Constructive Journalism
Weten hoe de journalistiek bijdraagt aan een betere samenleving?
Het lectoraat Constructive Journalism onderzoekt hoe de journalistiek kan bijdragen aan het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken in de veranderende samenleving: het bevorderen van meer tolerantie en begrip, depolarisatie, het vergroten van betrokkenheid en vertrouwen van burgers. Een inclusieve journalistiek met een oplossingsgerichte, handelingsgerichte en toekomstgerichte aanpak kan relevant zijn voor individu en samenleving. Onderzoek naar de gevolgen voor de beroepsopvattingen in de sector, de inhoud van het product en de impact op het publiek staat centraal.
Wat onderzoeken wij in de praktijk?
Het lectoraat genereert kennis die reflectie op de journalistieke cultuur faciliteert en die bijdraagt aan het vinden van oplossingen voor belangrijke vraagstukken in de journalistieke praktijk. Wat is de impact van de constructieve journalistiek? De verwachting is dat een constructieve benadering positief kan bijdragen aan een inclusieve en tolerante samenleving; dat moet uiteraard empirisch worden vastgesteld. Hoe kan nieuws constructiever worden? Welke journalistieke beroepsrol past hierin? Voelen mensen zich inderdaad beter en wordt de betrokkenheid vergroot na het lezen van constructief nieuws? Het lectoraat doet onderzoek samen met de journalistieke praktijk en met onze studenten. Wil je informatie over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.
-
-
Millennials en constructieve berichtgeving
Onderzoek binnen het speerpunt Jongeren, nieuws en participatie: hierin staat de vraag centraal hoe jongeren een constructieve benadering in nieuws waarderen en welke impact het heeft op hun gevoel, houding en gedrag.
Aanleiding
Jongeren lijken steeds vaker af te haken bij het traditionele nieuws. Niet zozeer omdat ze niet geïnteresseerd zijn, maar vooral omdat ze het nieuws niet relevant voor henzelf vinden. Ook geven ze aan genoeg te hebben van de focus op het negatieve in het nieuws, zoals problemen en conflicten. Dit is in lijn met de in de literatuur beschreven typering van de opkomst van de burger van deze eeuw die meer gericht is op zelfrealisatie.
Aanpak: experimenteel onderzoek
Dit publieksonderzoek onderzoekt effecten van constructieve berichtgeving in een specifieke doelgroep: de millennials. Daarnaast richt het zich op de rol van de kenmerken van die doelgroep, zoals leeftijd, geslacht en het opleidingsniveau, nieuwsinteresse, onderwerpinteresse, en op kenmerken van het nieuwsbericht (traditioneel versus constructief bericht). Hiermee draagt dit onderzoek bij aan meer kennis van en inzicht in het concept constructieve journalistiek.
Onderzoeksteam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Liesbeth Hermans, Tineke Prins en Niek Hietbrink.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism
E-mail: eahm.hermans@windesheim.nl -
Journalistieke professie: rolopvattingen, waarden, normen en omstandigheden
Onderzoek binnen het speerpunt Normatieve professionaliteit: het nieuwsproces verandert fundamenteel door allerlei ontwikkelingen in de samenleving. Dit longitudinale onderzoek monitort welke ontwikkelingen en verschuivingen er plaatsvinden binnen de journalistieke professie.
Aanleiding
De context van het nieuwsproces verandert fundamenteel door alle sociaal-culturele, technologische en economische ontwikkelingen in de samenleving. Dit heeft gevolgen voor de functie van de journalistiek in de samenleving en voor de manier waarop journalisten straks hun werk uitvoeren. Deze longitudinale studie geeft inzicht in de ontwikkelingen en verschuivingen die er binnen de journalistieke cultuur en de journalistieke praktijk plaatsvinden.
Sinds 2014 is het Kenniscentrum Media de Nederlandse partner in het internationale project the Worlds of Journalism Study, waar de ontwikkelingen in de journalistiek in meer dan honderd landen wordt onderzocht en in kaart wordt gebracht. In 2020 - 2021 staat er een vervolgstudie op de planning.
Onderzoeksteam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Liesbeth Hermans en Tineke Prins.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Dr. Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism
E-mail: eahm.hermans@windesheim.nl -
De gevolgen van constructief nieuws op beeldvorming
Onderzoek binnen het speerpunt Jongeren, nieuws en participatie: leiden berichten met constructieve elementen tot minder stigmatiserende ideeën bij het publiek in vergelijking met traditioneel vormgegeven berichten?
