De knuffels en blije gezichtjes maken alles de moeite waard
Tara zit in het laatste jaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Almere. Na een eerdere studieswitch heeft ze hier helemaal haar draai gevonden. Ze deelt haar ervaringen over favoriete vakken, stages en uitdagende momenten.
"Na anderhalf jaar Commerciële Economie wist ik dat ik niet op mijn plek zat. Ik wist alleen niet wat er nog meer was, want ik had me eigenlijk alleen maar gefocust op economie. Tijdens een project ontmoette ik iemand die net begonnen was met de Pabo. Hij had allemaal kinderboekjes in zijn handen en begon over zijn opleiding te vertellen. Toen hij wegliep, dacht ik: wat doe ik hier nog?"
Mijn overstap naar de Pabo
"Ik zocht diezelfde avond alles over op over de Pabo. Ik wilde alles goed geregeld hebben voordat ik mijn ouders vertelde dat ik ging stoppen. Ik sprak met de coördinator van de Pabo en hoorde dat ik in februari kon starten in Zwolle, mits ik snel de toelatingstoetsen haalde.
Ik wilde uiteindelijk graag in Almere studeren, omdat dat voor mij praktischer is. Dat was niet makkelijk, omdat ik tussen twee leerjaren in zat. Maar docent Suzanne van de opleiding in Almere regelde alles: formulieren fixen, mailtjes sturen naar mensen die ik niet eens kende. Niemand had haar dat gevraagd, maar ze deed het gewoon. Daar ben ik haar nog steeds heel dankbaar voor."
Studeren in Almere
"In Almere voel ik me veel meer op mijn plek. De school is kleinschalig en de sfeer persoonlijk. De docenten zijn toegankelijk en voelen meer als collega’s waarmee je kunt sparren dan als autoritaire figuren. Je kunt altijd bij iemand aankloppen, ook als het niet je eigen coach is. Ze hebben echt tijd voor je. Ik vind het contact met klasgenoten ook heel fijn."
Belangrijke vakken
"Pedagogiek is voor mij de rode draad in de opleiding. Je leert hoe je een klas runt, hoe je onderwijsbehoeften herkent en daarop inspeelt. Het komt eigenlijk in elk vak terug. In het tweede jaar had ik bewegingsonderwijs. Dat vond ik lastig, maar uiteindelijk ook heel waardevol. In mijn stages, vooral in groep 8, probeerde ik bewegingsonderwijs toe te passen. Bijvoorbeeld door thematisch werken en bewegend leren te combineren."
Stages
"Stages spelen een grote rol. Je begint er al na een paar weken mee. Eerst vooral meekijken en kleine lesjes geven, maar dat bouwt zich langzaam op.
Mijn eerste stage was in Lelystad, in een wijk met veel Turkse en Marokkaanse kinderen. Dat vroeg extra aandacht voor taal, waardoor ik ervaring kon opdoen met leesbegeleiding en remedial teaching. Ze vertrouwden me best snel om die extra taken te doen. In latere stages gaf ik steeds meer zelfstandig les. In mijn derde jaar gaf ik soms volledige dagen les omdat mijn mentor verlof had."
De zware momenten
"De opleiding is niet per se moeilijk, maar soms wel veel. Vooral in het begin word je overladen met lesvoorbereidingsformulieren. Ook de verplichte taal- en rekentoetsen zijn een drempel. Vooral Nederlands vond ik lastig, omdat ik tweetalig ben opgevoed. Ik moest die toets meerdere keer maken voordat ik hem haalde."
Wat mij motiveert
"Doorzettingsvermogen, behulpzaamheid, geduld en empathie zijn onmisbare eigenschappen. Je moet openstaan voor verschillende standpunten en elk kind individueel kunnen benaderen.
Wat mij gaande houdt zijn de kinderen. De knuffels, de blije gezichtjes, de momenten waarop je weet dat je echt iets betekent. Natuurlijk zijn niet alle lessen even leuk om te geven, maar als ik zie dat een kind blij is of iets leert dankzij mij, dan maakt dat alles goed."
Stereotypen over de Pabo
"Een stereotype is dat er alleen maar vrouwen op de Pabo zitten. Dat klopt niet helemaal: er zijn echt wel mannen, zeker in de jaren die ik heb meegemaakt. Ook het vooroordeel dat je slecht verdient als leraar klopt niet meer. Het salaris is gelijkgetrokken met het voortgezet onderwijs, en het startsalaris is prima. Ook kun je met cursussen doorgroeien naar hogere functies, zoals coördinator."
Mijn belangrijkste advies
"Laat je niet tegenhouden door angst. Gewoon proberen, anders weet je nooit of je het had gekund. Uiteindelijk draait het erom dat je gelukkig bent met wat je doet, en voor mij is dat lesgeven."
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur