Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Expertisecentrum Positive Behavior Support (PBS)

  Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / expertisecentrum positive behavior support
  Inleiding

  Weten hoe PBS bijdraagt aan een veilig schoolklimaat?

  Een veilig schoolklimaat creëren en vaardig worden in het hanteren van gedrag. Dát is het doel van Positive Behavior Support (PBS). Dit doel wordt eerder gehaald als PBS door de hele school wordt gedragen. Dat wordt School Wide Positive Behavior Support genoemd (SW PBS). Het Expertisecentrum PBS draagt bij aan de implementatie van (SW)PBS op tal van scholen. Dit gebeurt door het opleiden en begeleiden van medewerkers, het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek en het ontwikkelen en delen van kennis en ervaring. We werken samen in netwerken van scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en in het MBO.

  Meer over het expertisecentrum PBS

  Werken met PBS

  PBS-coach of PBS-specialist worden?

  Wil je handvatten om probleemgedrag op jouw school aan te pakken of te voorkomen? Dan is ons scholingsaanbod zeker iets voor jou. Met onze (post-hbo) opleidingen kun je PBS-coach of PBS-specialist worden. Ben je meer op zoek naar de basisprincipes van PBS? Kies dan voor de inspirerende tweedaagse cursus voor een kennismaking PBS. Dit is bijvoorbeeld handig voor als je op een PBS-school gaat werken.

  Schrijf je in

  PBS toepassen op jouw school

  Wil je verkennen wat PBS voor je leerlingen en personeel kan betekenen? En wat er nodig is om samen een positief schoolklimaat neer te zetten? Elke school heeft andere sterke punten, kansen en behoeften. Vanuit het expertisecentrum helpen we je graag met een plan op maat. We voeren graag vrijblijvend een verkennend gesprek.

  Als je zoekt naar scholen die deze aanpak al toepassen, kunnen we je ook in contact brengen met startende of gevorderde netwerken voor PO, VO, MBO en SO.

  Neem contact op(opent in nieuw tabblad)

  Schoolontwikkeling

  Ontwikkelen samen met de praktijk

  We brengen praktijkgericht onderzoek dichter bij jou en al onze partners. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. We zijn jouw partner voor kennisontwikkeling en kenniscirculatie in de regio. Dit werkt door op nationaal en internationaal niveau. Wij hebben veel ervaring met het formuleren, opzetten en uitvoeren van onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Dit gebruiken wij voor onderzoek, innovatie en het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken. Hiervoor leunen wij op de knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten. We vormen één community en wat ons betreft hoor jij daar bij. Wil je meer weten over hoe wij werken? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.

  Onze experts

  Ontmoet onze experts

  Anita Blonk

  Anita Blonk

  Anita is als externe expert verbonden aan het expertisecentrum. Zij richt zich op het ondersteunen van scholen bij zogenaamde thuiszitters problematiek.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Joke Kamstra

  Joke is senior docent, consultant, procesbegeleider en ervaringsdeskundige in school- en organisatieontwikkeling. In haar onderzoek richt ze zich op het effect van netwerkleren.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
  Monique Nelen

  Monique Nelen

  Monique is gepromoveerd op onderzoek naar SWPBS en verbonden aan de thema’s meergelaagde ondersteuningsmodellen, professionele ontwikkeling van leraren en inclusief opleiden.

  LinkedIn (opent in nieuw tabblad)

  Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

  Onze onderzoekers van het Expertisecentrum PBS publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland en zijn te vinden in de HBO Kennisbank. Zo garanderen wij open access tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kan (her)gebruiken.

  Publicaties onderzoeker Anita Blonk

  Ben je benieuwd naar de publicaties van onze onderzoeker Anita Blonk? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.

  Publicaties onderzoeker Monique Nelen

  Ben je benieuwd naar de publicaties van onze onderzoeker Monique Nelen? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.

  Alle publicaties(opent in nieuw tabblad)
  Contact

  Meer weten?

  Wat kan het expertisecentrum voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Joke Kamstra.

  Nieuws

  Blijf up-to-date

  TechForFuture: 10 jaar innovatie en samenwerking in de maakindustrie

  30 mei 2023

  Flevoland in 2050

  30 mei 2023

  Studenten storten zich in de wereld van invloed en conflicten familiebedrijven

  23 mei 2023
  13 onderzoekers van het project op een rij

  Familiegesprek als sleutel tot een soepele bedrijfsoverdracht bij boerenfamilies

  15 mei 2023

  Sense of Belonging: hoe zorg je dat iedereen zich prettig voelt op de hogeschool?

  12 mei 2023

  Gezamenlijk onderzoek naar gevolgen van psychische aandoeningen en hersenaandoeningen

  21 april 2023

  De circulaire economie begint met losmaakbaarheid

  20 april 2023
  4 deelnemers aan de podcast op een rij

  Doordacht Ondernemen met Supply Chain Finance

  19 april 2023
  Toon Helmer en Erik Fledderus bij een Cobot

  Van automatisering tot digitalisering: nieuw lectoraat Digital Business & Society verbindt én integreert drie programmalijnen

  12 april 2023

  Digitalisering in de zorg

  6 april 2023