Bij Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten leer je vmbo-leerlingen begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor hun toekomst.
Je ontwikkelt je tot docent in je vakgebied met een breed scala aan didactische en pedagogische kennis. Ook ga je in co-creatie aan de slag met het ontwikkelen van onderwijs. Je helpt leerlingen van 14 t/m 16 jaar zicht te krijgen op hun talent en persoonlijke ontwikkeling. De hbo-opleiding Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten omvat alles wat je doet of maakt voor een ander.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Docent en kennismanager D&P
De hbo-opleiding Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten in deeltijd is flexibel. Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je een onderdeel afsluit. Op deze manier stippel je de tijdsduur van je studie grotendeels zelf uit.
-
-
Inhoud studie
Deze opleiding bereid je voor op een rol als toekomstbestendige docent en kennismanager op het gebied van Dienstverlening en Producten. Daarnaast leer je methodes om vmbo-leerlingen bewust te maken van hun eigen talenten. Je groeit uit tot een loopbaanoriëntatiebegeleider die leerlingen begeleidt bij hun persoonlijke ontwikkeling.
Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P)
Vmbo-leerlingen kunnen uit meerdere profielen kiezen. In het relatief nieuwe profiel Dienstverlening en Producten (D&P) kan een leerling zich breed oriënteren op zijn toekomst. Centraal staan de diverse arbeidsgebieden met geïntegreerde loopbaanbegeleiding en algemene beroepscompetenties zoals kennis, vaardigheden en houding. Met name het vmbo zoekt leraren die in dit profiel aan de slag willen, maar ook in het mbo liggen kansen.
Als toekomstig leraar D&P ontwikkel je uitgebreide didactische en pedagogische vaardigheden. Daarnaast werk je aan een nieuwsgierige houding en sterke communicatieve vaardigheden voor interactie met leerlingen, ouders en collega’s. Het vak gaat namelijk verder dan alleen lesgeven.
Vakken
Op je rooster staan vakken en workshops uit de diverse disciplines van dit profiel:
- Multimediaal/ICT
- Organiseren van een event
- Ontwerpen van een product
- Marketing en ondernemen
Daarnaast is er een ruim aanbod aan keuzevakken, zoals:
- Natuur
- Milieu
- Robotica
- Digispel
- Geüniformeerde dienstverlening
- Voeding en beweging
- Podium
Loopbaanoriëntatiebegeleiding
Loopbaanoriëntatiebegeleiding is de rode draad, zodat leerlingen weloverwogen keuzes voor hun toekomst kunnen maken. Jij kunt ze daarbij helpen, want vanaf het eerste jaar ontwikkel jij je tot coach.
Stages en projecten
Tijdens projecten, stages en colleges maak jij je het leraarschap eigen. Dit doe je:
- Beroepsgericht: je verkent het vak van leraar tijdens onderwijskunde en pedagogiek.
- Praktijkgericht: je loopt stage, denkt na over en onderzoekt jouw rol als leraar.
- Vakgericht: je doet vakkennis op om een vakman of vakvrouw te worden.
Minor
In het derde jaar volg je een minor. Je kunt je verdiepen of juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding om of bij een andere hogeschool. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
- Minor Burgerschap
- Minor Internationalisering
Je kunt je minor, profileringsruimte of keuzevakken ook inzetten om alvast vakken te volgen die je helpen om versneld richting een tweede onderwijsbevoegdheid te gaan. Denk aan Gezondheidszorg en Welzijn, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie of Bedrijfseconomie.
Afstuderen
Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstudeertraject. Dit bestaat uit drie onderdelen, die je elk afzonderlijk afrondt.
- Stage - Je staat een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je neemt onder begeleiding een aantal klassen onder je hoede en geeft zelfstandig les. Ook staan er oudergesprekken en buitenschoolse activiteiten op het programma. Je documenteert alles in je eindportfolio en toont zo aan dat je voor de klas hoort te staan.
- Profilering - Specialiseer je in het beroep van docent en een vakinhoudelijk thema naar keuze. Op deze manier onderscheid je jezelf op de manier die jij graag wil.
- Onderzoekend vermogen - In dit laatste onderdeel onderzoek je praktijkgerichte onderwerpen als: leren met moderne technologie, sociale veiligheid op school, het voeren van onderzoekende gesprekken in de les of omgaan met diversiteit in onderwijs.
Na succesvolle afronding ben je docent en kennismanager Dienstverlening en Producten met een Bachelor of Education en een tweedegraadsbevoegdheid!
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Lesdagen en studiebelasting
Deeltijd studeren vraagt om een investering, maar de studie is zo opgezet dat je werk en studie makkelijk en flexibel mixt.
- Je hebt 1 dag in de week les op dinsdag.
- De studielast is zo’n 30 uur per week.
Ook andere dagen ben je welkom op de campus, zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken.
Hoe zien de groepen eruit?
We werken niet met klassen, maar met kleine leerteams tot acht personen. Die vormen jouw stamgroep, je thuisbasis. Tijdens ondersteunende workshops en kennisateliers kom je in contact met andere studenten en collega’s. Of als je aan het werk gaat op het leerplein. Maar ook als je samen met scholen, bedrijven, instellingen onderwijs voor jouw leerlingen ontwerpt. Zo bouw je meteen aan je netwerk.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je de beroepspraktijk inzet als leeromgeving. Zo kun je leren, toetsen en werken in een realistische setting. En dat stimuleren wij! Werk je niet op een school? Dan verken je de praktijk door stages.
Daarnaast heb je de gehele opleiding toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding
-
-
Beroepen
Jij hebt je ontwikkeld tot docent in jouw vakgebied met brede pedagogische en didactische kennis. Na de opleiding kun je als loopbaanoriëntatiebegeleider vmbo-leerlingen inspireren om zelf de juiste keuzes te maken. Daarnaast kun je in co-creatie onderwijs ontwikkelen. Ook heb je een netwerk opgebouwd waardoor jij de juiste bronnen en kennis weet te vinden en kunt inzetten. Je kunt aan de slag als:
- Leraar D&P in het vmbo
- Leraar in het mbo
- Leraar in het praktijkonderwijs
- Leraar in het volwassenenonderwijs
- Loopbaanoriëntatiebegeleider
- Medewerker bij een brancheorganisatie
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Verder ontwikkelen
Tijdens deze opleiding kun je alvast vakken volgen waarmee je versneld een tweede onderwijsbevoegdheid kunt behalen. Denk aan Gezondheidszorg en Welzijn, Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie of Bedrijfseconomie.
De smaak te pakken na je hbo-opleiding? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of verdiepende cursus! Alvast een voorzetje van ons:
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Pedagogiek
- Master Design Driven Innovation
- Master Serious Gaming
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
4 jaar
Locatie
Gebouw E, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken à € 400,- in je eerste jaar.
Meer informatie
Faciliteiten
Opleidingsvormen
Docent worden
Startersinformatie
Highlights opleiding
- Gedurende projecten, stages en colleges verwerf je de vaardigheden van het lesgeven.
- Het onderwijs weerspiegelt wat je in de praktijk zult tegenkomen.
- Bepaal (mede) zelf je specialisatie, leerroute en manier van leren en toetsen.
- We werken niet met klassen, maar met kleine leerteams.
- Tijdens de opleiding helpen we je met het opzetten van een breed netwerk.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?