Constructive Journalism
Weten hoe de journalistiek bijdraagt aan een betere samenleving?
Het lectoraat Constructive Journalism onderzoekt hoe de journalistiek kan bijdragen aan het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken in de veranderende samenleving: het bevorderen van meer tolerantie en begrip, depolarisatie, het vergroten van betrokkenheid en vertrouwen van burgers. Een inclusieve journalistiek met een oplossingsgerichte, handelingsgerichte en toekomstgerichte aanpak kan relevant zijn voor individu en samenleving. Onderzoek naar de gevolgen voor de beroepsopvattingen in de sector, de inhoud van het product en de impact op het publiek staat centraal.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Het lectoraat genereert kennis die reflectie op de journalistieke cultuur faciliteert en die bijdraagt aan het vinden van oplossingen voor belangrijke vraagstukken binnen de journalistieke praktijk. Wat is de impact van de constructieve journalistiek? De verwachting is dat een constructieve benadering positief kan bijdragen aan een inclusieve en meer tolerante samenleving. Maar dat moet uiteraard empirisch worden vastgesteld. Hoe kan nieuws constructief worden? Welke journalistieke beroepsrol past hierin? Voelen mensen zich inderdaad beter en wordt de betrokkenheid vergroot na het lezen van constructief nieuws? Het lectoraat doet onderzoek samen met de journalistieke praktijk en met onze studenten. Wil je informatie over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
De journalistiek geeft betekenis aan gebeurtenissen en bepaalt de kaders waarbinnen het publiek over onderwerpen geïnformeerd wordt. Dat heeft gevolgen voor de beeldvorming over, bijvoorbeeld, maatschappelijke vraagstukken. De onderzoeken binnen dit thema richten zich op zowel inzichten in bestaande kenmerken van nieuws als ook op de vraag hoe er een accurater en inclusiever nieuwsaanbod tot stand kan komen. Journalistiek kan daarmee actief bijdragen aan goed geïnformeerde burgers die participeren in een samenleving waarin plaats is voor betrokkenheid en wederzijds begrip.
-
Inclusiviteit in informatieve televisieprogramma's tijdens de verkiezingen
De televisie is nog altijd het belangrijkste medium dat (potentiële) kiezers gebruiken tijdens verkiezingen om zich te informeren, om hun mening te vormen en als basis voor gesprekken die ze met hun omgeving voeren in voorbereiding op de uiteindelijke keuze die ze in het stemhokje maken. Onderzoek naar de inhoudelijke kenmerken van deze belangrijke informatiebron geeft inzicht in de manier waarop het publieke politieke debat wordt gevoerd en gevoed door informatieve televisieprogramma’s tijdens verkiezingscampagnes.
Binnen dit project wordt gekeken naar de bijdragen die verschillende soorten televisieprogramma’s leveren: nieuws- en actualiteitenprogramma’s, talkshows en debatten. Journalistieke redacties dragen verantwoordelijkheid voor wie er aan deze debatten meedoen, welke onderwerpen er op de agenda staan en hoe deze ingekaderd worden. Een belangrijk aandachtspunt in het onderzoek is inclusiviteit: in hoeverre komt er diversiteit in de perspectieven naar voren; komen er verschillende lagen uit de samenleving aan het woord; in hoeverre wordt er aandacht besteed aan maatschappelijke onderwerpen die voor brede bevolkingsgroepen relevant zijn.
Het project richt zich niet alleen op de constructie van het publieke debat in verkiezingstijd maar wordt uitgebreid met een vervolgonderzoek naar onder andere de inhoudelijke kenmerken van talkshows in een reguliere periode.
Producten
Hietbrink, N. & Hermans, L. (2021). Talkshows en ander ongemak. De televisieberichtgeving over de verkiezingen van 2021. Onderzoeksrapport Kenniscentrum Media, Hogeschool Windesheim, Zwolle.
Hietbrink, N. & Hermans, L. Televised Public Sphere. The structure of the public debate on television during the Dutch national elections of 2021, paper presentation ECREA Conference, September 2021.
- Betrokken onderzoekers: Niek Hietbrink en Liesbeth Hermans, 4e jaars studenten opleiding Journalistiek
- Partner: Beeld en Geluid Den Haag
- Status: lopend project.
Meer weten? Neem contact op met:
Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism of Niek Hietbrink, docent onderzoeker
E-mail: eahm.hermans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of n.hietbrink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Rol van communicatie bij het activeren van betrokkenen bij maatschappelijke transities
De samenleving staat voor een aantal grote maatschappelijke duurzaamheidsuitdagingen zoals bijvoorbeeld het terugbrengen van de CO2-uitstoot, het vergroten van de biodiversiteit, het circulair maken van de economie. Ambtenaren worstelen met de aansturing van deze complexe transitieprocessen. In dit soort vraagstukken is de verandering niet planmatig te beheersen. De oplossingen liggen vaak eerder bij het zoeken, leren en experimenteren.
Het beeld dat deze grote transities muurvast zitten door alle verstrengelde belangen is dominant. Maar als je inzoomt zie je bottom up allerlei initiatieven ontstaan waarbij ondernemende burgers of kleine ondernemingen creatief zoeken naar mogelijke oplossingen. Op veel plekken namen inwoners de afgelopen jaren het initiatief voor maatschappelijke vernieuwing. Ze experimenteerden met alternatieve vormen van waterwinning, energieproductie, sociale cohesie en woningbouw, of streden voor een nieuwe kijk op integratie of op natuurbeheer. Soms werden ze daarbij gedreven door ondernemerszin, soms door een gevoel van noodzaak of onrechtvaardigheid.
Aanpak
In dit project bekijken we hoe dit soort bottom up initiatieven hun stakeholders aanspreken. Waar de overheid moeite heeft om bewoners in beweging te krijgen, weten deze initiatieven vaak wel hun stakeholders aan te spreken, te enthousiasmeren en in beweging te krijgen. In het project wordt gezocht naar methoden, acties en mechanismen die zorgen voor activatie van onderaf.
Er zijn in dit project twee onderzoeken uitgevoerd:
Small but mighty: communication strategies of Dutch local energy initiatives (2018- 2021).
In dit deelproject stond centraal welke communicatieactiviteiten een positief effect hadden op het activeren van inwoners bij de energietransitie. Het onderzoek is uitgevoerd onder diverse lokale en vanuit burgers zelf opgezette initiatieven om bij te dragen aan het energietransitievraagstuk.
Typisch sociaal ondernemen in Overijssel en Gelderland: (2021- ).
Ook ondernemers spelen een actieve rol in transitievraagstukken. De vragen die in dit deelproject centraal staan zijn: Op welke manier kunnen communicatiestrategieën over en door sociale ondernemers bijdragen aan het activeren van de belangrijke actoren? Welke maatschappelijke impact realiseren deze sociale ondernemers en hoe kan dit worden uitgedragen?
Producten
Rijsdijk, L, Vries, P. de, Halle, I. ter en Bot. M. de (2020). Over groene lopers en rode(opent in nieuw tabblad) drempels: welke vragen, drijfveren en barrières hebben en ervaren bewoners bij het doen van woningaanpassingen in de warmtetransitie?(opent in nieuw tabblad) Onderzoeksrapport in het project TWOMES (Digital Twins voor de warmtetransitie) van TechforFuture.
Ter Halle, I., de Vries, P., & Hermans, L. (2019) Small But Mighty. Communication Strategies Of Dutch Local Energy Initiatives. Paper presented at EUPRERA 2019 Congress. Winnaar Best paper award.
Vries, P. de & Halle, I. ter (2019). Evaluatierapport Communicatie Alliantie Nieuwe Energie Overijssel. Audit in opdracht van Provincie Overijssel naar communicatie in de Alliantie Nieuwe Energie Overijssel.
Vries, P. de & I. ter Halle (2021). Changing Behaviour by Designing Effective Feedback through Digital Technology. Paper voor het 22ste Eurprera congres.
- Betrokkenen: onderzoekers: Igor ter Halle, Pascal de Vries, Liesbeth Hermans
- Partners: TechforFuture
- Opdrachtgever (deelproject): Provincie Overijsel
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism
E-mail: eahm.hermans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) -
Trends in de nieuwsberichtgeving over de gezondheidszorg van 2000-2020
De gezondheidszorg staat al lange tijd hoog op de agenda van het Nederlandse publiek. Daarnaast betreft het een grote kostenpost voor de belastingbetaler en hebben zich de afgelopen jaren belangrijke verschuivingen voorgedaan in het beleid. Aangezien de journalistiek de kaders bepaald waarbinnen het publiek over onderwerpen geïnformeerd wordt, is het interessant om te kijken hoe er over dit belangrijke maatschappelijke onderwerp in de landelijke en regionale dagbladen wordt bericht. Reden om over een periode van pakweg twee decennia ontwikkelingen in de berichtgeving over de gezondheidszorg in kaart te brengen om zicht te krijgen in mogelijke verschuivingen van onder andere gebruikte bronnen, perspectieven en invalhoeken.
Producten
Hietbrink, N. en Hermans, L. (in voorbereiding 2021). Zorgzame Journalistiek. Trends in de berichtgeving over de zorg in landelijke en regionale dagbladen 1993-2019. (te verschijnen) Onderzoeksrapport Windesheim, Zwolle.
- Betrokken onderzoekers: Liesbeth Hermans, Niek Hietbrink en drie studentassistenten van Windesheim
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism of Niek Hietbrink, docent onderzoeker
E-mail: eahm.hermans@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of n.hietbrink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
De vraag hoe nieuwsmedia jongeren kunnen bereiken, boeien en binden in de context van de netwerksamenleving staat bij dit speerpunt centraal. In het streven om de professionele journalistiek meer duurzaam en inclusief te maken, spelen jongeren een sleutelrol. Jongeren zijn opgegroeid in de digitale samenleving en gaan op een verschillende manier met het nieuwsaanbod om. De reden waarom jongeren afhaken bij het mainstream nieuws wordt lang niet altijd veroorzaakt door desinteresse; de inhoud en journalistieke aanpak van het nieuws lijken zeker zo belangrijk. Het gaat daarbij om aspecten als het ontbreken van relevantie voor hun leven, de aandacht in nieuws voor vooral negatieve ontwikkelingen, een niet vanzelfsprekend vertrouwen in instituties zoals de journalistiek. De onderzoeken binnen dit thema zijn gericht op het verwerven van meer inzichten in de nieuwsbeleving van jongeren.
-
Invloed van constructief televisienieuws op de informatieverwerking van mensen
Voor veel mensen vormt televisienieuws nog steeds een belangrijke informatiebron. Voortbordurend op eerder onderzoek naar constructieve journalistiek, vooral gericht op geschreven tekst, wordt in dit project gekeken naar het effect van het gebruik van een constructieve benadering in audiovisueel nieuws op de informatieverwerking van mensen.
Een belangrijk uitgangspunt bij constructieve journalistiek is het belang dat nieuws ook een inspirerende en hoopvolle bijdrage kan leveren aan maatschappelijke onderwerpen. Het vergt extra aandacht en vormt een uitdaging, omdat nieuws vaak gaat over problematische situaties. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat respondenten die een constructief nieuwsitem zien, zoals verwacht, achteraf minder negatieve gevoelens hebben en zich ook hoopvoller en meer geïnspireerd voelen. Opvallend is wel dat dit effect groter is bij het onderwerp plastic soep dan bij het onderwerp krapte op de woningmarkt: waarschijnlijk voelen respondenten zich meer betrokken bij het milieuvraagstuk. Ook heeft het onderwerp van het geziene nieuwsitem invloed op de manier waarop de informatie wordt verwerkt. Daarbij versterkt een constructieve aanpak het proces, maar dat speelt slechte een kleine rol.
Producten
Swijtink, N., Hermans, L. (2021). ‘Under construction’ Informing young people in an appropriate way. Abstract and presentatie Future of Journalism, Cardiff, 2021.
Swijtink, N. (2021). Online Guest Lecture project ‘Going Constructive’. Presentatie ‘Under Construction’: An Experiment Examining the Effect of Constructive Journalism on the Information Processing and Emotions of Young People.
- Betrokken onderzoekers: Nadia Swijtink, Tineke Prins, Liesbeth Hermans, Niek Hietbrink, 4e jaar studenten Opleiding Journalistiek (kleinere pilot deelprojecten)
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Nadia Swijtink of Tineke Prins, onderzoekers Constructive Journalism
E-mail: nm.swijtink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of ffj.prins@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Gevolgen van een constructieve benadering op de nieuwsbeleving van Millennials
De aanleiding van dit project was de vraag hoe constructief nieuws aansluit bij de nieuwsbeleving van Millennials. Zij lijken steeds vaker af te haken bij het traditionele nieuws. Niet zozeer omdat ze niet geïnteresseerd zijn, maar vooral omdat ze het nieuws niet relevant voor henzelf vinden. Ook lijken jongeren genoeg te hebben van de focus op het negatieve in nieuws, zoals de nadruk op problemen en conflicten. Het onderzoek binnen dit project wil meer empirisch onderbouwde kennis verkrijgen over de verwachtingen die er zijn van een constructieve aanpak waarin een accurater beeld van de werkelijkheid wordt geschetst: meer betrokkenheid; meer relevantie; hoger welzijn.
Deze studie is specifiek gericht op de effecten van constructieve geschreven nieuwsberichtgeving in vergelijking met traditioneel nieuws op emoties en engagement en kijkt in hoeverre achtergrondkenmerken daarop van invloedzijn. De resultaten geven een eerste indicatie dat constructieve journalistiek een interessante strategie zou kunnen zijn om aan te sluiten bij de behoeften van jongere nieuwsgebruikers. Daarbij bleek ook dat deze positieve gevolgen groter zijn als een nieuwsonderwerp als relevant werd ervaren voor hun dagelijkse leven.
Producten
Hermans, L. & Prins, T. (2020) Interest Matters: The influence of constructive news reporting on Millennials’ emotions and engagement. Journalism. Online First DOI:10.1177/1464884920944741
Hermans, L., & Verhagen, M. (2019) Can constructive journalism contribute to journalism innovations: the effects of photos on audience responses to constructive news. Presentatie tijdens ECREA Journalism Studies Conference, Wenen, Oostenrijk, 14 en 15 februari 2019.
Hermans, L., Prins, T. & Drok, N. (2020). To avoid or not to avoid the news, that is the question. Abstract accepted for conference Journalism 2020 Vienna (rescheduled).
Hermans, L., Prins, T. & Drok, N. (2020). Digging into News avoidance and trust. Abstract accepted for conference ECREA Bragda (rescheduled 2021).
Prins, T., Hermans, L., & Gyldensted, C. (2019). Get inspired! The effect of constructive elements in news on readers’ well-being. Presentatie tijdens ECREA Journalism Studies Conference, Wenen, Oostenrijk.
- Betrokken onderzoekers: Liesbeth Hermans, Tineke Prins; 4e jaar studenten opleiding journalistiek Windesheim; masterstudenten communicatiewetenschap Radboud Universiteit (studenten voeren kleinere pilot deelprojecten uit)
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Tineke Prins, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: ffj.prins@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Nieuwsmedia spelen als informatiebron, als waakhond van de democratie en als aanjager van een inclusieve dialoog in het publieke debat een belangrijke rol in de samenleving. Het belang van een kwalitatief sterke lokale nieuwsvoorziening staat maatschappelijk en politiek niet ter discussie. Daarin is een bloeiend lokaal/regionaal medialandschap met kundige professionals die in de haarvaten van de gemeenschap zitten een belangrijke voorwaarde. Zowel de lokale/regionale overheid als hun burgers kunnen profiteren van de kracht van een goed functionerende nieuws- en informatievoorziening, omdat het kan bijdragen aan een hechtere samenleving. Burgers die weten wat er speelt in hun omgeving en zich goed geïnformeerd voelen, zullen doorgaans meer betrokken zijn. Binnen dit speerpunt valt een reeks aan onderzoeken die inzicht bieden in zowel de democratische als ook de sociaal maatschappelijke functie van nieuwsmedia in de lokale/regionale gemeenschap.
-
Bijdrage aanbod van lokale en regionale nieuwsmedia aan de publieke oordeelsvorming
Sinds de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en de Provinciale Statenverkiezingen van 2011 monitort het kenniscentrum Media de berichtgeving van lokale en regionale media op radio, televisie, print en online.
De focus ligt hierbij op de (potentiële) bijdrage van deze media aan de publieke oordeelsvorming. Hierbij wordt zowel tijdens de opeenvolgende verkiezingscampagnes als tijdens reguliere perioden gekeken naar de onderwerpagenda van deze media, de aandacht die ze hierbij besteden aan kwesties die een relatie hebben met lokaal en regionaal beleid en de bronnen die hierbij door de journalistiek worden gehanteerd. Daarbij wordt indien mogelijk gekeken naar hoe de aandacht voor onderwerpen in de regionale en lokale nieuwsmedia zich verhoudt tot het belang dat burgers hechten aan onderwerpen. Deels in samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is hierbij geconstateerd dat de nieuwsvoorziening met name in kleine gemeenten zwaar onder druk staat. Verder blijkt dat de regionale dagbladen, ondanks verschillende bezuinigingsrondes, nog steeds onmisbaar zijn in lokale nieuwsecosystemen. Met name voor lokale media geldt dat zij de bijdrage aan de lokale democratie die door het publiek en de overheid van hen verwacht niet of nauwelijks kunnen waarmaken.
