Tijdens stages leer je het meest, ook van je fouten
Christa zit in het tweede jaar van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Almere. Ze vertelt over haar ervaringen met stages, vakken en studiedruk, en over hoe haar droom om met kinderen te werken al vroeg ontstond.
“Als klein kind wist ik al dat ik een voorbeeld wilde zijn voor andere kinderen. Ik keek op tegen mijn docenten en naarmate ik ouder werd, groeide het gevoel dat ik met kinderen wilde werken. Bij mijn bijbaan kom ik ook af en toe met kinderen in contact en die interactie vind ik geweldig. Toen ik naar de open dag ging, wist ik meteen: dit is het.”
Leren door te doen
“Tijdens stages leer je het meest, ook van je fouten. In het eerste jaar heb je al vanaf week 4 stage, één dag per week, plus elke periode een stageweek. Eerst observeer je vooral: hoe doet mijn mentor het, wat gebeurt er in de klas, hoe is de sfeer? Zo leer je heel veel. En naarmate je meer ervaring opdoet, wordt het vanzelf minder eng om les te geven.
Ik probeer altijd een spelletje of activiteit te bedenken, zodat kinderen kunnen bewegen of op een andere manier leren. Elke stagedag is anders. Je leert inspelen op wat er in de klas gebeurt, of het nu rustig is of druk. Ik heb duidelijke afspraken met mijn klas, bijvoorbeeld over wanneer het tijd is om te zitten. In groep 7 is dat makkelijker dan in jongere groepen. Ze testen je soms uit, maar als je consequent blijft, gaat het prima.”
Verschillende basisscholen ervaren
“Je kunt in allerlei klassen stage lopen. Ik heb inmiddels ervaring met kleuters, en groep 4, 7 en 8. Je kunt zo verkennen wat bij je past. Windesheim heeft een netwerk aan opleidingsscholen. Je mag je voorkeur voor een school doorgeven via een online omgeving. Ik heb al stage gelopen op een reguliere katholieke school en een Daltonschool. De verschillen zijn goed merkbaar: bij Dalton krijgen kinderen bijvoorbeeld meer vrijheid en zelfstandigheid.”
Vakken en verdieping
“We krijgen creatieve vakken zoals beeldende vorming, muziek, dans en drama. Je oefent niet alleen je eigen vaardigheden, maar ook hoe je deze aan kinderen kunt overbrengen. Daarnaast krijg je pedagogiek en didactiek, bijvoorbeeld over klassenmanagement of het geven van een reken- of taalles. Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en natuur zijn geïntegreerd in het vak Domein Mens en Wereld (DMW). In het derde jaar kies je een profiel: domein mens en wereld of kunst. Daarnaast kies je ook een specialisatie voor het jonge of oudere kind. Ik denk dat ik voor de bovenbouw kies, al vind ik de kleuters ook nog steeds leuk.”
Projecten
“Ik werk nu aan een project over hoe je muziek kunt inzetten. We volgen daarbij een onderzoekscyclus: onderwerp bepalen, informatie verzamelen, oplossing bedenken en die uitvoeren tijdens stage. Daarna evalueren we de uitkomst. Een andere leuke opdracht was bij DMW, waarin kinderen zelf iets onderzochten binnen een thema. Ik koos muziek als thema en dat sloeg aan. Ze waren nieuwsgierig, wilden weten hoe je een liedje schrijft of welke instrumenten er zijn. Dat enthousiasme werkte aanstekelijk.”
Studiedruk
“Tijdens lessen krijg je vaak de kans om samen of alleen aan opdrachten te werken. Daardoor is het goed te combineren met andere dingen. Zelf werk ik in een supermarkt en zit ik in een orkest. Een gemiddelde week is heel wisselend, soms ben je een dag vrij, soms heb je stage of lessen. Gemiddeld ben ik zo’n 10 tot 15 uur per week op school.”
Wat maakt deze opleiding bijzonder?
“De opleiding is afwisselend en het is fijn dat je geen nummer bent. Docenten luisteren naar je, vragen om feedback en passen modules aan op basis van onze ervaringen. Het curriculum is echt in ontwikkeling. Eigenschappen die handig zijn voor deze opleiding? Geduld, creativiteit, toegankelijkheid en een oprechte interesse in kinderen. Je leert tenslotte ook van hen!”
Toetsen en voorbereiding
“Voor de opleiding moet je onder andere de Wiscat-rekentoets halen. Je moet een bepaald niveau aantonen, vergelijkbaar met de sterkste rekenaars van groep 8. Voor natuur, techniek, geschiedenis en aardrijkskunde zijn er ook toelatingstoetsen, afhankelijk van je vooropleiding. Het is best pittig, dus ik adviseer aankomende studenten om zich goed voor te bereiden.”
Mijn advies aan toekomstige studenten
“Denk goed na of werken met kinderen bij je past. Bezoek een open dag, loop mee en kijk filmpjes van studenten op stage. Oriënteer je ook op tijd op de stagescholen. Ik had graag eerder geweten dat je je voorkeur kunt doorgeven. Maar verder is het echt een geweldige opleiding. Je krijgt goede begeleiding, veel kansen om te groeien, en je kunt je eigen inbreng kwijt. Gewoon doen!”
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur