Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Laptopadvies Journalistiek

  Laptop

  De opleiding Journalistiek heeft specifieke richtlijnen voor een laptop en smartphone. Je gaat in het eerste jaar namelijk al aan de slag met het opnemen, monteren en vormgeven van video en audio.

  Laptop

  Heb je al een recente laptop, koop dan niet meteen een nieuwe. Mocht blijken dat de laptop niet voldoet, dan kan je later (eventueel in overleg met de technisch instructeur) alsnog een nieuwe kopen. De laptop gebruik je ook voor zwaardere taken als videomontage. Daarom raden we in ieder geval een systeem aan dat voorzien is van:

  • Minimaal 16 GB intern geheugen (32 GB aanbevolen).
  • Quad Core processor (minimaal i5).
  • Videomontages kunnen veel schijfruimte in beslag nemen, dus zorg dat je harde schijf groot genoeg is. En externe SSD-schijf is ook mogelijk.
  • Webcam en microfoon (om online onderwijs te volgen en om online toetsen (bijvoorbeeld mondelinge toetsen) af te leggen).

  Beeldscherm

  Een laptop met een klein scherm is makkelijk mee te nemen en heeft een langere accuduur. Een groter scherm met een goede resolutie is fijner werken. Kies een beeldscherm dat voor jou prettig werkt. Als je thuis je laptop op een grotere monitor kunt aansluiten, volstaat 15,6 inch.

  Batterij

  Kies een laptop met een goede batterijduur. In de meeste collegezalen is het aantal stopcontacten beperkt.

  Uitgangen/aansluitingen

  Om te presenteren heb je soms een beamer of tv-scherm nodig. Windesheim heeft hiervoor VGA- en HDMI-aansluitingen bij deze apparatuur hangen. Daarnaast zijn USB- en audio-uitgangen aan te raden, zodat je de tv-schermen als digiboard kan gebruiken. Mocht jouw laptop dit niet hebben, dan kun je gebruik maken van verloopstukjes (VGA/HDMI/DP-HDMI of USBC-HDMI). Bekijk dit als je op school bent. Je kunt dan ook checken wat de opleiding al te bieden heeft, voordat je zelf van alles aanschaft.

  Smartphone

  Smartphone

  In het eerste jaar ligt de nadruk op het gebruik van de eigen smartphone als multi-inzetbare tool voor het snel opnemen van beeld en geluid. Je hebt dus een goede smartphone nodig om te kunnen werken als MoJo’er (mobiele journalist). Je hoeft niet meteen een nieuwe smartphone aan te schaffen. Wanneer je toe bent aan een nieuwe telefoon, dan raden we het volgende aan:

  • Besturingssysteem iOS of Android.
  • Opslagcapaciteit van minimaal 64 GB (en/of uitbreidbaar) om video-opnames op te slaan.
  • Goede kwaliteit camera. Het aantal megapixels is daarbij niet allesbepalend.
   - Let ook op de optie om in te zoomen zonder kwaliteitsverlies of de inkijkhoek van de
   groothoeklens.
  • Mogelijkheid tot aansluiting 3,5 mm Jack of Lightning-kabel.
   - Een smartphone zonder fysieke audio in- of uitgang raden we af.
   - Omdat Huawei-smartphones een andere codering van de 3,5 mm plug gebruiken, ondersteunt we het gebruik van dit merk niet.
  Software

  Software

  We gebruiken op school het montageprogramma Davinci Resolve, een van de meest gebruikte systemen bij de omroepen. Om basismontages te maken op je eigen laptop, kun je gratis Media Composer First downloaden(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad). Dit is voldoende voor de eerste fase van de opleiding.

  Voor audiomontage werken we op school met Adobe Audition (onderdeel van Adobe CC). Een goed gratis alternatief is Audacity(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad).

  Voor de zomervakantie ontvang je de inloggegevens van je student-account. Hiermee kun je op verschillende sites inloggen voor gratis en afgeprijsde software. Denk aan:

  Servicebalie Journalistiek

  Bij de servicebalie Journalistiek kan je diverse (rand)apparatuur lenen. De opleiding beschikt over voldoende camera’s, audiorecorders en overige tools voor de (mobiele) journalist. Deze faciliteiten sluiten goed aan op de beroepspraktijk. Daarnaast kan je gebruik maken van de radio- en televisiestudio of computers met professionele opmaak- en montagesoftware. Maar het gebruik hiervan zal beperkt zijn.