Weten hoe je de techniek én jezelf (nog) slimmer maakt?
Nederland draait op techniek. Denk maar eens aan het inchecken met je ov-chipkaart, het draadloos opladen van jouw eigen smartphone, windmolens, zonnepanelen en elektrische auto’s. Tijdens de opleiding Elektrotechniek in Zwolle leer je hoe je elektrotechnische apparaten en systemen onderzoekt, ontwerpt en produceert. Passen de woorden creativiteit, duurzaamheid en innovatie helemaal bij jou? Ga dan die uitdaging bij ons aan en draag straks volop bij aan de razendsnelle ontwikkelingen in de techniek.
Studieprogramma Elektrotechniek
Naast het leggen van een stevige theoretische basis ga je zo snel mogelijk ontwerpen en bouwen. Tijdens de studie kom je regelmatig met bedrijven in contact en voer je echte praktijkopdrachten uit. Zo kun je ontdekken waar jouw passie ligt, zodat je precies weet welke specialisatie je in het derde jaar wilt kiezen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Elektrotechniek leg je een stevig fundament voor het vervolg van jouw studie. Jij leert belangrijke basisvaardigheden: dingen die je als elektrotechnicus straks echt moet kunnen. Op jouw rooster staan allerlei technische vakken, zoals meettechniek, digitale techniek, analoge techniek en netwerktheorie, maar ook meer algemene, brede vakken als Engels, Nederlands, natuurkunde en wiskunde staan op het programma.
Kookwekker
Je krijgt niet alleen theorie, maar je gaat ook meteen aan de slag om een schakeling op te bouwen. Zo ontwerp, maak en test je bijvoorbeeld in het eerste semester een digitale kookwekker. Direct een kijkje in de keuken van techniek dus.
Samenwerken in DriveXChange
Samen met andere techniekstudenten ontwerp je in het tweede semester van het eerste jaar een sumo-robot. Vervolgens bouw je daar een prototype van. Als elektrotechnicus ben jij verantwoordelijk voor alle hardware en de software van jullie robot. Je leert van alles over sensoren, motoren en accu’s en natuurlijk leer je programmeren. Het project wordt afgesloten met een battle, waarin alle robots de strijd met elkaar aangaan. Maakt jouw team de beste robot?
In deze video vertelt Martin waarom hij gekozen heeft voor Elektrotechniek.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Ook in het tweede jaar staan er meerdere vakken en projecten op je rooster. In die projecten leer je alles over moderne technologieën. Daarna bepaal je jouw studieroute: wordt het technische verdieping of juist verbreding van je kennis?
Technische kennis
In het tweede jaar van jouw opleiding Elektrotechniek krijg je technische vakken, zoals besturingstechniek, regeltechniek, energietechniek en communicatietechniek. Ook zul je ontdekken dat je steeds beter wordt in programmeren. Deze kennis pas je meteen toe in praktijkopdrachten. Een voorbeeld hiervan is het project Ingenieursbureau.
Project Ingenieursbureau
Daarnaast voer je dit jaar een groot project uit. Je ontwerpt en bouwt als ingenieursbureau, met daarin twee of drie studenten elektrotechniek, een prototype. Je mag zelf een opdracht aandragen, maar je kunt ook kiezen uit opdrachten die vanuit school of vanuit een bedrijf worden aangeboden. Wat denk je van een slimme flessenwarmer, een mini-segway of een webserver voor een energiemeter? Je maakt gebruik van alle voorzieningen die wij hebben: printplaatfabricage, SMD-soldeervoorzieningen en 3D-printers. Je mag het allemaal gebruiken. Laat zien dat je al een echt product kunt maken!
Bedrijfsprojectweek
Een week lang werk je met studenten Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Industrieel Product Ontwerpen aan een opdracht voor een bedrijf. Zo leer jij hoe je samenwerkt met andere disciplines en hoe je zo'n bedrijfsopdracht aanpakt. Voorbeelden zijn: 3D-printen van een elektromotor of het optimaal indelen van een nieuw te bouwen fabriek.
Specialisatie
In het derde studiejaar van jouw hbo-opleiding kies je tot slot een specialisatie binnen de elektrotechniek. Ga bijvoorbeeld voor Embedded and Wireless Systems, Electrical Energy Engineer of Fabriek van de toekomst(opent in nieuw tabblad).
Voor het simuleren en offline programmeren van onze industriële robots gebruiken we bij Fabriek van de toekomst onder andere het programma RoboDK(opent in nieuw tabblad).
-
Jaar 4: afstuderen
Het afstudeerproject is het sluitstuk van de opleiding. Je voert 20 weken lang zelfstandig een opdracht uit bij een bedrijf. Naast een eindverslag waarin je al je werkzaamheden vastlegt, presenteer en verdedig je jouw afgeronde project tijdens een afstudeerzitting. Bewijs maar dat je een echte elektrotechnicus bent! Als je het afstuderen met succes afrondt en je alle vakken hebt gehaald, dan heb je dat felbegeerde diploma Elektrotechniek ook echt verdiend.
