Weet jij nog niet of je liever basisschoolleraar of sportleraar wilt worden? Twijfel niet langer en haal in slechts 5 jaar je hbo-diploma voor zowel de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (Calo) als de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
Een unieke combinatie die jou de kans geeft om bij een basisschool het onderwijs letterlijk in beweging te zetten. Deze opleidingsroute is opgesplitst in twee delen. Je start bij de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. In 3,5 jaar tijd ontwikkel je skills om een goede sportleraar te worden. Daarna volg je 1,5 jaar een speciaal traject binnen de Lerarenopleiding Basisonderwijs. Met jouw sportieve profiel ben jij de kartrekker voor een actieve schooldag waar veel bewogen en tegelijk geleerd wordt!
Studieprogramma Alo-Pabo
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je start het opleidingstraject bij de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (calo). Hier ontwikkel jij je met andere Calo-studenten tot sportleraar. Je krijgt een brede introductie in het werkveld van bewegingsonderwijs en leert hoe je naar bewegingsactiviteiten kunt kijken vanuit het oogpunt van beleven, regelen en verbeteren.
Didactische kennis opdoen
Je leert hoe je kunt omgaan met een klas vol leerlingen. Dit doe je vooral in de praktijk tijdens stages. Maar ook op onze campus in Zwolle doe jij didactische kennis op tijdens praktijkvakken en in colleges. Je denkt na over vragen als: hoe bouw ik mijn les op? Hoe leren leerlingen het best? En wat voor docent wil ik zijn?
Theorie over beweging
Hoe iemand (beter) leert bewegen en waarom bewegen eigenlijk nodig is, leer je in de verschillende colleges die je volgt over onder andere:
- Humaan-biologische wetenschappen
- Sociaal-pedagogische wetenschappen
- Filosofie
Kennismaken met sport en beweegstijlen
Naast de kennis die jij opdoet, ben je zelf tijdens je opleiding ook volop in beweging. Letterlijk. Van zwemmen en judo tot atletiek en van turnen tot bewegen op muziek en spel. Je leert verschillende spelvormen kennen en maakt kennis met diverse sporten en beweegstijlen. Zo ervaar je hoe je eigen lijf werkt en functioneert.
Sommige sporten beoefen je nóg intensiever tijdens de zomer- en winterkampen. Denk aan: skiën of zeilen. Goed voor de teambuilding tussen al onze beweegstudenten. En niet alleen hier werken we aan teambuilding. Een deel van het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Sportkunde en Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie. Genoeg samenwerking dus!
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Ook in jaar 2 en 3 focus jij je op bewegingsonderwijs. In het tweede jaar richt jij je specifiek op het basisonderwijs. In het derde jaar verdiep je je in het voortgezet onderwijs. Ook hier mag jij met een hbo-diploma van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding sportlessen verzorgen. Zo maak je kennis met beide doelgroepen én ontdek je welke doelgroep het best bij jou past.
Vakken in het tweede en derde jaar
De vakken die jij volgt zijn afgestemd op je kennis, vaardigheden én op de plek waar je stage loopt. Je krijgt sociaalwetenschappelijke vakken als pedagogiek en psychologie. Maar ook vakken waarin je je verdiept in mens-biologische onderwerpen, zoals fysiologie en biomechanica. Daarnaast volg je activiteitspractica, zoals turnen en spel, én loop je stage.
Pabo-profilering
Tijdens het tweede en derde jaar start je ook met je Pabo-profilering. Tijdens deze profilering oriënteer je je op het beroep van groepsleerkracht, loop je een oriëntatiestage in het klaslokaal, volg je een introductie op het vak Nederlands en doe je de Pabo-toelatingstoetsen. Daarnaast haal je de taaltoets en Wiscat (rekentoets), zodat je goed voorbereid aan het Pabo-deel kunt starten.
Studeren in het buitenland
De wereld ontdekken? Tijdens je opleiding ga je regelmatig off-campus. Is dat niet ver genoeg voor je en wil jij je grenzen nog verder verleggen? Dan kun je er voor kiezen om een periode in het buitenland te studeren.
-
Na 3,5 jaar: de Pabo
In de eerste 3,5 jaar ben je volledig ondergedompeld in het vak bewegingsonderwijs en heb jij de juiste kennis en vaardigheden opgedaan om als docent lichamelijke opvoeding aan de slag te gaan én heb je alvast kennisgemaakt met de Pabo. Nog anderhalf jaar tot je bij de finish bent. Dan ontvang je zowel je Calo- als Pabo-diploma. Tijd om je eerst verder te verdiepen in de Pabo.
Pre-Pabo-minor
Na 3,5 jaar kies je in navolging van de Pabo-profilering voor een pre-Pabo-minor. Nadat je deze minor succesvol hebt afgerond, heb jij het eerste diploma in the pocket! Dan krijg jij namelijk je getuigschrift voor de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Om ook je diploma voor de Pabo te halen, studeer je nog een jaar lang verder in een speciaal Pabo-traject. Dit traject is afgestemd op jouw beginsituatie met het accent op de vakdomeinen zoals rekenen, taal, Engels, kunst, levensbeschouwelijke vorming en wereldoriëntatie.
2 hbo-diploma's
Als jij na 5 jaar klaar bent met dit opleidingstraject, ontvang jij 2 hbo-diploma's. Die van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (Calo) en die van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
-
Praktijk tijdens je opleiding
Lesgeven leer je uiteindelijk het best in de praktijk. Door het zelf te doen en zelf te ervaren. Vanaf het begin van de opleiding loop je al stages. Je start met observeren en later in de opleiding mag je ook zelf lessen verzorgen. Je zult zien: met elke stage die je loopt, neemt je zelfstandigheid toe.
