Ontwikkel je expertise op het gebied van begeleiden, gedrag of leren met de master Educational Needs.
Jij hebt als bekwame leraar veel ideeën over hoe het onderwijs nog beter kan. Je gaat tijdens deze deeltijdmaster aan de slag met het (door)ontwikkelen van een zelfbewuste, kritische en vernieuwende houding. Deze houding zet je in om leer- en werkomgevingen in je eigen praktijk te ontwerpen. Dit doe je vanuit de nieuwste onderwijskundige opvattingen en leertheorieën.
Studieprogramma Educational Needs
Alle richtingen van de master Educational Needs
Met Begeleider in het onderwijs word jij dé inspirerende begeleider van leren en ontwikkelen op schoolniveau. Jouw rol als begeleider staat centraal en je stimuleert collega's en studenten om het beste uit zichzelf te halen. Je leert hoe je kansen kunt signaleren en benutten op het gebied van passend onderwijs en kwaliteitszorg.
Overal in Nederland wordt nagedacht over de vraag wat goed taal- en leesonderwijs is, ook in het NT2 en nieuwkomersonderwijs. Onze master is een voorloper op dit gebied. In deze master leer jij hoe niet-Nederlandstaligen Nederlands leren en wat dat met rijk- en betekenisvol taalonderwijs te maken heeft.
Je leert hoe je innovatieve en inclusieve rekenwiskundeleeromgevingen creëert. Jouw rol als rekenwiskundespecialist staat centraal. Hiervoor volg je verschillende verdiepende modules. Daarnaast is er een integrale leerlijn. Daarin ontwikkel je onderzoeksvaardigheden en vaardigheden om jouw team te begeleiden.
Overal in Nederland wordt nagedacht over de vraag wat goed taal- en leesonderwijs inhoudt. Deze richting is een voorloper op dit gebied. Je draagt na deze opleiding actief bij aan de ontwikkeling van rijk en betekenisvol taal- en leesonderwijs, onder andere door publicaties op het gebied van rijke taal. Dit onderwijs bevordert de kansengelijkheid voor alle leerlingen.
Als gedragspecialist leer je hoe je moeilijk gedrag kunt benaderen als een kans voor verandering. Deze opleiding biedt je de kennis en vaardigheden om gedragsvraagstukken in het onderwijs te begrijpen en aan te pakken. Je leert niet alleen om zelf met gedragsuitdagingen om te gaan, maar ook om je collega's te ondersteunen in hun aanpak. Met een brede basis aan inzichten en praktische tools kun je direct aan de slag in jouw onderwijspraktijk.
Met de master Generalist ontwikkel jij jezelf tot veelzijdige onderwijsprofessional die bijdraagt aan het verbeteren van een effectief en toekomstig leerklimaat. Jij legt verbindingen tussen pedagogiek en didactiek en levert een waardevolle bijdrage aan duurzame ontwikkelingen in het onderwijs.
Startdata en aanmelden voor een losse module
Wil jij graag jouw kennis verbreden, maar wil je (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor 1 of meerdere losse module(s). Klik op de module om je aan te melden. Je ziet dan vervolgens ook de startdatum. Je kunt je tot uiterlijk één week voor de start van een module inschrijven. Wil je meer lezen over de inhoud van de module? Check dan eerst het onderdeel studieprogramma Educational Needs (losse modules).
Wil jij werken aan motivatie, studievaardigheden of verzuim binnen een studentengroep? Of richt je je liever op teamontwikkeling of sociale veiligheid binnen een docententeam? In deze module werk je in een professionele leergemeenschap aan een actueel vraagstuk uit jouw praktijk. Je leert planmatig begeleiden, samen onderzoeken en interprofessioneel samenwerken.
Klaar om verschil te maken in jouw team of klas? Meld je dan aan voor deze module!
Wil jij als coach het potentieel van de persoon die je coacht naar boven halen? In deze mastermodule ontwikkel je je eigen coachingsvaardigheden (of je scherpt ze aan). Je wordt uitgedaagd je handelen als coach theoretisch te verantwoorden en te motiveren.
Communicatie bepaalt de relatie met anderen, maar de relatie bepaalt ook de communicatie. Hoe kun je beter leren afstemmen op de diverse perspectieven van leerlingen/studenten, collega’s, ouders/verzorgers, directie en externe professionals in complexe situaties? In deze mastermodule verbreed en verdiep je je eigen handelingsrepertoire.
In deze mastermodule leer je wat je als docent kunt doen voor leerlingen die meerdere ingrijpende jeugdgebeurtenissen meemaken. Als leraar heb je namelijk een cruciale rol om deze kinderen/jongeren goed te begeleiden. Pak jij die rol? Meld je snel aan!
Door regelmatig rijke teksten te lezen bouwen je leerlingen of studenten aan hun taalbasis. Interessante schrijf- en ontwerpopdrachten, waarbij je inzoomt op de vorm en de opbouw van teksten, helpen daarbij. In deze mastermodule leer je onderwijs te ontwikkelen dat is gebaseerd op nieuwe inzichten op het gebied van leesbegrip.
Hoe ontwerp je echt effectief schrijf- en spellingonderwijs? In deze mastermodule bestudeer je internationale literatuur over onderwijs in het schrijven van teksten. Met die kennis kijk je kritisch naar het schrijfonderwijs in jouw onderwijssituatie, en doe je aanpassingen.
Kennis over executieve functies kan het verschil maken in de ontwikkeling van alle leerlingen, maar zeker bij kinderen/jongeren met ADHD of ASS. In deze mastermodule onderzoek je vanuit een systematische benadering de kansen en mogelijkheden van kinderen/jongeren. Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op.
Hoe zorg jij dat jouw begeleiding vandaag én morgen effect heeft? In deze module ontdek je wat leren écht betekent voor jouw leerlingen, studenten én collega’s. Je leert signaleren waarom leren soms niet lukt en hoe jij met gerichte interventies en een heldere visie het verschil maakt. Je zet duurzame, transformatieve leerprocessen in gang en ondersteunt jouw team bij inclusief onderwijs dat drempels wegneemt en talenten benut.
Je werkt altijd vanuit ‘de bedoeling’ (Hart, 2012): de ontwikkeling van de leerling of student staat centraal. Met behulp van analyses en praktische voorstellen help je leraren hun pedagogisch en didactisch handelen te versterken. Daarbij maak je ook jouw eigen aannames en die van het team bespreekbaar. Maak jouw begeleiding duurzaam én inclusief, voor onderwijs dat ertoe doet.
Wat bepaalt of een leerling tot leren komt? In de module 'Leergedrag goed bekeken' duik je in de complexe wereld van leergedrag. Je onderzoekt hoe zelfbeeld, relaties en betrokkenheid bij de leerstof het gedrag van leerlingen beïnvloeden. Je leert systematisch observeren, voert betekenisvolle gesprekken met leerlingen en analyseert gedrag met behulp van het Behaviour for Learning-model.
De module is sterk praktijkgericht: je werkt met een gedragsvraagstuk uit je eigen onderwijspraktijk. Door te reflecteren, theorie toe te passen en feedback te ontvangen, ontwikkel je doelgerichte interventies om leergedrag positief te beïnvloeden.
Wil jij leerlingen en studenten met een andere culturele achtergrond optimaal onderwijzen en begeleiden? En wil jij een onderwijsvisie ontwikkelen die gericht is op het creëren van maatschappelijke kansen voor alle leerlingen, ook voor wie deze kansen niet vanzelfsprekend zijn? In deze module ga je niet alleen aan de slag met de achtergronden van jouw leerlingen en studenten, maar je gaat ook nadenken over je eigen achtergrond en opvattingen en de betekenis daarvan in het ontmoeten van anderen.
Hoe bevorder je de rekenontwikkeling van leerlingen? In deze mastermodule ontwerp je op basis van taakanalyse en reken(diagnostische) gesprekken een onderbouwd, gepersonaliseerd onderwijsontwerp voor een leerling waarvan de rekenontwikkeling stagneert of achterblijft. Je voert dit plan van aanpak ook (deels) uit.
Wil jij een rijke en motiverende rekenwiskundige leeromgeving creëren? In deze mastermodule verdiep je je in thema’s als: motivatie, toekomstgericht rekenwiskundeonderwijs, differentiatie, zelfvertrouwen en diversiteit. Je ontwerpt een rekenwiskundeproject en voert dit ook uit. Ben jij toe aan deze uitdaging?
In deze mastermodule richt je je op het leerpotentieel bij een leerling met ernstige rekenwiskundeproblemen. Je ontwerpt op basis van een verkennend onderzoek een Ortho Didactische Leerroute (ODL). In een rondetafelgesprek met collega’s bespreek je de onderwijsbehoeften multidisciplinair, om te komen tot een eenduidige aanpak in de school.
Deze module richt zich op leerlingen waarbij de rekenwiskunde-ontwikkeling belemmerd wordt doordat ze moeite hebben met taal binnen rekenen. Bijvoorbeeld leerlingen die moeite hebben met talige contextopgaven of nieuwkomers. In deze module ga je de uitdaging aan om in samenwerking met het gehele team of rekendocententeam interventies te ontwerpen die bijdragen aan gecijferde leerlingen.
Aanmelden master
Bij Studielink schrijf je je in voor de door jou gekozen afstudeerrichting van de Master Educational Needs:
- Begeleider in het Onderwijs: M.ENBIO.D.Z
- Expert NT2 en nieuwkomersonderwijs: M.ENNKOE.D.Z
- Expert rekenen en wiskunde: M.ENRWE.D.Z
- Expert taal en lezen: M.ENETDE.D.Z.
- Gedragspecialist: M.ENOGGD.D.Z
- Generalist: M.ENVKR.D.Z
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Waarom Educational Needs?
- Jouw persoonlijke groei staat altijd centraal.
- Specialiseer in een richting naar keuze.
- De focus ligt op leervragen van studenten en casestudies uit de praktijk.
- Je krijgt persoonlijke begeleiding door je studiecoach.
- De master is goed te combineren met werk en/of privé.
- Na 2 jaar ontvang je een erkende mastertitel (Med).
- De inhoud van de opleiding is samen met het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen tot stand gekomen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Praktische informatie
Aanmelden | vóór 1 september via Studielink |
---|---|
Startmoment | 1 september 2025 |
Studieduur | 2 jaar |
Studievorm | Deeltijd master, bekijk de uitleg over alle opleidingsvormen en de verschillen |
Lesdag | Woensdag |
Studielast | 20 uur per week |
Leslocatie | Campus 2 in Zwolle, bekijk de faciliteiten. Enkele richtingen zijn ook te volgen in Enschede, Groningen, Leeuwarden en Almere. |
Kosten | Het collegegeld is € 2.601,- in 2025 - 2026. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt. Bekijk alle financieringsopties voor deeltijdopleidingen. |
Diploma | Master of Education |
CROHO-naam in Studielink | Educational Needs (CROHO-code: 44103) |
Alumni
70%
van onze alumni heeft na het volgen van de master een loopbaanstap gezet
Scholen
2/3
van de scholen ervaart dat prestaties van leerlingen vooruitgaan als er meer leraren met een masteropleiding werkzaam zijn
Na je master
Is dit de opleiding die je zoekt?
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur