Welke innovatieve stappen weet jij straks te zetten?
Ben jij een professional in het onderwijs en wil jij nu graag aan de slag met het bevorderen van een lerende cultuur in je eigen (school)organisatie? In onze deeltijdmaster Learning & Innovation in Zwolle doe jij bagage op van zowel kennis- en leertheorieën als van verander- en begeleidingskunde. Je reflecteert kritisch op trends en processen, je identificeert en je verheldert urgente praktijkvraagstukken in jouw organisatie en vertaalt je kennis naar oplossingen. Dit doe je met je collega's en andere betrokkenen. Zo werk je aan een breed gedragen visie, missie en beleid op het gebied van leren.
Word jouw vak meester en word een master
De master Learning & Innovation in deeltijd is zo opgezet dat je naast je werk of andere taken volop de ruimte krijgt om alle kennis, bagage én tools op te doen die je straks nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Zo zit jouw master in elkaar
Het onderwijs heeft onderwijsprofessionals nodig die kritisch en nieuwsgierig zijn en buiten de bestaande kaders durven en kunnen denken. In deze master leer je samen innoveren voor beter onderwijs.
In studiejaar 2022-2023 gaan we werken met een nieuw curriculum.
Waar word je voor opgeleid?
Je ontwikkelt in de masteropleiding je deskundigheid. Zodat jij straks op jouw school een voortrekkersrol kunt vervullen bij duurzame onderwijsvernieuwingen.
Wat ga je leren?
De studie draait om onderwijsontwikkeling en om innovatie- en veranderprocessen. Je gaat op jouw eigen school aan de slag met een innovatievraag. Je voert hiervoor kleinschalig onderzoek uit. Inspiratie voor onderzoek en innovatie krijg je door betrokken experts, literatuur, medestudenten en oud-studenten.
Opbouw studie
Samen met anderen ga je aan de slag met: samenwerkend leren, ontwerpen, veranderen, reflecteren en onderzoeken. Je verdiept je in duurzame onderwijsontwikkeling en theoretische concepten. En we kijken naar hoe de theorie zich verhoudt tot jouw dagelijkse praktijk.
Het eerste jaar ontwikkel je je tot inhoudelijk expert. In het tweede studiejaar voer je een masterproject uit, dat is gelinkt aan je eigen praktijk. Ook ga je aan de slag in masterclasses en werkcolleges waar je meer leert over teamontwikkeling, professionalisering, innovatie, teamcommunicatie en leiderschap. Het tweede masterjaar begin en sluit je af met een competentie-examen. Onderdeel van de studie is een internationaliseringsactiviteit.
Leerlijnen en modules
De studie bestaat uit 2 leerlijnen en 5 modules. Tijdens het eerste leerjaar volg je 4 van deze modules. Elke module bestaat uit 5 bijeenkomsten. In het tweede jaar van de master staat de module 'Projecten en kwaliteit in onderwijsorganisaties' op het programma.
Een indicatie van de kosten voor literatuur kun je vinden op de website van Studystore(opent in nieuw tabblad).
Werkplek
Je kunt veel wisselwerking tussen de theorie en praktijk verwachten. Vanaf dag één werk je aan onderwijsinnovaties. Uit jouw eigen praktijk, maar je denkt ook mee over maatwerkoplossingen voor medestudenten. In innovatielabs leg je een verbinding tussen de theorie, jouw dagelijkse praktijk en de leerstof uit de modules.
Voor wie?
De master is geschikt voor ervaren leraren. Je wordt gezien als kartrekker en netwerker. Je bent een denker en doener en je houdt van experimenteren en onderzoeken. In jouw werkomgeving krijg je de gelegenheid om verantwoordelijkheid te dragen, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen.
Begeleiding
Tijdens deze master word je begeleid door een studiecoach. Bij alle opdrachten die je op jouw school uitvoert, is je eigen werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding en het mogelijk maken van jouw leerproces.
Losse modules
Wil je eerst ervaren hoe het is? Start met een losse module. Je vindt de losse modules van de master Learning and Innovation helemaal onderaan deze pagina. Je kunt je inschrijven voor een module door op het groene plusje te klikken bij de betreffende module. Elke module bestaat uit 5 bijeenkomsten.
Masterclasses
Onze educatieve masters bieden ook masterclasses aan die voor iedereen toegankelijk zijn. Neem je collega’s dus gerust mee. Kijk voor het overzicht van de masterclasses in onze agenda.
Afgestudeerd
Heb je de masteropleiding succesvol afgerond? Gefeliciteerd! Je mag nu de titel Master of Education (MEd) voeren.
Veldadviesraad
De educatieve masters van Windesheim hebben een veldadviesraad (VAR) in het leven geroepen. De VAR vergadert een aantal keren per jaar met de educatieve masteropleidingen van Windesheim om de inhoud van het programma te bespreken. Zo blijven de masters aangesloten bij de actualiteit van de praktijk.
-
Leerlijnen van deze master
Het masterprogramma Learning & Innovation kent twee leerlijnen:
- Onderzoeksleerlijn
- Integrale ontwikkellijn/InnoLabs
Onderzoeksleerlijn
In het eerste jaar is de onderzoeksleerlijn verweven met de modules. Je ontwikkelt zo je competenties voor het uitvoeren van kleinschalig praktijkgericht onderzoek. Vanaf het tweede jaar pas je deze competenties toe in je masterproject. In je masterproject focus je je op kennisconstructie, professionalisering of innovatie. Je scope daarbij is onderwijsverbetering in je eigen context en/of daarbuiten. Door een accent te kiezen houd je je masterproject haalbaar.
Integrale ontwikkellijn/InnoLabs
In de integrale ontwikkellijn verbind je theorie en praktijk. De studiecoach begeleidt je en is aanspreekpunt. Persoonlijke leervragen en actuele casuïstiek uit de praktijk staan centraal in jouw professionele identiteitsontwikkeling. Je trekt er dan ook opuit om in de praktijk met concrete vraagstukken aan de slag te gaan. En je kijkt ook naar praktijken die buiten jouw eigen (school)organisatie vallen. Je ontwikkelt een persoonlijke professionele praktijktheorie waarbij het accent in het eerste jaar ligt op je rol als inhoudelijk expert. In het tweede jaar ligt het accent op je rol als initiator en begeleider van leren van jouw doelgroep, jouw team en jouw organisatie. Deze rolontwikkeling is verweven met je masterproject.
-
Zo mix je werk, privé en studie
Onze deeltijdmaster Learning & Innovation start jaarlijks in september en duurt 2 jaar. Op vrijdag heb je les in Zwolle, van 8.30 tot 17.30 uur. Naast lessen is er ruimte voor zelfstudie en/of ontmoeting met medestudenten. Reken op gemiddeld 12-20 uur studiebelasting per week, inclusief de lessen. Er is tijdens de master veel wisselwerking tussen de theorie en de eigen schoolomgeving, want vanaf dag één werk je aan onderwijsinnovaties uit je eigen praktijk.
Wil je eerst ervaren hoe het is? Start dan met een losse module (zie onderaan deze pagina) of bezoek een masterclass. De masterclasses vind je in onze agenda.
-
Van module tot masterdiploma
Wil jij je kennis verbreden, maar (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor een of meerdere losse modules.
Stapelen tot een masterdiploma
Kies je voor een losse module, dan ontwikkel jij je alleen op dat gebied waar jij meer over wilt weten. Bij een succesvolle afronding ontvang je van ons een certificaat. En het voordeel: mocht je je binnen 4 jaar alsnog inschrijven voor de gehele masteropleiding, dan kun je vrijstelling aanvragen voor de modules die je al behaald hebt.
Toelating
Om een module te kunnen volgen, moet je een hbo- of wo-bacheloropleiding succesvol hebben afgerond. In bijzondere gevallen kan van deze eis afgeweken worden. Neem daarvoor contact op met de opleiding.
Lesplaatsen en -dag
Een module bestaat uit 5 dagdelen van elk 3 uur, verspreid over een periode van 8 tot 10 weken. Een module heeft een totale studielast van 5 studiepunten. Dit komt neer op 140 studiebelastinguren. Je kunt al de modules volgen op onze lesplaats in Zwolle. De bijeenkomsten zijn op vrijdag. Afhankelijk van de module heb je in de ochtend of de middag les.
Module Lesdata Tijdstip Projecten en kwaliteit in onderwijsorganisties 23 sep, 30 sep, 7 okt, 4 nov, 18 nov ochtend Veranderen in het perspectief van leren 23 sep (mi), 30 sep (o), 7 okt (o), 14 okt (o), 11 nov (o) 1x middag, 4x ochtend Innovatief ontwerpen van onderwijs 25 nov, 9 dec, 16 dec, 23 dec, 13 jan ochtend
Begeleiden van onderwijsontwikkeling 20 jan, 27 jan, 10 feb, 24 feb, 10 mrt ochtend Leren met ICT 14 apr, 12 mei, 2 jun, 9 jun, 23 jun ochtend Data en dagdelen onder voorbehoud van wijzigingen. Modules starten alleen bij voldoende aanmeldingen. Iedere module wordt 1x per studiejaar aangeboden.
Kosten
Voor een module inclusief toets betaal je € 505,-. Het betreft onderwijs in kleine groepen.
Aanmelden
Je vindt alle losse modules onderaan deze pagina. Daar kun je je meteen aanmelden. Je kunt je tot uiterlijk 2 weken voor de start van een module inschrijven.
Na jouw aanmelding krijg je een studentnummer en een Windesheim-account met e-mailadres. Dit e-mailadres gebruiken we voor alle communicatie betreffende jouw module en onderwijs. Uiteraard ontvang je voor aanvang van de module aanvullende informatie over het volgen van een losse module en de Windesheim-systemen. -
Losse modules
Wil jij graag jouw kennis verbreden, maar wil je (nog) niet de volledige master volgen? Kies dan voor één of meerdere losse modules.
Je kunt je tot uiterlijk 2 weken voor de start van een module inschrijven.
Stapelen tot masterdiploma
Bij succesvolle afronding van een module ontvang je een verklaring. Mocht je je binnen 4 jaar alsnog inschrijven voor de master, dan kun je, afhankelijk van de leerroute die je kiest, een maatwerktraject aanvragen om de opleiding versneld te volgen.
Toelating
Je hebt minimaal hbo- of wo-niveau nodig. In bijzondere gevallen kan van deze eis afgeweken worden. Neem daarvoor contact op.
Lesplaats en data
Je krijgt op vrijdag les op hogeschool Windesheim in Zwolle. Afhankelijk van de module die je kiest, wordt deze in de ochtend of de middag gegeven. Elke module bestaat uit 5 bijeenkomsten.
Kosten
- Losse module inclusief toets: € 505,-
Alle modules kunnen los gevolgd worden, op individuele basis of op groepsniveau. Het betreft kleinschalig en intensief onderwijs in groepen van 6 tot 9 personen.
-
Zo zit jouw master in elkaar
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
De module Leren met ICT van de Master Learning & Innovation draait om het leren nemen van beslissingen over de inzet van onderwijstechnologieën, op basis van duurzame verandering, transfer en rijke verbindingen. Welke didactische principes spelen een rol bij je keuze voor specifieke ICT-toepassingen? En wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde ICT-toepassing?
Deze module komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV. Je hebt hiervoor een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je van ons na je aanmelding. Start de module al binnen 4 weken of betaalt je werkgever? Dan ontvang je het bewijs niet. Lees meer op www.windesheim.nl/stap.
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september.
Meld je voor 1 september aan via Studielink.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt. Ook maak je kosten, zoals voor readers en voor boeken. Een indicatie van de kosten voor literatuur kun je vinden op de website van Studystore(opent in nieuw tabblad).
Rapportcijfer
8,1
het niveau van deze master volgens alumni
Rapportcijfer
7,9
de waarde van de opleiding voor de beroepspraktijk volgens leidinggevenden van alumni
Dit voeg je toe op je cv
Na het succesvol afronden van deze master mag jij je Master of Education noemen. Jij kent nu de inhoudelijke en procesmatige kant van innovatie in het onderwijs en/of in andere organisaties. Van het begin tot het bewaken van de kwaliteit. Je kunt in jouw (school)organisatie een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame (onderwijs)vernieuwingen. Zo zorg je voor meer leerplezier en geef je een positieve impuls aan alle leerresultaten.
Naast je rol als leerkracht op een school ben je ook inzetbaar als projectleider of procesbegeleider bij onderwijskundige veranderingen. Bijvoorbeeld op het vlak van ICT in het onderwijs, kwaliteitszorg en visieontwikkeling.
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Erkende mastertitel
- Aansluitend op de actuele beroepspraktijk
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Praktische informatie
Download folder(opent in nieuw tabblad) Toelating
Studeren bij Windesheim Opleidingsvormen
Aanmelden
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?