRONG-groep IAMM. Doel van dit project is om de komende 4 jaar een kennisinfrastructuur en testfaciliteiten op te zetten voor heel Nederland op het gebied van metaalprinting. Deze infrastructuur opent de deuren voor bedrijven richting onderzoek en onderwijs, met als einddoel deze sleuteltechnologie voor heel Nederland te ontsluiten. Met de komst van de nieuwe 3D-metaalprinter breiden we de technologische mogelijkheden binnen het machinepark van de SPRONG-groep verder uit.

De M2 Series 5 3D-metaalprinter

De M2 3D-metaalprinter van GE Additive is de eerste M2 Series 5 in Nederland en is ontworpen om uit metaalpoedersoorten functionele, fijnmechanische 3D-eindproducten te produceren voor medische toepassingen. Maar ook producten voor de lucht- en ruimtevaart kan het produceren, conform de allerhoogste eisen. De M2 is uitgerust met hoogwaardige sensor- en meettechnieken die voldoen aan de laatste explosie- en brandvoorschriften. Hierdoor biedt de M2 een hoog niveau van veiligheid. De machine wordt in eerste instantie ingezet voor aluminium-printing, al is er nog een veel breder scala aan mogelijkheden.

Partners

In GE Additive heeft Windesheim een leverancier én een kennispartner gevonden die de laatste jaren enorm heeft geïnvesteerd in de doorontwikkeling van de poederbed machines. De toegang tot deze kennisbasis voor gebruikers is een belangrijke factor in de verdere kennisopbouw en implementatie van deze AM-technologie. Landré leverde de machine en speelde als distributeur van GE Additive in Nederland een actieve rol bij de realisatie ervan. Logischerwijs is Landré dan ook als partner betrokken in het SPRONG-initiatief IAMM.

“Landré heeft meer dan 10 jaar geleden Additive Manufacturing toegevoegd aan haar productportfolio vanuit de overtuiging dat deze technologie een belangrijke rol gaat spelen in de maakindustrie. De 5e generatie van de M2  levert een uniforme en constante bouwkwaliteit zowel build2build als machine2machine. Hierdoor kunnen de onderzoeksresultaten direct worden geïmplementeerd door bedrijven en is tevens het snel  opschalen van AM productie mogelijk”, aldus Jan Floor van Egmond, Directeur Landré.

De locatie van de nieuwe machine is Perron038. Op Perron038 worden de komende maanden meer nieuwe AM-technologieën geïnstalleerd, waardoor de locatie naadloos aansluit bij de ambities van Windesheim, de regio en de SPRONG-groep.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-metaalprinting binnen jouw bedrijf en wil je dat samen met het lectoraat Kunststoftechnologie onderzoeken? Of wil je meer weten over de nieuwe 3D-metaalprinter? Neem contact op met:

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024