Deficiëntietoets
Het kan zijn dat je een havo- of vwo-diploma hebt waarmee je niet toelaatbaar bent omdat één of meerdere eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Dit moet je voor aanvang van de opleiding wegwerken via een deficiëntietoets.
- Start je in september? Dan moet je voor 1 september je deficiëntie hebben weggewerkt.
- Start je in februari? Dan moet de deficiëntie voor 1 februari weggewerkt zijn.
-
-
Aanmelden (stappenplan)
- Schrijf je in voor een opleiding via Studielink(opent in nieuw tabblad).
- Je ontvangt binnen een week een mail van onze studentenadministratie. Hierin staat de datum en de aanmeldlink voor de deficiëntietoets (meld je minimaal een week van te voren aan). Heb je een week na je aanmelding in Studielink nog niets gehoord? Neem dan contact op met de studentenadministratie(opent in nieuw tabblad).
- Voldoe de betaling van de deficiëntietoets via iDEAL. Niet betalen betekent dat je niet kunt deelnemen.
- Per mail ontvang je binnen drie dagen een ontvangstbevestiging van de aanmelding en betaling. Heb je na drie dagen nog geen bevestiging ontvangen? Neem contact op met de toelatingscommissie.
- Eén week voor deelname ontvang je per mail een uitnodiging met alle informatie over de toetsafname. Vijf dagen voor de toets nog niets gehoord? Neem contact op met de toelatingscommissie.
Deadlines
- Aanmelding moet op de uiterste aanmelddag ontvangen zijn (uiterlijk om 23:59 uur).
- Indien je je na 15 augustus aanmeldt via Studielink, is deelname aan toelatingsonderzoeken voor instroom in september niet meer mogelijk.
- Indien je je na 15 januari aanmeldt via Studielink, is deelname aan toelatingsonderzoeken voor instroom in februari niet meer mogelijk.
-
Data en tijd
We nemen de deficiëntietoetsen groepsgewijs af op vastgestelde data. Afhankelijk van de toets en beschikbaarheid van lokalen, kan de afname schriftelijk of per computer plaatsvinden. Dit zijn de toetsdata voor instroom in studiejaar 2024/2025.
Toetsdatum Uiterste aanmelddatum Herkansing Dinsdag 23-04-2024 Dinsdag 16-04-2024 Dinsdag 28-05-2024 Dinsdag 28-05-2024 Dinsdag 21-05-2024 Dinsdag 02-07-2024 Dinsdag 02-07-2024 Dinsdag 25-06-2024 Dinsdag 27-08-2024 Dinsdag 27-08-2024 Dinsdag 20-08-2024 Geen herkansing voor september-instroom Dinsdag 03-12-2024* Dinsdag 26-11-2024 Dinsdag 20-01-2025 Maandag 20-01-2025* Maandag 13-01-2025 Geen herkansing voor februari-instroom De data met een * betreffen toetsen gericht op studenten die in februari met een opleiding starten. Dat is bij een beperkt aantal opleidingen het geval.
Tijd
Bij grote belangstelling worden zowel ochtend- als middaggroepen gevormd. De ochtendgroep begint meestal om 9.30 uur, de middaggroep om 13.30 uur. Soms zijn er organisatorische redenen om hiervan af te wijken (van maximaal een half uur eerder tot maximaal een half uur later). Een week voor deelname ontvang je per mail een uitnodiging waarin staat op welk(e) dag(deel) en welk tijdstip wij je verwachten.
Mondelinge toets
Bij enkele opleidingen omvat het deficiëntieonderzoek ook een mondeling deel. Mondelinge toetsen vinden plaats bij de opleiding nadat je succesvol aan de schriftelijke toets hebt deelgenomen. Je ontvangt in dat geval bericht. Je moet zelf binnen drie weken een afspraak inplannen. Late aanmelders moeten er op letten dat ook de mondelinge toets moet hebben plaatsgevonden vóór de start van het studiejaar (1 september of 1 februari).
-
Voorbereiding en informatie per vak
De toets is op havoniveau. Je kunt je voorbereiden door de lesstof voor de havo-bovenbouw te bestuderen. We raden soms een specifiek studieboek aan of bieden een reader aan. Hieronder vind je per vak informatie over de voorbereiding, toetsduur en toegestane hulpmiddelen tijdens de toets.
Wij gaan uit van zelfstandige voorbereiding. Voor de lerarenopleidingen kun je tegen betaling begeleiding krijgen van een oudejaarsstudent. Hoe vroeger je dit aanvraagt hoe beter, maar dien het uiterlijk 15 juni in via toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Helaas kunnen we niet garanderen dat er altijd begeleiding beschikbaar is.
Algemene economie
- Voorbereiding: Online leeromgeving Algemene economie(opent in nieuw tabblad). Daar vind je ook relevante literatuur. Test je kennis met de proeftoets Algemene economie.
- Toetsduur: 2 uur
- Toegestane hulpmiddelen: rekenmachine (niet grafisch)
Bedrijfseconomie
- Voorbereiding: Online leeromgeving Bedrijfseconomie(opent in nieuw tabblad). Daar vind je ook relevante literatuur. Test je kennis met de proeftoets Bedrijfseconomie.
- Toetsduur: 2 uur
- Toegestane hulpmiddelen: rekenmachine (niet grafisch)
Biologie, algemeen
- Voor de Lerarenopleiding Biologie wordt verwacht dat je bekend bent met alle onderwerpen uit de bovenbouw van de havo.
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw.
- Toetsduur: 3 uur
- Toegestane hulpmiddelen: Binas, rekenmachine (niet grafisch)
Duits
- Inhoud toets: een schriftelijk (tekstverklaring en schrijfopdracht) en mondeling onderzoek naar de Duitse taalvaardigheid. De mondelinge taaltoets vindt individueel en op afspraak plaats. Je ontvangt bericht over het maken van een afspraak na deelname aan andere onderdelen van het onderzoek.
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw.
- Toetsduur: 2,5 uur
- Toegestane hulpmiddelen: geen
Frans
- Inhoud toets: een schriftelijk (tekstverklaring en schrijfopdracht) en mondeling onderzoek naar de Franse taalvaardigheid. De mondelinge taaltoets vindt individueel en op afspraak plaats. Je ontvangt bericht over het maken van een afspraak na deelname aan andere onderdelen van het onderzoek.
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw.
- Toetsduur: 2,5 uur
- Toegestane hulpmiddelen: geen
Natuurkunde
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw. Check dit PDF voor de natuurkunde onderwerpen.
- Toetsduur: 1,5 uur
- Toegestane hulpmiddelen: Binas, rekenmachine (niet grafisch)
Wil je de Lerarenopleiding Natuurkunde doen? Kijk dan ook bij Scheikunde/natuurkunde.
Nederlands
- Inhoud toets: Tekstverklaring en samenvatting
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw
- Toetsduur: 3 uur
- Toegestane hulpmiddelen: geen
Scheikunde/natuurkunde (combitoets)
- Voor de Lerarenopleidingen Natuurkunde en Scheikunde is er een combinatietoets van deze twee vakken. Hiervoor wordt een individuele afspraak met je gemaakt. Deze toetsing vindt niet plaats op een reguliere toetsdatum en wordt uitgevoerd bij de opleiding.
- Voorbereiding: schoolboeken en examenbundels voor de havo-bovenbouw
- Toetsduur: 3 uur
- Toegestane hulpmiddelen: Binas, rekenmachine (niet grafisch)
Wiskunde A
- Voorbereiding: reader Wiskunde A (PDF)
- Toetsduur: 2 uur
- Toegestane hulpmiddelen: rekenmachine (niet grafisch)
Wiskunde B
- Voorbereiding: bestudeer ‘Basiskennis en basisvaardigheden’ deel 1, hoofdstuk 1 t/m 12. Auteurs: Kaldewaij en Valstar. ISBN: 978-94-9176-409-7
- Toetsduur: 2 uur
- Toegestane hulpmiddelen: potlood, gum, liniaal (rekenmachine niet toegestaan!)
-
Deelnameregels
- Kom op tijd! In de uitnodiging staat aangegeven waar je je moet melden. Indien je te laat bent, is deelname niet mogelijk, ongeacht de reden.
- Je moet je kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).
Regels tijdens test- en toetsafname:
- Laatkomers kunnen vanaf aanvang van de test/toets niet meer deelnemen.
- Je mag geen verbaal of non-verbaal contact maken met andere deelnemers.
- Je mag niet het werk van andere deelnemers raadplegen of een ander de gelegenheid bieden jouw werk te raadplegen.
- Je mag geen gezichtsbedekkende kleding dragen.
- Mobiele telefoons en smarthorloges moeten worden uitgeschakeld en opgeborgen.