Inzicht in gevolgen van constructief nieuws op de beeldvorming
Via dit onderzoek naar de werking van nieuwsberichten waarin constructieve elementen zijn verwerkt, willen we meer inzicht krijgen in de vraag hoe nieuws een constructievere, opbouwendere impact kan hebben op de beeldvorming over mensen met een psychische aandoening. Het betreft een experimenteel onderzoek waarin de effecten van traditionele nieuwsberichten en nieuwsberichten met constructieve elementen (in titel, lead, foto en slot) worden vergeleken.
Onderzoeksteam en betrokkenen
Het onderzoek wordt (deels) uitgevoerd met Samen Sterk zonder Stigma. Vierdejaarsstudenten Journalistiek voerden een pilotstudy uit en verzamelden data voor hun afstudeeronderzoeksverslag. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Tineke Prins en Liesbeth Hermans.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Drs. Tineke Prins, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: ffj.prins@windesheim.nl -
Lokale en regionale nieuwsmedia, democratie en burgerschap
Onderzoek binnen het speerpunt Publieke kwaliteit van de regiojournalistiek: wat is de bijdrage van lokale en regionale media aan de publieke oordeelsvorming.
Kwaliteit onder druk
De kwaliteit van lokale en regionale journalistiek staat volgens diverse belanghebbenden (het journalistieke werkveld, de NvJ, lokale en landelijke overheid en politici, onderzoekers) onder druk. Voor een goed functionerende lokale democratie is informatievoorziening over, en het betrekken van burgers bij de lokale politiek cruciaal. Daarom voeren onderzoekers en studenten Journalistiek longitudinaal onderzoek uit. Dit doen zij aan de hand van een inhoudsanalyse naar de kwaliteit van de regionale en lokale nieuwsberichtgeving in reguliere periodes en tijdens verschillende verkiezingsperiodes, zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en 2018 en de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 en 2019. In het project wordt samengewerkt met onder andere het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, en met (regionale) nieuwsmedia.
Er wordt gekeken naar de verhouding tussen campagnenieuws en inhoudelijke berichtgeving, de specifieke onderwerpen waarover wordt bericht en hoe dat gebeurt (de genres). Om een vergelijking te maken tussen de onderwerpen waarover media berichten en de nieuwsvoorkeuren van het publiek wordt aanvullend publieksonderzoek uitgevoerd.
Eerdere resultaten van dit onderzoeksproject werden gepresenteerd tijdens het congres ‘De regio vecht terug’ en in een onderzoeksrapport van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Onderzoeksteam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Niek Hietbrink en Liesbeth Hermans.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Drs. Niek Hietbrink, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: n.hietbrink@windesheim.nl -
De inhoud van het regionale nieuws
Onderzoek binnen het speerpunt Publieke kwaliteit van de regiojournalistiek: wat zijn de kenmerken van berichten in de lokale en regionale media?
Constructieve elementen in het regionale nieuws
In dit project onderzoeken we in hoeverre elementen van constructieve journalistiek reeds voorkomen in de berichtgeving van (regionale) nieuwsmedia. In 2016 is daarvoor in berichtgeving van zeven regionale kranten van DPG Media (destijds De Persgroep) nagegaan in hoeverre er in de reguliere berichtgeving gebruik werd gemaakt van ‘constructive framing’.
Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 is deze analyse ook toegepast op regionale dagbladen, de regionale omroep en streekmedia in Overijssel. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het gebruik van constructieve elementen afhankelijk is van het onderwerp van het nieuws en type verhaal (genre). Binnen de constructieve journalistiek wordt er ook gepleit voor een grotere diversiteit in brongebruik en inclusiviteit, met name ten aanzien van de burgers en het maatschappelijk middenveld als bron. Ook de diversiteit van bronnen is daarom een onderdeel van dit project.
Momenteel wordt er onderzocht of het gebruik van deze elementen van constructieve journalistiek door de jaren heen bij regionale (en landelijke media) aan verandering onderhevig is. Daarmee sluit dit onderzoek aan bij de recente pleidooien voor een meer publieksgerichte benadering in de journalistiek, zowel in academische kring als op redacties.
Onderzoeksteam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Niek Hietbrink en Liesbeth Hermans.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Drs. Niek Hietbrink, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: n.hietbrink@windesheim.nl -
Openbare communicatie rond energietransitie
Onderzoek binnen het speerpunt Normatieve professionaliteit: wat is de mogelijke rol van communicatie rondom maatschappelijke transitieprocessen? Hoe activeer je inwoners om zelf een bijdrage te leveren aan dit vraagstuk?
Transitievraagstukken op lokaal niveau
Onze samenleving staat op dit moment voor een aantal ingrijpende duurzaamheidstransities. Voorbeelden hiervan zijn de transitie naar duurzame energie, de transitie naar een circulaire economie en het straks klimaatbestendig maken van onze leefomgeving. Transities zijn grote ingewikkelde maatschappelijke thema’s die moeilijk zijn op te lossen op een globaal niveau, maar waar op lokaal niveau vaak al hard aan wordt gewerkt. In dit project leggen we specifiek de focus op de gemeentelijke transitieagenda van Zwolle en omgeving, en proberen we inwoners te activeren binnen transities.
Transities zijn groots en meeslepend en vragen een holistische aanpak. Dit verlangt bijdragen van iedereen. De vraag is of het mogelijk is bottom-up communicatiestrategieën aan te dragen. We willen communicatieve interventies opzetten om inwoners te activeren in transitievraagstukken. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een toolbox voor beleidsprofessionals en NGO’s om inwoners te activeren en hun potentie in te zetten voor transitieprocessen.Onderzoek
In dit onderzoeksproject lopen diverse onderzoeken die zich richten op de communicatiestrategieën van lokale energie-initiatieven. Veel van deze coöperatieve bottom-up bewegingen zijn vrij succesvol in het in beweging krijgen van lokale gemeenschappen. Het onderzoek richt zich op de instrumenten en tactieken die deze succesvolle initiatieven inzetten. Daarnaast is er een onderzoeksproject opgestart gericht op het energiebesparingsgedrag van de bewoners. In dit onderzoek zijn we op zoek naar mechanismen die mensen aanzetten tot energiebesparingsgedrag.
Onderzoeksteam
Igor ter Halle, Pascal de Vries, Liesbeth Hermans en met name communicatiestudenten zijn bij het project betrokken.
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Drs. Igor ter Halle, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: phj.ter.halle@windesheim.nl -
Innovatieve leercultuur op de redactie
Promotieonderzoek naar de innovatieve leercultuur op de redactie. In dit traject wordt empirisch onderzoek gedaan naar het de mate van innovatieve leercultuur bij gevestigde media. Het doel hiervan is onder meer antwoord te vinden op de vraag in hoeverre Nederlandse krantenredacties culturele ruimte ervaren voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën.
Onderzoeksteam
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Ornella Porcu i.s.m. prof. Marcel Broersma (promotor RUG) en dr. Liesbeth Hermans (co-promotor Windesheim).
- Status: lopend project
Meer weten? Neem contact op met:
Ornella Porcu, onderzoeker Constructive Journalism
E-mail: o.porcu@windesheim.nl
-
Millennials en constructieve berichtgeving
Ons lectoraat in beeld
Hoe zorg je dat mensen in beweging komen en meer betrokken zijn bij onze samenleving? Henk ten Harkel, newsmanager van 1Twente, vatte het idee op om de verhalen uit de lokale samenleving te halen en burgers zo direct bij het nieuws in hun wijk te betrekken. Daarmee versterkt hij de lokale democratie. Voor Liesbeth Hermans, lector Constructive Journalism, is deze aanpak een interessant onderwerp voor onderzoek. Omdat er niet alleen problemen gesignaleerd worden, maar ook over oplossingen wordt nagedacht.
Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties
Onze lector en de onderzoekers van het lectoraat Constructive Journalism publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van Nederland. De publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.
Wat zijn de feiten?
Kan constructieve berichtgeving een bijdrage leveren aan een minder stigmatiserende beeldvorming rond mensen met een psychische aandoening? (Prins & Hermans, 2019)
Publicaties lector Liesbeth Hermans
Ben je benieuwd naar de publicaties van onze lector Liesbeth Hermans? Deze zijn te vinden via de research database op ResearchGate.
#GR18 in het nieuws
Onderzoeksrapport over de berichtgeving rondom de gemeenteraadsverkiezingen 2018, in opdracht van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. (Hietbrink & Hermans, 2018)
Een verder reikende verantwoordelijkheid
In haar lectorale rede gaat Liesbeth Hermans in op verschillende aspecten van Constructive Journalism en de positieve bijdrage aan vernieuwing van journalistiek. (Hermans, 2017)
Meer weten?
Wat kunnen onze onderzoekers voor jou betekenen? Onderzoek dit samen met ons! Neem contact op met Liesbeth Hermans.