Werktuigbouwkunde

Toelating

Een mbo-, havo- of vwo-diploma op zak? Dan mag je de opleiding volgen. Lees waar je verder aan moet voldoen.

Aanvullende eisen

Mbo

Je bent toelaatbaar tot de opleiding met een mbo-diploma, niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Het is noodzakelijk dat je een volledig mbo-diploma hebt. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. 

Vanaf de start van de opleiding doen we een flink beroep op je kennis van wiskunde B en natuurkunde. Daarnaast verwachten we een goede basiskennis van Nederlands en Engels. Voor mbo'ers die doorstromen naar een technische hbo-opleiding bieden wij het mbo-hbo doorstroomprogramma aan dat je voorafgaand aan je studie kunt volgen. Dit programma is bedoeld om de basiskennis en -vaardigheden wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op niveau te brengen. Lukt het niet om dit doorstroomprogramma te volgen dan raden wij je aan om op een andere manier je kennis van de hierboven genoemde vakken te verhogen. Lees meer hierover bij 'Bereid je voor op je studie', onderaan deze pagina. 

Havo

 Profiel  Aanvullende eisen
Natuur en Techniek  Geen extra eisen
Natuur en Gezondheid  Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie
Economie en Maatschappij  Niet toelaatbaar
Cultuur en Maatschappij  Niet toelaatbaar

Vwo

 Profiel  Aanvullende eisen
 Natuur en Techniek  Geen extra eisen
 Natuur en Gezondheid         Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie
 Economie en Maatschappij  Natuurkunde
 Cultuur en Maatschappij  Niet toelaatbaar

Voldoe je niet aan de eisen, bekijk dan op de algemene pagina over toelatingseisen wat jouw mogelijkheden zijn.

Geen diploma en 21 jaar of ouder?

Ben je bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder en heb je geen mbo-, havo- of vwo-diploma? Dan kun je het 21+ toelatingsonderzoek doen. Haal je de toets, dan ben je toelaatbaar tot je uitgekozen hbo-studie. Naast de algemene toets zijn er ook aanvullende toetsen speciaal voor deze opleiding.
Lees meer over het 21+ toelatingsonderzoek en de aanvullende toetsen

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma? Dan kun je je in principe inschrijven.
Lees meer over toelating met een buitenlands diploma

Bereid je voor op je studie

Bij de start van de opleiding wordt er een flink beroep gedaan op je kennis van wiskunde B, natuurkunde, Nederlands en Engels. Heb je deze vakken niet op havo-eindexamenniveau afgerond of heb je moeite met deze vakken? Dan raden we je aan om voorafgaand aan je studie je kennis op deze onderdelen te vergroten. Op YouTube vind je filmpjes over Mechanica van ir. P.J Overbeek, docent bij IPO van Windesheim. Dit vak krijg je in het eerste jaar. Deze filmpjes geven een goed beeld van het wiskunde en natuurkundeniveau in het eerste jaar. Je kunt je kennis vergroten op verschillende manieren, want er zijn vele aanbieders op dit gebied. Zo kun je bijvoorbeeld bijles volgen of oefenen met wiskunde op www.wiskundeacademie.nl. Ook Windesheim biedt verschillende programma’s aan die je kunnen helpen om goed voorbereid aan je opleiding te beginnen. Je kunt de volgende programma’s volgen:

Online modules Engels, Nederlands, wiskunde, natuurkunde

Wij willen graag dat als je de opleiding Werktuigbouwkunde bij ons begint, je hem ook succesvol afrondt. Een goede start is daarbij essentieel. Ter voorbereiding op de opleiding kun je gratis online modules volgen op het gebied van Engels, Nederlands, natuurkunde en wiskunde.

Bekijk de online modules in de webshop

Summercourse wiskunde

Naast de online module wiskunde organiseren we in de eerste week van juli een cursus wiskunde op Windesheim. Heb je moeite met wiskunde en vond je de online module wiskunde erg pittig, dan adviseren wij je om deel te nemen aan deze cursus. Tijdens de cursus kun je je kennis op het gebied van wiskunde vergroten om goed voorbereid van start te gaan met je opleiding. Voor deelname betaal je 50 euro cursusgeld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Eerland of het Windesheim Informatiecentrum, info@windesheim.nl of 0900 - 8899.

Mbo-hbo doorstroomprogramma Techniek voor mbo’ers

Jaarlijks vindt in januari en september het mbo-hbo doorstroomprogramma Techniek plaats bij Windesheim. Dit programma is bedoeld voor mbo-studenten die van plan zijn om een hbo-opleiding binnen het interessegebied Techniek te gaan volgen en de basiskennis en -vaardigheden wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op niveau te brengen. Het (vrijwillig te volgen) programma bestaat uit dertien bijeenkomsten, altijd op de woensdagmiddag. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats, het programma duurt ongeveer drie maanden. Voor deelname betaal je, naast de aanschaf van twee boeken en een reader, €200,- cursusgeld. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer J. Hakvoort, jw.hakvoort@windesheim.nl of via het Windesheim Informatiecentrum, info@windesheim.nl of 0900 - 8899. 

Flyer mbo-hbo doorstroomprogramma
Aanmelden mbo-hbo doorstroomprogramma