Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. Versterken van Innovatief Werkgedrag in de Wijkverpleging

Versterken van Innovatief Werkgedrag in de Wijkverpleging

  •   Supply Chain Finance
  •   1 februari 2024 - 1 februari 2025

Wij onderzoeken innovatief werkgedrag binnen de context van de wijkverpleging om te ontdekken hoe dit gedrag versterkt kan worden en kan bijdragen aan de innovatiekracht van thuiszorgorganisaties.

  • Lectoraat: Supply Chain Finance
  • Betrokken onderzoekers: Monique Mensen (hoofdonderzoeker) en Paulien de Graaf-Muller
  • Partners: Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
  • Soort onderzoek: promotieonderzoek

Uitdagingen in de thuiszorgsector

Vergrijzing, meer complexe zorgvragen en het personeelstekort in Nederland maken dat een deel van de zorgvragers in de wijk te laat, te weinig of soms geen zorg ontvangt. In de thuiszorgsector is innovatie nodig om voldoende passende zorg te kunnen bieden. Om succesvol te innoveren en nieuwe producten, diensten, en processen te integreren in de dagelijkse werkwijze, is het cruciaal dat medewerkers innovatief werkgedrag (IWG) vertonen en in alle fasen van het innovatieproces betrokken worden. Dit is nu niet gebruikelijk en voor een deel van de verpleegkundigen een reden om de zorg te verlaten.

Innovatief werkgedrag is een complex concept. Welke gedragingen medewerkers laten zien, is mede afhankelijk van de sociale context. Binnen de wijkverpleging is te weinig kennis beschikbaar om het innovatieve gedrag te kunnen faciliteren en versterken.

Onderzoeksdoel

In dit toegepast wetenschappelijk gedragsonderzoek bestuderen we het innovatief werkgedrag in de context van de wijkverpleging. Het doel is om op basis van deze verdiepende kennis een effectief interventieprotocol te ontwikkelen om het innovatief werkgedrag van wijkverpleegkundigen en hun teamleden beter te benutten en te versterken.

Opzet

Als eerste stap wordt de relevante set van gedragingen en dimensies van innovatief werkgedrag gedefinieerd. Er wordt een zelfrapportage-instrument ontwikkeld om het gedrag van de wijkverpleegkundigen en hun teams in kaart te brengen. Aanvullend wordt onderzocht welke factoren het innovatieve gedrag bevorderen dan wel belemmeren. Deze inzichten vormen de basis voor het ontwikkelen van een interventieprotocol.

In het ontwikkelproces van het interventieprotocol werken onderzoekers samen met wijkverpleegkundigen, verzorgenden, leidinggevenden, personeelsmanagers, praktijkopleiders en financieel managers van verschillende thuiszorgorganisaties. In het laatste deel van het onderzoek zal een studie worden uitgevoerd om de effectiviteit van het interventieprotocol te testen.

Meer weten? 

Neem contact op met Monique Mensen(opent in nieuw tabblad), onderzoeker bij het lectoraat SCF en docent Verpleegkunde.

Stuur Monique een email(opent in nieuw tabblad)