Wil jij weten hoe het is om écht te studeren? Meld je aan voor een online proefles of online meelopen!
Ontdek tijdens de online open dag welke opleiding bij jou past! Laat je informeren en chat met docenten en studenten.
App, bel of mail ons via het contactformulier.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Weten hoe jij met je studie écht perspectief creëert?
Wil jij leren hoe je anderen helpt om (weer) grip te krijgen op hun leven? In de hbo-opleiding Social Work leer jij hoe je verschillende mensen (individuen, groepen en zelfs gemeenschappen) die voor korte of langere tijd hulp nodig hebben begeleidt. Als sociaal werker ben jij breed inzetbaar en werk jij met mensen: uit diverse culturen, van alle leeftijden en in de meest uiteenlopende situaties. Je ondersteunt bij vragen en uitdagingen die zij in hun dagelijkse leven tegenkomen. Denk aan een jongere die een strafbaar feit heeft gepleegd en de draad weer wil oppakken qua studie of werk, ouders die handvatten willen bij het opvoeden van hun kind met een verstandelijke beperking of een volwassene die kampt met een verslaving en de grip op zijn leven is kwijtgeraakt. Het is jouw doel dat zij straks zoveel mogelijk op eigen benen staan en meedoen in de samenleving.
Je bekijkt nu onze opleiding in Zwolle. Deze opleiding start twee keer per jaar: in februari en september.
En wist je dat je Social Work ook in Almere kunt volgen?
Ontdek (het in) de opleiding Social Work
In de hbo-opleiding Social work in Zwolle ga je direct praktijkgericht aan de slag. Op stage en aan de hand van praktijkgerichte opdrachten kan je de kennis en vaardigheden die je op school leert, meteen toepassen. Op deze manier ontwikkel jij jezelf voortdurend als persoon en als professional.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Als sociaal werker heb jij een heel breed werkveld. We starten de hbo-opleiding Social Work dan ook met een brede oriëntatie op dit werkveld. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen, je leert hoe de samenleving in elkaar steekt én hoe jij mensen met een hulpvraag kunt begeleiden. Dit helpt jou om te ontdekken waar jij je vanaf het tweede jaar in wilt specialiseren: Jeugd, Zorg of Welzijn en samenleving.
Direct de praktijk in
Om het beroep goed te kunnen ontdekken, start je meteen in het eerste jaar al met een praktijkstage. Je maakt kennis met een of meerdere doelgroepen en de taken van een sociaal werker. Denk aan:
- Activiteiten bedenken voor en uitvoeren met kinderen met gedragsproblemen
- Begeleiden van jongeren met een verstandelijke beperking op een woongroep
- Taalcoaching geven aan een vluchteling
Ook voer je op de campus in Zwolle en in de praktijk meerdere projectopdrachten (integrale beroepstaken) uit. Dit doe je samen met je medestudenten. Je doet praktijkervaring op, werkt samen en leert zo jezelf goed kennen.
Kennis en vaardigheden
In het eerste jaar wordt je kennis over hoe mensen en de maatschappij in elkaar zit(ten) bijgespijkerd. Je krijgt onder andere de vakken: psychologie, pedagogiek, sociologie, recht en ethiek. Daarnaast breng je in verschillende interactieve trainingen je gesprekstechnieken op een hoger plan, leer je gestructureerd werken van een vraag naar een plan van aanpak en krijg je inzicht in de dynamiek van groepen. Wat je leert in de trainingen en kennisvakken, pas je toe op stage en tijdens projecten.
Ontwikkeling: wie ben jij?
Om een ander te begeleiden, moet je weten wie je zelf bent. Daarom staan we in de studie stil bij je normen en waarden, je handelen in de praktijk en jouw reacties op situaties waarin je met jezelf of gedrag van anderen geconfronteerd wordt. De zoektocht naar 'wie ben ik' doen we samen: je klas en docent studiebegeleiding spelen hier ook een belangrijke rol in. Jouw studiebegeleider heeft regelmatig gesprekken met jou en is de eerste persoon bij wie je aanklopt bij twijfels of vragen over je profielkeuze of studievoortgang.
Ontdek je profiel
Op je rooster staan vaak ook gastcolleges en workshops van sociaal werkers die bijvoorbeeld werken met jongeren met psychische problemen, in een wijkteam of die ex-gedetineerden helpen hun plek (terug) te vinden in de maatschappij. Dit helpt je hét profiel te kiezen dat bij je past. Je kunt bij ons na je eerste jaar kiezen voor:
- Jeugd
- Welzijn en samenleving
- Zorg
Meer weten?
Heb jij vragen over de vierjarige voltijdopleiding Social Work? Neem dan contact op met Wendy en Ellen:
Wendy Borninkhof Ellen van de Maat w.borninkhof@windesheim.nl e.vande.maat@windesheim.nl Wil jij op de hoogte blijven van nieuwtjes rondom Social Work? Volg onze social media-kanalen:
-
Voor welk profiel ga jij straks?
Aan het eind van het eerste jaar van de opleiding Social Work kies je een profiel dat bij jou past. In het tweede, derde en vierde jaar van je studie staat dat profiel dan centraal. Je kunt bij ons kiezen uit:
Jeugd
Wil jij een rol spelen bij het opgroeien, de ontwikkeling en het opvoeden van kinderen en jongeren? In het profiel Jeugd leer jij hoe je jeugdigen van 0 tot 23 jaar kunt ondersteunen en begeleiden in hun groei naar ontwikkeling en volwassenheid. Je leert hoe je om kunt gaan met tegenstrijdige belangen, zoals tussen het kind en de ouder. Je leert alles over specifieke wetgeving en richtlijnen. Je creëert veilige omgevingen in complexe situaties zoals bij verslaving, autisme of leven in armoede. Dit doe je samen met ouders, vrijwilligers en andere professionals. Je focust je ook op de nabije omgeving van de jeugdige. Zo begeleid je ouders bij het opvoeden of adviseer je leerkrachten over opvoedings- en ontwikkelvraagstukken. En al die tijd ben je aan het balanceren tussen ruimte geven en grenzen stellen. Dat is waar opgroeien en opvoeden over gaat.
Waar kun je aan de slag
Nadat jij dit profiel hebt afgerond, kun je op verschillende plekken aan de slag. Deze plaatsen zijn verdeeld over vier beroepscontexten:
- Ondersteuning en ontplooiing: Denk hierbij bijvoorbeeld aan een consultatiebureau, een pedagogische huisartsenpost, kinderopvang, scholen, onderwijsondersteuning, asielcentra of ziekenhuizen.
- Preventie: Zoals in de jeugdgezondheidszorg, integrale vroeghulp thuis of schoolmaatschappelijk werk.
- Jeugdhulp en jeugdzorg: Je kunt bijvoorbeeld werken met behandelgroepen voor jeugd met een beperking, bij Veilig thuis (advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling), bij jeugdhulp thuis of in de jeugdverslavingszorg.
- Jeugdbescherming en jeugdreclassering: In een crisiscentrum, bij specialistische jeugdhulp, bij de Raad voor kinderbescherming, met pleeggezinnen, in een pleegzorginstelling, in de jeugdreclassering óf bij de justitiële jeugdinrichting.
Daarnaast zou je ook aan de slag kunnen bij een gemeente met ontwerpers en uitvoerders van lokaal jeugdbeleid óf in politieke en beleidsarena’s in instellingen, in de buurt of in een wijk, bij de gemeente of in de media.
