Wat geeft jouw leerlingen zin?
Wil jij actief aan de slag met jongeren en zingeving? Leg je makkelijk contacten en sta je open voor verschillen en diversiteit? Ben je graag bezig met thema’s als burgerschap en identiteit en wil je leren hoe je hieraan vormgeeft?
Tijdens de deeltijd Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing in Zwolle zet jij jongeren aan het denken over wie zij zijn en maak je ze ervan bewust hoe religie, ethiek en filosofie in hun leven en in de samenleving een rol spelen. Met deze opleiding weet jij straks zin te geven aan, met én voor je lessen!
Jouw flexibele route tot godsdienstleraar
Wist je dat de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit, op basis van eerdere studie- of werkervaring.
-
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Tijdens de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing in deeltijd leer je hoe je in het onderwijs een relatie legt tussen mens, cultuur, samenleving, geloof en zingeving. Je volgt colleges, bestudeert literatuur en bezoekt plaatsen waar religie en zingevingsvraagstukken zich afspelen. Je leert natuurlijk ook lesgeven en doet ervaring op in de praktijk en je ontwikkelt een eigen visie op onderwijs. Na het afronden van je opleiding ontvang je de Bachelor of Education.
Wat leer je bij ons?
Je leert wat geloof is en hoe je dat definieert. Ook ethiek en filosofie, zorg en godsdienstpedagogiek én ondernemen komen aan bod. Je duikt dus in de theorie, met hoofdletter T.
Maar er is ook veel ruimte voor de praktijk. In praktische opdrachten, projecten en stages. En eigenlijk leer je de hele dag door. Want als je je bezighoudt met onderwerpen als zingeving en identiteit, is jouw leven je studie.
Om die reden is reflectie een rode draad door de studie heen. Intervisie en supervisie hebben een belangrijke plek in het onderwijs. Dat betekent: veel feedback van je docenten en medestudenten. Zo groei je in jouw professionaliteit.
Stage
Een groot deel van jouw studie verken je in de praktijk door stages. Na een oriëntatiestage in het eerste jaar loop je vanaf het tweede jaar stage in het werkveld waarin jij in de toekomst wilt gaan werken.
Samen leren
In het eerste jaar start je gezamenlijk met studenten van de opleiding Hbo Theologie. In he tweede jaar ga je verder met de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing. Je volgt gedurende de hele opleiding colleges samen met onze voltijdstudenten. Zo leer je van en met elkaar.
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt verder op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes
Duur van jouw studie
De reguliere studieroute duurt vier jaar. Maar wellicht kun je deze route versnellen door eerdere werkervaring. Hiervoor kun je met de opleiding overleggen. Zie meer hierover bij Flexibel studeren.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Education op zak.
-
Zo voer jij regie over je studie
Starten in september of februari?
Bij deze opleiding kun je zowel in september als februari starten. Als je in februari start, dan sluit je aan bij de groep die in september is gestart. De volgorde van jouw opleiding zal er dan iets anders uitzien, maar je kunt nog steeds binnen 4 jaar je diploma halen! Met name als jij wegens werkervaring of vrijstellingen de studie flexibel kunt volgen, of als je via een aangepaste of verkorte studieroute kunt deelnemen, is starten in februari een mooie optie. Ben jij niet in die gelegenheid? Dan raden we je aan om in september te starten.
Flexibel studeren
Om aan te sluiten bij de wensen van de arbeidsmarkt en bij de individuele voorkeuren van onze studenten, bieden wij de mogelijkheid om deze deeltijdstudie flexibel in te richten. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past. Er zijn verschillende routes mogelijk:
- Reguliere route: je volgt de opleiding in een vaste volgorde en met de aangeboden toetsing
- Reguliere route met aangepast studieplan: na afstemming met de studentbegeleider volg je de opleiding in je eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: de werkervaring die je al hebt opgedaan toon je aan via zelfgeformuleerde opdrachten die je verzamelt in een portfolio. Hierover krijg je assessments. Deze maatwerkroute is ook deels met een reguliere toetsing en deels met portfolio-assessments te volgen.
Jouw lesdagen
Tijdens de opleiding combineer je werken en leren. Je hebt 1 keer per week les op de maandag tussen 13.30 en 20.30 uur. Je volgt dan lessen op de campus in Zwolle, bespreekt opdrachten, wisselt kennis uit en deelt je ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Minors zijn op woensdag tussen 13.30 en 20.30 uur. Daarnaast doe je thuis aan zelfstudie en leer je verder op je leerwerkplek.
Jouw tijdsinvestering
Naast de lesdag van 6 uur besteed je per week gemiddeld 12 uur aan leerwerktaken en gemiddeld 12 uur aan zelfstudie. Dit betekent dat je, afhankelijk van je gevolgde vooropleiding(en) en relevante werkervaring, gemiddeld tussen de 25 en 35 uur per week met je opleiding bezig bent.
De campus als leerplek
Ook op alle andere dagen ben je natuurlijk welkom op onze campus. De campus biedt je plek om:
- Gebruik te maken van onze studiefaciliteiten
- Met medestudenten samen te werken aan een opdracht
- Aan te sluiten bij excursies of de Atelierdagen van de voltijdopleidingen.
Studentbegeleider als sparringpartner
Je eerste aanspreekpunt is je studentbegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, je keuze voor toetsvormen of voor vrijstellingen. Maar ook als je eigen invulling wilt geven aan opdrachten in een module of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat de begeleider voor je klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Via 8 modules naar je diploma
De Lerarenopleiding Godsdienst en levenbeschouwing bestaat uit 8 modules van elk 30 studiepunten. Van die modules vul je er 2 in met een minor, een verdiepend of verbredend programma binnen of buiten de studie, die je zelf kiest. In totaal haal je dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma
8 modules
In iedere module staat een taakgebied uit het beroep centraal. Je ontwikkelt je hierin door:
- het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Zwolle
- zelfstudie
- leren door middel van stage op scholen.
Elke module wordt afgesloten met verschillende toetsvormen. Dat kan bijvoorbeeld een opdracht, product, verslag of kennistoets zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om een module af te sluiten met het vullen van een portfolio en assessment gesprek.
Benieuwd naar onze modules?
Hier zijn een paar voorbeelden:
Hermeneutisch en ethisch duiden van beroepspraktijken
Je herkent situaties binnen je eigen beroepscontext die verbeterd kunnen worden en kunt die situaties vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Je weet straks als leraar de geschetste problematiek juist te duiden, waarbij je rekening houdt met hermeneutische en ethische gevoeligheden.Levensbeschouwelijke ontwikkeling door lessen, vieringen en gesprek
Je ontwerpt lessen en vieringen met aandacht voor ritualiteit en voor symboliek. Je bevordert de levensbeschouwelijke ontwikkeling van leerlingen door diverse gesprekstechnieken en verhalen in te zetten.Levensbeschouwelijke identiteit in school en leerplan
Je ontwerpt onderwijs waarin je aandacht hebt voor allerlei (kunstzinnige) uitingen waarmee mensen in het verleden en heden levensbeschouwelijke concepten tot uitdrukking hebben gebracht. Je weet de verschillen die op grond van deze uitdrukkingswijzen bestaan te benutten, om zo tot nieuwe vormen van samenleven te komen. Hiervoor maak je gebruik van vormen van hermeneutische communicatie.Minor
Een minor is een onderwijsprogramma van een halfjaar of een periode. Bij Godsdienst en Levensbeschouwing kun je voor een verdiepende minor kiezen uit je eigen opleiding. Het is ook mogelijk om te kiezen voor en verbredende minor van een andere studie.Losse modules volgen
Een aantal modules en minors kun je los volgen:
-
De praktijk als je leeromgeving
Een vak leer je pas echt goed wanneer je ook in praktijk brengt. Daarom zijn stages een essentieel onderdeel van de opleiding. Verbind de theorie uit de opleiding direct met de praktijk én heb direct toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Stages
Na de oriëntatiestage in het eerste jaar loop je in het tweede en derde jaar van de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing minstens 1 dag per week stage op een school. In het vierde jaar studeer je af met een afstudeerstage. Je staat dan een aantal dagen per week zelfstandig voor de klas.
Afstudeeropdracht in de praktijk
Tijdens de afstudeerstage in het laatste studiejaar voer je een praktijkonderzoek uit waarover je jouw bachelorscriptie schrijft. Voorbeelden van onderwerpen kunnen zijn:
- Welke schoolviering past bij jongeren én bij de identiteit van de school?
- Welke lesvormen zijn effectief bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel?
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september en februari.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan als je wilt starten in september of 31 januari als je wilt starten in februari.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de halvering zelfs voor twee jaar. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals boeken en eventuele excursies, à € 200,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Na de opleiding Leraar Godsdienst heb je een tweedegraadsbevoegdheid om les te geven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo en in het mbo. Er is momenteel veel vraag naar bevoegde leraren godsdienst en levensbeschouwing. Godsdienst en levenbeschouwing is nu een examenvak op de havo en het vwo, dus godsdienstleraren zijn daar meer dan welkom. Ook staan thema’s als identiteit en burgerschap, waarin jij expert bent, hoog op de agenda van onderwijsorganisaties. Ga met je bevoegheid aan de slag als:
- Leraar godsdienst en levensbeschouwing in het vmbo
- Leraar godsdienst en levensbeschouwing in onderbouw havo/vwo
- Leraar godsdienst en levensbeschouwing in het mbo
- Leraar godsdienst en levensbeschouwing in het volwassenenonderwijs
- Adviseur over zingeving en identiteit
- Educatief medewerker bij een museum
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Op de campus in Zwolle
- Samen met Hbo Theologie, dus je leert van en met elkaar
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Zou jij graag willen werken als kerkelijk werker binnen de Protestantse Kerk in Nederland? Dan is onze bachelormodule Kerk in uitvoering iets voor jou.
Goede zorg ontstaat door aansluiten bij en afstemmen op de ander. In deze hbo-module leer je hoe je een betekenisvolle rol speelt in het leven van mensen.
Wil jij straks zelfstandig levensbeschouwelijke activiteiten aanbieden? Voor een organisatie of als zelfstandig ondernemer? In deze hbo-module leer je hoe.
Wil je je voorbereiden op een kerkloopbaan en meer leren over de Bijbel en theologie? Dan is de module Theologische verdieping in de praktijk wat voor jou.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?