Studievormen en opleidingen

Welke opleidingsvormen zijn er?

Bachelor

Een bacheloropleiding is een opleiding op hbo-niveau die vier jaar duurt. Met een diploma op minimaal mbo-4-niveau, een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar. Een bacheloropleiding kan je in voltijd, deeltijd en duaal studeren. Ook kan je kiezen voor afstandsleren. Meer weten? Kijk dan hier.

Associate degree

Wil je verder studeren aan het hbo? Maar zie je op tegen vier jaar studeren? Volg dan een Associate degree-opleiding. Een Associate degree (AD) is een relatief nieuwe studievariant. Je volgt een tweejarig programma waarbij je, als je slaagt, een officieel erkende graad ontvangt: de Associate degree. Als je na het halen van de Associate degree verder wilt studeren dan kun je in de meeste gevallen doorstromen in het derde studiejaar van de bijbehorende bacheloropleiding. Wil je overstappen naar een andere hbo-opleiding, dan is het mogelijk dat je een extra minor volgt. Meer weten? Klik hier.

Master

Nadat je een bacheloropleiding hebt afgerond, kun je een master gaan doen. Je kunt kiezen uit een hbo-master, maar ook voor een master aan de universiteit. Om in te kunnen stromen in een universitaire master, moet je eerst een schakelprogramma hebben gevolgd. Dit noemen we een premaster. Bij de meeste bacheloropleidingen kun je al tijdens je opleiding aan het hbo een premaster volgen. Kijk hier voor meer informatie over een master bij Windesheim.

Post-hbo

Een post-hbo-opleiding (ook wel bekend als post-bachelor of post initieel) kun je volgen als je een afgeronde bachelor hebt in het hoger beroepsonderwijs en als je wilt doorstuderen. Post-hbo-studies zijn praktijkgericht. Dit betekent dat je het geleerde meteen in je eigen praktijk kunt toepassen. Klik hier voor meer informatie.

Cursus/module

Een cursus is een kortdurende lesperiode die over het algemeen één (leer)onderwerp behandelt. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Flexibel modulair onderwijs

Met flexibel modulair onderwijs heb je de ruimte om te bepalen op welk moment je studeert, hoe en waaraan. Je hebt de keuze om een hele deeltijdopleiding te volgen, maar per opleiding zullen op termijn ook een of meerdere modulen los te volgen zijn als zelfstandige cursus. Je kunt je opleiding als het ware opdelen en volgen als een reeks losse modulen. Je kunt ze ook ‘stapelen’ en aanvullen tot een volledige opleiding. Je kunt versnellen en vertragen. Er zijn meerdere routes die naar studiesucces en een certificaat of diploma leiden. De studie richt zich naar jouw keuzes. Zo kun je je studie, werk en privéleven succesvol combineren. Geïnteresseerd? Klik hier voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen een deeltijdstudie en voltijdstudie?

Een voltijdopleiding duurt vier jaar en je hebt vier of vijf dagen in de week les. De lessen vinden overdag plaats. Bij een deeltijdstudie volg je naast je werk een hbo-opleiding. Een deeltijdopleiding duurt in principe ook vier jaar. Er zijn trajecten waarbij je sneller kunt afstuderen.

Wat is het verschil tussen studeren in deeltijd en duaal studeren?

Het verschil tussen een duale opleiding en een deeltijdopleiding is dat je bij een deeltijdopleiding je werk niet per se nodig hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Bij een duale opleiding is dat wel het geval. Je werk maakt bij een duale opleiding een belangrijk onderdeel uit van je studie. Bij een deeltijdopleiding ben je vaak één of twee avonden in de week op de hogeschool om lessen te volgen. Een deeltijdopleiding duurt in principe vier jaar. Er zijn trajecten waarbij je sneller kunt afstuderen. Bij de meeste duale opleidingen ga je drie dagen in de week naar school en de overige twee dagen ben je aan het werk.

Kan ik ook afstandsleren vanuit het buitenland?

Ja, alleen als voor verplichte contactdagen en tentamens naar Nederland komt. Ook moet een groot deel van je stage in Nederland gelopen worden. Ben je van plan om vanuit het buitenland te gaan studeren? Neem dan eerst contact op met het Bedrijfsbureau Afstandsleren, tel. 088 - 469 8700.

Kan ik in Almere ook in deeltijd studeren?

Dat kan! Windesheim heeft ook een vestiging in Almere. Kijk voor meer informatie op de website van Windesheim Flevoland.

Ik wil graag docent worden in het voortgezet onderwijs, waar vind ik meer informatie?

Om les te mogen geven in het voortgezet onderwijs heb je een tweede- of eerstegraads bevoegdheid in een schoolvak nodig. Je haalt een bevoegdheid in een bepaald vak. Met een tweedegraads bevoegdheid ben je benoembaar als docent in de onderbouw. Met een eerstegraads bevoegdheid ben je benoembaar in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op deze pagina.