Ben je zowel creatief als technisch? Dan ben je bij onze opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) in Zwolle helemaal op je plek!
Hier leer je hoe je als industrieel ontwerper producten bedenkt, (her)ontwerpt, maakt, test en verbetert. Met als doel dat het product ook écht in de markt wordt gezet. Jij werkt aan het design, je tekent, berekent en ontwikkelt een mooi, innovatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk product. Voor de industrie of voor dagelijks gebruik. Van meubels tot apparatuur en van verpakkingsmaterialen tot transportmiddelen. Met andere woorden: heel afwisselend.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Industrieel Product Ontwerpen
Vanaf dag één ga je aan de slag met ontwerpopdrachten. Vaak voor echte bedrijven. Je hebt contact met bedrijven en overlegt over je ontwerpkeuzes. Zo rol je beetje bij beetje het vak in en krijg je steeds meer ervaring: als industrieel ontwerper én overlegpartner. De studie is internationaal gericht. Grote kans dat jij met buitenlandse studenten samenwerkt en een tijdje in het buitenland gaat studeren en ontwerpen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen maak je kennis met de disciplines van het ontwerpvak. Zoals marketing, ergonomie, vormgeving en techniek. Dit doe je geclusterd. Kortom, je doet de skills van een designer op door met de volgende vier onderwerpen aan de slag te gaan:
- Werking: Hoe werkt je product? Hoe zet je een ontwerp om tot een goedwerkend product? Gaat het snel stuk en met welke krachten van buitenaf krijgt het straks te maken? Dit beantwoord je door je te verdiepen in onderwerpen als wiskunde, natuurkunde en mechanica.
- Maken: Hoe maak je je product? Met welke technieken en materialen maak je het product? Welke keuzes maak je en hoezo? Alle antwoorden hierop vind je in onderwerpen als werkplaatstechnieken, model maken, computer aided design (basis) en materialen en productie.
- Marketing en Communicatie: Hoe verkoop je je product? Jouw product is af! Maar hoe presenteer je het ontwerp dat je hebt gemaakt en hoe zet je het vervolgens in de markt? Je gaat daarom ook aan de slag met onderwerpen als handschetsen, digitaal beeld bewerken, commercie en rapportage.
- Beleving: Als designer heb je niet alleen te maken met je eigen ideeën. Je hebt natuurlijk ook te maken met die van de eindgebruiker, oftewel de klant. Wat moet hun beleving zijn van jouw product? Je krijgt lessen in vormgeving, ergonomie en designgeschiedenis.
Vakken en projecten
Als ontwerper moet je jouw eigen ideeën goed kunnen presenteren en al je keuzes kunnen onderbouwen. Daarom volg je ook een aantal technische en niet-technische vakken. En je leert hoe je op een goede manier feedback geeft en ontvangt. Je voert een flink aantal ontwerpprojecten uit die je inzicht geven in:
- ontwerpmethoden
- tools
- vormgeving
- de basisbeginselen van marketing en toegepaste techniek
IPO EXPO
Ontdek de wereld van Industrieel Product Ontwerp (IPO) tijdens de IPO EXPO! Bekijk de innovatieve projecten gemaakt door IPO-studenten van het afgelopen semester. Dit is iets anders dan meelopen bij een 'gewone' lesdag. Wij organiseren een meeloopprogramma voor je. We ontvangen je en vertellen over deze projectafsluiting waarna je zelf alle producten kunt bekijken. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom en laat je inspireren!
Studentervaring
Wat vinden studenten Maran, Britt en Thijs van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen bij Windesheim? Bekijk de video waarin IPO-studenten hun ervaringen delen.(opent in nieuw tabblad)
STUIP, de studievereniging van IPO
STUIP is opgericht door en voor studenten, en dat is te merken! Vaak organiseert STUIP een borrel of themafeest in hun eigen kantine. De STUIP-leden zorgen dan voor een goede verbinding tussen de verschillende jaren. Zo zie je in de kantine geregeld eerstejaars studenten die geholpen worden met studievakken. Het bestuur van STUIP is klankbord naar het docententeam toe. Ze komen met ideeën en voorstellen ter verbetering van het onderwijs.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten behaalt.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het eerste jaar van de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen ben je met je allereerste ontwerpen bezig geweest. Vanaf het tweede jaar is het tijd om veel de praktijk in te gaan. Dit doe je in groepsverband en met échte opdrachten. Innovatie, vormgeving, technische ontwikkeling en productdetaillering komen aan bod. Kortom, het echte werk is begonnen!
Onderwerpen in het tweede jaar
Je volgt lessen waarin je meer leert over Werking, Maken, Marketing en Beleving. De andere helft bestaat uit ontwerpprojecten. Alle praktijkopdrachten voer uit je voor echte opdrachtgevers. Vaak regionale bedrijven. Je werkt in een team studenten in een eigen atelier op school. Op jouw rooster staan vakken als:
- handtekenen
- vormgeving
- techniek
- tablettekenen
Uiteraard leren we je hoe je producten milieubewust ontwerpt. Omdat er voor designers geen grenzen bestaan, besteden we ook aandacht aan internationalisering en je Engelse taalvaardigheid.
Bedrijfsprojectweek
In het tweede jaar organiseert Domein Techniek van Windesheim de Bedrijfsprojectweek. Hier werk je één week intensief met studenten van andere technische opleidingen aan een opdracht. Deze krijg je van een bedrijf. Je werkt bijvoorbeeld aan:
- een vernieuwd boorsysteem voor het slaan van putten in Kenia
- een compleet isolatie en duurzaam-energiepakket voor een oude fabriekshal met een nieuwe functie
- een apparaat wat insecten-voedingsproducten van afval kan scheiden
- een houten kinderfiets
Aan het eind van de week worden alle opdrachten gepresenteerd met de nodige aandacht in de media. Ook is er een live gestreamde talkshow.
Het derde jaar: flexibele studieroute
Na het tweede jaar bepaal je je eigen studieroute. Je kiest onderwijsactiviteiten die passen bij jouw interessegebied. Ook kun je stage lopen bij een bedrijf of organisatie waar je altijd al van droomde. Om de juiste stages en minoren te vinden, krijg je hulp vanuit de opleiding. Er is al een enorm netwerk met veel verschillende mogelijkheden in diverse sectoren.
Voorbeelden van minoren zijn:
- Minor Allround Design (MAD) - Keuze uit Product Experience of Engineering. De MAD heeft productontwerp-studenten uit 5 of 6 landen en is daarom Engelstalig.
- CoP Sustainable Technologies - Minor gericht op duurzame oplossingen.
- ConceptStudio - Advies- en ontwerpbureau gerund door studenten.
- Minor Eigen Onderneming - een eigen bedrijf opzetten.
Minor in het buitenland
Via Kies op Maat kun je bij andere hogescholen in Nederland een internationale minor of stage bij een bedrijf doen. IPO heeft goede contacten met onder andere opleidingen in:
- Rome
- Barcelona
- Bilbao
- Warschau
- Edinburg
- Osnabrück
Kies je voor een stage bij de Hochschule in Osnabrück? Dan heb je de mogelijkheid om af te studeren met een double degree. Wat dat inhoudt lees je verderop.
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar kun je nog een tweede stage lopen of een andere minor volgen. Dit kan eventueel bij een andere opleiding, een andere onderwijsinstelling of zelfs in een ander land. Ook kun je in plaats van zo'n tweede minor een premastertraject volgen. Zo bereid je je al tijdens je hbo-opleiding goed voor op een vervolgstudie aan een technische universiteit.
Afstuderen: je meesterproef
Je sluit de opleiding Industrieel Product Ontwerpen af met een afstudeeropdracht: een soort meesterproef. Je gaat een halfjaar lang aan de slag bij een bedrijf of instelling. Hier werk je aan een ontwerpopdracht op het niveau van een pas afgestudeerd ingenieur. Je afstudeeropdracht doet een beroep op je onderzoeks- en analysevaardigheden, je professioneel handelen en jouw ontwerptechnische deskundigheid. Je sluit de afstudeerperiode af met een rapport en een presentatie van je ontwerpresultaten.
Begeleiding tijdens het afstuderen
Het afstuderen in het laatste jaar doe je zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Als student werk je in de meeste gevallen een half jaar intern bij het bedrijf waar je stage loopt. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van alle kennis, experts, materialen en productiemogelijkheden die daar aanwezig zijn.
Heb je alles netjes weten af te ronden? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar ontwerpen en studeren een Bachelor of Science noemen!
Afstuderen met een Double Degree: Science én Arts
IPO Windesheim werkt samen met de Hochschule Osnabrück, opleiding Industrial Design. Je kunt een internationale minor volgen in Osnabrück en ook je afstudeerproject daar doen. Het bijzondere is dat je na dit traject een 'double degree' bezit. Je bent niet alleen Bachelor in Science, maar ook Bachelor in Arts.
-
Praktijk tijdens je opleiding
IPO Windesheim biedt een breed vakkenpakket aan in combinatie met praktijkopdrachten. Tijdens je studie werk je dus geregeld samen met opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Je overlegt over de keuzes die je maakt en over de uiteindelijke realisatie van je ontwerp.
Voorbeeld van een duurzaam project
Een samenwerking tussen de NS en het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim.
Afgedankt treininterieur: NS en Windesheim weten er wel raad mee. (opent in nieuw tabblad)
Stage
In het derde jaar kun je een halfjaar stage lopen en jij mag kiezen waar je dat wilt doen. Je leert zo de cultuur van het bedrijf kennen, maar ook de werkwijze en de processen die zich daar afspelen. Zo krijg je een beeld van je toekomstige werkomgeving. Ook in het vierde jaar kun je nog een halfjaar stage lopen. Liever op stage in het buitenland? Ook dat kan! Het is vaak een geweldige ervaring en je leert veel over de cultuur en inwoners van het land.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Leerlijn Werking Project over conceptontwikkeling en realisatie Minor(s) en/of stage lopen Kies voor een tweede stage Leerlijn Maken Project over fuzzy front-end en ideegeneratie (geen leerlijnen meer) Of een keuzeminor Leerlijn Marketing en Communicatie
Verdieping leerlijnen eerste jaar Of een premaster universiteit Leerlijn Beleving Verdieping leerlijnen eerste jaar Of in het buitenland studeren Colleges en werkcolleges gecombineerd met praktijkopdrachten Colleges en werkcolleges gecombineerd met praktijkopdrachten Afstudeerproject bij een bedrijf (tweede halfjaar) Project Idee-generatie Project Herontwerp Project Realisatie-ontwerp -
Studeren in een inspirerende omgeving: De Koestraat
Voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen kom je soms naar de campus. Maar je volgt de opleiding vooral in ons gebouw aan de Koestraat. Benieuwd hoe dit gebouw eruit ziet?
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- De opleiding is gericht op de beroepspraktijk en je gaat vanaf dag één aan de slag met ontwerpopdrachten.
- Je werkt in een inspirerende omgeving: ons gebouw aan de Koestraat in de binnenstad van Zwolle.
- Alle praktijkopdrachten voer je uit voor echte opdrachtgevers. Vaak regionale bedrijven, maar ook ontwerpbureaus of internationale merken.
- Je gaat op twee excursies naar het buitenland en werkt hier samen met studenten van een universiteit in bijvoorbeeld Barcelona of Rome.
- Met een IPO-diploma kun je veel beroepen uitoefenen, de baangarantie is vrijwel 100%.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Industrieel Product Ontwerpen
Benieuwd waar jij straks je lessen IPO gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. En bekijk ook eens de video die we gemaakt hebben over gebouw T.
Na je opleiding Industrieel Product Ontwerpen
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen.
-
-
Beroepen
Jij kunt straks aan de slag in het bedrijfsleven, de industrie, bij de overheid of bij de semioverheid. Je werkt bijvoorbeeld op een ontwikkel- of commerciële afdeling van een productbedrijf of bij een ontwerpbureau. Maar zelf je eigen onderneming starten is natuurlijk ook een optie. Denk eens aan:
- Design engineer
- Ergonomisch consultant
- Productmanager
- Circulair product ontwerper
- Conceptueel ontwerper
- Zelfstandig ontwerper
- Innovatie ontwikkelaar
-
Werkveld
Jij kunt organiseren, samenwerken en bent technisch én creatief. Je voelt feilloos aan welk design past bij de huidige tijd en welke trends er spelen. Je combineert slimme technologie, zoals apps en ICT-toepassingen, met functionele producten. Jouw ultieme doel is om nieuwe producten circulair of op zijn minst duurzaam te produceren. En je denkt altijd conceptueel: jij bedenkt dus een product dat past bij een doelgroep of specifieke markt. De juiste ingrediënten voor een baan als productontwerper.
De arbeidsmarkt staat daarom om jou te springen! Er is dan ook veel vraag naar technische professionals. Met jouw hbo-diploma op zak is de kans groot dat je snel werk vindt op hbo-niveau. Je werkt dan aan allerlei consumenten- en professionele producten, apparaten en machines, doet onderzoek of je hebt een adviserende rol. Vaak werk je in teamverband aan echte innovaties. In de industrie, de overheid, maar ook bij ontwerp- en adviesbureaus.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Industrieel Product Ontwerpen? Studeer door en ga voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Bijvoorbeeld aan een technische universiteit. Bij ons kun je al een premaster volgen. Een perfecte voorbereiding op een masterstudie. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Industrial Design (TU Eindhoven)
- Master Industrial Design Engineering (UT)
- Master Strategic Product Design (TU Delft)
- Master Integrated Product Design (TU Delft)
- Master Design for Interaction (TU Delft)
-
Afgestudeerden over hun baan
Carolina haalde in 2013 haar diploma van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) is Senior Mechanical Engineer bij MechDes. Zij is samen met een team van engineers, verantwoordelijk voor het ontwerp van complexe, automatische lasmachines met veel robotisering. En als senior geeft zij ook leiding aan deze projecten. Carolina vindt niets mooier dan feit dat ergens op de wereld mensen werken met hun machine.
Daniel studeerde af in 2017 en is Product Developer bij Auping. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van een aantal producten in verschillende categorieën bedden en matrassen. Hij kan met een gerust hart in slaap vallen 's avonds.
Bedenken en visualiseren van nieuwe concepten en ideeën zijn de voornaamste taken van Thomas bij Tricas. Hij studeerde af in 2017. En Jorrit? Jorrit heeft met medestudenten tijdens zijn studie IPO, Tricas opgericht. Dat is alweer 21 jaar geleden. De specialiteit van Tricas is in de basis product development en product innovation.
Thomas haalde in 2020 zijn diploma en is nu Industrial Designer bij VROEGH Design. VROEGH Design ontwikkelt licht elektrische voertuigen. Thomas is verantwoordelijk voor alle aspecten van het ontwerpproces. Daarnaast houdt hij zich bezig met klantcontacten en het begeleiden van stagiairs. Aron Houtsma is een van deze stagiairs. Beide vertellen ze in deze video waar ze mee bezig zijn.
Baankans
82%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.438,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Koestraat 3, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)