Weten hoe jij die Google Kids een les (mee)geeft?
De Google Kids noemen we ze, oftewel Generatie A. De kinderen die na 2016 op de wereld komen en die jij straks in jouw klas hebt zitten. Hoe je lesgeeft en hoe je zo’n klas runt, dat leer je in onze Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Zwolle. Niet alleen op het vlak van rekenen of taal, maar ook op een breder vlak. Jij daagt je leerlingen altijd uit en laat hen de wereld ontdekken. Zodat ze later nog veel meer kunnen zijn dan alleen op Google swipende en scrollende screenagers. Maar zij dagen ook jou uit! Ga jij die uitdaging aan?
Je bekijkt nu onze opleiding in Zwolle. Wist je dat je de Lerarenopleiding Basisonderwijs ook in Almere kunt volgen?
Ontdek (het in) de Lerarenopleiding Basisonderwijs
Als leraar op een basisschool zorg je ervoor dat kinderen talenten ontdekken. Je biedt een basis waarmee ze kunnen functioneren in de maatschappij. Je leert open te kijken naar jezelf, de basisschoolpraktijk en je groep. En je sluit aan bij de veelkleurigheid en actuele ontwikkelingen in onze samenleving.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Om te kunnen beginnen met de Pabo moet je kunnen aantonen dat je voldoende kennis hebt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. De kans is groot dat je nog niet (helemaal) voldoet aan alle eisen, tenzij je een vwo- of hbo-diploma hebt. Daarom zul je één of meerdere toelatingstoets(en) moeten maken voordat je kunt starten met deze opleiding.
Lees meer daarover op de site Goed voorbereid naar de Pabo
Het eerste jaar
Het eerste jaar van de Pabo bestaat uit twee thema’s (leerlijnen): persoon en beroep, en vakinhoud en vakdidactiek.
Persoon en beroep
In de eerste leerlijn sta jij als leerkracht in opleiding centraal. Je leert lesgeven in alle basisschoolvakken: Nederlands, rekenen, wereldoriëntatie, kunstvakken, schrijven, Engels en levensbeschouwelijk onderwijs. Daarnaast werk je aan opdrachten over bijvoorbeeld leidinggeven of omgaan met diversiteit.
Vakinhoud en vakdidactiek
In de tweede leerlijn van je opleiding staan een aantal belangrijke vaardigheden centraal. Je leert in deze leerlijn meer over de ontwikkeling van kinderen en het vormgeven van onderwijs. Je krijgt antwoorden op de volgende vragen:
- Hoe creëer je contact tussen jou en de kinderen?
- Hoe zorg je voor een veilige leeromgeving in de klas?
- Hoe geef je onderwijs in de verschillende schoolvakken?
- Hoe plan je je werkzaamheden en lessen?
- Hoe stem je af met collega's?
- Met welke andere instanties heeft een leraar te maken?
- Hoe zorg je ervoor dat je je als leraar voortdurend ontwikkelt?
Eerstejaarsstage
In de eerste periode bereid je samen met je leerteam de stage-activiteiten voor. In periode 2, 3 en 4 loop je elke week 1 dag stage en per periode 1 hele week. Zo maak je je alle weekdagen op de basisschool mee. Toetsen rekenen en taal Aan het eind van je eerste jaar van de Pabo maak je een Citotoets rekenen (WisCAT) en een basiskennistoets taal. Deze beide toetsen moet je met een voldoende afronden. Moeite met taal of rekenen? Tijdens de eerste weken van je studie kun je extra ondersteuningslessen volgen voor rekenen en/of taal.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Vanaf het tweede jaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs maken korte lesactiviteiten plaats voor langere perioden waarin jij verantwoordelijk bent voor een groep. Je loopt 1 dag in de week stage op een basisschool en daarnaast elke periode 1 hele week. In het tweede jaar loop je 1 semester stage in de onderbouw en 1 semester in de bovenbouw. Je verbetert je communicatieve vaardigheden tijdens een communicatiekamp en je gaat op studiereis naar het buitenland.
Jonge kind of Oudere kind
Het maakt nogal wat uit of je werkt met kleuters in groep 2 die nog spelend leren of met (bijna) puberende kinderen in groep 8. Bij oudere kinderen is onderzoekend leren belangrijk, omdat de nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen groot is. Daarom maak je na het tweede studiejaar op de Pabo een keuze voor het uitstroomprofiel Jonge kind (groep 1 tot en met 3) of Oudere kind (groep 4 tot en met 8). Je stages helpen je je voorkeur te bepalen.
Welke minor kies jij?
Je loopt in het derde jaar 2 dagen in de week stage in onder- of bovenbouw. De andere 3 dagen volg je onderwijs op de opleiding, bestudeer je (onderwijs)theorieën, werk je aan opdrachten en bereid je je stage voor. Je kiest ook twee minors. een onderwijsprogramma van een halfjaar. De eerste volg je binnen je uitstroomprofiel (Jonge kind of Oudere kind) en de tweede minor kies je zelf. Denk aan: Educational needs of Kinderen met specifieke taalontwikkelingsstoornissen.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis en bent klaar om te laten zien wat je in 4 jaar tijd bij ons geleerd hebt. Je gaat in dit laatste studiejaar aan de slag met je afstudeerstage en je praktijkonderzoek. In het vierde jaar moet je ook de landelijke kennistoetsen taal en rekenen met een voldoende afronden, voordat je je diploma in ontvangst mag nemen.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
In het vierde jaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs sta je 3 dagen per week, 16 weken lang zelfstandig voor de klas in onder- of bovenbouw. Daarnaast doe je mee met vergaderingen, leerlingbesprekingen en je woont ouderavonden bij.
Praktijkonderzoek
Ook voer je een praktijkonderzoek uit. Met je stageschool bepaal je een thema dat voor jou en de school van belang is, bijvoorbeeld op het vlak van gedrag, betekenisvol onderwijs, rekenen, taal of wetenschap en techniek. Wat voorbeelden: Welke rol zou het leerdomein levensbeschouwing en identiteit op een openbare basisschool kunnen en moeten spelen? Of je onderzoekt of en hoe het gedrag en normen en waarden van kinderen op school de laatste jaren zijn veranderd.
Je diploma
Heb je alles afgrond? Gefeliciteerd! Na het afronden van de Pabo mag je jezelf Bachelor of Education noemen. Heb je specifieke programmaonderdelen afgevinkt, dan ontvang je ook een diploma voor christelijk of openbaar onderwijs.
-
Off campus in de praktijk leren
De Lerarenopleiding Basisonderwijs is een beroepsgerichte opleiding. Je volgt daarom tijdens je hbo-opleiding niet alleen colleges, maar je start al direct in het eerste jaar met stage lopen op een basisschool.
Stage in het eerste jaar
Vanaf periode 2 in het eerste jaar loop je elke week 1 dag stage op een basisschool. Je bereidt samen met je leerteam in werkgroepen jouw stageactiviteiten voor. Ook in periode 3 en 4 loop je elke week 1 dag stage op een school. Per periode loop je ook nog 1 hele week stage. De Pabo regelt voor jou een plek op een basisschool waar jij stage kunt lopen.
Stages vanaf het tweede jaar
In het eerste jaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs loop je 1 dag in de week stage en ook 1 hele week per periode. In het derde jaar van de studie breng je 2 dagen in de week door in de onderbouw of bovenbouw van de basisschool. In het vierde jaar staat tot slot je afstudeerstage op het programma. Je kunt ook stage lopen in het buitenland.
Praktijkprojecten
Vanaf het eerste jaar werk je in een team aan jouw Visie op onderwijs. Je denkt na over wat goed onderwijs is en hoe het ideale schoolgebouw eruitziet. In het vierde jaar presenteer je dit op een scholenmarkt. Een jury kiest het beste concept.
De grens over?
Natuurlijk kan dat! In het tweede studiejaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs ga je op studiereis. Je bezoekt dan (basis)scholen in een ander land. Op deze studiereis maak je kennis met het (basis)onderwijs binnen en buiten Europa.
Pabo-lab
In het Pabo-lab werk je aan onderzoeksopdrachten. Je vindt hier allerlei leermiddelen die je ook mag meenemen naar je stageschool, zoals het digibord, skeletten van dieren, historische schoolplaten, (digitale) microscopen en fossielen.
-
De sportklas volgen?
Heb jij affiniteit met bewegen en met gezondheid? Dan is de Pabo Windesheim Sportklas echt iets voor jou!
Het belang van gezondheid en een actieve leefstijl mag je niet onderschatten en in het primair onderwijs wordt hiervoor de basis gelegd.
Op Pabo Windesheim kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Pabo Windesheim Sportklas waarmee je je specialiseert op het vlak van bewegen en gezondheid als Specialist Sportieve en Gezonde School.
Met die kennis kun je straks een sleutelrol vervullen op de basisschool: hoe zorg je dat kinderen op school voldoende bewegen en dat er aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl?
Daarbij ben je zelf vakspecialist bewegingsonderwijs en leg je tijdens de lessen bewegingsonderwijs de basis van goed leren bewegen voor een breed bewegingsrepertoire voor alle leerlingen
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Nederlands Nederlands 2 dagen in de week stage Afstudeeronderzoek Engels Engels Minor Jonge kind of minor Oudere kind Afstudeerstage (16 weken lang 3 dagen voor de klas) Wereldoriëntatie (natuur en techniek, geschiedenis en aardrijkskunde) Wereldoriëntatie (natuur en techniek, geschiedenis en aardrijkskunde) Tweede minor, zoals Cultuureducatie of de Beweegroute Landelijke eindtoetsen rekenen en taal Kunstvakken Kunstvakken Levensbeschouwing Levensbeschouwing Schrijven Schrijven Pedagogiek Pedagogiek Cito-rekentoets WisCAT Stage Basiskennistoets taal (bindend) Stage
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Welk beroep zet jij op je cv?
Je kunt na je afstuderen lesgeven aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, in groep 1 tot en met 8. Ook kun je met je diploma aan de slag in het speciaal basisonderwijs, waar je lesgeeft aan kinderen die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Ook mag je lesgeven in delen van de onderbouw van het vmbo en het praktijkonderwijs. Ga de uitdaging aan als:
- Leraar in de onderbouw van het basisonderwijs
- Leraar in de bovenbouw van het basisonderwijs
- Leraar in het speciaal basisonderwijs
- Leraar in het vmbo en praktijkonderwijs
Hier zet jij straks je skills in
Geen dag zal hetzelfde zijn. Uiteraard ga je onderwijs verzorgen, maar je moet je eigen lessen ook voorbereiden, oudergesprekken voeren, een schoolkamp organiseren en je observeert nauwkeurig het gedrag van al jouw leerlingen.
Als leraar basisonderwijs blijf je jezelf steeds ontwikkelen. Zo kun je straks omgaan én meegaan met onderwijsveranderingen, en blijf je jezelf continu uitdagen in jouw rol als leraar. Samen met je leerlingen en met hun ouders probeer je aan te blijven sluiten bij de veelkleurigheid van onze samenleving. Met jouw vakkennis en brede kennis van de wereld om je heen blijf je al jouw leerlingen stimuleren in hun nieuwsgierigheid.
Baankans
95%
had in 1,5 jaar een baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.300,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Slagingskans
31%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Als je leraar wordt, dan betaal je vaak de eerste 2 jaar de helft. Ook maak je kosten voor je laptop, studiemateriaal én excursies in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na de Pabo in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of een andere vervolgopleiding! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je bijvoorbeeld zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Lerarenopleiding Nederlands
- Post-hbo Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs
- Post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School
- Master Educational Needs
- Master Orthopedagogiek of Onderwijskunde