Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Meer over het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie

Banner image

Hoe maken wij duurzaam ondernemen mogelijk?

Vervuilde oceanen, hoge grondstofprijzen en een groeiende afvalberg van kapotte producten dwingen ons na te denken over duurzamere vormen van productie en consumptie. We zullen slimmer met onze grondstoffen en onze materialen moeten omgaan. In een circulaire economie worden materialen en producten steeds hergebruikt. Daarmee voorkomen we verspilling van materialen en vervuiling van onze aarde. Er zijn dan geen nieuwe grondstoffen meer nodig, die daardoor ook niet op kunnen raken. Hiervoor zijn nieuwe manieren van recycling nodig. De afvalverwerkers van vandaag zijn de grondstofleveranciers van morgen.

Door innovatie en slim ontwerp centraal te stellen, kunnen verspilling van materialen en vervuiling van onze natuurlijke leefwereld voorkomen worden. Vervuiling van oceanen, hoge grondstofprijzen en een toenemende afvalberg van kapotte producten dwingen ons na te denken over nieuwe vormen van productie en het hergebruik van materialen.

Vernieuwde productieprocessen

Voor het oneindig hergebruiken van producten en materialen zullen we alle productieprocessen, van productie tot gebruik, opnieuw moeten ontwerpen. We moeten daarvoor niet alleen zuiniger omgaan met materialen en producten, maar ook onze gewoonten en gedachten, methoden en modellen, bestekken en contracten en wetten en regels moeten veranderen. Alleen dan is de overgang naar een circulaire economie mogelijk. Een circulaire economie vraagt dus om vernieuwing en creatieve oplossingen.

Duurzaam ondernemen

Bij het woord economie denk je als snel aan geldstromen. Maar ook aspecten als leefbaarheid, milieu en gezondheid zijn belangrijk. Steeds meer consumenten vinden dit belangrijk in hun leefstijl en koopgedrag. Bedrijven reageren daarop met nieuwe producten en verduurzaming van hun productieprocessen. Door materialen te recyclen, kunnen ze slimmer gebruikmaken van grondstoffen en energie. Daarnaast kunnen ze het personeel duurzamer inzetten door burn-outs te voorkomen. Dit zijn allemaal vraagstukken die volgens onze lector gaan over nieuwe, duurzame vormen van ondernemen. "Door alle resources, ook human resources, innovatief te benutten, creëer je winst en werk je met behoud van de natuurlijke omgeving”.

Link met onderwijs

Lijkt het je leuk om je tijdens je stage of in je (afstudeer)onderzoek te verdiepen in thema’s gerelateerd aan een circulaire economie? Dan gaan wij graag met je in gesprek! Tijdens een stage bij NiCE werk je als student mee aan onderzoeksprojecten met uiteenlopende onderwerpen. Denk hierbij aan afval in de zorg, netwerkinitiatieven van bedrijven in de regio die graag willen verduurzamen of gemeenten die op zoek zijn naar hoe de overgang naar de circulaire economie eruit moet komen te zien.
Daarnaast hebben wij veel kennis in huis over het formuleren, opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Ook als je daar meer over wil leren, ben je bij ons op de juiste plek.


Stuur gerust een berichtje naar lectoraatnice@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Dan kijken we samen naar wat er mogelijk is.