- Jassen en tassen worden op aanwijzing op een centrale plek opgehangen/neergelegd.
- Je mag niet eten of drinken in de computerlokalen.
- Na afloop lever je het werk, de originele opgaven en al het gebruikte en ongebruikte (klad)papier in.
- Je mag geen andere schermen op de computer openen dan het geopende scherm van de test.
- Nadat je het lokaal hebt verlaten mag je niet meer terugkeren in het lokaal.
- Op de tentamentafel mogen alleen schrijfgerei en de toegestane hulpmiddelen liggen.
- Toegestane hulpmiddelen mogen niet worden uitgewisseld met andere deelnemers.
Het niet naleven van deze regels kan worden gezien als fraude en kan aanleiding zijn je toelatingsonderzoek niet te beoordelen.
- Kom op tijd! In de uitnodiging staat aangegeven waar je je moet melden. Indien je te laat bent, is deelname niet mogelijk, ongeacht de reden.
-
Uitslag en herkansing
De uitslagen ontvang je binnen twee weken per e-mail. Als deze termijn niet gehaald wordt, laten we je dat weten. Heb je na twee weken niets van ons gehoord, dan is het verstandig contact op te nemen.
Heb je een toets niet behaald? Bij de deficiëntietoetsen bieden we een toetsinzage. De datum daarvan ontvang je bij de uitslag.
Geldigheid
Een positieve uitslag is 3 jaar geldig.
Het kan voorkomen dat vooropleidingseisen veranderen, waardoor de behaalde deficiëntietoets niet meer (volledig) aansluit. Wij moeten dan helaas de wettelijk geldende eisen hanteren.
Herkansing
Je mag in een studiejaar één herkansing doen. Hiervoor moet je tijdig aangemeld zijn en aan de eerste toetsdatum deelnemen. Als je in aanmerking komt voor een herkansing, word je daarvoor automatisch ingepland op de eerstvolgende toets datum. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Maak je geen gebruik van de herkansing? We waarderen het als je dat ons tijdig laat weten.
In beroep
Wanneer je het niet eens bent met een beoordeling kun je hiertegen in beroep. In de brief met de uitslag lees je hoe en binnen welke termijn je je beroepschrift moet indienen. Als je overweegt in beroep te gaan, is het raadzaam eerst een persoonlijk gesprek aan te vragen bij de toelatingscommissie. Verder is het mogelijk je door een decaan te laten informeren en adviseren over de bezwaarprocedure.
-
Afmelden
Afmelden kan uitsluitend per e-mail aan toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Als je je minimaal 24 uur van tevoren afmeldt, kom je in aanmerking voor een restitutie van 75%. Bij afmeldingen binnen 24 uur voor aanvang wordt 50% gerestitueerd. Het maakt niet uit wat de reden van afmelding is. Zorg ervoor dat je de betalingsbevestiging en afmeldingsmail bewaart totdat de restitutie is verwerkt.
Als je op een later moment alsnog wilt deelnemen, dien je je opnieuw aan te melden en ook opnieuw de betaling te voldoen. Eerdere betalingen kunnen niet worden verrekend.
-
Contact
Studentenadministratie
Voor informatie over aanmelden voor de opleiding in Studielink, status van je inschrijving en mogelijkheden tot toelaatbaarheid op grond van diploma’s.
088 - 46 99 120(opent in nieuw tabblad)
studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
De balie vind je in H0.35 (in Zwolle).Student Support Centrum (SSC)
Voor informatie over toelatingsonderzoeken in het algemeen.
088 - 46 99 100(opent in nieuw tabblad)
ssc-zwolle@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
De balie vind je in H0.40 (naast de Mediatheek in Zwolle).Toelatingscommissie
Voor informatie over aanmeldingen en afmeldingen voor het toelatingsonderzoek en de afhandeling van je toelatingsonderzoek.
Telefoon: via het SSC (zie hierboven)
toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Kosten
Deelname kost € 55,-
Locatie
Hogeschool Windesheim
Campus 2, 8017 CA Zwolle
Plan je route met Google Maps(opent in nieuw tabblad)
Meer over toelating
Kom meer te weten over de toelatingseisen, 21+ toets of taaltoets.
Bekijk alle toelatingseisen en -toetsen
Eisen en procedure
Lees deze pagina ook in pdf:
- Eisen en procedure toelatingsonderzoeken 2024-2025 (pdf)
- Requirements and procedure entrance examinations 2024-2025 (pdf)