Lessen observeren
In het eerste deel van de opleiding zul je vooral observeren. Je kijkt mee met gymlessen op je oude basisschool en middelbare school en leert zo door de bril van een docent te kijken. Ook ga je reflecteren op je eigen schoolgeschiedenis. Hierna kun je samen met vier of vijf andere studenten lessen gaan verzorgen op een basisschool.
Didactisch practicum
Ieder jaar van de opleiding staat er een didactisch practicum op je rooster. Je koppelt zo je stage-ervaringen aan de theorie. Je toetst activiteiten die je tijdens je stage wilt opzetten eerst met je medestudenten en aan alle (didactische) theorieën. Dit zal je helpen om straks op je stageschool goed voor de dag te komen.
Welk onderwijstype past bij jou?
Als je afgestudeerd bent aan de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding, krijg je een eerstegraads bevoegdheid. Dit betekent dat jij als docent lichamelijke opvoeding in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs aan de slag kunt. Het is daarom belangrijk dat je beide typen onderwijs goed leert kennen. In jaar 2 loop je stage in het basisonderwijs en in jaar 3 in het voortgezet onderwijs. Met een Pabo-diploma kun je daarentegen alleen in het basisonderwijs aan de slag.
-
Andere trajecten
Pabo Sportklas
Heb jij juist meer feeling met het basisonderwijs maar vind jij een sportieve en gezonde school wél heel belangrijk? Dan is de Pabo Sportklas wellicht interessant voor je. In dit geval volg je eerst de voltijd Pabo-opleiding waarin je opgeleid wordt tot leraar in het basisonderwijs. Vanaf het derde jaar kun jij je specialiseren door te kiezen voor de Sportklas. In de Sportklas volg je in het derde jaar van de Pabo de minor Bewegen en onderwijs en haal jij je eerste deelcertificaat voor je bevoegdheid om bewegingsonderwijs te geven in het basisonderwijs. In het vierde jaar volg je het traject Specialist Sportieve en Gezonde School. Hiermee ontvang je, bovenop je getuigschrift voor de Pabo, een post-hbo-diploma. Met dit traject leer je vooral hoe je een school sportiever en gezonder kunt maken.
Lees meer over de Pabo Sportklas
Pabo-Calo-route
En dan is er nog de Pabo-alo-route. Ook in dit geval start je met de voltijd Pabo-opleiding waarin je wordt opgeleid tot leraar in het basisonderwijs. Je volgt het gehele vierjarige programma waarna je een getuigschrift behaald voor de Pabo. Vervolgens kun je aan de slag als leerkracht basisonderwijs en kun je praktijkervaring opdoen. Wil jij je op een later moment toch verder ontwikkelen richting sport? Dan kun je deelnemen aan de deeltijdopleiding Lichamelijke Opvoeding. De voordelen zijn dat je meer praktijkkennis hebt, jij je eigen leerroute en studieduur kunt vaststellen en dat je ook twee diploma's (getuigschriften) behaalt.
Kies je voor deze route? Dan betaal je voor de eerste opleiding (de Pabo) collegegeld en voor de tweede opleiding instellingscollegegeld.
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Haal 2 diploma's in 5 jaar: Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (Calo) en Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
- Maak kennis met verschillende sporten, bijvoorbeeld: zwemmen, judo, turnen, dansen, skiën en zeilen.
- Doe veel werkervaring op door stages op de basisschool en middelbare school. Ook kun je ook kiezen voor het speciaal onderwijs.
- Studeren bij de Calo doe je samen: van zomer- en winterkamp tot Calo-feest. Allemaal georganiseerd voor én door studenten. Ook is er een sportcafé en een gezellige studentenvereniging(opent in nieuw tabblad).
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met...
Windesheim én de Alo-Pabo! Als je voor deze richting kiest kom je terecht op de Calo van Windesheim, dé afdeling voor bewegingsonderwijs. En met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Kom alvast sfeerproeven door een kijkje te nemen in de gebouwen waar je straks les krijgt, gebouw S en gebouw B.
Studeren in Zwolle Nieuwsbrief Sport & Bewegen(opent in nieuw tabblad) Instagram Calo(opent in nieuw tabblad) Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)
Toelating en aanmelden
Beroepen
Als sportleraar geef jij les aan leerlingen in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs worden deze lessen op bepaalde dagen gepland. Daarmee is de kans groot dat jij straks op verschillende scholen lesgeeft. Na deze alo pabo opleiding ben jij op een school breed inzetbaar. Enkele opties na het afronden van je studie:
- Leraar lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
- Leraar lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs
- Leraar in het basisonderwijs
- Een combinatie tussen leraar lichamelijke opvoeding en leraar in het basisonderwijs
Werkveld
Haal je bij ons de finish, dan ontvang jij een eerstegraadslesbevoegdheid van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding én een lesbevoegdheid om aan de slag te gaan als leraar in het basisonderwijs.
Hoe ziet je dag eruit? Als leraar lichamelijke opvoeding help je leerlingen (nog) beter bewegen. Je observeert, spoort aan en geeft tips. Om iedereen het plezier van bewegen te laten ervaren, plan je ook sportdagen en projecten met collega's die een gezonde lifestyle promoten. Als jij bij dezelfde school ook als leraar basisonderwijs aan de slag gaat, blijf jij de hele dag bij je leerlingen en krijg je écht de kans om een band met hen op te bouwen.
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Alo-Pabo op de Calo? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Het vijfde jaar betaal je instellingscollegegeld of je volbrengt het jaar als contractstudent. Je wordt dan gekoppeld aan een schoolbestuur dat jou helpt bij het bekostigen van je studie. Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
4 september 2023
Introductie
De K-tijd en Bruisweek (28 t/m 30 augustus) zijn dé momenten om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!