Voorbeelden van afstudeeropdrachten:
- Onderzoek naar modulaire industriële software, waardoor machines sneller kunnen worden opgeleverd
- Ontwerpen en maken van een nieuw soort meetmodule voor speciale weerstandsmetingen
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen bij de opleiding Elekrotechniek doe je zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je leert veel in de praktijk: van projecten met actuele onderwerpen, stages en gastcolleges tot interessante excursies.
Projecten uit het bedrijfsleven
Projecten vormen een belangrijk onderdeel van je hbo-opleiding. Daarin werk je in groepsverband. Vaak is een bedrijf opdrachtgever van het project. Je hebt dan ook regelmatig contact met het bedrijfsleven. Zo overleg je met bedrijven over materiaalkeuzes of onderzoeksmogelijkheden.
Stage
Je loopt in de tweede helft van je studie 20 weken stage bij een bedrijf. Je laat zien wat je al weet en kunt en werkt aan echte vraagstukken. Je sluit dit af met een verslag waarin je alles vastlegt. Wat voorbeelden van stage-opdrachten:
- Een onderzoek naar oplossingen voor spanningsproblemen op het elektriciteitsnet, veroorzaakt door zonnepanelen
- Het ontwerpen van een elektrisch filter voor radarinstallaties op schepen
Blue Racing Team
Spreekt duurzaamheid je aan en wil jij met jouw elektrotechnische kennis bijdragen aan een beter klimaat? Misschien is het Blue Racing Team dan wat voor jou tijdens je opleiding. Het team bestaat uit ongeveer twintig studenten van diverse techniekopleidingen en bouwt continu aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig. Het design is vaak in handen van IPO-studenten, de technische uitwerking van bijvoorbeeld een battery management system wordt opgepakt door studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Studenten Technische Bedrijfskunde houden zich bezig met de coördinatie, projectplanning, communicatie en sponsoring rondom het team. En het blijft niet alleen bij ontwerpen en bouwen, in 2018 deed het Blue Racing Team mee aan de Shell Eco-marathon in Londen.
Check deze video(opent in nieuw tabblad) voor een impressie of kijk op de website van het Blue Racing Team(opent in nieuw tabblad).Naar het buitenland
Wil je je horizon verbreden? Ga dan naar het buitenland voor een stage, jouw afstudeerproject óf om te studeren. Je leert veel over de cultuur en inwoners van het land, een geweldige ervaring. Er zijn mogelijkheden binnen en buiten Europa.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Digitale techniek Analoge techniek Minor van een halfjaar Keuze stage, minor, buitenlandstudie, premaster Analoge techniek Besturingstechniek Stage van een halfjaar Afstudeeropdracht Robotica Software Energie- en aandrijftechniek Netwerktheorie Softwaretechniek Robot System Design Digitale techniek Natuurkunde Systeemkunde Wiskunde Regeltechniek Energie- en aandrijftechniek Bedrijfseconomie Communicatievaardigheden, onderzoeksvaardigheden en Engels Communicatievaardigheden, onderzoeksvaardigheden en Engels
-
Jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september. Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Beroep
Wat denk je van een baan in de embedded technologie, energietechniek of industriële automatisering? Denk aan functies bij energiebedrijven waar je alternatieven voor gas zoekt. Of bij een bedrijf waar je medische apparatuur (zoals een apparaat voor ademanalyse) ontwikkelt. Een paar opties:
- Software engineer
- Ontwikkelaar van hardware
- Projectleider bij een grote installateur
- Ontwerper van distributienetten
- Werkvoorbereider
- Robotprogrammeur
Werkveld
Er is op de arbeidsmarkt meer dan ooit behoefte aan hoogopgeleide mensen met technische kennis en skills. De kans is dan ook groot dat je straks met je hbo-diploma op zak direct een baan vindt. Je wordt opgeleid voor een breed vakgebied en met het diploma Elektrotechniek kun je echt iets!
Zo kun je nadat je onze opleiding Elektrotechniek met succes hebt afgerond bijvoorbeeld gaan voor embedded technologie en bouw je schakelingen voor in telefoons of medische apparatuur. Of zorg er als energietechneut voor dat Nederland één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten ter wereld heeft en behoudt. Liever als industrieel programmeur aan de slag? Vervul dan een rol in de industriële automatisering, zoals bij het in gebruik nemen van robots.
Baankans
98%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.800,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop (met goede grafische kaart, zie minimumspecificaties) en studiemateriaal, en je bent circa € 75,- kwijt aan componenten en apparatuur in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Elektrotechniek? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Of wil je lesgeven in jouw vakgebied? Met de Lerarenopleiding via Kopopleiding kun je in één jaar tijd je tweedegraads lesbevoegdheid halen. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Electrical Engineering
- Master Embedded systems
- Master Sustainable Energy Technology
- Lerarenopleiding via Kopopleiding