Producten
Hietbrink, N. (2019). Berichtgeving in de regionale media en streekmedia in Overijssel over de Provinciale Statenverkiezingen van 2019. Bijlage in Drok, N. (2019) ‘Informeren, controleren, binden; het publieke belang van journalistiek in de regio’ Beleidsessay Windesheim Zwolle.
Hietbrink, N., Hermans, L. en Kik, Q. (2019). De burger als buitenstaander?: Inclusiviteit in nieuwsselectie en brongebruik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, Tijdschrift voor Communicatiewetenschap, 47 (3/4), 196-216.
Hietbrink, N., & Hermans, L., (2020), What’s in a frame? Het gebruik van frames in de berichtgeving over de provinciale statenverkiezingen in Overijssel van 2019, Paper voor het Etmaal voor de Communicatiewetenschap, Amsterdam februari 2020.
Hietbrink, N., Hermans, L. & Kik, Q. (2019). Inclusiveness in selecting stories and sources during the Dutch local election campaign of 2018. Paperpresentatie Future of Journalism Conference Cardiff, 7-9 september 2019.
- Betrokken onderzoekers: Niek Hietbrink, Liesbeth Hermans, 4e jaar studenten Opleiding Journalistiek
- Partner en opdrachtgever (deels): Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Niek Hietbrink, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: n.hietbrink@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
De context van de journalistiek verandert fundamenteel door sociaal-culturele, technologische en economische ontwikkelingen in de samenleving. De nieuwsmediasector en de professionele journalistiek bevinden zich in een transitiefase die kan worden aangeduid als de overgang van een massamediamodel naar een netwerkmodel. Dit heeft gevolgen voor de functie van de journalistiek in de samenleving en voor de manier waarop journalisten hun werk uitvoeren. Veranderingen vragen om vernieuwing van zowel middelen als doelen van de journalistiek. Binnen dit thema is het onderzoek gericht op het monitoren van ontwikkelingen van professionele standaarden, waarden, doelen en omstandigheden binnen de professie, en binnen het journalistieke onderwijs.
-
Journalisten: rolopvattingen, waarden, normen en omstandigheden
Sinds 2013 is het lectoraat Constructive Journalism de Nederlandse vertegenwoordiger in het wereldwijde onderzoeksproject Worlds of Journalism Study(opent in nieuw tabblad) waarin de trends in de journalistiek in meer dan honderd landen worden onderzocht en in kaart worden gebracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van een survey met terugkerende thema’s: beroepsrolopvattingen; waarden en normen; de rol van het publiek; ethische principes; invloed van interne en externe belangen en praktische omstandigheden. In Nederland zien we onder andere dat er voorzichtige verschuivingen plaatsvinden in de rolopvattingen van journalisten richting een toenemend belang van faciliterende en mobiliserende taken, een toenemend belang om rekening te houden met het publiek en toenemende zorgen over de externe invloeden op de journalistiek. De geplande nieuwe dataverzamelingsronde zal naast de vaste thema’s ook specifiek aandacht besteden aan het thema veiligheid van journalisten, dat (inter)nationaal een punt van zorg is. Door de wereldwijde corona-epidemie is de 3e onderzoekronde die gepland stond voor 2020 – 2021 uitgesteld tot 2021-2022. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.
Producten uit eerder onderzoek
Hanitzsch, T., Ahva, L., Oller Alonso, M., Arroyave, J., Hermans, L., Hovden J.F., Hughes, S., Josephi, B., Ramaprasad, J., Shapiro, I. & Vos, T.P. (2019). Journalistic Culture in a Global Context: A Conceptual roadmap. In T. Hanitzsch, F. Hanusch, J. Ramaprasad & A. de Beer (Eds.), Worlds of Journalism. Journalistic Cultures around the World (pp. 23-46). New York: Colombia University Press.
Hanitzsch, T., Ramaprasad, J., Arroyave, J., Hermans, L., Hovden J.F., Làb, F., Laurer C., Tejkalová, A. & Vos, T.P. (2019). Perceived Influences: Journalists’ Awareness of Pressures on Their Work. In T. Hanitzsch, F. Hanusch, J. Ramaprasad & A. de Beer (Eds.), Worlds of Journalism. Journalistic Cultures around the World (pp. 103-132). New York: Colombia University Press.
Hanitzsch, T., Vos, T.P., Standaert, O., Hanusch, F., Hovden, J.F., Hermans, L. & Ramaprasad, J. (2019). Role Orientations: Journalists’ views on their place in society. In T. Hanitzsch, F. Hanusch, J. Ramaprasad & A. de Beer (Eds.), Worlds of Journalism. Journalistic Cultures around the World (pp. 161-198). New York: Colombia University Press.
- Betrokken onderzoekers: Liesbeth Hermans
- Partners: Worlds of Journalism Study Association
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism
-
Innovatieve leercultuur op de redactie
Dit onderzoek richt zich op vernieuwing van de gevestigde Nederlandse dagbladjournalistiek, die nog steeds een belangrijk, agenda-bepalend deel van de nieuwsinfrastructuur vormt. De gewenste innovatie gaat echter niet lukken met louter technologisch georiënteerde cosmetische aanpassingen met elke week een nieuw snufje. Om daadwerkelijk toekomstbestendig te zijn, moeten dagbladen actief innoveren door hun eigen creatieve veerkracht te ontwikkelen in plaats van concurrenten te kopiëren. Een dergelijk fundamentele transformatie is een langzaam proces omdat het afhangt van de creatieve en innovatieve capaciteiten van een nieuwsorganisatie. Een cruciale voorwaarde is dat er een sociale ruimte is om nieuwe ideeën te kunnen uiten, delen en ontwikkelen. Dat vergt een verandering van de redactiecultuur. Om te kunnen transformeren is het noodzakelijk inzicht te krijgen in hoe nieuwe ideeën kunnen worden gedeeld. Maar ook in hoe dit proces soms wordt tegengewerkt. Naar deze kern van innovatiecapaciteit is nauwelijks diepgravend onderzoek gedaan.
Publicaties
Porcu, O, L. (2017). Exploring innovative learning culture in the newsroom. Journalism. 21(10), 1556-1572. https://doi.org/10.1177/1464884917724596(opent in nieuw tabblad)
Porcu, O, L. Hermans & M. Broersma (2020). Unlocking the Newsroom: Measuring Journalists’ Perceptions of Innovative Learning Culture. Journalism Studies. https://doi.org/10.1080/1461670X.2020.1758956(opent in nieuw tabblad)
- Betrokken onderzoekers: Ornella Porcu, Liesbeth Hermans, Prof. Marcel Broersma (RUG)
- Partners: Trouw, NRC, Rijksuniversiteit Groningen
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Ornella Porcu, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: o.porcu@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
-
-
Meer over dit onderzoeksthema
Naast de lopende projecten zijn er ook nog een aantal afgeronde projecten.
-
Impact van 1Twente in de lokale gemeenschap Enschede
In dit project staat centraal dat een kwalitatief sterke lokale nieuwsvoorziening met kundige professionals die in de haarvaten van de lokale gemeenschap zitten belangrijk is voor een goed functionerende lokale democratie. In dit project werd een vragenlijst uitgezet onder de inwoners van Enschede (N= 274). De thema’s die onderzocht werden, hadden betrekking op opvattingen van inwoners over divers maatschappelijke thema’s binnen Enschede, de vraag hoe inwoners denken over participatie in het lokale beleid, en de rol van lokale nieuwsmedia, specifiek 1Twente, in de informatievoorziening in Enschede. Met betrekking tot participatie gaven veel inwoners aan dat ze wel mee zouden willen praten over het lokale beleid, maar het initiatief Enschede Akkoord dat binnen Enschede hiervoor is opgericht nauwelijks kenden. Wat de rol van 1TwenteEnschede in de lokale nieuwsvoorziening betreft onderschreven burgers het belang van de thema’s, maar linkten ze de berichtgeving niet aan 1Twente. Zowel de initiatieven van de lokale overheid als van 1Twente om belangrijke lokale thema’s onder de aandacht te brengen werden belangrijk gevonden, maar burgers waren er nauwelijks van op de hoogte.
