Weten hoe jij kunt lezen en schrijven mét je leerlingen?
Jij houdt van taal, van lezen en schrijven. Je wilt jonge mensen leren hoe ze met plezier om kunnen gaan met taal in allerlei vormen en situaties. Daarom kies je voor de Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle. Je gaat op zoek naar invalshoeken om het onderwijs zinvol te maken. Dit doe je door teksten te gebruiken uit het dagelijkse leven van je leerlingen. Zo switch jij met gemak in de klas tussen een roman van Harry Mulisch en een hiphoptekst. Samen met de tools die je opdoet om je klas te runnen, lukt het jou om taal te laten leven!
Ontdek (het in) de Lerarenopleiding Nederlands
Hoe steekt een tangconstructie in elkaar? Welke roman gaat die ene leerling bij de kladden grijpen? Wil jij het antwoord weten op deze vragen en nog belangrijker: wil jij ze straks zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar Nederlands.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
In onze Lerarenopleiding Nederlands leer je hoe je jouw enthousiasme voor het vak Nederlands doorgeeft. Je ontwikkelt je in deze hbo-opleiding tot dé expert in jouw vakgebied met een breed scala aan didactische en pedagogische kennis en vaardigheden – de tools waarmee jij straks je eigen klas runt.
Nederlands: meer dan lesgeven
Je geeft als leraar Nederlands niet alleen les. Het is ook aan jou om straks een (school)klimaat te scheppen waarin al jouw leerlingen hun talenten optimaal inzetten en ontwikkelen. Je gaat aan de slag met vakken als taalkunde, drama, taalbeheersing en literatuur. Het allerbelangrijkste is dat je het vlammetje in jouw klas weet aan te wakkeren voor het in Nederland gesproken en geschreven woord. De taal van Vondel en Campert, een taal die zijn sporen overal ter wereld achterliet, met bijvoorbeeld woorden als apartheid en het Amerikaanse knapsack.
Je eigen klas (leren) runnen
Tijdens de Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle ontwikkel je alles wat je als leraar op een school en voor de klas nodig hebt, zoals een nieuwsgierige houding, vakkennis én didactische bagage en vaardigheden. Ook denk je bewust na over hoe je overkomt als docent, of dat nu richting leerlingen, ouders of collega’s is.
Hoe leer je dat?
Tijdens projecten, colleges en stages maak jij je het leraarschap eigen. Dit doe je:
- Beroepsgericht: je verkent het beroep van leraar tijdens onderwijskunde en pedagogiek
- Praktijkgericht: je loopt stage, denkt na over en onderzoekt jouw rol als leraar
- Vakgericht: je doet de vakkennis op om een vakman of vakvrouw te worden
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
In het tweede en in jouw derde studiejaar van de Lerarenopleiding Nederlands staan onder andere (jeugd)literatuur en literatuurgeschiedenis op je rooster. Je analyseert en schrijft teksten. Je leert hoe kinderen en volwassenen een taal verwerven en je bestudeert de taal van de media. Verder lees je veel verhalen, romans, gedichten en toneelstukken.
Taalvaardigheid en communicatie
De groei van jouw eigen taalvaardigheid gaat hand in hand met de ontwikkeling van je vaardigheid om anderen te leren communiceren. Je leert hoe je alle aspecten van het vak op creatieve, uitdagende en dynamische wijze met elkaar kunt verbinden. Bijvoorbeeld door schrijven, spreken en lezen te combineren in complexe en levensechte opdrachten. Je weet om te gaan met weerstand en al jouw leerlingen te activeren om de Nederlandse taal te onderzoeken. Je maakt daarbij gebruik van digitale media en andere cultuuruitingen als theater, muziek, film en beeldende kunst.
Eigen studiedraaiboek
Wil jij je eigen keuzes maken tijdens je hbo-studie? Dat kan! In het derde jaar volg je een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Van Cultuureducatie tot Leren en ICT. Wat jij wilt leren is leidend. Je kunt je verdiepen of juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding om, of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je invulling en kleur aan jouw studie.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis en bent klaar om te laten zien wat je in 4 jaar tijd bij ons geleerd hebt. Dit doe je tijdens je afstudeerproject. Maar voordat dit op je rooster staat, ga je eerst aan de slag met je afstudeerstage.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
Je kiest zelf een afstudeerrichting: vmbo en mbo of onderbouw van havo en vwo. In dit schooltype sta je dan een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je bent nu écht lid van het schoolteam. Onder begeleiding op afstand neem je een aantal klassen onder je hoede en geef je zelfstandig les. Maar je doet meer tijdens de laatste stage die je loopt: ook oudergesprekken en buitenschoolse activiteiten staan op het programma. Je documenteert alles in jouw eindportfolio en toont zo aan dat jij als Bachelor of Education voor de klas hoort te staan.
Afstudeeronderzoek
In het vierde jaar voer je ook een onderzoek uit. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: leren met moderne technologie, sociale veiligheid op school, het voeren van onderzoekende gesprekken in de les of het omgaan met diversiteit in het onderwijs.
Welk stukje Nederland(s) pak jij op?
Voor je bachelorscriptie kies je zelf een onderwerp en laat je zien dat je in staat bent om te beschrijven en te presenteren wat de actuele stand van zaken is. Bijvoorbeeld over jeugdliteratuur of Nederlands als tweede taal.
-
Off campus in de praktijk leren
Als leraar Nederlands in wording haal je je kennis niet alleen uit boeken. Je gaat regelmatig van de campus af en trekt eropuit. Zo loop je elk jaar een halfjaar stage, 2 dagen in de week. Met elke stage die je loopt, neemt je zelfstandigheid toe. Je staat tijdens je hele hbo-opleiding met één been in de praktijk, doordat we nauw samenwerken met scholen.
Van observatie tot feedback
Je start op je stageschool met kijken, vragen stellen, observeren en het begeleiden van leerlingen bij hun werk. Maar je geeft ook al snel hele lessen. Je ontwerpt en evalueert onderwijs samen met je team. Je draagt bij aan de begeleiding van leerlingen binnen de zorgstructuur op school én meer. Kortom, je ontwikkelt je tot allround leraar en vakexpert.
Gereedschapskist voor docenten
Vanuit de theorie en de praktijk, vanuit je opleidingsschool en op de campus krijg je het gereedschap aangereikt om die inspirerende en effectieve docent te worden. Je denkt na over vragen als: Hoe leren leerlingen het beste? Hoe bouw ik een les op? Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? En wat voor docent wil ik eigenlijk zijn?
Geschikt als leraar?
Aan het eind van het eerste jaar van de hbo-opleiding Nederlands moet je met al je stage-ervaringen op zak voor jezelf de vraag kunnen beantwoorden: vind ik mijzelf geschikt als leraar?
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Literatuur Literatuur Literatuur Literatuur Taalkunde Taalkunde Taalkunde Taalkunde Taalbeheersing Taalbeheersing Taalbeheersing Taalbeheersing Onderwijskunde en pedagogiek Onderwijskunde en pedagogiek Onderwijskunde en pedagogiek Onderwijskunde en pedagogiek Drama Drama Drama Drama Levensbeschouwing Levensbeschouwing Levensbeschouwing Levensbeschouwing Stage Stage Stage Afstudeerstage Minor Afstudeeronderzoek Bachelorscriptie Landelijke kennistoets
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Welk beroep zet jij op je cv?
Als leraar heb jij straks een beroep waarin je echt iets voor mensen betekent, een beroep met volop doorgroeimogelijkheden dus. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Dat biedt voor jou kansen als:
- Leraar Nederlands in het vmbo
- Leraar Nederlands in de onderbouw van havo en vwo
- Leraar Nederlands in het mbo
- Leraar Nederlands in het volwassenenonderwijs
- Redacteur bij een educatieve uitgeverij
Hier zet jij straks je skills in
Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.
Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? De vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima inzetten in andere functies waarin jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden als leraar van pas komen.
Baankans
96%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.496,-
bruto, op basis van 30 uur per week
Slagingskans
28%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Als je leraar wordt, dan betaal je vaak de eerste 2 jaar de helft. Ook maak je kosten voor je laptop, studiemateriaal én excursies in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Nederlands? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master tot eerstegraadsleraar
- Master Educational Needs
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
Lees meer over onze master Educational Needs