Ben je zowel creatief als technisch? Dan kom je bij onze opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) in Zwolle helemaal tot jouw recht.
Hier leer je hoe je als industrieel ontwerper producten bedenkt, (her)ontwerpt, maakt, test en verbetert, zodat dat product ook écht in de markt wordt gezet. Jij werkt aan het design, je tekent, berekent en ontwikkelt een mooi, innovatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk product. Voor de industrie of voor dagelijks gebruik. Van meubels tot apparatuur en van verpakkingsmaterialen tot koffiemachines. Met andere woorden: heel afwisselend.
Proefles en meelopen Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)
Open dag
Studieprogramma Industrieel Product Ontwerpen
Vanaf dag één ga je aan de slag met ontwerpopdrachten. Vaak voor echte bedrijven. Je hebt contact met bedrijven en overlegt over je ontwerpkeuzes. Zo rol je beetje bij beetje het vak in en krijg je steeds meer ervaring: als industrieel ontwerper én als overlegpartner. De studie is internationaal gericht. Grote kans dat jij met buitenlandse studenten samenwerkt en een tijdje in het buitenland gaat studeren en ontwerpen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen maak je kennis met de disciplines van het ontwerpvak, zoals marketing, ergonomie, vormgeving en techniek. Dit doe je geclusterd. Kortom, je doet de skills van een designer op door met de volgende vier onderwerpen aan de slag te gaan:
- Werking: Hoe werkt je product? Hoe zet je een ontwerp om tot een goedwerkend product? Gaat het snel stuk en met welke krachten van buitenaf krijgt het straks te maken? Dit beantwoord je door je te verdiepen in onderwerpen als wiskunde, natuurkunde en mechanica.
- Maken: Hoe maak je je product? Met welke technieken en materialen maak je het product? Welke keuzes maak je en hoezo? Alle antwoorden hierop vind je in onderwerpen als werkplaatstechnieken, model maken, computer aided design (basis) en materialen en productie.
- Verkopen: Hoe verkoop je je product? Jouw product is af! Maar hoe verdedig je het ontwerp dat je hebt gemaakt en hoe zet je het vervolgens in de markt? Je gaat daarom ook aan de slag met onderwerpen als handschetsen, digitaal beeld bewerken, commercie en rapportage.
- Beleving: Als designer heb je niet alleen te maken met je eigen ideeën, maar natuurlijk ook met de eindgebruiker, oftewel de klant. Wat moet hun beleving zijn van jouw product? Je krijgt de onderwerpen vormgeving, ergonomie en designgeschiedenis.
Vakken en projecten
Als ontwerper moet je jouw eigen ideeën goed kunnen presenteren en al je keuzes kunnen onderbouwen. Daarom volg je ook een aantal technische en niet-technische vakken en je leert hoe je op een goede manier feedback geeft. Je voert een flink aantal ontwerpprojecten uit die je inzicht geven in ontwerpmethoden, tools, vormgeving en in de basisbeginselen van marketing en toegepaste techniek. Ook leer je hoe je in teamverband je kennis toepast in overleg met anderen. Om het vak nog beter te leren kennen, staan er ook excursies naar bedrijven op je rooster.
Studentervaring
Weten waarom Mike koos voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen bij Windesheim? Bekijk deze video waarin Mike zijn studentervaring deelt.(opent in nieuw tabblad)
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Nadat je in het eerste jaar van de hbo-opleiding Industrieel Product Ontwerpen met je allereerste ontwerpen bezig bent geweest, ga je vanaf het tweede jaar veel de praktijk in: in groepsverband en met échte opdrachten. Innovatie, vormgeving, technische ontwikkeling en productdetaillering komen aan bod. Kortom, het echte werk is begonnen!
Onderwerpen in het tweede jaar
Je volgt lessen waarin je meer leert over Werking, Maken, Verkopen en Beleving. De andere helft bestaat uit ontwerpprojecten. Alle praktijkopdrachten voer uit je voor echte opdrachtgevers. Vaak regionale bedrijven. Je werkt in een team studenten in een eigen atelier op school.
Op jouw rooster staan zaken als handtekenen, vormgeving, techniek en computertekenen. Uiteraard leren we je hoe je producten milieubewust ontwerpt. Omdat er voor designers geen grenzen bestaan, besteden we ook veel aandacht aan internationalisering en je Engelse taalvaardigheid.
Stage en minor in het derde jaar
Na het tweede jaar bepaal je vooral zelf je eigen studieroute. Je loopt bijvoorbeeld een halfjaar stage of je kiest een van de projectvarianten in de minor Allround Designer. In deze Engelstalige minor, een onderwijsprogramma van een halfjaar, werk je met buitenlandse studenten. Voorbeelden van andere minoren zijn:
- Product experience en Innovation of engineering
- Duurzame technologie
- Conceptlab
- International Sustainable Development
Je kunt ook een minor in het buitenland volgen!
Voorbeeld van milieubewust ontwerp: Oesterzwammen uit koffieprut
Wist je dat uit koffieprut oesterzwammen kunnen groeien en dat je weer duurzame producten kunt maken van het afval van de oesterzwammen? Edo, student Industrieel Product Ontwerpen, legt uit hoe er van afval een product kan worden gemaakt. (opent in nieuw tabblad)
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar kun je nog een tweede stage lopen of een andere minor volgen, eventueel bij een andere opleiding, een andere onderwijsinstelling of zelfs in een ander land. Ook kun je in plaats van zo'n tweede minor een premastertraject volgen. Zo bereid je je al tijdens je hbo-opleiding goed voor op een vervolgstudie aan een technische universiteit.
Afstuderen: je meesterproef
Je sluit de opleiding Industrieel Product Ontwerpen af met een afstudeeropdracht: een soort meesterproef. Je gaat dan een halfjaar lang aan de slag bij een bedrijf of instelling en werkt aan een opdracht op het niveau van een afgestudeerd ingenieur. Je afstudeeropdracht doet een beroep op je analytisch denken, professioneel handelen en op je technische deskundigheid. Je sluit de afstudeerperiode af met een rapport en een presentatie.
Begeleiding tijdens het afstuderen
Het afstuderen in het laatste jaar doe je zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk.
Heb je alles netjes weten af te ronden? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar ontwerpen en studeren een Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Projecten en praktijkopdrachten zijn een belangrijk onderdeel van je studie. Een bedrijf is vaak opdrachtgever van een project. Je hebt contact en overlegt over alle ontwerpkeuzes die je maakt en hoe je jouw ontwerp wilt realiseren.
Praktijkopdrachten
Alle projecten voer je als een team uit in je eigen atelier op onze hogeschool. Dit doe je vooral samen met bedrijven in de regio. Hier werk je aan meerdere projecten waarbij innovatie, vormgeving, technische ontwikkeling en productdetaillering centraal staan. Zo leer je onder andere hoe je jouw eigen ideeën presenteert en hoe je alle gemaakte keuzes onderbouwt.
Ontwerpen in China!
Wil je tijdens je hbo-opleiding 2 weken naar China? Samen met studenten van de Chongqing Technology and Business University (CTBU) ontwerp je voor een bedrijf bijvoorbeeld een auto, motor of mobiele telefoon. Om je enigszins voor te bereiden, volg je vooraf een basiscursus Chinese taal en cultuur.
Kies voor een stage
In het derde jaar kun je een halfjaar stage lopen en jij mag kiezen waar je dat wilt doen. Je leert zo de cultuur van het bedrijf kennen, maar ook de werkwijze en de processen die zich daar afspelen. Zo krijg je een beeld van je toekomstige werkomgeving. Ook in het vierde jaar kun je nog een halfjaar stage lopen. Liever op stage in het buitenland? Ook dat kan! Het is vaak een geweldige ervaring en je leert veel over de cultuur en inwoners van het land.
Bedrijfsprojectweek
In het tweede jaar is er een speciale bedrijfsprojectweek. Hier werk je met studenten van andere opleidingen aan een opdracht die je van een bedrijf krijgt. Voorbeelden? Je vernieuwt bijvoorbeeld een boorsysteem voor het slaan van putten in Kenia. Of wat denk je van het ontwerpen van de keuken van de toekomst?
Duurzaam racen met het Blue Racing Team
Spreekt duurzaam bouwen je aan? Misschien is het Blue Racing Team(opent in nieuw tabblad) dan wat voor jou. Het team bestaat uit ongeveer twintig studenten van diverse techniekopleidingen en bouwt continu aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig. Het design is vaak in handen van IPO-studenten. De technische uitwerking wordt opgepakt door studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Studenten Technische Bedrijfskunde houden zich bezig met de coördinatie, projectplanning, communicatie en sponsoring rondom het team. En het blijft niet alleen bij ontwerpen en bouwen. In 2018 deed het Blue Racing Team mee aan de Shell Eco-marathon in Londen.(opent in nieuw tabblad)
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Leerlijn Werking Project over conceptontwikkeling en realisatie Minor(s) en/of stage lopen Kies voor een tweede stage Leerlijn Maken Project over fuzzy front-end ontwikkeling en ideegeneratie Of een keuzeminor Leerlijn Verkopen Verdieping leerlijnen eerste jaar Of een premaster universiteit Leerlijn Beleving Of ga in het buitenland studeren Kennismakingsproject Afstudeerproject (tweede halfjaar) Project Idee-generatie Project Herontwerp Project
Realisatie-ontwerp -
Studeren in een inspirerende omgeving: De Koestraat
Voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen kom je soms naar de campus, maar je volgt de opleiding vooral in ons gebouw aan de Koestraat. Benieuwd hoe dit gebouw eruit ziet?
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- De opleiding is internationaal gericht en je gaat vanaf dag één aan de slag met ontwerpopdrachten.
- Je werkt in een eigen atelier in een inspirerende omgeving: ons gebouw aan de Koestraat in de binnenstad van Zwolle.
- Alle praktijkopdrachten voer uit je voor echte opdrachtgevers. Vaak regionale bedrijven.
- Je kunt 2 weken naar China: samen met studenten van andere studies ontwerp je voor een bedrijf bijvoorbeeld een auto of mobiele telefoon.
- Doe mee met het Blue Racing Team, een team bestaande uit studenten van diverse techniekopleidingen die samen bouwen aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Beroepen
Jij kunt straks aan de slag in het bedrijfsleven, de industrie, bij de overheid of bij de semioverheid. Je werkt bijvoorbeeld op een ontwikkel- of commerciële afdeling van een productbedrijf of bij een ontwerpbureau. Maar zelf je eigen onderneming starten is natuurlijk ook een optie. Denk eens aan:
- Design engineer
- Ergonomisch consultant
- Productmanager
- Conceptueel ontwerper
- Zelfstandig ontwerper
Olivier, student IPO, is al tijdens de studie zijn eigen bedrijf gestart. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij duurzame restmaterialen zoals afgedankte stukken leer, hout, metaal en plastic. In deze video laat Olivier een paar ontwerpen zien en vertelt hij wat zijn drijfveren zijn.(opent in nieuw tabblad)
Werkveld
Jij kunt organiseren, samenwerken en bent technisch én creatief. En je denkt altijd conceptueel: jij bedenkt dus een product dat past bij een doelgroep of specifieke markt. De juiste ingrediënten voor een baan als productontwerper.
De arbeidsmarkt staat daarom om jou te springen! Er is dan ook veel vraag naar technische professionals. Met jouw hbo-diploma op zak is de kans groot dat je snel werk vindt op hbo-niveau. Je werkt dan aan allerlei consumenten- en professionele producten, apparaten en machines, doet onderzoek of je hebt een adviserende rol. Vaak werk je in teamverband aan echte innovaties. In de industrie, de overheid, maar ook bij ontwerp- en adviesbureaus.
Doorstuderen
De smaak te pakken na Industrieel Product Ontwerpen? Studeer door en ga voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Bijvoorbeeld aan een technische universiteit. Bij ons kun je al een premaster volgen. Een perfecte voorbereiding op een masterstudie. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Industrial Design (TU Eindhoven)
- Master Industrial Design Engineering (UT)
- Master Strategic Product Design (TU Delft)
- Master Integrated Product Design (TU Delft)
- Master Design for Interaction (TU Delft)
Na de opleiding Industrieel Product Ontwerpen...
Carolina haalde in 2013 haar diploma van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) is Senior Mechanical Engineer bij MechDes. Zij is samen met een team van engineers, verantwoordelijk voor het ontwerp van complexe, automatische lasmachines met veel robotisering. En als senior geeft zij ook leiding aan deze projecten. Carolina vindt niets mooier dan feit dat ergens op de wereld mensen werken met hun machine.
Daniel studeerde af in 2017 en is Product Developer bij Auping. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van een aantal producten in verschillende categorieën bedden en matrassen. Hij kan met een gerust hart in slaap vallen 's avonds.
Bedenken en visualiseren van nieuwe concepten en ideeën zijn de voornaamste taken van Thomas bij Tricas. Hij studeerde af in 2017. En Jorrit? Jorrit heeft met medestudenten tijdens zijn studie IPO, Tricas opgericht. Dat is alweer 21 jaar geleden. De specialiteit van Tricas is in de basis product development en product innovation.
Thomas haalde in 2020 zijn diploma en is nu Industrial Designer bij VROEGH Design. VROEGH Design ontwikkelt licht elektrische voertuigen. Thomas is verantwoordelijk voor alle aspecten van het ontwerpproces, maar houdt zich ook bezig met klantcontacten en het begeleiden van stagiairs. Aron Houtsma is een van deze stagiairs. Beide vertellen ze in deze video waar ze mee bezig zijn.
Baankans
83%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.500,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
4 september 2023
Introductie
Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Laptopspecificaties
Studiekeuzetips
Studiebegeleiding
Startersinformatie
Maak kennis met...
Windesheim én de ambassadeurs van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen in Zwolle. Wat dragen studenten Maran, Britt en Thijs van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen eigenlijk allemaal met zich mee op een dag? En bekijk ook eens de video die we gemaakt hebben over gebouw T.
Studeren in Zwolle Ontdek gebouw T Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)