Producten:
Prins, T. & Hermans, L. (2021). Impact van 1Twente in de lokale gemeenschap Enschede. Onderzoeksrapport.
- Betrokken onderzoekers: Tineke Prins, Liesbeth Hermans
- Partner: 1Twente]
- Status: afgerond project
Meer weten? Neem contact op met:
Tineke Prins, onderzoeker Constructive Journalism
-
Verschuivingen in nieuwsberichtgeving over mensen met een psychische aandoening door de coronacrisis
Afgelopen tijd stond wereldwijd in het teken van de pandemie veroorzaakt door het COVID-19 virus. Tijdens het hoogtepunt van de crisis bleken mensen meer nieuws te consumeren dan onder normale omstandigheden (NDP Nieuwsmedia, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek). Men maakte daarbij vooral gebruik van traditionele nieuwsbronnen zoals de televisienieuwsuitzendingen, dagbladen en hun digitale websites en apps.
In de afgelopen crisisperiode leek er meer aandacht te zijn voor kwetsbare groepen in de samenleving. De vraag in dit onderzoek is of de toegenomen aandacht voor deze kwetsbare groepen ook heeft geleid tot veranderingen in de berichtgeving over een specifieke groep, namelijk mensen met een psychische aandoening. Doel van dit project is inzicht te krijgen of er veranderingen hebben plaatsgevonden in de vaak negatieve beeldvorming in nieuwsmedia over mensen met een psychische aandoening. Daarvoor zijn van januari 2020 (dus voorafgaande aan de coronacrisis) tot en met mei 2020 (eerste periode van de coronaperiode gekeken welke trends er waarneembaar waren in de berichtgeving over mensen met een psychische aandoening in vier nieuwsmedia: De Telegraaf, de Volkskrant, Nu.nl en Nos.nl. De Resultaten laten (relatief) weinig verschillen zien tussen de manier waarop de populaire en kwaliteitsmedia hierover berichten. Het type medium, online nieuwssite of dagblad, blijkt meer bepalend voor de manier van berichtgeving. Zo plaatsen de dagbladen langere artikelen en gebruiken ze een grotere diversiteit aan genres om over mensen met een psychische aandoening te berichten.
Producten
Hermans, L. (2019). ‘Zet patiënten niet neer als diagnosen maar als mensen’, Bijdrage artikel tijdschrift De Psychiater.
Prins, T., & Hermans, L. (2019). Wat zijn de feiten? (opent in nieuw tabblad)De bijdrage van een constructieve nieuwsaanpak op de beeldvorming rond mensen met een psychische aandoening(opent in nieuw tabblad). In opdracht van Samen Sterk zonder Stigma, Amersfoort.
Prins, T., Hermans, L., & Dijkman, K. (2019). Een liefdevoller beeld. Tijdschrift Positieve Psychologie, 4 november 2019, pp. 24-29.
Prins, T., Hermans, L., Dijkman, K. (2020). The effects of news format on social perception of stigmatized groups. Presentatie Etmaal van de Communicatiewetenschap. Amsterdam
- Betrokken onderzoekers: Tineke Prins, Liesbeth Hermans, 4e jaar studenten opleiding Journalistiek (pilot)
- Opdrachtgever en Partner: Stichting Samen Sterk zonder Stigma
- Status: afgerond project
Meer weten? Neem contact op met:
Tineke Prins, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: ffj.prins@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Meer over dit onderzoeksthema
Ons lectoraat in beeld
Hoe zorg je dat mensen in beweging komen en meer betrokken zijn bij onze samenleving? Henk ten Harkel, newsmanager van 1Twente, vatte het idee op om de verhalen uit de lokale samenleving te halen en burgers zo direct bij het nieuws in hun wijk te betrekken. Daarmee versterkt hij de lokale democratie. Voor Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism, is deze aanpak een interessant onderwerp voor onderzoek. Omdat er niet alleen problemen gesignaleerd worden, maar ook over oplossingen wordt nagedacht.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Constructive Journalism publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
De toekomst van de journalistiek : zoeken naar verbinding en vertrouwen
Over groene lopers en rode drempels : welke vragen, drijfveren en barrières hebben en ervaren bewoners bij het doen van woningaanpassingen in de warmtetransitie?
Unlocking the Newsroom : Measuring Journalists' Perceptions of Innovative Learning Culture
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Liesbeth Hermans.