Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Gaaf om een opdracht te doen voor een bedrijf met mooie, dure jachten

Eline Bakker tweedejaars, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde
Banner image

Ik ben Eline en ik kom van het tweetalig vwo af. Op dit moment ben ik tweedejaarsstudent Werktuigbouwkunde. Ik heb extra vakken bij Technische Bedrijfskunde gevolgd en dit beviel zo goed dat ik nu deze opleiding erbij doe. Ik ben altijd druk met van alles en nog wat, zoals werken, paardrijden en afspreken met vrienden.

Een pingpongballenschieter

De leukste aspecten aan Werktuigbouwkunde vind ik samenwerken, ontwerpen en het maken van berekeningen. Dit komt goed samen in de opdrachten die je uitvoert. Zo heb ik in het eerste jaar een pingpongballenschieter en een SUMO-robot ontworpen en gemaakt. Beide projecten worden afgesloten met een wedstrijd waarbij je strijd tegen de ontwerpen van andere eerstejaars.

Werken tussen de superjachten

In het tweede jaar werk je aan het project ingenieursbureau. Hier moet je zelf een ontwerpopdracht uit het bedrijfsleven voor vinden. Je bent dan vrij om een sector te kiezen die jou heel erg aanspreekt, dit is onwijs leuk. Wij zijn in contact gekomen met Rondal, een producent voor toebehoren van superjachten. In opdracht van Rondal moeten wij een lug herontwerpen, dit is het scharnierende gedeelte tussen de giek en de mast van een zeilschip. Het is ontzettend gaaf om bij zo’n bedrijf binnen te komen, want daar liggen een hoop mooie en vooral ook dure jachten. In mijn optiek is dit een unieke kans geweest. Voor deze opdracht werk ik in een groep met 3 andere studenten. Voor een goed ontwerp moeten wij veel sterkteberekeningen maken. De vormgeving is erg vrij, zolang de lug maar sterk genoeg is.

Meer dan vieze handen en sleutelen aan grote machines

Ik vond het ontzettend lastig om een studiekeuze te maken, omdat ik zoveel studies leuk vond. Werktuigbouwkunde sprak mij dan ook niet direct aan. Het krijgen van vieze handen, het werken met veel jongens en het sleutelen aan grote machines was zeker niet iets wat thuis hoorde in mijn ideaalplaatje van een studie. Gelukkig is dit beeld niet geheel representatief voor de opleiding!

Ik zou de opleiding zeker aanraden aan mensen die affiniteit hebben met techniek, het leuk vinden om lastige berekeningen op te lossen en het leuk vinden om samen te werken. Daarnaast is discipline ook belangrijk, want de opleiding is zeker niet makkelijk.

Wil je weten waarom Eline de opleiding Werktuigbouwkunde met Technische Bedrijfskunde combineert? Dat lees je in dit verhaal.