Iedereen leert anders. Jouw persoonlijke situatie en ontwikkelwensen bepalen hoe, wat, wanneer en waar jij het liefst studeert. Daarom stel je bij Windesheim je eigen leerroute samen. Zo werk je op een manier die bij jou past toe naar je diploma.
Je kiest bijvoorbeeld zelf of je op de campus of in de praktijk studeert. Of bepaal zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de leerdoelen beheerst. Liever sneller of juist iets rustiger aan? Jij bepaalt het tempo dat aansluit bij jouw leven. Let op: de mate van flexibiliteit verschilt per opleiding.
Dit is de eigen leerroute
-
-
Persoonlijke begeleiding
Je bepaalt zelf veel, maar krijgt onderweg deskundig advies. We hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van studenten. Vanaf de start én tijdens je hele opleiding heb je een vaste studentbegeleider. Samen bespreken jullie je leerdoelen, monitoren jullie regelmatig de voortgang en kijken jullie hoe het gaat met jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling.
-
Flexibiliteit op maat
Hoe flexibel je kunt studeren, verschilt per opleiding. Op de opleidingspagina van jouw keuze lees je precies wat er mogelijk is. Bij de meeste opleidingen bepaal jij:
- Wanneer je studeert (hoeveel tijd je eraan besteedt en hoe intensief je leert).
- Waar je studeert (op de campus, op je werkplek of een combinatie daarvan).
- Hoe je wordt getoetst (kies de manier waarop je laat zien dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt). Dit biedt ook de mogelijkheid om je studie te versnellen.
- Wat je wanneer leert (kies het moment en de volgorde die bij jou passen).
Let op: bij enkele opleidingen waarvoor registratie vereist is, tref je onderdelen aan die vastgesteld zijn en daardoor minder vrijheid bieden.
Liever de standaardroute?
Elke opleiding biedt ook een standaardroute: een vaste structuur met duidelijkheid en houvast. Wil je op een gegeven moment overstappen naar een eigen leerroute? In overleg kan dat ook tijdens je studie.
-
Toetsing
Als jij denkt dat je een leeruitkomst beheerst, dan mag je dat laten zien op jouw manier én op jouw moment. Je vraagt zelf toetsing aan en bepaalt hoe je jouw beroepsproduct wilt aanleveren. Samen met je docent, je leergemeenschap en je werkplek werk je stap voor stap toe naar een passend eindresultaat. Natuurlijk krijg je hierbij begeleiding en feedback.
Liever een klassiek tentamen? Dat kan ook. Die worden op vaste momenten in het jaar aangeboden.
-
Leergemeenschap
Leren doe je niet alleen. Een opleiding doet iets met jou als persoon én als professional. Daarom ben je onderdeel van een leergemeenschap: een plek waar jij samenkomt met medestudenten en docenten, waarin je samen leert, uitwisselt en groeit.
Docenten zijn hierbij nauw betrokken. Ze brengen hun expertise in, maar leren ook van jouw ervaringen. De kracht zit in de ‘gouden driehoek’: jouw werkplek, je opleiding en je medestudenten. Die drie zorgen samen voor een rijke, inspirerende leeromgeving.
-
Voordelen eigen leerroute
- Kies je eigen route en krijg daarbij persoonlijke begeleiding.
- Bepaal zelf (mede) hoe en wanneer je leert en op welke manier je wordt getoetst.
- Bouw verder op wat je al kunt en leer alleen wat echt relevant is.
- Leer samen met docenten, medestudenten én collega’s in de praktijk.
- Jij kunt altijd kiezen voor de standaardroute als dat beter bij je past.
Contact
Alle deeltijdbachelors, Associate degrees en masters bij Windesheim bieden in meer of mindere mate flexibiliteit. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn binnen de opleiding die jij op het oog hebt? Plan een persoonlijk adviesgesprek of neem contact op met de opleidingscoördinator via het Windesheim Informatie Centrum.Aanmelden in drie stappen
Je eigen leerroute start met een intakegesprek, zodra je je hebt aangemeld voor de opleiding. In dat gesprek verkennen we samen jouw ontwikkelwensen, bekijken we hoe je werkplek eruitziet en bespreken we hoe jij het liefst leert. Zo zorgen we ervoor dat jouw studietraject écht bij je past.
- Stap 1 – Aanmelden voor een opleiding
Stap 2 – Intakegesprek - Je wordt uitgenodigd voor een intake. Hier bespreken we: wat je wilt leren, hoe, waar en wanneer je dat het liefst doet, en of je kiest voor de standaardroute of een eigen route.
- Stap 3 – Start van je opleiding
Je maakt kennis met je leergemeenschap en gaat aan de slag.
Korte flexibele opleidingen
Is een volledige studie nu (even) teveel? Geen probleem. Je kunt er ook voor kiezen om losse onderdelen van een opleiding te volgen. Dit zijn de mogelijkheden:
-
-
Module(s)
Een opleiding is op te knippen in kleinere onderdelen. We noemen dit modules. Enkele modules worden ook als losse eenheid aangeboden. Zo kun jij je verdiepen in één specifiek thema of vakgebied. Kies je later alsnog voor de hele opleiding? Dan kun je je eerder behaalde modules laten valideren en mogelijk je studie versnellen.
-
Microcredential
In een snel veranderende wereld is het belangrijk om je continu te ontwikkelen. Daarom bieden we steeds meer korte leertrajecten aan, waarmee je een microcredential kunt behalen. Dit is een officieel erkend bewijs van jouw leerresultaten op een specifiek onderwerp.
Een microcredential:
- laat zien waar jij in uitblinkt,
- versterkt je positie op de arbeidsmarkt,
- helpt bij het versnellen van een vervolgopleiding,
- is Europees erkend.
-
Assessment
Heb je al relevante kennis en ervaring opgedaan in je werk of vorige studies? Dan kun je die laten valideren via een assessment. Sommige opleidingen bieden deze mogelijkheid al aan.
Je doorloopt twee fases:
- Een portfoliofase, waarin je aantoont wat je al weet en kunt.
- Een assessmentfase, waarin je dit onderbouwt en laat beoordelen.
Na afloop ontvang je een rapport met:
- de leeruitkomsten die je beheerst,
- de uitkomst van je beoordeling,
- advies voor jouw verdere leerroute.
Samen met een studentbegeleider stel je op basis van dit rapport een persoonlijk studietraject op. Zo richt jij je alleen op wat voor jou én je werkpraktijk echt van waarde is.
-
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur