Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Netwerkleren

  •   Expertisecentrum Positive Behavior Support
  •   1 februari 2014 - 31 december 2030

Als expertisecentrum zijn wij overtuigd van de kracht van netwerken van lerende professionals. Inmiddels hebben we veel ervaring opgedaan met netwerkleren. Vraagstukken uit de praktijk zijn de basis voor de bijeenkomsten die worden gerealiseerd op één van de scholen van de deelnemers aan het netwerk. Collega scholen sluiten aan, hebben inbreng, reflecteren op theorie én praktijk en inspireren elkaar. Deelnemers benutten de handreikingen voor de doorontwikkeling van PBS in je eigen school.

Aanleiding

We merkten dat deelnemers aan onze opleidingen veel inspiratie kregen door een kijkje te nemen in elkaars praktijken en met elkaar passende stappen in het PBS proces te ontwerpen en evalueren. Dat vormde de aanleiding om onze opleidingen anders te organiseren.

Doel

Gedurende anderhalf jaar komen bij voorkeur twee mensen per deelnemende school samen op locatie. Er zijn praktijkdagen op locatie en online theorie bijeenkomsten. Doel is om de invoering van PBS op de eigen school al werkende weg te ontwikkelen en aan te scherpen, passend bij de eigen context.

Een voorbeeld uit de praktijk

OBS de Meander uit Amersfoort is in 2012 begonnen met de implementatie van (SW)PBS in de eigen school. Tot op de dag van vandaag maakt de school onderdeel uit van een groeiend netwerk van PBS-scholen. In de praktijk blijkt dat een netwerk een ondersteunende leeromgeving kan zijn én blijven voor lerende scholen. Het doornemen van verdiepende theorie, het ‘kijkje in de keuken nemen’ en elkaar daarop bevragen is heel helpend bij het leren toepassen en doorontwikkelen van de PBS-principes op een ‘eigen-wijze’ manier.

“De systematische wijze waarop de schoolbrede aanpak voor gedrag is geïmplementeerd en cyclisch wordt geëvalueerd en geborgd is sterk en kan als voorbeeld dienen voor versterking van de kwaliteitszorg op andere onderdelen.” (2018, uit het inspectierapport van OBS de Meander)

Meer weten? 

Neem contact op met: Joke Kamstra Msc, onderzoeker 
E-mail: j.kamstra@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)