Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Open dag

Dinsdag 11 april (online) en vrijdag 14 april (Campus 2 in Zwolle)

Jij houdt van taal, van lezen en schrijven. Je wilt jonge mensen leren hoe ze met plezier om kunnen gaan met taal in allerlei vormen en situaties. Daarom kies je voor de Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle.

Je leert over onderwijskunde en over het ontwerpen van interessante lessen. Dit doe je door teksten te gebruiken uit het dagelijkse leven van je leerlingen. Zo switch jij in de klas tussen een roman van Harry Mulisch en een hiphoptekst. Het lukt jou om de Nederlandse taal te laten leven!

Proefles en meelopen     Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)    Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma Lerarenopleiding Nederlands

Hoe steekt een tangconstructie in elkaar? Welke roman gaat die ene leerling bij de kladden grijpen? Wil jij het antwoord weten op deze vragen en nog belangrijker: wil jij ze straks zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar Nederlands.

Highlights opleiding

 • Je komt terecht in een kleine klas. Daardoor is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en leer je je medestudenten snel kennen.
 • Kies je eigen specialisatie en doelgroep. Van jeugdliteratuur tot Nederlands als tweede taal, en van vmbo tot volwassenenonderwijs.
 • Werk volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
 • Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Als leraar heb jij straks een beroep waarin je echt iets voor mensen betekent, een beroep met volop doorgroeimogelijkheden dus. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Dat biedt voor jou kansen als:

 • Leraar Nederlands in het vmbo
 • Leraar Nederlands in de onderbouw van havo en vwo
 • Leraar Nederlands in het mbo
 • Leraar Nederlands in het volwassenenonderwijs
 • Redacteur bij een educatieve uitgeverij

Werkveld

Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.

Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? De vaardigheden die je ontwikkelt kun je ook prima inzetten in andere functies waarin jouw vakkennis of communicatieve vaardigheden als leraar van pas komen.

Doorstuderen

De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Nederlands? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

Baankans

100%

van de werkenden vond baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 2.740,-

bruto, op basis van 32 uur per week

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studiemateriaal, excursies in je eerste jaar en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).  

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Deze opleiding laat me zien wie ik écht ben

Studenten Lerarenopleiding Nederlands

vertellen over hun opleiding

Je ontwikkelt hier je eigen visie op het onderwijs

Jet Nijman

eerstejaars, Lerarenopleiding Nederlands

Maak kennis met...

Windesheim én de Lerarenopleiding Nederlands! Want wie denkt dat docenten Nederlands allemaal fanatieke taalverbeteraars zijn die de hele dag lezen heeft het mis! Aan de hand van de inhoud van hun tas vertellen Glenn, Thaïra en Ylfve hoe het er écht aan toe gaat op de opleiding. Zo vertellen ze over de eerste weken op Windesheim en welke eigenschappen belangrijk zijn voor een student Nederlands. En oké, gezien het aantal boeken in hun tas  lezen ze toch best veel! 😉

Studeren in Zwolle   Ontdek gebouw A    Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Lerarenopleiding Duits in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Frans in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Lerarenopleiding Nederlands in Zwolle (afstandsleren)

Deeltijd, Bachelor in Zwolle