Weten hoe jij die leerkracht plus wordt met extra tools?
Heb jij een vwo-diploma op zak? En wil je straks leerkracht worden in het basisonderwijs, maar wil je naast het gereedschap om les te geven ook de nodige onderzoekstools opdoen, zodat je een (nog) bredere visie op het vak ontwikkelt? Dan is de Universitaire Pabo iets voor jou: een combinatie van Pedagogische Wetenschappen in Amsterdam (VU) en de Pabo in Zwolle. Jij wordt dé leerkracht die naast lesgeven ook het onderwijs onderzoekt en verbetert. Kortom, je leert in deze studie niet alleen hoe je het beroep van leerkracht in de klas uitoefent, maar ook hoe je het werkveld en beroep zelf bestudeert.
Opleidingsvideo aanvragen(opent in nieuw tabblad) Download flyer(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Universitaire Pabo
De Universitaire Pabo is een samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam. Je volgt deze academische opleiding op drie locaties: Amsterdam voor Pedagogische Wetenschappen, in Zwolle bezoek je de Pabo en de derde locatie is je stageschool. Je inzet tijdens de opleiding wordt tot slot beloond met twee bachelordiploma's: een Bachelor of Education én een Bachelor of Science.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als je kiest voor de Universitaire Pabo volg je twee opleidingen. Een intensief traject: maar wel van begin tot het eind op elkaar afgestemd én met een gezonde portie motivatie van jouw kant goed te doen. Je hebt 2 lesdagen in Zwolle en 2 in Amsterdam. Ook heb je een roostervrije dag om aan opdrachten te werken, behalve in de periodes dat je stage loopt.
Leren lesgeven
Op de Pabo in Zwolle doe je de tools op die je straks als leraar nodig hebt. Per periode loop je bovendien 8 dagen stage op een basisschool. Zo maak je direct kennis met je toekomstige werkveld. In Zwolle richt je je op wat we als leraren de vakinhoud en vakdidactiek noemen: je leert hoe je een klas moet runnen, hoe je lesgeeft en je verdiept je in de inhoud van de schoolvakken die kinderen op de basisschool krijgen. Dit zijn:
- Nederlands
- Rekenen
- Wereldoriëntatie: natuuronderwijs, aardrijkskunde, geschiedenis en techniek
- Kunstvakken: muziek, dans/drama en beeldend onderwijs
- Schrijven
- Engels
- Levensbeschouwing
Leren onderzoeken
Op de Vrije Universiteit in Amsterdam ontwikkel je in colleges een (nog) bredere visie op het onderwijs. Je leert daar hoe je naar opvoedingsvraagstukken kunt kijken met een andere bril op dan die van een leraar op een basisschool. Je gaat aan de slag met theorie en onderzoeksmethoden en volgt verschillende vakken als:
- Gezin, opvoeding en hulpverlening
- Inleiding pedagogiek
- Leerling, onderwijs en begeleiding
- Methodologie
- Statistiek
Verder is er ieder jaar een zogenaamd integratievak. Hierbij pas je kennis vanuit de VU direct toe in de stage die vanuit de Pabo wordt georganiseerd. In het eerste jaar gaat het dan bijvoorbeeld om observatievaardigheden.
Wat je dit jaar al aantoont
Aan het eind van dit eerste jaar van de Universitaire Pabo rond je op de Pabo de Citotoets rekenen af en een kennistoets taal. Alle eerstejaars maken in september in Amsterdam op de Vrije Universiteit bovendien een wiskundetoets én een taaltoets. De universiteit biedt ook veel begeleiding aan. Je staat er dus zeker niet alleen voor wat betreft de toetsen!
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Op de Pabo heb je in het eerste jaar al kennisgemaakt met stage lopen. Vanaf het tweede jaar van jouw opleiding maken korte lesactiviteiten in toenemende mate plaats voor langere periodes waarin jij meer en meer zelfstandig voor een groep staat. In Zwolle richt je je als leraar op vier thema’s:
- Kind en omgeving: wat is de rol van de omgeving op de ontwikkeling van kinderen?
- Omgaan met verschillen: je leert meer over passend onderwijs
- Hoe kinderen leren: je verdiept je verder in didactiek
- Naar de brede school: je buigt je over samenwerking en schoolverbreding
Ook het tweede jaar dat je volgt op de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft, net als het eerste studiejaar, een algemeen en oriënterend karakter en je volgt hier vakken als statistiek, filosofie en pedagogiek.
Je derde jaar
In de tweede periode van het derde jaar van de Universitaire Pabo mag je zelf een stageplek kiezen, zolang de plek maar past binnen het pedagogische werkveld. Denk aan een stageplek in het speciaal onderwijs, een opvoedkundig bureau of museum. Op de Vrije Universiteit besteed je in dit jaar aandacht aan onder meer orthopedagogiek en onderwijskunde, werk je verder aan je onderzoekskills en oriënteer je je al op het onderwerp van je afstudeeronderzoek.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld en bent klaar om te laten zien wat je 4 jaar lang in Zwolle en Amsterdam hebt geleerd. Nadat je je eerst nog verdiept in onderwijs en levensbeschouwing en de invloed van nieuwe media op kinderen, is het tijd om af te studeren. Dit doe je tijdens je afstudeerstage en het schrijven van een scriptie.
Wat ga jij onderzoeken?
Het laatste jaar rond je af met een stage op een school en een afstudeeronderzoek. Dus tijd om te laten zien wat je kunt! Je staat 16 weken lang 3 dagen per week voor de klas, neemt deel aan vergaderingen en helpt mee met ouderavonden. Aangezien afstuderen ook in Amsterdam op het programma staat, werk je tegelijkertijd aan je bachelorscriptie. Het onderzoek dat je hiervoor opzet, voer je zoveel mogelijk uit op je stageplek.
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen doe je zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van jouw Pabodocent, begeleiders uit de praktijk als je scriptiebegeleider. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan heb je twee diploma’s op zak en mag jij je vanaf nu Bachelor of Education én Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
In de collegebanken in Zwolle en Amsterdam krijg je de theorie aangereikt die jij straks in de praktijk kunt inzetten. En die praktijk begint al snel vanaf de start, want leerkracht word je niet alleen in de schoolbanken. Door direct stage te lopen, koppel je de theorie meteen aan de praktijk, werk je aan je netwerk en staat er al flink wat op je cv vóór je afstudeert.
Op naar zelfstandig lesgeven
Per periode van 10 weken loop je 8 dagen stage, waarin je met je toekomstige werkveld kennismaakt. Je leert omgaan met kinderen en je verdiept je in hoe ze zich ontwikkelen. Ook leer je tijdens de stages die je loopt op een basisschool hoe je samenwerkt met collega’s, ouders en externe partijen.
Run je eigen klas
Vanaf je tweede studiejaar maken kortere lesactiviteiten plaats voor langere periodes waarin jij meer en meer zelfstandig verantwoordelijk bent voor een groep. In het derde jaar mag je zelf je stageplek uitkiezen, zolang die stageplek maar past binnen het pedagogische werkveld. Denk aan een stageplek in het speciaal onderwijs, een (educatief) museum of een opvoedkundig bureau. De studie rond je af met een stage van 3 dagen per week.
Opvoeden en communiceren
Tijdens jouw stages op een basisschool leer je niet alleen hoe je een klas runt, maar hier werk je ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden, bijvoorbeeld door met collega's en ouders samen te werken. Daarnaast werk je aan je opvoedkundige vaardigheden en ontdek je hoe je de kinderen het beste les kunt geven in de basisschoolvakken.
-
Mix tussen hbo- en wo-niveau
Wat de Universitaire Pabo zo bijzonder maakt, is het feit dat je tegelijkertijd twee studies volgt. Op de Pabo werk je aan je vaardigheden als leerkracht en maak je kennis met de praktijk door 1 dag per week stage te lopen. In Amsterdam verdiep je je in theorie, onderzoek en academische vaardigheden. Kortom, je leert niet alleen hoe je een beroep uitoefent, maar je leert ook hoe je het werkveld en beroep zelf bestudeert: met na afloop twee diploma’s als bonus.
Extra competenties
Naast de tools die jij als leraar opdoet op het vlak van lesgeven, verwerf je dus ook de knowhow om verbeteringen in het basisonderwijs te onderzoeken en deze (mede) tot stand te brengen. En verdiep je je in het pedagogisch begeleiden van kinderen. Je legt sneller de relatie tussen theorie en praktijk en je hebt kennis en inzicht om passend onderwijs aan te bieden bij verschillen tussen of problemen met leerlingen. Met beide diploma's op zak heb jij dus dé bagage in huis om straks het beste uit kinderen te halen.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Nederlands (Pabo) Schoolvakken (Pabo) Schoolvakken (Pabo) Afstudeerstage (Pabo) Wereldoriëntatie: natuuronderwijs, aardrijkskunde, geschiedenis en techniek (Pabo) Stage (Pabo) Stage (Pabo) Landelijke eindtoetsen rekenen en taal (Pabo) Kunstvakken: muziek, dans/drama en beeldend onderwijs (Pabo) Filosofie en pedagogiek (VU) Orthopedagogiek (VU) Onderwijs en levensbeschouwing (VU) Engels (Pabo) Interviewvaardigheden (VU) Onderwijskunde (VU) De invloed van nieuwe media op kinderen (VU) Stage (Pabo) Samenleving, opvoeding en onderwijs (VU) Curriculumstudies (VU) Afstudeerscriptie (VU) Gezin, opvoeding en hulpverlening (VU) Meten en diagnostiek (VU) Inleiding pedagogiek (VU) Methodologie (VU) Leerling, onderwijs en begeleiding (VU) Statistiek (VU) Statistiek (VU) Toetsen rekenen, wiskunde en taal (Pabo en VU)
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Doe 2 opleidingen tegelijk: de Pabo bij Windesheim in Zwolle en de Universitaire Pabo bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.
- Een goede leraar word je door praktijkervaring. Je loopt vanaf het eerste jaar stage op een basisschool.
- Je mag zelf een stageplek kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het speciaal onderwijs, een opvoedkundig bureau of museum.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool (Keuzegids 2022).
Toelating en aanmelden
Beroepen
Naast je skills als leerkracht heb je geleerd om kritisch en analytisch naar de praktijk te kijken. Je vormt met deze bagage in huis een meerwaarde voor het basisonderwijs. Na afronding van de Universitaire Pabo kun je aan de slag als onderzoekende leerkracht in het basisonderwijs én omdat je twee diploma’s op zak hebt kun je al snel doorgroeien in functies als:
- Onder- of bovenbouwcoördinator
- ICT-deskundige
- Intern begeleider
- Remedial teacher
- Taal- of rekencoördinator
Werkveld
Van lesgeven tot allerlei functies op het vlak van coaching. Als leerkracht én pedagoog sta jij straks sterk op de arbeidsmarkt. Door de combinatie van een professionele en een academische opleiding en je stages, ga je na deze opleiding goed voorbereid de arbeidsmarkt op.
Na je opleiding kun je overal terecht, van basisonderwijs tot de academische wereld en van scholen tot gemeenten. Door het verwachte tekort aan leraren, zul je niet veel moeite hebben om een baan te vinden op een basisschool. Als je onderzoeksambities hebt, kun je na een master ook promovendus worden. Je werkt dan aan een onderzoek waarop je promoveert. Je komt dan meestal in onderzoeksfuncties terecht, zoals op een universiteit.
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van de Universitaire Pabo? Studeer door en ga ook nog voor je master! Check de website van de Vrije Universiteit www.vu.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien welke masters je na deze bachelor kunt volgen. Na de Universitaire Pabo kun je op de Vrije Universiteit in ieder geval gaan voor:
- Master Pedagogische Wetenschappen: Orthopedagogiek(opent in nieuw tabblad)
- Master Pedagogische Wetenschappen: Onderwijs en Innovatie(opent in nieuw tabblad)
Doorstuderen
74%
van VU-sudenten studeert door
Salaris na de Pabo
€ 2.200,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2022-2023 is dat € 2.209,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Overige kosten
- Laptop, studiematerialen en (niet verplichte) excursies
- Introductieweek (vrijwillig): € 125
Startdatum
5 september 2022
Introductie
Van 29 tot en met 31 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Maak kennis met...
Windesheim én de studentenstad Zwolle! Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. En al helemaal tijdens de Bruisweek, de jaarlijkse introductieweek. Tijdens deze week leer je de opleiding, de stad en je toekomstige studie- en stadsgenoten kennen. En neem ook alvast een kijkje in gebouw B, de thuisbasis van de opleiding!
Studeren in Zwolle Hulp bij studiekeuze Infographic Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)