Welzijn en samenleving
Wil jij je inzetten voor een humane, gelijkwaardige en rechtvaardige wereld en wil jij graag met verschillende doelgroepen aan de slag? Dan is dit jouw profiel! Jij bent de sociaal werker die het verschil kan maken en mensen in beweging kan zetten. Jij focust je op een grote diversiteit aan mensen en vragen: van armoede, ouderen in de wijk, verwarde personen, pesten op school en huiselijk geweld, tot polarisatie in de wijk en uitgeprocedeerde asielzoekers. Jij voert gesprekken, bedenkt ideeën en voert deze uit. Jij kunt buiten kaders denken, hebt lef en bent empathisch, pragmatisch, creatief en analytisch. Na het volgen van dit profiel ben jij een meester in het verbinden van mensen en laat jij al die mensen hun eigen kracht (her)vinden.
Waar kun je aan de slag
Jij kunt bijvoorbeeld aan de slag in een sociaal wijkteam, in de schuldhulpverlening, in een buurthuis of als straathoekwerker, in een blijf-van-mijn-lijf-huis, bij de politie, in de reclassering, als vluchtelingenwerker, in een ziekenhuis óf je kunt je eigen onderneming oprichten.
Zorg
Wil jij mensen ondersteunen met langdurige of complexe problematiek en/of wil jij je richten op mensen die afhankelijk zijn van hulp en begeleiding? Dan past profiel Zorg bij jou! Het grote verschil met andere profielen is dat dit je in profiel Zorg vaak in de leefsituatie van mensen werkt, in situaties die langdurige begeleiding nodig maken. De ondersteuningsvraag van mensen komt voort uit een lichamelijke aandoening of een handicap, verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid. Gevolg daarvan kan zijn dat mensen niet goed mee kunnen komen in de samenleving. Je stemt veel af met je cliënt, het netwerk en professionals uit verschillende sectoren, omdat je vaak met veel verschillende voorzieningen te maken hebt. Je focust je niet op een bepaalde leeftijdsgroep want zorg komt in allerlei groepen en leeftijden voor. Je werkt vanuit een herstelvisie, wat inhoudt dat je ervan uitgaat dat mensen deskundige zijn van hun eigen leven en daar zelf regie over willen hebben.
Waar kun je aan de slag
Kies jij voor dit profiel, dan kun je onder andere gaan werken in de gehandicaptenzorg, verslavingszorg, bij de GGZ, in de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, in een maatschappelijke opvang of in een revalidatiecentrum.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Je hebt nu een keuze gemaakt voor jouw profiel. Vanaf het tweede jaar van je opleiding ga je hiermee intensief aan de slag en werk je verder aan jouw ontwikkeling tot sociaal werker.
Jaar 2
Vanaf nu ontwikkel je je als algemeen sociaal werker én als specialist binnen je profiel. Op school krijg je een mix van profielvakken en meer algemene vakken, zoals omgaan met agressie, motiverende gespreksvoering en kritisch denken en schrijven. Ook algemene vakken staan op het programma, zoals ontwikkelingspsychopathologie en ethiek & beroepsdilemma’s. En je gaat aan de slag met de verbindende, signalerende en coördinerende rol van de sociaal werker. Zo leer je hoe je allerlei maatschappelijke vraagstukken in kaart brengt én professioneel samenwerkt met andere professionals en vrijwilligers.
In totaal draai je 12 uur per week mee op een praktijkplek die past bij jouw profiel. Om alle dimensies van het professioneel samenwerken te leren kennen, plannen we bovendien 2 intensieve weken in in jouw rooster waarin je dan volledig meedraait op je praktijkplek.
Jaar 3
In het derde jaar van je opleiding werk je 4 dagen per week in een organisatie die past bij jouw profiel. Je loopt gedurende je hele studiejaar stage. Je gaat dan 1 dag in de week naar school, waar je nog lessen volgt en opdrachten maakt die passen bij je profiel, je praktijkplek en jouw professionele ontwikkeling. Je kunt in dit jaar ook starten met een keuzeprogramma, een zogenaamde minor en een half jaar later starten met je stage.
Go international!
