Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Industrieel Product Ontwerpen in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Opleiding uitproberen?

Kom kennismaken op dinsdag 20 juni.

Ben je zowel creatief als technisch? Dan kom je bij onze opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) in Zwolle helemaal tot jouw recht.

Hier leer je hoe je als industrieel ontwerper producten bedenkt, (her)ontwerpt, maakt, test en verbetert, zodat dat product ook écht in de markt wordt gezet. Jij werkt aan het design, je tekent, berekent en ontwikkelt een mooi, innovatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk product. Voor de industrie of voor dagelijks gebruik. Van meubels tot apparatuur en van verpakkingsmaterialen tot koffiemachines. Met andere woorden: heel afwisselend.

Proefles en meelopen     Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) 
Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma Industrieel Product Ontwerpen

Vanaf dag één ga je aan de slag met ontwerpopdrachten. Vaak voor echte bedrijven. Je hebt contact met bedrijven en overlegt over je ontwerpkeuzes. Zo rol je beetje bij beetje het vak in en krijg je steeds meer ervaring: als industrieel ontwerper én als overlegpartner. De studie is internationaal gericht. Grote kans dat jij met buitenlandse studenten samenwerkt en een tijdje in het buitenland gaat studeren en ontwerpen.

Highlights opleiding

 • De opleiding is internationaal gericht en je gaat vanaf dag één aan de slag met ontwerpopdrachten.
 • Je werkt in een eigen atelier in een inspirerende omgeving: ons gebouw aan de Koestraat in de binnenstad van Zwolle.
 • Alle praktijkopdrachten voer uit je voor echte opdrachtgevers. Vaak regionale bedrijven.
 • Je kunt 2 weken naar China: samen met studenten van andere studies ontwerp je voor een bedrijf bijvoorbeeld een auto of mobiele telefoon.
 • Doe mee met het Blue Racing Team, een team bestaande uit studenten van diverse techniekopleidingen die samen bouwen aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig.
 • Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Jij kunt straks aan de slag in het bedrijfsleven, de industrie, bij de overheid of bij de semioverheid. Je werkt bijvoorbeeld op een ontwikkel- of commerciële afdeling van een productbedrijf of bij een ontwerpbureau. Maar zelf je eigen onderneming starten is natuurlijk ook een optie. Denk eens aan:

 • Design engineer
 • Ergonomisch consultant
 • Productmanager
 • Conceptueel ontwerper
 • Zelfstandig ontwerper

Olivier, student IPO, is al tijdens de studie zijn eigen bedrijf gestart. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij duurzame restmaterialen zoals afgedankte stukken leer, hout, metaal en plastic. In deze video laat Olivier een paar ontwerpen zien en vertelt hij wat zijn drijfveren zijn.(opent in nieuw tabblad)

Werkveld

Jij kunt organiseren, samenwerken en bent technisch én creatief. En je denkt altijd conceptueel: jij bedenkt dus een product dat past bij een doelgroep of specifieke markt. De juiste ingrediënten voor een baan als productontwerper.

De arbeidsmarkt staat daarom om jou te springen! Er is dan ook veel vraag naar technische professionals. Met jouw hbo-diploma op zak is de kans groot dat je snel werk vindt op hbo-niveau. Je werkt dan aan allerlei consumenten- en professionele producten, apparaten en machines, doet onderzoek of je hebt een adviserende rol. Vaak werk je in teamverband aan echte innovaties. In de industrie, de overheid, maar ook bij ontwerp- en adviesbureaus.

Doorstuderen

De smaak te pakken na Industrieel Product Ontwerpen? Studeer door en ga voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Bijvoorbeeld aan een technische universiteit. Bij ons kun je al een premaster volgen. Een perfecte voorbereiding op een masterstudie. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

 • Master Industrial Design (TU Eindhoven)
 • Master Industrial Design Engineering (UT)
 • Master Strategic Product Design (TU Delft)
 • Master Integrated Product Design (TU Delft)
 • Master Design for Interaction (TU Delft)

Na de opleiding Industrieel Product Ontwerpen...

Carolina haalde in 2013 haar diploma van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) is Senior Mechanical Engineer bij MechDes. Zij is samen met een team van engineers, verantwoordelijk voor het ontwerp van complexe, automatische lasmachines met veel robotisering. En als senior geeft zij ook leiding aan deze projecten. Carolina vindt niets mooier dan feit dat ergens op de wereld mensen werken met hun machine.

Daniel studeerde af in 2017 en is Product Developer bij Auping. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van een aantal producten in verschillende categorieën bedden en matrassen. Hij kan met een gerust hart in slaap vallen 's avonds.

Bedenken en visualiseren van nieuwe concepten en ideeën zijn de voornaamste taken van Thomas bij Tricas. Hij studeerde af in 2017. En Jorrit? Jorrit heeft met medestudenten tijdens zijn studie IPO, Tricas opgericht. Dat is alweer 21 jaar geleden. De specialiteit van Tricas is in de basis product development en product innovation.

Thomas haalde in 2020 zijn diploma en is nu Industrial Designer bij VROEGH Design. VROEGH Design ontwikkelt licht elektrische voertuigen. Thomas is verantwoordelijk voor alle aspecten van het ontwerpproces, maar houdt zich ook bezig met klantcontacten en het begeleiden van stagiairs. Aron Houtsma is een van deze stagiairs. Beide vertellen ze in deze video waar ze mee bezig zijn.

Praktische informatie

Baankans

83%

van de werkenden vond baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 2.500,-

bruto, op basis van 37 uur per week

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Je wilt dat een klant een product in handen heeft en denkt: wauw! En niet: mehhh, het werkt

Studenten Industrieel Product Ontwerpen

Over hun favorieten, tas en stellingen

Oplossingen zoeken is mij met de paplepel ingegeven

Robert Janssen

studeerde Industrieel Product Ontwerpen met een visuele beperking

3D-printer innovatief inzetten

Simon

derdejaars, Industrieel Product Ontwerpen

Maak kennis met...

Windesheim én de ambassadeurs van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen in Zwolle. Wat dragen studenten Maran, Britt en Thijs van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen eigenlijk allemaal met zich mee op een dag? En bekijk ook eens de video die we gemaakt hebben over gebouw T.

Studeren in Zwolle   Ontdek gebouw T  Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Werktuigbouwkunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Engineering in Almere (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Almere

Bouwkunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle