Kom in beweging en groei op masterniveau door als dé professional in het (bewegings-)onderwijs of de jeugdsport.
Met de deeltijdmaster Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek in Zwolle ontwikkel jij je tot sportpedagoog 2.0 – met een masterdiploma op zak en een eigen visie op de spelers en het speelveld in je eigen organisatie. Jij zet de organisatie in beweging op weg naar meer speelplezier voor iedereen. Ga jij deze sportieve én educatieve uitdaging aan?
Studieprogramma Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
De deeltijdmaster Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek is een praktijkgerichte master. De opleiding is zó opgezet dat je naast jouw werk of andere taken volop de ruimte krijgt om alle kennis, bagage én tools op te doen – alles wat jij nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Inhoud studie
De master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek gaat in op drie thema's: Onderbouwing van praktijken in sport en bewegen, beweging in het pedagogische speelveld en verrijking van jouw pedagogisch leiderschap en professionele identiteit
Met deze kennis draag jij straks bij aan innovatie in én van het speelveld. Je leert bijvoorbeeld:
- Hoe je pedagogische interventies kritisch analyseert en onder de loep neemt, zoals bij lastige groepen, bijzondere kinderen of maatschappelijke vraagstukken
- Hoe je wetenschappelijk kunt onderbouwen waarom iets wel of niet lukt
- Hoe je sneller veranderingen doorvoert in de school en je eigen vak
Voor wie?
Deze masteropleiding is voor alle professionals in de domeinen zorg, sport, onderwijs en welzijn, die te maken hebben met de sportieve ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Voor iedereen die een stap wil zetten en wil groeien richting écht (sport-) meesterschap. Werk jij met jeugd als bijvoorbeeld docent, buurtsportcoach, JOGG-regisseur of coördinator jeugdsport? En wil jij je leiderschap doorontwikkelen? Volg dan deze master en word sportpedagoog 2.0.Werk jij met kinderen/jongeren en heb je een pedagogische achtergrond? Neem dan contact op met Corina van Doodewaard(opent in nieuw tabblad) om te kijken of deze master echt iets voor jou is.
Afstuderen
Je werkt in het tweede jaar aan een groot keuzeproject in het eerste half jaar en kiest een eigen praktijkgericht sportpedagogisch vraagstuk om mee af te studeren in de tweede helft van het jaar. Je vergroot je onderzoekend vermogen en manifesteert je als pedagogische professional in je eigen context en daarbuiten. Alles succesvol afgerond? Dan mag je de titel Master of Arts (MA) voeren.
-
Jaar 1: de basis leggen
Het programma van de deeltijdmaster Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek is gericht op de praktijk van nu. Je volgt in het eerste studiejaar meerdere modules:
Integrale leerlijn
Je leert hoe je de theorie kunt verbinden met jouw persoonlijkheid en jouw ervaringen op de werkplek. Als pedagogisch professional moet je jouw functioneren, competenties, identiteit en leerproces kunnen overdenken. Dit is een continu proces en daarom loopt dit onderdeel als een rode draad door het studieprogramma.
Onderzoeksperspectieven op pedagogische
sportpraktijkenJe leert in dit jaar ook hoe je onderzoeken kritisch kunt beoordelen. En je leert hoe je op masterniveau praktijkgericht onderzoek ontwerpt, uitvoert en implementeert. Zo krijg je meer inzicht in pedagogisch en sociologisch onderzoek. Centraal staat hoe onderzoek de beroepspraktijk beïnvloedt en op welke manier jij daar een rol in kunt spelen.
Het arrangeren van pedagogische interventies in sport en bewegen
De pedagogische kwaliteit van het onderwijs en de sport(sector) wordt verbeterd en ge(re)organiseerd door interventies die plaatsvinden. Denk aan de Nationale Sportweek, het aanstellen van buurtsportcoaches, leefstijlcoaches of sportpedagogen bij verenigingen. In deze module kijken we kritisch naar het effect van zulke interventies.
Beweging in het speelveld (over sportpedagogiek en
veranderambities)Om het pedagogische sport- en beweegklimaat te versterken is sterk leiderschap nodig. Zo kun je collega’s, vrijwilligers, managers, bestuurders én beleidsmakers binnen het speelveld met elkaar laten samenwerken. Maar hoe laat je iedereen vanuit een collectieve pedagogische visie denken en handelen? Je leert hoe de pedagogische interventies die je uitvoert ook echt leiden tot de gewenste en duurzame uitkomst.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
In het tweede studiejaar van de master volg je 2 modules over de integrale leerlijn en onderzoeksvaardigheden. Om je te profileren volg je ook 2 keuzemodules. De masteropleiding rond je af met een scriptie: jouw masterthesis.
Integrale leerlijn
Je leert hoe je netwerkprocessen beïnvloedt. Je wordt voorbereid op je nieuwe positie in jouw organisatie. Dit doe je door zicht te krijgen op je eigen expertise en jouw leeruitdagingen en op allerlei interessante projecten en kansen of huidige en toekomstige samenwerkingspartners.
Maatschappelijke en wetenschappelijke profilering
Je volgt dit jaar ook nog 2 keuzemodules waarmee je je profileert. Je kunt bij ons dan kiezen uit 4 modules: motorisch leren, nieuwe technologieën in bewegingsonderwijs en jeugdsport, talentherkenning en -ontwikkeling of de module sport als pedagogisch wondermiddel?
Onderzoeksvaardigheden
De master sluit je af met een praktijkonderzoek naar een voor jou interessant vraagstuk. We helpen je op weg tijdens de module onderzoeksvaardigheden. Je kiest je onderwerp voor je eindonderzoek, formuleert onderzoeksvragen en werkt jouw onderzoeksvoorstel uit. Dit presenteer je ook aan je docenten en medestudenten.
Masterthesis
Je rondt 2 jaar leren af met je masterthesis en kiest een vraagstuk dat past bij je eigen organisatie en/of professionele ontwikkeling. Je doet dan verslag volgens wetenschappelijke criteria. Onderwerpen? Denk aan: risicovol spelen, digitale technologie in de bewegingspraktijk, differentieel leren in sport en onderwijs of passend bewegingsonderwijs.
Alles afgerond? Je bent een master die alle eindkwalificaties van deze studie beheerst:
- Je kunt beweeg- en sportpraktijken ontwerpen en implementeren
- Je kunt beleid en strategie ontwerpen en implementeren
- Je kunt leer- en veranderprocessen beïnvloeden
- Je kunt verbinden
- Je kunt onderzoeken
- Je hebt oog voor je eigen professionaliteit
-
Lesdagen en studiebelasting
De master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek start elk jaar in september. De opleiding duurt 2 jaar. Je hebt les van september tot en met half juli.
Lesdag en investering
Op maandag heb je les van 8.30 tot 16.30 uur in Zwolle. Per semester zijn er 3 collegeluwe dagen om aan opdrachten te werken. Daarnaast moet je rekenen op circa 10 uur zelfstudie per week. Per week is de studielast dus ongeveer 20 uur.
Leren op je eigen werkplek
Een pre bij deze master is dat je werkervaring en een werkplek mee- en inbrengt. Door werk en studie te verbinden wordt de master nog praktijkgerichter. Een werksetting die past bij de inhoud van de studie is dus verplicht. Je brengt tijdens lessen bijvoorbeeld eigen casuïstiek in en toetst deze aan de hand van wetenschappelijke inzichten.
Persoonlijke begeleiding
Persoonlijke aandacht vinden we belangrijk. Je krijgt daarom tijdens de master een eigen studiebegeleider. Deze docent is jouw eerste aanspreekpunt en helpt je om de opleiding succesvol af te ronden.
-
Flexibel studeren
De hbo-master volg je als professional naast je werk, 2 jaar lang. Je lesdag is maandag. Je kunt ook kiezen voor flexibel, modulair studeren. Je volgt dan in overleg het programma in je eigen tempo.
Eerst een paar modules volgen?
Is de héle masteropleiding Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek voor jou nu nog een brug te ver? Kies voor een maatwerktraject met 1 of 2 losse modules uit het eerste jaar. Mocht je je later voor de masteropleiding inschrijven, dan kun je vrijstelling krijgen voor de afgeronde modules. Neem contact met ons op(opent in nieuw tabblad) en bespreek je opties!
-
Inhoud studie
Toelating en aanmelden
Mag jij starten met deze master?
Na je studie
Kinderen en jongeren opvoeden in en door sport – dit gebeurt door experts die weten waar ze voor staan en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Een pedagogische visie op bewegen is dan een must. Jij bent op de hoogte van trends op het gebied van pedagogiek en didactiek van bewegingsonderwijs, digitaliseren van de gymles, schoolsport en een veilig sportklimaat.
Door onderzoek heb je je ontwikkeld en kun je leer- en veranderprocessen in je eigen vaksectie, team en organisatie (nog sterker) beïnvloeden. Want alle speelvelden van lichamelijke opvoeding en van sportpedagogiek veranderen continu. Van bewegen in de virtuele ruimte tot en met gepersonaliseerd of vakoverstijgend leren. Met jou komt er pas echt beweging in!
Startdatum
2 september 2024
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-. Ook maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers of boeken en excursies, ongeveer € 350,- tijdens je gehele masteropleiding. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?