Student met radiomicrofoon

Tweede jaar en verder

Je verdiept je journalistieke kennis en vaardigheden.

De opzet van de eerste helft van het tweede jaar is grotendeels gelijk aan die in het eerste jaar. Alleen zoek je nu vooral de verdieping in de vorm van crossmediale achtergrondverhalen. Je zoomt ook verder in op interviewtechnieken en creativiteit, daarnaast vergroot je je kennis van de samenleving en van het beroepenveld. 

Semester 1: Crossmediale producties

In het eerste werk je aan achtergrondverhalen waarbij je de kennis uit maatschappijvakken samenvoegt met je journalistieke vaardigheden. Het resultaat: mooie en inhoudelijke online verhalen waarin je jouw publiek in tekst, beeld en geluid weet te boeien.

Semester 2: Journalistiek in internationale context

In het tweede semester hou je je bezig met de rol van de journalistiek in een internationale context. Je kunt kiezen uit” Nederland in Europees perspectief” of “Nederland in een mondiale context”.

Vakken in het tweede jaarJournalistiekstudent als regisseur bij Uitgelicht

  • journalistiek
  • taalbeheersing
  • economie
  • politiek
  • sociaal-culturele ontwikkelingen
  • onderzoek
  • communicatiewetenschappen
  • Engels
  • studiebegeleiding

Studenten Journalistiek in de regieruimte van de televisiestudioStage

Na het tweede studiejaar ben je klaar om op stage te mogen bij een gerenommeerd of innovatief mediabedrijf. Je werkt bij een webredactie, dagblad, tijdschrift, radio- en televisiestation of een mediaproductiebedrijf. 

Welke minor kies jij?

In je vierde jaar geef je kleur aan je opleiding met een zelf te kiezen minor.

Media Innovation 

Had jij de bedenker van De Correspondent of Blendle willen zijn? Of het swipen willen uitvinden? Als Journalistiekstudent in Zwolle kun je de eerste stappen zetten in het ontwikkelen van briljante ideeën. Dat kan in de minor Media Innovation. Je werkt in opdracht van een mediaonderneming samen met studenten van de opleidingen ICT, Design, Communicatie, Marketing, Management en Journalistiek in een startup aan nieuwe journalistieke producten, diensten en concepten.

Buitenlandjournalistiek

Je kunt een half jaar in het buitenland onder andere studeren bij één van de 22 partneruniversiteiten van de opleiding Journalistiek. 

Constructieve Journalistiek

In een internationale minor werken studenten van over de hele wereld samen met Windesheim-studenten aan constructieve journalistiek. Dit een vernieuwende vorm van journalistiek die je bijvoorbeeld ziet bij de De Correspondent, De BBC en de New York Times. De opleiding in Zwolle loopt ermee voorop. Deze minor is Engelstalig. “Learn about taking off blinders, finding new angles, asking different questions, looking for solutions. Learn how to paint a more accurate portrayal of the world. Make yourself one of the pioneer journalists.”

Premaster Journalistiek

Verder leren? Je kunt tijdens je opleiding al een opstapminor volgen bij de VU en zo, na afronding van je hbo-bachelor, in één jaar je mastertitel halen.

Als aankomend journalist weet je natuurlijk hoe je een tekst schrijft of een video maakt, maar met een master Journalistiek van de VU op zak ben je pas echt een specialist in journalistieke processen. Tijdens die opleiding verdiep je je in het gebruikersperspectief. Bijvoorbeeld: hoe kan de lezerservaring van longform artikelen worden geoptimaliseerd? En, voor welk nieuws bestaat interesse ook al klikken mensen er niet op? Ook leer je de effecten van journalistiek te begrijpen en te onderzoeken. Je ontwikkelt op die manier een academisch werk- en denkniveau. Op de VU betekent dit dat je meer te weten komt over hoe journalistiek werkt en waarom iets werkt. Je leert bovendien hoe je academische (onderzoeks)vaardigheden productief in kunt zetten voor de journalistieke praktijk. En dat is precies wat leidinggevenden in de journalistiek van nieuwe medewerkers verwachten.

Als je de master aan de VU wilt doen, kun je een opstapminor volgen. Direct na de afronding van de opleiding Journalistiek bij Windesheim kun je aan je masteropleiding beginnen. Deze duurt dan nog een jaar. Zo behaal je in vijf jaar je mastertitel.

Lees meer over de master Journalistiek

Tweede stage

In plaats van te kiezen voor een minor, is het ook mogelijk om een extra stage te lopen.


Afstuderen

Je sluit je studie af met een afstudeerproductie. Hiermee laat je zien dat je zelfstandig een onderwerp kan onderzoeken, vertellen en verbeelden. Regieruimte van de opleiding Journalistiek televisiestudioJe laat zien dat je klaar bent voor de journalistieke praktijk.

Journalistiekstudent Stephan is uitgeroepen tot 'Zwolse Beste', een prijs voor de beste journalistieke afstudeerproductie van Windesheim. Hij heeft met zijn zeer professionele en diepgaande productie Arctic Light een indrukwekkend constructief-journalistiek verhaal gemaakt.

Lees meer over de productie Arctic Light van 'Zwolse Beste' Stephan

Diploma

Als je je diploma hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Arts noemen.