Weten hoe jij bedrijf, proces én techniek samenbrengt?
Werk je bij een technische organisatie? Ben je naast je passie voor techniek ook geïnteresseerd in bedrijfskundige processen? Dan is de Associate degree Technische Bedrijfskunde misschien iets voor jou! Je leert over organisatiecultuur, leiderschap, productkwaliteit, bedrijfsprocessen, klantmanagement en taalvaardigheid. Na deze Associate degree heb jij de kennis en vaardigheden in huis om processen aan te sturen en te verbeteren.
We bieden de opleiding aan in Zwolle en je kunt kiezen uit twee varianten namelijk deeltijd of duaal. Je studeert via jouw eigen leerroute. Je volgt de studie in jouw eigen tempo en met werkervaring op zak kun je sommige modules zelfs meteen afronden.
Persoonlijk adviesgesprek Download folder(opent in nieuw tabblad)
Studieprogramma Technische Bedrijfskunde
De Associate degree Technische bedrijfskunde is zo opgezet dat je werk en studie kunt combineren. Een mooie mix tussen je eigen praktijk (organisatie), theorie en zelfstudie.
-
Jouw Associate degree in deeltijd
Mix van colleges, praktijk én zelfstudie
Je leert vanuit de context van werk(en)
Je combineert zelf leerstof uit modules
-
Meer kennis via onze cursussen
Met actuele en afgebakende thema’s proeven aan Associate degree Technische Bedrijfskunde. (Gast)lessen dinsdag- of donderdagavond.
-
-
Hoe ziet je Associate degree in deeltijd eruit?
De Associate degree is een 2-jarig studieprogramma voor jou als professional. Hiermee kun je jouw praktische kennis uitbreiden en binnen je organisatie breder inzetbaar worden.
Wat leer je bij Technische Bedrijfskunde?
Bij deze studie draait het allemaal om het combineren van bedrijfskundige processen en technische vaardigheden. Je leert hoe je processen vormgeeft en verbetert en hoe je projecten en teams coördineert. Hiervoor doe je ook flink wat kennis op van HRM, ICT en financiën. Want goed met mensen kunnen samenwerken en de ins en outs van organisaties kennen zijn belangrijke elementen van de technisch bedrijfskundige.
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt voort op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van je persoonlijke leerroute
Voor wie?
Je bent een professional, bijvoorbeeld in een technisch bedrijf, en je wilt verder. Je hebt interesse in bedrijfsprocessen en draagt graag je steentje bij aan de verbetering ervan.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb jij een erkend diploma op zak: de Associate degree.
-
Via 4 modules naar je diploma
Bij de Associate degree Technische Bedrijfskunde bepaal je zelf welke leeractiviteiten je inzet en hoe je alle leeruitkomsten combineert binnen modules. Bij leeruitkomsten gaat het om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma.
Leeruitkomsten clusteren
De opleiding bestaat uit 24 leeruitkomsten van 5 studiepunten per stuk. We hebben deze leeruitkomsten op een logische wijze geclusterd in 4 modules van ieder 30 studiepunten.
Onze 4 modules
Product en dienstenmanagement
Je verdiept je onder meer in het beschrijven van producten en diensten en gaat in deze module aan de slag met de vraag hoe je de productinformatie monitort, de kwaliteit bewaakt en de kosten beheerst.Procesmanagement
Je leert in deze module onder meer hoe je alle processen van een organisatie goed in kaart brengt, budgetten beheert en de operationele processen managet.Klantmanagement
Je verdiept je in de klanten van je organisatie en in de vraag hoe je van waarde bent (waardepropositie). Ook leer je hoe je (beter) omgaat met al je klanten en leveranciers.Organisatiemanagement
Je leert meer over strategie, leiderschap en organisatiecultuur. En je ontdekt hoe je sturing geeft aan een organisatie en hoe je medewerkers managet.Met de kennis uit de 4 modules ga je aan de slag met een procesverbetering op je eigen werkplek. Je onderzoekt het proces, adviseert de organisatie en implementeert en evalueert de verandering. Verder werk je aan jouw persoonlijke en professionele vaardigheden, volg je een keuzethema (Fabriek van de toekomst of Duurzaamheid) en werk je aan je Nederlandse of Engelse taalvaardigheid.
Losse module Toegepaste Technische Bedrijfskunde
Wil je specifieke kennis en vaardigheden opdoen? Binnen de module Toegepaste Technische Bedrijfskunde (start september en februari) bepaal je zelf waarin je je wilt verdiepen en/of ontwikkelen. Uit het aanbod met meer dan 50 onderwerpen stel jij je eigen persoonlijke leerroute van 30 studiepunten samen. Jouw leerroute duurt 6 maanden tot 1 jaar. Wij ondersteunen je bij het maken van keuzes binnen het aanbod en je krijgt een coach die je verder brengt in je loopbaan. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.
-
Verschil Deeltijd en Duaal
De deeltijdvariant is bedoeld voor mensen die al langer in een technische organisatie werken en zich willen doorontwikkelen. Je gaat één dag in de week naar school.
Wil jij na je mbo of havo verder leren (of doorstuderen) en dit combineren met werken? Dan past de duaalvariant goed bij jou. Je werkt dan drie dagen per week in een passende technische functie/organisatie en komt twee dagen in de week naar Windesheim.
Al de kennis die je opdoet tijdens je opleiding pas je direct toe in de praktijk door te werken aan procesverbeteringen in je eigen organisatie. Je sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij de vraagstukken die in jouw organisatie leven. Jouw werkplek staat tijdens de studie centraal.
-
Zo voer jij regie over studeren
Wij sluiten aan op jouw wensen en wat er in de organisatie speelt. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- aanbodroute: je volgt de modules in een vaste volgorde
- flexibele route: op basis van jouw behoefte maak je je eigen leerroute op basis van de leeruitkomsten.
- maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en onderdelen al afsluiten
Opties voor je persoonlijke traject
We ondersteunen je bij het samenstellen van jouw eigen traject. Tijdens je studie kun je bij onze docenten terecht om je studieroute af te stemmen of bij te sturen op jouw voorkeuren. Elk halfjaar bepaal je opnieuw hoe je verder gaat met je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld je studielast per halfjaar laten variëren afhankelijk van uitdagingen op je werk of veranderingen in je privéleven. Of onderdelen zo combineren dat het relevant is voor je huidige projecten op jouw werk. Hierbij is de enige voorwaarde dat je binnen twee studiejaren minimaal 55 studiepunten behaald (bsa norm).
Neem contact op met Frank Huising of Gea Hutten via info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor advies over je ideale leerroute.
-
De praktijk als je leeromgeving
Als technisch bedrijfskundige leer je het vak het allerbeste wanneer je het werkveld inzet als krachtige leeromgeving.
Netwerk opbouwen
Door een actieve houding en het delen van praktijkcases leer je in deze Associate degree van je medestudenten. Je investeert dus in je eigen kennis, maar ook in het opbouwen van een kennisnetwerk.
Werkplek is leerplek
Je werkomgeving is een belangrijke leersetting. Je voert er allerlei praktijkopdrachten uit en past er direct nieuwe kennis en vaardigheden toe. Daarom checken we of jouw werkplek voldoet als leerplek. We bieden je werkplekbegeleider ondersteuning waardoor hij of zij jou (beter) kan begeleiden.
Toetsing
In overleg met jouw docenten bepaal je het beroepsproduct dat het beste past bij de leeruitkomsten die jij moet aantonen. Bijvoorbeeld een managementpresentie, een prototype of een adviesrapport. Je werk wordt beoordeeld door twee assessoren die je bevragen over het beroepsproduct en je toegepaste kennis. In de toetsing combineer je altijd minimaal twee leeruitkomsten tot een beroepsproduct. Daarmee toon je aan dat je kunt werken aan vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken.
Een voorbeeld
Je gaat straks onderzoeken of een product een stuk duurzamer kan worden geproduceerd. Je maakt een functionele en technische specificatie van het product, legt het idee voor aan jouw klant en rekent daarbij de kostprijs door. Zo ben je concreet bezig met de toekomst van je organisatie.
-
Lesdag(en)
De Associate degree Technische Bedrijfskunde start elk jaar in september en februari.
Jouw lesdag(en)
- Volg je de deeltijdvariant? De lesdagen zijn op dinsdag of donderdag op de campus.
- Volg je de duaalvariant? De lesdagen zijn op dinsdag en woensdag op de campus.
Jouw tijdsinvestering
Natuurlijk ben je ook op andere dagen welkom op onze campus, zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken. Naast de lesdag moet je rekening houden met 12 tot 16 uur per week voor zelfstudie en opdrachten. Deze opdrachten hebben betrekking op je eigen werkomgeving.
-
Hoe ziet je Associate degree in deeltijd eruit?
-
-
Haal je kennis uit cursussen
Cursussen van de opleiding Technische Bedrijfskunde zijn een uitstekende manier om nieuwe kennis te ontwikkelen over uiteenlopende thema's die nu actueel zijn voor veel organisaties rondom duurzaamheid en technologische vernieuwing. Gastdocenten uit het bedrijfsleven, van kennisinstituten en lectoraten delen hun meest actuele kennis met je.
Actuele trends
Elk halfjaar bieden we andere cursussen aan, geactualiseerd op basis van allerlaatste ontwikkelingen. Voordeel van de cursussen is een praktische vertaling van de praktijkkennis en theoretische kennis naar je eigen werkomgeving. Deze praktijkgerichtheid zorgt voor een actief lesprogramma waarmee je in jouw organisatie direct aan de slag kunt gaan.
Voor wie?
De cursussen zijn geschikt voor professionals uit industrie, bouw- en installatietechniek en technische dienstverlening.
Lesdagen en lestijden
Elke cursus bestaat uit 7 lessen die om de week worden aangeboden op de dinsdag of donderdag tussen 18.30 en 20.30 uur. Afhankelijk van het onderwerp starten de cursussen in september of februari.
Studiebelasting
De tijd die je besteedt aan een cursus is afhankelijk van jouw (werk)ervaring en jouw vooropleiding. Gemiddeld besteed je 140 studiebelastingsuren aan één cursus. Dat is inclusief lesuren en zelfstudie.
Kosten
De kosten per cursus zijn € 525,-.
Certificering en verzilveren in studiepunten
Als je een cursus afrondt, ontvang je een bewijs van deelname. Omdat ze deel uitmaken van Technische Bedrijfskunde kun je het resultaat verzilveren in studiepunten bij de bachelor of Associate degree. Schrijf je je binnen 4 jaar in als student Technische Bedrijfskunde? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de betreffende lessen.
Vragen?
Dan kun je altijd terecht bij Frank Huising via info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Assetmanagement
Hoe kan ik de assets van mijn organisatie managen? Hoe zorg ik voor de continuïteit van onze bedrijfsmiddelen? Wat voor onderhoud en beheertechnieken en methoden zijn er? In deze cursus leer je zowel praktisch als strategisch vorm geven aan een assetmanagementbeleid.
Start
februari -
Energietransitie
Wat houdt de energietransitie in? Wat betekent dit voor mijn organisatie? Hoe kan ik nu al inspelen op de trends en alle ontwikkelingen van de energietransitie met mijn afdeling en met mijn eigen organisatie? Op welke manier kan ik nu al de energierekening van mijn organisatie verlagen? In deze cursus ga je concrete stappen uitwerken voor de energietransitie van jouw organisatie. Je ontwikkelt en berekent een pakket aan maatregelen om de onderneming energieneutraal te maken en neemt daarbij de impact op het energienetwerk mee.
Start
februari -
Energietransitie Fundamentals
Je maakt kennis met de belangrijkste trends rond de energietransitie: welke ontwikkelingen zijn er gaande? En wat betekenen deze voor jouw klanten en je bedrijf? Je verkent de kansen die de energietransitie biedt voor jouw bedrijf. Je gaat aan de slag met verschillende thema’s:
- De energietransitie, circulariteit en verduurzaming
- Trends in de gebouwde omgeving en installatiebranche
- Beleid en wet- en regelgeving met betrekking tot de energietransitie
- Dilemma’s en keuzes bij het adviseren van je klanten
Meer informatie over deze module
Start
september -
Duurzame inzetbaarheid
Wat houdt duurzame inzetbaarheid in? Hoe kunnen we talent en ervaring aan ons binden? Welke instrumenten dragen bij aan een duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Hoe richt ik de organisatie in op continuïteit van medewerkers en de organisatie? Binnen deze cursus worden de actuele vraagstukken rondom personeel verkend en vertaald naar beleid en adviezen voor duurzame inzetbaarheid.
Tijdens deze cursus inventariseer je de behoeftes van een team of medewerkers in een bepaalde functiegroep rondom duurzame inzetbaarheid en toepassing van relevante HRM-instrumenten. Je doet op basis hiervan aanbevelingen aan medewerkers en management, gericht op de verbetering van duurzame inzetbaarheid.
Start
februari -
Kwaliteit & continu verbeteren
Hoe beïnvloedt de kwaliteit van mijn proces de resultaten van mijn organisatie? Waar liggen de knelpunten in het proces die invloed hebben op de kwaliteit van het proces? Welke verbetermogelijkheden zijn er op korte en lange termijn voor de kwaliteit? Hoe kan de kwaliteit in de toekomst blijvend worden verbeterd en beheerd? In deze cursus wordt een continu verbeterproces in gang gezet om de kwaliteit te verbeteren. Op basis van systematisch onderzoek werk je een meerjarig plan en/of concrete verbeterprojecten uit.
Start
september -
Processen automatiseren
Welke mogelijkheden zijn er allemaal op het gebied van automatisering en welke zijn interessant voor jouw organisatie? En hoe implementeer je ze vervolgens? In deze cursus analyseer je de huidige automatiseringssituatie van de organisatie (over verschillende niveaus). Op basis van deze analyse én de ontwikkelingen binnen procesautomatisering (o.a. SMART Industry, Industry 4.0, IoT, Cybersecurity, Big Data, Robotica, Blockchain, Edge computing) werk je voor jouw organisatie een concreet stappenplan uit waarin je antwoord geeft op de vraag: Welke innovatieve technologieën kunnen binnen de organisatie een toepassing vinden en welke opbrengsten zijn hiervan te verwachten?
Start
februari -
Trends en innovatie
Op welke trends en innovaties kan jouw organisatie inspelen? Hoe organiseer je het proces waarin zo'n innovatie wordt geadopteerd binnen de organisatie? Hoe begeleid je het innovatieproces waarin een technologie zal worden verwerkt in processen, producten en diensten? In deze cursus focus je je op het managen van innovatieprocessen. Je onderzoekt hoe anderen dat doen en bekijkt welke methodes relevant zijn voor jouw organisatie om de innovatie te realiseren. Je hanteert daarbij een innovatiemethode, zoals het Stage Gate-model, om aan te geven hoe het innovatieproces door de organisatie gerealiseerd moet worden om de gewenste innovatie te bereiken.
Start
september -
Verduurzamen van producten en diensten
Om de milieudoelstellingen te halen moeten producten en diensten worden (her)ontworpen. We moeten verontreiniging en afval verwijderen en zorgen dat elementen kunnen worden hergebruikt. Kan de carbon footprint worden gereduceerd? Hoe moet een product/dienst eruitzien om de gewenste reductie te bereiken? In deze cursus maak je een impactanalyse van producten en diensten voor het milieu en/of (her)ontwerp je een product/dienst. Alles vanuit een langetermijnvisie op duurzaamheid. Je visualiseert deze tot slot in bijvoorbeeld een factsheet of posterpresentatie. Je draagt meerdere mogelijkheden aan voor verbetering van de duurzaamheid. Alle feiten zijn gebaseerd op diverse actuele bronnen, bijvoorbeeld kennis van lectoraten, interviews van deskundigen of publicaties in vakbladen.
Start
september
-
Haal je kennis uit cursussen
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Frank legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Associate degree Technische Bedrijfskunde.
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september en februari.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan als je wilt starten in september of 31 januari als je wilt starten in februari.
Welk beroep zet jij op je cv?
Na deze Associate degree ben je een professional met kennis van bedrijfsprocessen. En je hebt dé skills om processen aan te sturen en te verbeteren. Je onderscheidt je als technisch bedrijfskundige door technische kennis, je brede perspectief en constructieve samenwerking. Daarom kom je in diverse functies tot je recht. Een paar voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen:
- projectleider
- teamleider
- werkvoorbereider
- adviseur
Hier zet jij straks je skills in
Er is behoefte aan technische vakmensen met kennis op hbo-niveau die zich weten te onderscheiden. De werkgeversorganisaties geven aan dat er veel functies zijn voor mensen met bredere technische kennis en bagage. Een bachelordiploma is niet altijd nodig. De Associate degree is dan een mooi alternatief.
Je bent dan met al je brede technische kennis gewild op de arbeidsmarkt. Denk dan aan productiebedrijven en ondernemingen in de installatietechniek. Maar ook adviesbureaus, logistiek dienstverleners, handelsondernemingen of overheidsinstellingen. Of wil je zelf je eigen bedrijf beginnen? Ook dan is de Associate degree Technische Bedrijfskunde jouw springplank.

Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop én boeken of ander studiemateriaal (zo'n € 400,- per jaar). Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
In 2 jaar naar hbo-niveau
Een Associate degree is een hbo-opleiding waarin je in 2 jaar leert wat er in de praktijk echt toe doet. En dat doe je op niveau 5: dé studienuance tussen bachelors (niveau 6) en mbo (niveau 4) in. Opgestart samen met het werkveld, zodat jij ook echt die kennis opdoet die je straks nodig hebt. Investeer je hierna nog 2 jaar extra, dan heb je bovendien je volledige bachelordiploma.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na deze Associate degree Technische Bedrijfskunde? Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor: