Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr. Marcus Popkema, associate lector

  • Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Dr. Marcus Popkema

Marcus Popkema is sinds 2021 associate lector. Daarvoor was hij als onderzoeker al verbonden aan het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie en aan het kenniscentrum Technologie van hogeschool Windesheim.

Volg Marcus op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

Zijn aandacht gaat bij onderzoek uit naar de organisatie van leerprocessen bij innovaties. Een kansrijke manier om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie is om samen met betrokken partijen tot innovaties te komen. Een goede inrichting van het leerproces vergroot de kans op een succesvolle innovatie.

Opleiding

In de studie Filosofie (RuG) heeft hij zich gespecialiseerd tot wetenschap- en techniekonderzoeker. In 2014 is hij gepromoveerd bij de faculteit Innovatiewetenschappen van de TU Eindhoven. Zijn proefschrift beschrijft de opkomst van het vak Verkeerskunde in Nederland.

Onderzoekservaring

Gedurende zijn gehele carrière heeft Marcus gewerkt aan uiteenlopende onderzoeken, bij verschillende typen organisaties (overheid, universiteit, hogeschool) en in verschillende rollen (adviseur-onderzoeker, docent-onderzoeker). Rode draad in zijn werkzaamheden is de wijze waarop (technische) innovatie kan bijdragen aan de realisatie van maatschappelijke doelen. Een recent voorbeeld hiervan is onderzoek naar de organisatie van de samenwerking in een circulair bouwteam in Proeftuin Circulariteit van de Zwolse woningcorporatie deltaWonen.

Lees meer over het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie