Laptopadvies Journalistiek
De opleiding Journalistiek heeft specifieke richtlijnen voor een laptop en smartphone. Je gaat in het eerste jaar namelijk al aan de slag met het opnemen, monteren en vormgeven van video en audio.
Laptop
Heb je al een recente laptop, koop dan niet meteen een nieuwe. Mocht blijken dat de laptop niet voldoet, dan kun je later (eventueel in overleg met de technisch instructeur) alsnog een nieuwe kopen. De laptop gebruik je ook voor zwaardere taken als videomontage. Daarom raden we in ieder geval een systeem aan dat voorzien is van:
- Minimaal 16 GB intern geheugen (32 GB aanbevolen).
- Quad Core processor (minimaal i5/Ryzen 5).
- Videomontages kunnen veel schijfruimte in beslag nemen, dus zorg dat je harde schijf groot genoeg is. Een externe SSD-schijf is ook mogelijk.
- Kies als het mogelijk is voor een iets zwaarder model qua processor en grafische kaart.
- Kies voor een videokaart met minstens 4 gigabyte VRAM (bijv. de NVIDIA GeForce GTX 1650 Super)
- Webcam en microfoon om online onderwijs te volgen en om online toetsen (bijvoorbeeld mondelinge toetsen) af te leggen.
Beeldscherm
Een laptop met een klein scherm is makkelijk mee te nemen en heeft een langere accuduur. Een groter scherm met een goede resolutie is fijner werken. Kies een beeldscherm dat voor jou prettig werkt. Als je thuis je laptop op een grotere monitor kunt aansluiten, volstaat 15,6 inch.
Batterij
Kies een laptop met een goede batterijduur. In de meeste collegezalen is het aantal stopcontacten beperkt. Ook vraagt de montagesoftware extra van je accu. Houd hier rekening mee.
Uitgangen/aansluitingen
Om te presenteren heb je soms een beamer of tv-scherm nodig. Windesheim heeft hiervoor VGA- en HDMI-aansluitingen bij deze apparatuur hangen. Daarnaast zijn USB- en audio-uitgangen aan te raden, zodat je de tv-schermen als digibord kunt gebruiken. Mocht jouw laptop dit niet hebben, dan kun je gebruik maken van verloopstukjes (VGA/HDMI/DP-HDMI of USBC-HDMI). Bekijk dit als je op school bent. Ook is het handig om een SD-kaart poort op je computer te hebben. Een externe SD-kaart reader die je met een USB-aansluiting op je laptop aansluit, is ook mogelijk. Dit heb je nodig bij het produceren van audio en video en bij het overzetten van je apparatuur naar de computer.
We adviseren om een externe harde schijf te gebruiken, bij voorkeur een SSD. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de aanschaf, het onderhoud en de back-up van jouw devices en alle bestanden. Houd er rekening mee dat externe harde schijven, SD-kaarten, USB-sticks en dergelijke niet aan te sluiten zijn op montagecomputers op school.
Check tijdens het eerst jaar van je opleiding wat de opleiding al te bieden heeft, voordat je zelf van alles aanschaft. Wij doen geen aanbevelingen voor bepaalde laptops of leveranciers. Mocht je specifieke vragen hebben over verschillen tussen laptops, dan verzoeken we je naar een specialist of retailer te gaan.
Smartphone
In het eerste jaar ligt de nadruk op het gebruik van de eigen smartphone als multi-inzetbare tool voor het snel opnemen van beeld en geluid. Je hebt dus een goede smartphone nodig om te kunnen werken als MoJo’er (mobiele journalist). Je hoeft niet meteen een nieuwe smartphone aan te schaffen. Wanneer je toe bent aan een nieuwe telefoon, dan raden we het volgende aan:
- Besturingssysteem iOS of Android.
- Opslagcapaciteit van minimaal 64 GB (en/of uitbreidbaar) om video-opnames op te slaan.
- Goede kwaliteit camera. Het aantal megapixels is daarbij niet allesbepalend.
- Let ook op de optie om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies of de inkijkhoek van de groothoeklens. - Mogelijkheid tot aansluiting van een 3,5 mm plug, USB-C of Apple lightning kabel.
- Omdat Huawei-smartphones een andere codering van de 3,5 mm plug gebruiken, ondersteunen we het gebruik van dit merk niet.
Software
Gedurende de opleiding wordt voornamelijk gewerkt met het pakket van Adobe Creative Cloud. Daarnaast gebruiken we voor videomontage Avid. Bepaal tijdens de lessen wanneer je dit pakket aanschaft. Direct in semester 1, of pas in semester 2.
Voor de zomervakantie ontvang je de inloggegevens van je student-account. Hiermee kun je op verschillende sites inloggen voor gratis en afgeprijsde software. Denk aan:
- Adobe CC voor een gereduceerde prijs via Surfspot (opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(kies bij ”Institution” <Windesheim University of Applied Sciences>).
- Gratis het complete Office 365-pakket (inclusief Word, Excel, Powerpoint, Teams en 1000 GB cloudopslag).
AV-servicebalie Journalistiek
Bij de AV-servicebalie Journalistiek kun je diverse (rand)apparatuur lenen. De opleiding beschikt over voldoende camera’s, audiorecorders en overige tools voor de (mobiele) journalist. Deze faciliteiten sluiten goed aan op de beroepspraktijk. De instructeurs van de servicebalie denken graag met je mee welke apparatuur jij het beste kunt gebruiken voor de producties die jij wilt maken. Daarnaast kun je gebruik maken van de radio- en televisiestudio of computers met professionele opmaak- en montagesoftware. Het gebruik van deze computers is beperkt.
Vergelijkingssites
We geven geen tips voor merken of leveranciers, maar deze sites kunnen je helpen een keuze te maken: