Combineer de opleiding Pedagogiek met de Pabo in Zwolle! Binnen vijf jaar leer je alles over lesgeven, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen.
Dit traject biedt het beste van twee werelden. Je ontwikkelt je tot een veelzijdige pedagogisch expert met de professionele skills die een leerkracht in het basisonderwijs nodig heeft. Je ontvangt twee diploma's: zowel je Pedagogiek- als je Pabo-diploma. Dit opent deuren op de arbeidsmarkt en geeft je volop kansen. Je kunt niet alleen een uitstekende pedagoog worden, maar ook een gedreven leerkracht die kennis en ervaring in de praktijk brengt. Je beweegt soepel tussen jeugdhulp en onderwijs, waardoor je deze verbinding versterkt.
Bekijk het volledige aanbod pedagogiek opleidingen
Studieprogramma Pedagogiek-Pabo
Wil jij je graag verdiepen in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, jongeren én het onderwijs? Met deze vijfjarige opleiding doe jij kennis op over pedagogiek en leer jij alles over lesgeven in het basisonderwijs. Het programma bestaat uit een combinatie tussen theorie en praktijk. Zo kun jij de kennis die jij opdoet, meteen inzetten.
-
-
Jaar 1: pedagogiek
Je start je opleiding bij Pedagogiek. Een belangrijk onderwerp, want kennis van pedagogiek heb je nodig voor als je pedagoog wil worden én wanneer je in het onderwijs aan de slag gaat.
Opvoeding en ontwikkeling
Je leert in het eerste jaar veel over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Je observeert, leert hoe je contact maakt en leert meer over de pedagogische relatie. Je gaat ook daadwerkelijk groepen met kinderen en/of jongeren begeleiden. Ook leer je hoe je ouders kunt betrekken, want zij hebben een belangrijke invloed op het leven van kinderen en jongeren.
We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt bij onze opleiding. We vormen als opleiding een gemeenschap waarin we samen leren, werken en plezier hebben.
Stage
Na het behalen van deze opleiding kun je veel kanten op op de arbeidsmarkt. We vinden het daarom belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van het beroep. In het eerste jaar ga je daarom meteen twee dagen in de week stagelopen. Tijdens de opleidingen noemen we dit praktijkleren. In het eerste jaar maak je kennis met het pedagogische werkveld. Jij bent er zelf verantwoordelijk voor dat je een praktijkplek hebt.
Doorstroomnorm
Je moet 54 studiepunten halen om door te mogen naar het tweede jaar. Lukt dit niet, dan maak je afspraken over hoe je de ontbrekende punten gaat behalen. Aan het eind van het eerste jaar krijg je dus geen bindend studieadvies, zoals bij sommige andere hbo-opleidingen.
-
Jaar 2, 3 en 4: verdieping en praktijk
In jaar 2 maak jij de keuze: ga je alleen voor Pedagogiek? Of ga je voor het vijfjarige traject Pedagogiek-Pabo? Kies je voor de laatste optie, dan meld je je vanaf jaar 2 ook aan voor de Pabo.
Jaar 2
Jaar 2 start met verdiepende kennis over pedagogiek. Je volgt verschillende modules die betrekking hebben op de ontwikkeling en opvoeding rondom kinderen en jongeren. Daarnaast werk je aan je professionele houding. Tegelijkertijd doe je een aantal toetsen die toegang geven tot de Pabo.
Met de Pabo start je in het tweede deel van jaar 2. Je krijgt vakken zoals Nederlands, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde en creatieve vakken. Dit zorgt ervoor dat je brede kennis en vaardigheden hebt om te onderwijzen in verschillende vakgebieden. Kom je erachter dat de combinatie Pedagogiek-Pabo niet bij je past? Dan kun hierna de reguliere opleiding Pedagogiek vervolgen.
Jaar 3 en 4
De Pabo en Pedagogiek wisselen elkaar af. Je volgt diverse lessen, waaronder:
- Didactiek. Hoe leg je aan leerlingen uit? Beheers je zelf ook de kennis?
- Vakinhoudelijke kennis, zodat je verschillende vakken straks zelfverzekerd kunt uitleggen.
- Praktijkleren. Minimaal twee dagen per week loop je stage op een school. Je geeft elke praktijkdag les. Je leert hier nog explicieter over de verschillende fasen van de ontwikkeling van kinderen. En je bestudeert didactische theorieën en modellen die relevant zijn voor het onderwijs. Je krijgt inzicht in hoe kinderen leren en hoe je het leerproces kunt stimuleren.
- In het derde jaar staat de vakintegratie centraal. Je bent dan echt op weg om een startbekwame leerkracht te worden. Je ontwikkelt hierbij vaardigheden die nodig zijn om effectief les te geven. Je leert lesplannen maken, onderwijsmaterialen ontwerpen en klassenmanagementtechnieken toepassen.
Tegelijkertijd leer je de kennis die je hebt opgedaan bij de modules van de opleiding Pedagogiek ook in de praktijk te brengen en een brug te vormen tussen onderwijs en pedagogiek. De ontwikkeling en opvoeding van kinderen is namelijk breder dan alleen de schooldag.
-
Jaar 5: afstuderen
In jaar 5 ga je afstuderen. je loopt het hele jaar stage in het (speciaal) basisonderwijs. Tijdens het eerste half jaar werk je aan je onderzoek waar beide opleidingen geïntegreerd zijn. Je brengt het van van leerkracht en pedagoog samen. Het tweede half jaar loop je je LIO (Leraar In Opleiding) in de klas. Je bent dan leerkracht in opleiding voor 3 dagen in de week en je hebt de verantwoordelijkheid voor je eigen klas. Daarnaast volg je nog onderwijs om je hier echt klaar voor te stomen.
Getuigschrift
Als je het traject succesvol hebt doorlopen, mag je jezelf pedagoog met onderwijsbevoegdheid noemen. Of leerkracht met een hele sterke pedagogische basis.Je bent dan in het bezit van twee bachelorsdiploma's.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Tijdens de hele opleiding ben je ook in de praktijk aanwezig. Je hebt vast eens gehoord van stages. Tijdens deze opleiding heet dat praktijkleren. We vinden het belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van het beroep waartoe je opgeleid wordt. En dat jij de kennis die je opdoet ook kunt gebruiken in de praktijk.
Praktijkleren
In het eerste jaar ga je met name observeren bij een organisatie in het pedagogische werkveld. Je zoekt zelf een praktijkplek waar je aan de slag wilt. Daar kijk je mee met professionals die het vak al uitvoeren en je krijgt de kans om veel vragen te stellen. Zo krijg jij een goed beeld van het beroep. Dat doe je twee dagen in de week.
In de opvolgende jaren worden de stages steeds specifieker. Je loopt vaker stage in het onderwijs en krijgt steeds meer de kans om alle kennis die je opdoet in te zetten. Zo wordt er van je verwacht dat je vanaf het derde jaar als stagiair onder begeleiding lessen kunt verzorgen. Ook het afstuderen vindt plaats in de praktijk.
Studeren in het buitenland
Wil jij jouw eigen (studie)grenzen verleggen? Verblijf dan een periode in het buitenland. Je ontmoet mensen in een andere cultuur, maakt volop kennis met andere gewoonten, gebruiken en omgangsvormen en doet levenservaring op. Zo kun je veel leren over de mensen waarmee je straks gaat werken en je leert jezelf nog beter kennen.
-
Overzicht opbouw Pedagogiek-Pabo
Met dit unieke vijfjarige traject hoef jij niet te kiezen of je pedagoog of leerkracht wilt worden. Jij hebt de mogelijkheid om 2 diploma's te halen. Twijfel je nog? Geen probleem. Je start eerst met een jaar Pedagogiek. Pas in jaar 2 maak jij, eventueel samen met je studentbegeleider, de keuze. Ga je voor Pedagogiek óf het vijfjarige Pedagogiek-Pabo-traject?
Opbouw Pedagogiek-Pabo
Het vijfjarige traject is als volgt opgebouwd:
- Meld je aan voor de opleiding Pedagogiek in Studielink.
- Jaar 1: je start met een fulltime jaar Pedagogiek.
- Jaar 2: kies of je alleen Pedagogiek blijft studeren of Pedagogiek met de Pabo combineert.
Kies jij voor Pedagogiek-Pabo?
Dan schrijf je je vanaf het tweede jaar ook in bij de Pabo. Het programma ziet er dan als volgt uit:
- Jaar 2, eerste half jaar: je volgt modules van Pedagogiek en start met toelatingstoetsen voor de Pabo.
- Jaar 2, tweede half jaar: je maakt kennis met de Pabo.
- Jaar 3 en 4: je volgt verdiepende colleges en stages. Nu kun je zelf kiezen hoe je je opleiding vormgeeft (bijvoorbeeld door te verdiepen in een onderwerp, of door meer te leren over verschillende onderwerpen).
- Jaar 5: afstuderen.
Je wordt gedurende het hele traject begeleid door een studentbegeleider. Je hoeft het dus niet alleen te doen. Deze begeleider helpt je om het hele traject in goede banen te leiden en helpt je bij het maken van de juiste keuzes.
-
Flexibel studeren bij Windesheim
Flexibel studeren betekent dat je ruimte hebt om te kiezen hoe je wilt studeren. Bijvoorbeeld op de campus of online, of door te kiezen uit verschillende toetsvormen. Zo kun je gedurende je opleiding steeds meer je eigen leerroute plannen.
Bij ons studeer je niet alleen, maar leer je samen met je medestudenten. Daarnaast krijg je ondersteuning vanuit je opleiding. Je krijgt een studentbegeleider die je adviseert en helpt om je studie tot een succes te maken.
-
SKJ-registratie
Met onze voltijdopleidingen Social Work, Pedagogiek en Pedagogiek-Pabo in Zwolle bieden we de mogelijkheid voor registratie bij het SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).
Registratie bij het SKJ is een erkenning van jouw expertise en professionaliteit op het gebied van jeugd- en opvoedingswerk. Het opent de deuren naar een breed scala aan carrièremogelijkheden en versterkt jouw positie in het werkveld. Bij Windesheim moedigen we onze studenten aan om niet alleen te studeren voor het behalen van een diploma, maar ook voor het ontwikkelen van de vaardigheden en accreditaties die jouw professionele groei ondersteunen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Tot de opleiding Pedagogiek ben je met alle havodiploma's toelaatbaar. Er gelden geen extra eisen voor profielvakken. Om in jaar twee ook in te kunnen stromen bij de Pabo moet je bij de start van jaar twee voldoen aan de volgende eisen:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met aardrijkskunde en biologie of natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Economie en Maatschappij (EM) met aardrijkskunde en biologie of natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Natuur en Gezondheid (NG) met aardrijkskunde en geschiedenis
- Natuur en Techniek (NT) met aardrijkskunde en geschiedenis
De kans is groot dat je nog niet (helemaal) voldoet aan de eisen voor profielvakken. Je moet dan een landelijke toets maken om aan te tonen dat je toch beschikt over de vereiste kennis. Meer info over toetsen en hoe je je voorbereidt, vind je op de website Goed voorbereid naar de pabo(opent in nieuw tabblad).
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma mbo-niveau 4 mag je starten met de Pedagogiek-Pabo. Maar je moet wel kunnen aantonen dat je beschikt over de vereiste kennis op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. In de praktijk betekent dit dat mbo-studenten meestal 3 toelatingstoetsen moeten afleggen. Namelijk: aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Meer informatie over toetsen en hoe je je voorbereidt, vind je op de website Goed voorbereid naar de pabo(opent in nieuw tabblad).
Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende om te mogen starten.
-
Goed voorbereid naar de pabo
Er is landelijk besloten dat je als pabo-student moet aantonen dat je genoeg kennis hebt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. De kans is groot dat je nog niet (helemaal) voldoet aan alle eisen, tenzij je een vwo- of hbo-diploma hebt. Daarom zul je één of meerdere toelatingstoets(en) moeten maken. Op de landelijke site Goed voorbereid naar de pabo vind je meer informatie en allerlei studiematerialen.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Aanmelden voor Pedagogiek-Pabo kan door in Studielink te kiezen voor de opleiding Pedagogiek. Pas vanaf jaar twee schrijf je je ook in voor de Pabo. Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Haal in 5 jaar tijd 2 diploma's: Pedagogiek en Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je doet veel praktijkervaring op tijdens stages en praktijkopdrachten.
- Bij Windesheim kun je flexibel studeren.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de Pedagogiek-Pabo
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Na je opleiding Pedagogiek-Pabo
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Pedagogiek-Pabo.
-
-
Beroepen
Jij hebt met twee diploma's bredere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je hebt alles in je om een goede pedagoog te worden. Bovendien ben je een gedreven leerkracht die kennis en ervaring in kan brengen in de praktijk. Je opereert op het snijvlak van jeugdhulp en onderwijs en versterkt deze verbinding. De volgende banen zijn een optie voor jou:
- Pedagoog in het onderwijs
- Leerkracht basisonderwijs
- Leerkracht speciaal onderwijs
- Je werkt in het ondersteunings- en adviesteam naast de intern begeleider (ib'er)
- Begeleider in zorg-onderwijscombinatie
-
Werkveld
Jij kunt je pedagogische kennis inzetten in het basisonderwijs en je daar bezighouden met diverse vraagstukken. Bijvoorbeeld:
- Hoe creëer je een veilige leeromgeving?
- Hoe ga je met elkaar en verschillende culturen om?
- Of hoe help je kinderen waarvan ouders in scheiding liggen of te maken hebben met schulden?
Met jouw pedagogische en didactische kennis weet jij het onderwijs nog fijner en veiliger te maken voor de leerlingen. Maar, je kunt ook aan de slag in de jeugdhulp of bij een kinderopvang.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Pedagogiek-Pabo? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Pedagogische Wetenschappen
- Master Onderwijskunde
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
-
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken voor zowel Pedagogiek als Pabo. Daarnaast zijn er kosten voor excursies.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)