Student met radiomicrofoon

Na je opleiding

Verslaggever, online-redacteur, programmamaker, (web)redacteur, camerajournalist. Een greep uit de kansen die je hebt. Of verder studeren? Lees wat mogelijk is.

De journalistiek is een beroep dat veel uitdagingen biedt. Of je nu kiest om op een nieuwsredactie te werken of juist journalistieke online vernieuwing zoekt, bij de opleiding Journalistiek in Zwolle werk je in een kleinschalige omgeving aan een toekomst als Studenten Journalistiek werken aan opmaak tijdschriftconstructieve, ondernemende en crossmediale journalist. Met de skills die we je bijbrengen ben je niet alleen een aantrekkelijk journalist voor het snel veranderende werkveld. Ook overheidsinstellingen en non-gouvernementele organisaties erkennen de waarde van journalistiek geschoolde professionals.

De meeste afgestudeerden vinden een baan op hbo-niveau met een prima salaris. Ruim 55% van onze studenten vindt werk in de journalistiek; bij radio- of tv-programma's, kranten, productiebedrijven en nieuwssites. 35-40% van de studenten ontdekt dat wat zij leren ook goed elders inzetbaar is. Zij gaan bijvoorbeeld werken bij de overheid, bij ngo's als voorlichter of voor communicatiebedrijven. En 5-10% stroomt door naar een masteropleiding. Iets wat wij graag faciliteren. Deze opleiding is daarom ook geschikt voor vwo'ers die zich liever eerst praktisch scholen en dan eventueel elders nog een master willen volgen.   

In welke beroepen kun je aan de slag?

  • verslaggever voor diverse nieuwsmedia
  • bureauredacteur bij een radio- of tv-programma
  • programmamaker voor een mediaproductiebedrijf
  • beeldredacteur bij een krant of tijdschrift
  • webredacteur/contentbeheerder van een website
  • tekstschrijver bij een tekstbureau
  • freelancer voor uiteenlopende media

Je kunt doorgroeien naar een functie met coördinerende of leidinggevende taken en voor een enkeling is een rol als presentator weggelegd. Ook zou je je kunnen specialiseren, bijvoorbeeld op het gebied van sport, mode, politiek, economie of op een ander maatschappelijk thema. Anderen specialiseren zich door zich te bekwamen in programmeren, het maken van documentaires of diepgaande onderzoeksjournalistiek.

Startsalaris

Afhankelijk van de keuzes die je maakt en de functie waarin jij later aan de slag gaat, bedraagt het gemiddelde bruto maandsalaris van een startende journalist Studenten Journalistiek in de televisiestudio met camera's€ 2.160,- (Bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Verder studeren

Na je studie kun je een universitaire vervolgstudie doen, bijvoorbeeld de master Journalistiek aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Deze is in samenwerking met Windesheim ontwikkeld en sluit goed aan op je hbo-opleiding Journalistiek. Andere masteropleidingen die je na de opleiding Journalistiek kan volgen, zijn Politicologie, Amerikanistiek, Film- en Televisiewetenschap of Bestuurskunde.

Premaster als voorbereiding op master Journalistiek

Om je goed op je Master Journalistiek aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam voor te bereiden én het schakeljaar over te slaan, kun je de premaster Journalistiek volgen. Deze bereidt je al tijdens je opleiding voor op je master aan de VU, zodat je het schakeljaar kunt overslaan. De premaster duurt een half jaar en kun je in het vierde jaar van je opleiding volgen. Je volgt vakken in Amsterdam op het gebied van Letteren en Communicatiewetenschap.