Lerarenopleiding Gezondheid en Welzijn

Na je opleiding

Je hebt nu de tweedegraads lesbevoegdheid als leraar gezondheid en welzijn. Ga je werken of verder studeren? Lees welke mogelijkheden je hebt.

Tweedegraads lesbevoegdheid

Je mag lesgeven als leraar gezondheidszorg en welzijn in

  • het vmbo
  • het mbo
  • het praktijkonderwijs
  • de volwasseneneducatie
  • het vso

Je bent bevoegd voor alle bovenstaande onderwijsvormen, maar in de opleiding richten we ons op het (v)mbo en veel van onze studenten vinden dan ook een baan in het beroepsonderwijs.

Kansen op de arbeidsmarkt

Als leraar heb je een beroep met perspectief en doorgroeimogelijkheden. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Daarmee nemen je kansen op de arbeidsmarkt toe. Vaak krijgen afgestudeerde studenten een aanstelling op de school waar ze de periode van werkplekleren hebben gelopen. Benieuwd naar wat je gaat verdienen als leraar? Bereken je startsalaris op www.onderwijssalaris.nl.

Of toch iets anders?

De studie is in de eerste plaats een lerarenopleiding, maar de vaardigheden die je ontwikkelt, kun je ook prima gebruiken in andere functies waarin je omgaat en communiceert met mensen. Zo kun je gaan werken in de voorlichting of bij de overheid.

Verder studeren

Je kunt na je bacheloropleiding ook verder studeren en een masteropleiding volgen. Je moet vaak wel een schakeltraject volgen om te kunnen starten met een universitaire master, of je hebt enkele jaren werkervaring nodig voor een hbo-master. Deze toelatingsvoorwaarden verschillen per masteropleiding.

Speciale onderwijszorg

Een andere optie is een vervolgstudie op het gebied van speciale onderwijszorg. Je volgt dan de master Educational Needs en wordt bijvoorbeeld intern begeleider of remedial teacher.

Leren en innoveren

Als je een aantal jaren in het onderwijs hebt gewerkt en daarnaast betrokken bent geweest bij onderwijsinnovaties, schoolontwikkelingen en begeleiding van collega's, dan kun je master Learning & Innovation bij Windesheim volgen. Na deze hbo-masteropleiding kun je een voortrekkersrol vervullen bij het in gang zetten van duurzame onderwijsvernieuwingen binnen je school.