Generatie A noemen we ze, of Google Kids: de kinderen die na 2016 op de wereld komen en die straks in jouw klas zitten. Hoe je zo’n klas runt en hoe je kinderen lesgeeft, dat leer je van A tot Z in onze Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Almere.
Het gaat dan niet alleen om lesgeven in taal of rekenen. Je leert ook hoe je leerlingen uitdaagt om de wereld te ontdekken. En hoe het is om een echte urban teacher te zijn in de grote stad, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Ga jij die uitdaging bij ons in Almere aan?
Proefles en meelopen Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Lerarenopleiding Basisonderwijs
Als leraar op een basisschool zorg je ervoor dat kinderen hun talenten ontdekken. Je biedt een basis waarmee ze kunnen functioneren in de maatschappij. Je leert open te kijken naar jezelf, de basisschoolpraktijk en je groep leerlingen. Je bent je bewust van de verschillen tussen de gezinnen waarin jouw leerlingen opgroeien en van je rol als leerkracht in de stad. Je leert omgaan met een diverse groep leerlingen en hun ouders.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Het allereerste jaar van de Pabo bestaat uit twee belangrijke thema’s: het leren lesgeven in alle basisschoolvakken en jouw persoonlijke ontwikkeling als leerkracht.
De basis op orde
Je begint met het opfrissen van alle basisschoolvakken, zoals Nederlands, aardrijkskunde, rekenen, techniek, biologie en kunst. Waar gaan die vakken ook al weer over en wat komt in welke groep aan bod? Daarnaast werk je aan opdrachten over bijvoorbeeld groepsdynamica, leren lesgeven en omgaan met diversiteit.
Iets overbrengen op kinderen?
Daarvoor moet je inzicht hebben in hoe kinderen leren en hoe ze zich ontwikkelen. Je leert hoe je het beste lesgeeft en je onderwijs aanpast aan elk kind. Je krijgt antwoorden op de volgende vragen:
- Hoe creëer je contact tussen jou en de kinderen?
- Hoe zorg je voor een veilige leeromgeving in de klas?
- Hoe geef je onderwijs in de verschillende schoolvakken?
- Hoe plan je je werkzaamheden en lessen?
- Hoe stem je af met collega's?
- Met welke andere instanties heeft een leraar te maken?
- Hoe zorg je ervoor dat je je als leraar voortdurend ontwikkelt?
Eerstejaarsstage
Je loopt het gehele jaar elke week 1 dag stage, en per periode nog een hele week. Zo maak jij dus alle weekdagen op de basisschool mee.
Taal en rekenen
Aan het eind van je eerste jaar maak je een Citotoets rekenen (WisCAT) en een basiskennistoets taal. Deze moet je met een voldoende afronden. Voel je je onzeker over taal en/of rekenen? In het eerste jaar kun je ondersteuning krijgen voor de taal- of rekentoets.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In jaar 2 duik je dieper in de basisschoolvakken en leer je meer over pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, didactiek en onderwijskunde. Wat je leert, pas je direct toe tijdens stage, praktijkopdrachten en buitenlandse studiereis. Aan het eind van het tweede jaar kies je de doelgroep waarin je wilt specialiseren.
Het jonge of oudere kind
Er zit een groot verschil tussen de kleuters in groep 2 die nog spelend leren, en de (bijna) puberende kinderen in groep 8. Bij oudere kinderen is bijvoorbeeld onderzoekend leren belangrijk, omdat de nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen groot is. Je ontdekt tijdens stage in de onder- en bovenbouw waar jouw voorkeur ligt.
Weet jij nú al dat je les wilt geven aan jonge kinderen? Het is ook mogelijk om al vanaf het eerste jaar te specialiseren in het jonge kind. Bekijk het volgende tabblad voor meer informatie over deze specialisatie.
Profielen
Literatuur, theater en media zijn niet alleen leuk, maar helpen kinderen ook met hun zelfontplooiing. Kies voor het profiel Kunst en Cultuur en ga bijvoorbeeld aan de slag met een plan om kunst zichtbaar te maken op school.
Met het profiel Mens en Wereld verdiep je je in vakken als natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis. Hoe zet je bijvoorbeeld een geschiedenisproject op? Zo help jij kinderen stap voor stap de samenhang in de wereld te leren zien.
Minor
In het derde jaar loop je 2 dagen per week stage. De andere 3 dagen volg je onderwijs, werk je aan opdrachten en bereid je je stage voor. Je kiest ook een minor, een onderwijsprogramma van een halfjaar. Dit kun je bij Windesheim in Almere of Zwolle doen, maar je mag ook een minor volgen aan een andere hogeschool. Denk aan een minor bewegingsonderwijs of gebarentaal. Je kunt ook een halfjaar in het buitenland studeren of met projecten in ontwikkelingslanden aan de slag. Benieuwd naar die projecten? Kijk maar eens op minorisd.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis en bent klaar om te laten zien wat je geleerd hebt. Je gaat aan de slag met je afstudeerstage (Leraar in Opleiding) en jouw eindonderzoek. In het vierde jaar moet je ook de landelijke kennistoetsen taal en rekenen afronden, voordat je je diploma in ontvangst mag nemen.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
In het vierde jaar sta je 3 dagen in de week, 16 weken lang, zelfstandig voor de klas in de onder- of bovenbouw. En je doet mee met vergaderingen, leerlingbesprekingen en woont ouderavonden bij.
Praktijkonderzoek
Ook voer je een Comakership uit: een praktijkopdracht voor een school. Samen met je praktijkschool bepaal je een thema dat voor jou en de school van belang is. Bijvoorbeeld op het vlak van gedrag, betekenisvol onderwijs, rekenen, taal, kunst, of wetenschap en techniek. Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn: Welke rol speelt cyberpesten in de klas? Of je onderzoekt zelfstandig de werking van het pestprotocol op een school.
Diploma
Nadat je de Pabo hebt afgerond mag je jezelf een Bachelor of Education noemen en kun je lesgeven in alle groepen van het (speciaal) basisonderwijs.
-
Specialisatie: jonge kind
Weet je nu al dat je graag wilt lesgeven aan kinderen in groep 1 t/m 4? Specialiseer je dan vanaf het eerste jaar in het lesgeven aan kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar.
Inhoud van de specialisatie
De lessen die je krijgt zijn vanaf het eerste jaar gericht op kleuters en de allerjongste schoolkinderen. Zo leer je meer over de pedagogiek en ontwikkeling van het jonge kind en het lesgeven aan de allerkleinsten. Daarnaast besteden we ook aandacht aan kinderen van 2 t/m 4 jaar.
Voor wie?
De specialisatie jonge kind is vooral bedoeld voor studenten die al vrij zeker weten dat ze les willen geven aan kinderen in de onderbouw van de basisschool. Door al meteen te kiezen voor deze specialisatie, creëer je de ruimte voor meer verdieping gericht op het jonge kind.
Toelatingseisen en diploma
Er zijn geen aparte toelatingseisen voor deze specialisatie. Je moet nog steeds toelatingstoetsen doen voor de Pabo, omdat je uiteindelijk ook een Pabo-diploma krijgt. Hiermee ben je bevoegd om aan alle groepen van de basisschool les te geven. Dit betekent dus ook dat je stage zult lopen in de bovenbouw, bij het oudere kind. Dat doe je in het tweede jaar. Als blijkt dat je toch liever lesgeeft aan oudere kinderen, heb je op dat moment nog de keuze om te switchen naar de bovenbouw. Pas in het derde jaar kies je namelijk definitief welke specialisatie je wilt doen: het jonge of oudere kind.
Let op: deze route wordt alleen aangeboden bij voldoende aanmeldingen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
De Lerarenopleiding Basisonderwijs is een beroepsgerichte opleiding: je volgt niet alleen colleges, maar loopt vanaf het eerste jaar al stage. Dat doe je bij een van onze opleidingsscholen. Op een van deze scholen word je altijd goed begeleid door een deskundige mentor uit het werkveld.
Stage in jaar 1 en 2
In het eerste en tweede jaar loop je elke week 1 dag stage. Je bereidt samen met je mentor je stage-activiteiten voor. Daarnaast loop je 4 keer per jaar nog een hele week stage. De Pabo regelt voor jou een plek op een basisschool waar je voor de klas mag staan. We houden zoveel mogelijk rekening met je voorkeur voor een school.
Stages vanaf jaar 3
In het derde jaar van de studie breng je 2 dagen in de week door in de onderbouw of bovenbouw van de basisschool. In het vierde jaar loop je stage als leraar in opleiding (lio). Je bent dan echt verantwoordelijk voor een groep.
Comakerships en projecten
Naast je stage voer je Comakerships uit. Dit zijn echte onderzoeksopdrachten voor basisscholen. De onderwerpen zijn afhankelijk van waar de school zich in wil ontwikkelen. Tijdens Comakerships werk je samen met studenten uit andere jaren. Enkele voorbeelden van Comakerships:
- Hoe kun je het rekenonderwijs verbeteren?
- Wat is de beste manier om techniekonderwijs te geven?
- Wat betekent hoogbegaafdheid voor een docent, wat betekent het in de klas en wat voor begeleiding bied je?
Naar het buitenland
In het tweede jaar ga je op studiereis. Je bezoekt (basis)scholen en maakt kennis met het onderwijs in het buitenland. In voorgaande jaren zijn studenten bijvoorbeeld naar Canada, Las Vegas en Zweden geweest. Wil je je grenzen nog verder verleggen? Doe dan een deel van je studie of stage in een ander land.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Nederlands en Engels Verdieping didactiek 2 dagen in de week stage Afstudeeronderzoek Rekenen Verdieping van de schoolvakken Minor Afstudeeronderzoek
Wereldoriëntatie (natuur- en aardrijkskunde, geschiedenis en techniek) 21st century skills Comakership Afstudeerstage: 16 weken lang 3 dagen Kunstvakken (muziek, dans & drama en beeldende vorming) Bezoek aan verschillende scholen Levensbeschouwing 1 dag in de week stage Schrijven Studiereis Pedagogiek en Coaching Comakership Cito-rekentoets WisCAT en Basiskennistoets taal (bindend) Theaterweek Veldwerkweek Stage
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Je loopt vanaf het 1e jaar stage, gaat op excursies in binnen- en buitenland en voert opdrachten uit voor basisscholen.
- Ervaar zowel de onder- als bovenbouw en kies aan het eind van het 2e jaar jouw doelgroep. Of ga gelijk in het 1e jaar voor de onderbouw.
- Specialiseer je met het profiel 'Mens en Wereld' of 'Kunst en Cultuur' en een minor naar keuze.
- Ontdek hoe het onderwijs in andere landen werkt door een stage of deel van je studie in het buitenland te doen.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Beroepen
Je kunt na je afstuderen lesgeven aan kinderen van 4 tot en met 12 jaar, in groep 1 tot en met 8. Ook kun je met je diploma aan de slag in het speciaal basisonderwijs, waar je lesgeeft aan kinderen die behoefte hebben aan extra ondersteuning. Ook mag je lesgeven in delen van de onderbouw van het vmbo en het praktijkonderwijs. Ga de uitdaging aan als:
- Leraar in de onderbouw van het basisonderwijs
- Leraar in de bovenbouw van het basisonderwijs
- Leraar in het speciaal basisonderwijs
- Leraar in het vmbo en praktijkonderwijs
Werkveld
Geen dag zal hetzelfde zijn. Uiteraard ga je onderwijs verzorgen, maar je moet je eigen lessen ook voorbereiden, oudergesprekken voeren, een schoolkamp organiseren en je observeert nauwkeurig het gedrag van al jouw leerlingen.
Als leraar basisonderwijs blijf je jezelf steeds ontwikkelen. Zo kun je straks omgaan én meegaan met onderwijsveranderingen, en blijf je jezelf continu uitdagen in jouw rol als leraar. Samen met je leerlingen en met hun ouders probeer je aan te blijven sluiten bij de veelkleurigheid van onze samenleving. Met jouw vakkennis en brede kennis van de wereld om je heen blijf je al jouw leerlingen stimuleren in hun nieuwsgierigheid.
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Pabo in Almere? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of een andere vervolgopleiding! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je bijvoorbeeld zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Lerarenopleiding Nederlands
- Post-hbo Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs
- Post-hbo Specialist Sportieve en Gezonde School
- Master Educational Needs
- Master Orthopedagogiek of Onderwijskunde
Baankans
95%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.600,-
bruto, op basis van 36 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
4 september 2023
Introductie
Op 30 en 31 augustus 2023 vindt de Almeerse Take Off (ALTO) plaats! Maak kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Meer informatie
Maak kennis met...
Windesheim én de ambassadeurs van de Lerarenopleiding Basisonderwijs in Almere. Wie denkt dat meesters en juffen alleen maar maar knutselen, spelen en liedjes zingen heeft het mis. John, Paul en Nhi vertellen je hoe het er écht aan toe gaat op de opleiding. Zo vertellen ze over de overstap van mbo naar hbo, hoe het contact met medestudenten is en of ze liever lesgeven aan jonge of oudere kinderen. En in deze video(opent in nieuw tabblad) laat Myrthe zien hoe een gemiddelde schooldag van een eerstejaars eruitziet.