Met de Associate degree Technische Bedrijfskunde leer je hoe je bedrijf, proces en techniek samenbrengt.
Jij werkt in een technische organisatie en bent naast je passie voor techniek ook geïnteresseerd in bedrijfskundige processen. Je leert tijdens deze Ad over organisatiecultuur, leiderschap, productkwaliteit, bedrijfsprocessen, klantmanagement en taalvaardigheid. Jij hebt straks de kennis en vaardigheden om processen aan te sturen en te verbeteren.
Persoonlijk adviesgesprek Download folder(opent in nieuw tabblad)
Studieprogramma Technische Bedrijfskunde
De Associate degree Technische bedrijfskunde is zo opgezet dat je werk en studie kunt combineren. Een mooie mix tussen je eigen praktijk (organisatie), theorie en zelfstudie.
-
-
Inhoud studie
De Associate degree is een 2-jarig studieprogramma voor jou als professional in een technisch bedrijf. Tijdens de Ad kun je jouw praktische kennis uitbreiden en binnen je organisatie breder inzetbaar worden.
Wat leer je bij Technische Bedrijfskunde?
Bij deze studie draait het allemaal om het combineren van bedrijfskundige processen en technische vaardigheden. Je leert hoe je processen vormgeeft en verbetert en hoe je projecten en teams coördineert. Hiervoor doe je ook flink wat kennis op van HRM, ICT en financiën. Want goed met mensen kunnen samenwerken en de ins en outs van organisaties kennen zijn belangrijke elementen van de technisch bedrijfskundige.
Je bepaalt zelf welke leeractiviteiten je inzet en hoe je alle leeruitkomsten combineert binnen modules. Bij leeruitkomsten gaat het om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. De opleiding bestaat uit 24 leeruitkomsten van 5 studiepunten per stuk. We hebben deze leeruitkomsten op een logische wijze geclusterd in 4 modules van ieder 30 studiepunten.
De 4 modules
- Product en dienstenmanagement
Je verdiept je onder meer in het beschrijven van producten en diensten en gaat in deze module aan de slag met de vraag hoe je de productinformatie monitort, de kwaliteit bewaakt en de kosten beheerst.
- Procesmanagement
Je leert in deze module onder meer hoe je alle processen van een organisatie goed in kaart brengt, budgetten beheert en de operationele processen managet.
- Klantmanagement
Je verdiept je in de klanten van je organisatie en in de vraag hoe je van waarde bent (waardepropositie). Ook leer je hoe je (beter) omgaat met al je klanten en leveranciers.
- Organisatiemanagement
Je leert meer over strategie, leiderschap en organisatiecultuur. En je ontdekt hoe je sturing geeft aan een organisatie en hoe je medewerkers managet.
Met de kennis uit deze 4 modules ga je aan de slag met een procesverbetering op je eigen werkplek. Je onderzoekt het proces, adviseert de organisatie en implementeert en evalueert de verandering. Verder werk je aan jouw persoonlijke en professionele vaardigheden, volg je een keuzethema (Fabriek van de toekomst of Duurzaamheid) en werk je aan je Nederlandse of Engelse taalvaardigheid.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb jij een erkend diploma op zak: de Associate degree.
- Product en dienstenmanagement
-
Lesdagen en studiebelasting
De Associate degree Technische Bedrijfskunde start elk jaar in september en februari.
Jouw lesdag(en)
- Volg je de deeltijdvariant? De lesdagen zijn op dinsdag of donderdag op de campus.
- Volg je de duale variant? De lesdagen zijn op dinsdag en woensdag op de campus.
Jouw tijdsinvestering
Je bent ook op andere dagen welkom op onze campus, zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken. Naast de lesdag moet je rekening houden met 12 tot 16 uur per week voor zelfstudie en opdrachten. Deze opdrachten hebben betrekking op je eigen werkomgeving.
-
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op jouw wensen en wat er in de organisatie speelt. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- aanbodroute: je volgt de modules in een vaste volgorde
- flexibele route: op basis van jouw behoefte maak je je eigen leerroute op basis van de leeruitkomsten.
- maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en onderdelen al afsluiten
Opties voor je persoonlijke traject
We ondersteunen je bij het samenstellen van jouw eigen traject. Tijdens je studie kun je bij onze docenten terecht om je studieroute af te stemmen of bij te sturen op jouw voorkeuren. Elk halfjaar bepaal je opnieuw hoe je verder gaat met je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld je studielast per halfjaar laten variëren afhankelijk van uitdagingen op je werk of veranderingen in je privéleven. Of onderdelen zo combineren dat het relevant is voor je huidige projecten op jouw werk. Hierbij is de enige voorwaarde dat je binnen twee studiejaren minimaal 55 studiepunten behaald (bsa norm).
Neem contact op met Frank Huising of Gea Hutten via info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor advies over je ideale leerroute.
Toetsing
In overleg met jouw docenten bepaal je het beroepsproduct dat het beste past bij de leeruitkomsten die jij moet aantonen. Bijvoorbeeld een managementpresentie, een prototype of een adviesrapport. Je werk wordt beoordeeld door twee assessoren die je bevragen over het beroepsproduct en je toegepaste kennis. In de toetsing combineer je altijd minimaal twee leeruitkomsten tot een beroepsproduct. Daarmee toon je aan dat je kunt werken aan vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken.Voorbeeld
Je gaat straks onderzoeken of een product een stuk duurzamer kan worden geproduceerd. Je maakt een functionele en technische specificatie van het product, legt het idee voor aan jouw klant en rekent daarbij de kostprijs door. Zo ben je concreet bezig met de toekomst van je organisatie. -
Verschil deeltijd en duaal
De deeltijdvariant is bedoeld voor mensen die al langer in een technische organisatie werken en zich willen doorontwikkelen. Je gaat één dag in de week naar school.
Wil jij na je mbo of havo verder leren (of doorstuderen) en dit combineren met werken? Dan past de duale variant goed bij jou. Je werkt dan drie dagen per week in een passende technische functie/organisatie en komt twee dagen in de week naar Windesheim.
Al de kennis die je opdoet tijdens je opleiding pas je direct toe in de praktijk door te werken aan procesverbeteringen in je eigen organisatie. Je sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de vraagstukken die in jouw organisatie leven. Jouw werkplek staat tijdens de studie centraal.
-
Werkplek
Als technisch bedrijfskundige leer je het vak het allerbeste wanneer je het werkveld inzet als krachtige leeromgeving.
Werkplek is leerplek
Je werkomgeving is een belangrijke leersetting. Je voert er allerlei praktijkopdrachten uit en past er direct nieuwe kennis en vaardigheden toe. Daarom checken we of jouw werkplek voldoet als leerplek. We bieden je werkplekbegeleider ondersteuning waardoor hij of zij jou (beter) kan begeleiden.
Netwerk opbouwen
Door een actieve houding en het delen van praktijkcases leer je in deze Associate degree van je medestudenten. Je investeert dus in je eigen kennis, maar ook in het opbouwen van een kennisnetwerk.
-
Inhoud studie
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Wil je weten hoe je de assets van je organisatie beheert? En welke onderhoud- en beheertechnieken en -methoden er zijn? Meld je aan voor deze cursus en leer zowel praktisch als strategisch vorm te geven aan een assetmanagementbeleid. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Wat houdt duurzame inzetbaarheid in? Hoe kun je talent en ervaring aan je binden? Meld je aan voor deze module en verken actuele vraagstukken rondom personeel. Vervolgens vertaal je dit naar beleid en adviezen voor duurzame inzetbaarheid. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Meld je aan voor deze module en werk concrete stappen uit voor de energietransitie van jouw organisatie. Je ontwikkelt een pakket van maatregelen om de onderneming energieneutraal te maken en neemt daarbij de impact op het energienetwerk mee. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Tijdens de module Energietransitie Fundamentals maak je kennis met beleid en wet- en regelgeving over duurzaamheid en dilemma’s, keuzes en (strategische) afwegingen op basis van duurzaamheid.
Wil je weten waar de knelpunten liggen in een proces die invloed hebben op de kwaliteit? Meld je aan voor deze cursus en werk een meerjarig plan en/of concrete verbeterprojecten uit op basis van systematisch onderzoek. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van automatisering en welke zijn interessant voor jouw organisatie? Meld je aan voor deze module en werk een stappenplan uit waarin je antwoord geeft op de vraag welke innovatieve technologieën een toepassing kunnen vinden. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Is het voor jou een uitdaging om met je team het beste uit elkaar en de techniek te halen? Meld je aan voor deze module en werk aan je persoonlijke ontwikkeling als technisch professional en teamleider of manager. Je krijgt training op het gebied van coaching, persoonlijke effectiviteit en samenwerking. Na afronding ontvang je een certificaat.
Meld je aan voor deze module en verdiep je in één specifieke technologische ontwikkeling. Je onderzoekt de toepasbaarheid en haalbaarheid ervan voor jouw organisatie. Aan het eind presenteer je een haalbaarheidstoets voor de ontwikkeling. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Wil jij je een jaar lang verdiepen in technisch bedrijfskundige kennis en vaardigheden en tegelijkertijd werken aan je loopbaan in de techniek? Meld je dan aan voor deze module.
Op welke trends en innovaties kan jouw organisatie inspelen en hoe begeleid je het innovatieproces? Meld je aan voor deze module en onderzoek welke methodes relevant zijn voor jouw organisatie om innovaties te realiseren. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Meld je aan voor deze cursus en maak een impactanalyse van producten en diensten voor het milieu en/of (her)ontwerp een product of dienst. Je draagt meerdere mogelijkheden aan voor verbetering van de duurzaamheid. Je kunt je studiepunten meenemen als je een bachelor of Associate degree Technische Bedrijfskunde gaat volgen.
Hoe bereik je met opdrachtgevers, leveranciers en anderen meer voor de korte en de lange termijn? Doe nieuwe skills op voor het werken in de energietransitie.
Toelating en aanmelden
Docent Frank over Technische Bedrijfskunde
Docent Frank legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij Technische Bedrijfskunde. Hij vertelt onder andere over het studieprogramma, flexibel studeren en welke ondersteuning je krijgt tijdens de opleiding.
Beroepen
Na deze Associate degree ben je een professional met kennis van bedrijfsprocessen. En je hebt dé skills om processen aan te sturen en te verbeteren. Je onderscheidt je als technisch bedrijfskundige door technische kennis, je brede perspectief en constructieve samenwerking. Daarom kom je in diverse functies tot je recht. Een paar voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen:
- projectleider
- teamleider
- werkvoorbereider
- adviseur
Werkveld
Er is behoefte aan technische vakmensen met kennis op hbo-niveau die zich weten te onderscheiden. De werkgeversorganisaties geven aan dat er veel functies zijn voor mensen met bredere technische kennis en bagage. Een bachelordiploma is niet altijd nodig. De Associate degree is dan een mooi alternatief.
Je bent dan met al je brede technische kennis gewild op de arbeidsmarkt. Denk dan aan productiebedrijven en ondernemingen in de installatietechniek. Maar ook adviesbureaus, logistiek dienstverleners, handelsondernemingen of overheidsinstellingen. Of wil je zelf je eigen bedrijf beginnen? Ook dan is de Associate degree Technische Bedrijfskunde jouw springplank.
Doorstuderen
De smaak te pakken na deze Associate degree Technische Bedrijfskunde? Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor:
- Bachelor Technische Bedrijfskunde (deeltijd)
- Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs (deeltijd)
Startdatum
5 februari 2024 (deeltijd)
2 september 2024
Studieduur
2 jaar
Locatie
Gebouw T, Campus 2 in Zwolle
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Daarnaast maak je kosten voor je laptop, boeken of ander studiemateriaal (zo'n € 400,- per jaar).