Mensen bereiken en beïnvloeden met verhalen is wat je als communicatiespecialist doet. Na de opleiding Communicatie & Media in Almere weet je hoe je dat doet in tekst, beeld of video.
De nadruk ligt op marketingcommunicatie: het verkopen van merken, producten of diensten met behulp van media. Je leert communicatieconcepten en -strategieën te ontwikkelen, maar ook om deze te vertalen naar creatieve content. Om dat te doen leer je de nodige (online) tools te gebruiken. Wie weet bedenk jij straks die social media campagne voor een festival of is jouw persbericht hét trending topic van de dag. Ook leggen we de nadruk op persoonlijke betrokkenheid en praktijkgerichtheid, waarbij je straks individueel en in teams werkt aan echte praktijkopdrachten.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Communicatie & Media
In het eerste jaar volg je vakken waarmee jij het communicatievak leert kennen. Word jij warm van reclame, social media, marketing & gedragsbeïnvloeding, interne communicatie of juist woordvoering? Handig om te weten, want dan kun je in het vervolg van je studie kiezen voor een stage, praktijkopdrachten en een afstudeeropdracht die jouw kennis en skills op dat gebied versterken.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Wil jij de ins en outs leren kennen van online & offline media, public relations, social media, marketing en tekstschrijven? In het eerste jaar van de hbo-opleiding Communicatie & Media ontdek je alle geheimen die schuilgaan achter een goede boodschap. Je gaat zelf aan de slag met het bedenken van communicatiestrategieën en je leert hoe je middelen inzet om je boodschap over te brengen. Van persbericht tot campagne én van free publicity tot reclame.
Theorie en praktijk
Je koppelt de theorie direct aan de praktijk, want je gaat in het eerste half jaar in diverse vakken al aan de slag met echte opdrachtgevers zoals Tony Chocolony of Samsung. Je volgt hiernaast vakken als:
- Communicatieaanpak
- Grafische en audiovisuele vaardigheden
- Doelgroepen
- Koopgedrag
- Communicatiecampagne
- Mondelinge communicatie
- Merkbeleving
- Marktonderzoek de basis
Kies jij voor Communicatie & Media in Almere, dan kies je dus voor een mix van kennis, skills én leren in de praktijk.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In jaar 1 heb je kennisgemaakt met de breedte van het communicatievak. Vanaf jaar 2 krijg je steeds meer de ruimte om zelf te ontdekken waar jouw kracht ligt. Vind jij marketing en media leuk, of heb je meer interesse in interne communicatie? Met keuzevakken, een minor en een stage krijg je volop de kans om dat te ontdekken.
Thema’s en vakken
Je kiest dus voor een deel zelf hoe je je studie inricht, maar je ontwikkelt ook kennis waarop je als communicatiespecialist straks in de praktijk kunt teruggrijpen. Dit doe je in het tweede, derde en vierde jaar aan de hand van drie thema’s:
- Crossmediale marketingcommunicatie
- Branding & media
- Digital Marketing Strategy
Je verdiept je in deze thema’s door middel van verschillende werkvormen. Van projecten tot trainingen én van workshops tot gastcolleges. Op je rooster staan vakken als:
- online marketing
- concept & creatie
- branding
- consumer insights
- creatie & analyse van middelen
- mediatraining & media impact
Minor
Je volgt in het derde jaar een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Je kunt je dan gaan verdiepen óf juist verbreden – bij ons, buiten jouw opleiding of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je invulling aan jouw eigen studie. Denk aan minors als Webdesign, Eventmanagement en Media psychology.
Studeren in het buitenland
Je kunt ook een periode in het buitenland studeren. Zo gingen diverse studenten van ons je al voor naar Japan, Finland of de Verenigde Staten.
-
Jaar 4: afstuderen
In je laatste jaar volg je vakken als Digital consumer, Digital Strategy, Digital Channels en Digital World. Daarna is het tijd voor het échte werk: je afstudeer-Comakership!
Afstudeeropdracht
Je studeert af met een groot Comakership. Dit is hét moment waarop je aan ons laat zien dat je alles in huis hebt om als communicatiespecialist aan de slag te gaan. Je voert zelfstandig een opdracht uit voor een organisatie of bedrijf die je zelf kiest geeft tot slot advies over hoe ze via communicatie hun (bedrijfs)doelen beter kunnen bereiken.
Je studeert bijvoorbeeld af met:
- Een social media strategie: hoe kan America Today de engagement op hun kanalen vergroten?
- Een communicatieplan: hoe kan Albert Heijn To Go de jonge forens stimuleren een herbruikbare koffiebeker mee te nemen?
Diploma
Je staat er bij je afstuderen zeker niet alleen voor. Vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je altijd kunt sparren. Heb je alles afgerond? Dan mag jij je vanaf nu een Bachelor of Arts noemen!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Communicatieaanpak Concept & Creatie Branding Comakership Digital Marketing Strategy Grafische en audiovisuele vaardigheden Consumer insights Comakership Branding & media Digital Strategy Doelgroepen Comakership crossmediale marketingcommunicatie Mediatraining & Media Impact Digital Channels Koopgedrag Online marketing Kunst van het overtuigen Digital Consumer Communicatiecampagne Intern communiceren Minor Digital World Mondelingen communicatie Persoonlijk leiderschap Merkbeleving Stage Marktonderzoek de basis
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Je werkt tijdens de opleiding voor echte opdrachtgevers zoals Samsung of Tony Chocolonely.
- Crossmediale marketingcommunicatie, Branding & Media en Digital Growth - je richt je studie aan de hand van deze thema's zelf in.
- Je kunt een deel van de opleiding in het buitenland doen, bijvoorbeeld in Japan, Finland of de Verenigde Staten.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Communicatie & Media
Benieuwd waar je straks alles leert over communicatie en media? En hoe het is om in Almere te studeren? We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem een kijkje op de Instagram van business-studenten in Ally(opent in nieuw tabblad).
We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! Check hier de voortgang van de bouw.
Na je hbo Communicatie & Media
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Communicatie & Media.
-
-
Beroepen
We leiden je op tot allround communicatieprofessional en media-expert die de communicatiedoelen van organisaties naar een hoger plant tilt. Er zijn tal van banen waarin je je kunt ontwikkelen, bijvoorbeeld:
- Communicatieadviseur
- Social media strateeg
- Pr-medewerker
- Contentredacteur
- Persvoorlichter
- Online marketeer
- Brand manager
-
Werkveld
Van cultuur tot media, sport, zorg, overheid en bedrijfsleven: jij kunt straks echt overal aan de slag, want elke organisatie heeft wel iets te vertellen. Of kies voor een communicatiebureau: dan breng je de boodschap van diverse merken voor het voetlicht. Ben je liever je eigen baas? In de opleiding doe je ook de skills op om als zzp’er aan de slag te gaan. De opleiding is ook een goede basis om een andere richting op te gaan, zoals recruitment, sales, accountmanagement of fondsenwerving. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Communicatie & Media? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Communicatie- en Informatiewetenschappen
- Master Beleid, Communicatie & Organisatie
- Master Marketing
- Master Interculturele Communicatie
-
Baankans
84%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.335,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)