Wil je jouw eigen (studie)grenzen graag verleggen? Verblijf dan een periode in het buitenland. Je ontmoet mensen in een andere cultuur, maakt volop kennis met andere gewoonten, gebruiken en omgangsvormen en doet levenservaring op. Zo kun je zeer veel leren over de mensen waar je straks mee gaat werken en je leert jezelf nog beter kennen. In het derde en vierde jaar van je opleiding heb je verschillende opties om langere tijd in het buitenland te studeren of stage te lopen.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
In dit studiejaar ga je afstuderen, maar eerst volg je nog een keuzeprogramma, ofwel minor. Je verdiept of verbreedt dan je kennis. Bij ons, buiten je opleiding om, bij een andere hogeschool of een periode in het buitenland. Je kunt zelf kiezen, onder meer uit thema's als children and media, psychiatrie, verslaving en samenleving, onbegrepen gedrag bij mensen met een beperking, gezinnen met meervoudige en complexe problemen, maatschappelijk juridische dienstverlening of scheiding, schulden en rechtspraak.
Afstuderen: onderzoek in de praktijk
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld en je bent in het laatste halfjaar klaar om te laten zien wat je 4 jaar lang bij ons geleerd hebt. Dit doe je met je afstudeerproject. Je werkt aan je eigen praktijkonderzoek aan de hand van een doelgroep en thema naar keuze. Afhankelijk van je gekozen profiel kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar:
- Het leefklimaat van jongeren binnen de jeugdzorg
- De kwaliteit van leven van mensen met dementie
- Preventieprojecten voor GGZ Nederland om te voorkomen dat licht verstandelijk beperkte jongeren verslaafd raken
- Een methodiek voor het inzetten van nieuwe media in de jeugdhulpverlening
- Groepsdynamica bij kinderen in het speciaal onderwijs
- De juiste methode tegen pesten in het basisonderwijs
- Oplossingen voor armoedevraagstukken of schuldenproblemen
Dé stip aan de horizon
Afstuderen doe je bij de hbo-opleiding Social Work in Zwolle zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als van je afstudeergroep: 5 medestudenten die net als jij een onderzoek doen naar een eigen thema. Samen wissel je tips en tricks uit over onderzoek doen, denk je met elkaar mee en motiveer je elkaar. Heb jij alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag je je vanaf nu een Bachelor of Social Work noemen.
-
Off campus in de praktijk leren
In onze collegebanken doe je de kennis en vaardigheden op die je straks in de praktijk kunt inzetten. Maar daar wachten we natuurlijk niet mee tot na de opleiding. Al vanaf het begin ga je aan de slag met praktijksituaties en loop je stage. Zo koppel je de theorie aan de praktijk, werk je aan je netwerk en heb je al flink wat op je cv staan vóór je afstudeert.
Eerste jaar
In je eerste jaar loop je een dag(deel) in de week stage bij een sociaal-werkinstelling die je zelf kiest. Door samenwerken met cliënten en collega’s doe je veel praktijkervaring op, leer je jezelf goed kennen en ontdek je welke kant jij op wilt. Je ervaringen wissel je op school uit met medestudenten, zodat je van elkaar leert en een brede blik krijgt op het werkveld.
Tweede jaar
Dit jaar loop je 12 uur per week stage op een plek die past bij je profiel. Halverwege het jaar staan er 2 intensieve weken gepland waarin je volledig meedraait op je praktijkplek.
Derde en vierde jaar
Je loopt het hele jaar stage. Je gaat dan 4 dagen per week in een instelling aan de slag die past bij je profiel. In de eerste helft van het vierde jaar volg je een minor, daarna studeer je af met een onderzoek.
Voorbeelden van stages
Afhankelijk van jouw profiel, kun je tijdens de opleiding op diverse plekken, ook in het buitenland, stage lopen:
- In de jeugdbescherming
- Binnen een wijkteam
- Bij vluchtelingenwerk
- In de verslavingszorg
- In de psychiatrie
- Op een basisschool
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Integrale beroepstaak: Ik en de ander én De leefwereld van de ander Integrale beroepstaak: werkplan schrijven en samenwerken met andere professionals Jaarstage Stage van een halfjaar of minor Sociologie Omgaan met agressie Of stage van een halfjaar plus minor Profileren Psychologische stromingen Ethiek en beroepsdilemma's Afstuderen Recht Kritisch denken en schrijven Mens en gedrag Profielvakken, voorbeeld van een vak binnen profiel Jeugd: Werken aan veiligheid Groepsdynamica Basiscommunicatie Nederlands Persoonlijke professionele ontwikkeling Studentbegeleiding Praktijkleren Pedagogiek
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Deze opleiding start in september. Meld je voor 31 augustus 2021 aan wanneer je in september wilt starten.
Welk beroep zet jij op je cv?
Omdat sociaal werkers met uiteenlopende mensen, vragen en situaties te maken hebben, zijn de beroepen waarin je terechtkomt ook zeer divers en worden vaak verschillende beschrijvingen en titels gebruikt. Een greep uit de mogelijkheden, zodat je een beeld hebt:
- Sociaal werker in een wijkteam
- Persoonlijk begeleider psychiatrie
- Reclasseringsmedewerker
- Preventiemedewerker verslavingszorg
- Opvoedcoach
- Jongerenwerker
Hier zet jij straks je skills in
Jij werkt na je studie bij mensen thuis, in zorg- en welzijnsinstellingen of op beleidsniveau. Jouw werk is afhankelijk van de hulpvraag die er ligt. Wat wil iemand veranderen? Wat is voor hem of haar belangrijk? Je neemt de rol aan die daarbij past: hulpverlener, coach, adviseur of begeleider. En er verandert veel in het werkveld, waardoor er functies bijkomen. Dus kansen voor jou!
Je kunt aan de slag met kinderen en jeugdigen. Denk aan een begeleider bij gezinsproblemen of jeugdreclasseerder. Maar ook in de zorgsector, waar je bijvoorbeeld jongeren met een handicap in woongroepen begeleidt of actief bent binnen de verslavingszorg. Of word sociaal werker in de wijk: van het begeleiden van vluchtelingen tot projecten voor hangjongeren.
Baankans
65%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.084,-
bruto, op basis van 30 uur per week
Slagingskans
51%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Ook maak je kosten voor je laptop én circa € 750,- voor studiemateriaal en excursies in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Maak kennis met de opleiding
Hoi ik ben Judith van Gelder 22 jaar en ik woon en studeer hier in Zwolle. Je mag mij van alles vragen over de opleiding Social Work. Ik kan je vertellen over mijn ervaringen bij de opleiding maar ook over mijn verschillende stage ervaringen. Ook inhoudelijk kan ik je genoeg vertellen over Social Work. Naast Social Work woon ik ook al mijn hele leven in Zwolle dus ik kan je van alles vertellen over hoe het is om hier te wonen en te studeren.
Hoi! Ik ben Minjon en ik ben een derdejaars student Social Work. Als je vragen hebt over het studeren zelf en de studie kun je sowieso bij mij terecht! Daarnaast moet ik een aardig eindje reizen en heb ik een erg druk leven ernaast. Denk aan hoger niveau sporten, bijbaan en nog meer dingen! ik kan je goed vertellen over hoe je je studie goed kunt combineren met die dingen! Stuur je vragen op en heb je meer behoefte aan een bel afspraak kunnen we via teams altijd een afspraak plannen! Maar heb je vragen over andere dingen, wees dan ook niet bang om een mailtje te doen! Ik help je graag!
Ellen van de Maat
Docent Social Work
Suur Ellen een mail
Wendy Borninkhof
Docent Social Work
Stuur Wendy een mail
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Social Work? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Kwaliteit en Veiligheid in de patiëntenzorg
- Master Psychologie
- Master Pedagogiek
- Master Sociologie
- Hbo Docent Omgangskunde