Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Meer vrijheid op het hbo

Justin Hogenhout Over de overstap van mbo naar hbo
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Justin Hogenhout

Ik ben Justin Hogenhout, 23 jaar oud en woonachtig in Zwolle. Momenteel studeer ik Werktuigbouwkunde aan Windesheim. Voordat ik aan deze hbo-opleiding begon, heb ik mijn vooropleiding Technicus Engineering op het Deltion College in Zwolle afgerond. Deze vooropleiding is eigenlijk vergelijkbaar met Werktuigbouwkunde, maar met een andere naam.

Waarom heb ik gekozen voor hbo?

Ik heb gemerkt tijdens mijn stages op het mbo dat een hbo-diploma vaak vereist is als je binnen een bedrijf wilt doorgroeien. Hoewel ik op het mbo veel praktische vaardigheden heb geleerd, merkte ik dat ik behoefte had aan meer theoretische kennis. Op het hbo leer je juist veel theorie, vandaar mijn keuze.

Waar moest ik aan wennen?

In het begin moest ik wennen aan de vrijheid die je op het hbo krijgt. Er wordt niet constant gecontroleerd of je aanwezig bent en uiteindelijk moet je zelf zorgen dat je je diploma behaalt. Daarnaast kwam ik erachter dat zelfstandigheid en goede planning essentieel zijn. Gelukkig wist ik dit op tijd, omdat een leraar tijdens de eerstejaarsintroductie zei: 'Als je vijf dagen per week van 9 tot 4 aan school werkt en al je huiswerk maakt, dan haal je het gemakkelijk!'.

Twijfel jij ook?

Misschien twijfel je ook weleens of het de moeite waard is om na drie of vier jaar mbo nog eens vier jaar hbo te doen. Maar op de lange termijn is het zeker de moeite waard. Het gaat niet alleen om alles wat je leert op school, maar ook om de waardevolle connecties die je maakt met je klasgenoten. Daarnaast bieden de stages de mogelijkheid om veel praktijkervaring op te doen in allerlei branches.

Lees meer over de verschillen tussen mbo en hbo